subota, 13. prosinca 2008.

Rasistička povorka kolonista u Umm al Fahmu

izraelske kolonistkinje, Hebron, Zapadna obala, 02. prosinac 2008. (MaanImages/Mamoun Wazwaz)

Iz članka Settlers plan 'Jewish Pride' march Johnathana Cooka koji u cijelosti na engleskom možete pročitati na linku.

Ultradesničarska skupina, poznata pod nazivom Židovska nacionalna fronta, usko povezana s kolonistima u Hebronu na Zapadnoj obali, priprema prosvjednu povorku kroz Umm al Fahm, jedan od većih palestinskih gradova u sjevernom Izraelu. U Umm al Fahmu živi 45 000 palestinskih građana Izraela.

Održavanje povorke, koje bi trebalo biti 15. prosinca 2008, odobrio je izraelski Vrhovni sud u listopadu. Suci su odbili uvažiti preporuke policije i izraelske obavještajne službe Shin Bet koje su predlagale da se povorka zabrani jer bi mogla izazvati nemire i nasilne sukobe između Židova i Palestinaca.

Očekuje se da će tisuće policajaca biti raspoređene na tom području kako bi se spriječili nemiri, a policija je ograničila broj sudionika u povorci na 100. Povorka neće proći središtem grada, no još uvijek je nepoznato da li će pripadnicima Židovske nacionalne fronte biti dopušteno da nose oružje koje im je kao kolonistima podijeljeno. Organizacija je najavila da će njeni pripadnici nositi izraelske zastave, te da se povorka zove „Židovski pride“.

Židovska nacionalna fronta se zalaže za protjerivanje svih Palestinaca s područja koje naziva „veliki Izrael“, a koje uključuje i Zapadnu obalu i Pojas Gaze. Njeni pripadnici u svojim izjavama aludiraju da palestinske državljane Izraela također treba etnički očistiti. Baruch Marzel, čelnik Židovske nacionalne fronte, je izjavio da se povorkom želi svima poručiti da zemlja Izrael pripada Židovima.

Lokalni mještani i čelnici palestinske manjine u Izraelu protive se održavanju povorke. Jamal Zahalka, palestinski zastupnik u Knessetu, odluku suda je nazvao „legitimizacijom rasizma“.

Ovo nije prvi put da Umm al Fahm privlači zanimanje židovske krajnje desnice u Izraelu. 1984. stranka Kach, koju je vodio rabin Meir Kahane, organizirala je sličnu povorku. Deset godina nakon toga, taj je pokret, koji je organizirao napade na Palestince, zakonom zabranjen kao teroristička skupina. Međutim, zabrana stranke Kach nije provedena. Nekoliko bivših čelnika stranke Kach, uključujući i Marzela, koji je hebronski kolonist, osnovala je novu organizaciju pod nazivom Židovska nacionalna fronta.

Povorka kroz Umm al Fahm djelomično je i predizborna jer se Marzel u veljači namjerava natjecati za mjesto u Knessetu. Marzel je već izvodio slične provokacije pred palestinskim građanima Izraela, koji čine 1/5 izraelskog stanovništva. Njegove su pristaše prosvjedovale u palestinskom gradu Sakhnin u Galileji i jednoj palestinskoj četvrti u „miješanom gradu“ Jaffi.