ponedjeljak, 4. kolovoza 2008.

Marš za mir, krvava subota u Gazi, peticija i ostali linkovi


Još uvijek radim, pa sam uglavnom u stanju samo čitati, ali evo ipak nekoliko linkova, obavijesti, članaka i vijesti koje sam uspjela usput popratiti.

AKCIJA: MARŠ ZA MIR Buje - Umag 2008.

Okupljanje i polazak 16. kolovoza u 14:00 sati, Trg slobode, Buje. Više informacija na linku.


PETICIJA Dr. Yousifu M. Azizu, ministru za ljudska prava u Kurdskoj regionalnoj vladi za zaštitu novinara
Prije nekoliko dana, nekoliko je novinara i autora u Kurdistanu na sjeveru Iraka primilo prijetnje smrću. Ime jednog od tih novinara osvanulo je na popisu novinara kojima se prijeti smrću, čini se, jer su kritizirali političke stranke u toj pokrajini. Dvije osobe koje su se nalazile na tom popisu, novinar Souran Mama Hama i sveučilišni predavač 'Abd al-Sattar Taher Sharif, već su ubijene. U proteklih je 5 godina, koliko traje rat, u Iraku ubijeno 130 novinara, a oteto njih 51. Novinare se arbitrarno uhićuje i pritvara, a ponekad su i izloženi mučenju. Neke novinare oteli su i pretukli na cesti naoružani muškarci u civilu.

Potpišite peticiju kojom tražite istragu o tome tko stoji iza sastavljanja popisa novinara kojima prijeti smrt i da odgovorni za sastavljanje tog popisa budu privedeni pravdi. Peticijom se od kurdskih vlasti također traži da zaštite ugrožene novinare, objave rezultate istraga ubojstva novinara Sourana Mame Hame i sveučilišnog predavača 'Abda al-Sattar Taher Sharifa i podrže pravo novinara na slobodu izražavanja.


Krvava subota u Gazi – sukobi između pristaša Fataha i sigurnosnih snaga Hamasove vlade u Gazi
150 Fateh supporters flee Gaza into Israel
Najmanje je 150 Palestinaca, članova i pristaša pokreta Fatah, u subotu 02. kolovoza pobjeglo iz Pojasa Gaze u Izrael nakon što su se sukobili s palestinskim sigurnosnim službama koje u Pojasu Gaze kontrolira Hamas. Izraelski izvori navode da su Hamasove sigurnosne snage ranile 9 Palestinaca koji su potom smješteni u bolnicu Barzilai u Aškelonu i Soroka u Be'er Shevi u Izraelu. Prema izraelskim izvorima pristaše Fataha puštene su u Izrael kroz granične prijelaze Eretz i Nahal Oz nakon intenzivnih pregovora koji su vođeni između palestinskog vodstva na Zapadnoj obali, izraelskog ministarstva obrane i egipatskih dužnosnika.

Ovaj je događaj uslijedio nakon što su se u subotu ujutro u četvrti al-Shujaiyya u gradu Gazi Hamasove sigurnosne snage sukobile s članovima obitelji Hilis koja podržava Fatah i čini jedan od najjačih klanova u gradu Gazi. U sukobu u četvrti al-Shujaiyya ubijena su 4 člana obitelji Hilis, a 10 ih je ranjeno. Sukobi su izbili kad su pripadnici vojnog krila Hamasa i sigurnosnih službi Hamasove vlade u PG provalili u kuću Ahmada Hilisa, istaknutog Fatahovog čelnika, i uhitili sve prisutne. Uhićeni se sumnjiče da su upleteni u planiranje bombaškog napada u kojem su 25. srpnja 2008. na obalnoj cesti na sjeveru PG ubijena 5 pripadnika vojnog krila Hamasa i jedna 7-godišnja djevojčica. Neke članove obitelji Hilis ranili su pripadnici izraelske vojske dok su bježali prema graničnom prijelazu Nahal Oz. Hamas je uspostavio kontrolu nad tim područjem do subote navečer. Tijekom sukoba ubijeno je 4 Palestinaca, a ranjeno ih je najmanje 80, uključujući 12 djece. Hamas je najavio da će „izdajnici“, koji budu na sudu proglašeni krivima, uskoro biti pogubljeni.

