petak, 8. ožujka 2013.

Informacije, linkovi, vijesti – Palestina/Izrael

tuneli na granici između Pojasa Gaze i Egipta, u Rafahu, na jugu Pojasa Gaze; 19. veljače 2013. (Slika: Said Khatib / AFP / Getty Images)

PALESTINA/IZRAEL:
The Wanted 18 (video)

Unemployment in Gaza rises to 32.2%
Nezaposlenost u Gazi porasla na 32,2% (24. veljača 2013)
Podaci koje je objavio Palestinski središnji ured za statistiku pokazuju da je postotak nezaposlenosti u Pojasu Gaze u posljednjem tromjesečju 2012. iznosio 32,2%, dok je tijekom prethodnog tromjesečja on bio 31,9%. Nezaposlenost na Zapadnoj obali u posljednjem je tromjesečju 2012. bila 18,3%, u usporedbi s 20,4% koliko je iznosila u prethodnom tromjesečnom razdoblju. Nezaposlenost među ženama