Hamas arrests returned Fatah loyalists
U nedjelju (03. kolovoza) ujutro policija Hamasove vlade u PG je uhitila 34 pristaša Fataha koji su pobjegli na susjedni izraelski teritorij, ali ih je Izrael vratio natrag u Pojas Gaze kroz granični prijelaz Eretz gdje su ih dočekale Hamasove snage i odvezle kombijima. Izraelski izvori tvrde da je ta skupina Palestinaca vraćena nakon što je Palestinska samouprava u Ramalli povukla svoj jučerašnji zahtjev izraelskim vlastima da u Izrael puste više od 150 ljudi kako bi oni potom bili prebačeni na Zapadnu obalu. Također, mnogo je osoba uhićeno za vrijeme oružanih sukoba u istočnom dijelu grada Gaze tijekom noći sa subote na nedjelju.

Quiet reigns after a bloody day in Gaza City
Broj žrtava subotnjeg sukoba između pristaša Fataha i snaga odanih Hamasu u Pojasu Gaze porastao je na 9 mrtvih (uključujući 2 policajca Hamasove vlade u Gazi) i 90 ranjenih.

Right institutions confirm that 11 people were killed and 107 others injured in Shuja'iyyah
Palestinski centar za ljudska prava je u nedjelju potvrdio da je u subotnjim oružanim sukobima između policije Hamasove vlade u Gazi i članova obitelji Hilis ubijeno 11, a ranjeno 107 osoba, uključujući 18 djece. U sukobima su također uništeni brojni privatni domovi i imovina. Tijekom sukoba aktivistima za ljudska prava bio je onemogućen pristup području na kojem su se vodile borbe i nije im dopušteno da razgovaraju s očevicima ili ranjenim građanima.


Ostali linkovi:
Survivors: Block Yad Vashem
The egregious waste by the government in establishing a ministry-without-portfolio for Ami Ayalon, in appointing Ruhama Avraham and Eli Aflalo as ministers at the last moment before the end of the government's term, and the ostentatious ceremonies honoring the survivors in the context of the endless 60th anniversary celebrations - all these are evidence of a lack of sensitivity toward the Holocaust survivors, most of whom are living in poverty, and whose lives could have been improved with this money.

Oil prices rise after Mofaz speech on Iranian nuclear weapons program
Cijena nafte porasla za 3 dolara po barelu nakon prijetnje izraelskog ministra prometa da Izrael neće tolerirati iransku „nuklearnu prijetnju“.

How the EU helps Israel to strangle Gaza
(ispričavam se što su neki linkovi malo stariji, ali jednostavno ne stignem sve odmah pročitati)

Leaders aim to build Jewish-Latino relations
Ovaj je članak tu samo da se vidi kakve stvari postoje. Ovi kršćani (odnosno kršćanski cionisti) iskrivljeno izjednačuju cionizam i judaizam i podržavaju etničko čišćenje drugih kršćana (i muslimana) i kršenje njihovih ljudskih i drugih prava u korist cionizma (oni bi htjeli tu napisat judaizam, ali kao i mnoge druge cionističke i imperijalističke izmišljotine, ni to nije istina. Etnički očišćeni rasistički veliki Izrael nije u interesu judaizma ni Židova.). Inače, brojni rabini kritiziraju cionističku ideologiju i politiku i zločine izraelskih vlada, a u Izraelu živi tek 1/3 ukupnog broja Židova u svijetu. Članak također neprofesionalno daje cionističkoj organizaciji Anti-Defamation League autoritet da iznosi svoje podatke o postotku antisemitizma među Hispanoamerikancima kao relevantne, iako je poznato da ADL i opravdanu kritiku cionističke zločinačke politike prema Palestincima „smatra“ antisemitizmom, tako da se ti podaci, bez uvida u metodologiju kojom se do njih došlo, ne mogu uzeti kao pouzdani. Ali pogledajte, sam članak je zapravo toliko pristran da se Palestinci (uključujući palestinske kršćane) nigdje niti ne spominju.

Pentecostals, who interpret the Bible literally, believe God promised the Jewish people the historic land of Israel. Many consider the modern state of Israel a fulfillment of biblical prophecy — and a precondition of the second coming of Jesus Christ. They often cite a passage from Genesis where God makes a covenant with Abraham that those who bless Abraham's people will be blessed, those who curse his people will be cursed.


Bassam Aramin: From one bereaved Palestinian father to another
They have killed our children, Hisam. What can we do but fight on? We will never lay down our arms. For despite the advanced military technology and deadly force that we face, it is we who posses the most dangerous weapons of all. These are the weapons of morality and justice. We will not surrender these in the face of brutality, and we will be steadfast in demanding justice for our children. Ahmed and Abir's murderers must be judged and sentenced as criminals. Let me be clear: we do not seek revenge. Justice for our beloved, dead children will not be served by the murder of a young Israeli girl in front of her school, or by the murder of a young Israeli boy by a bullet to the head. We will refuse to mirror the violent means of the occupation. You and I, and every Palestinian, must let our morals and our humanity and the teachings of our great faith be our guides.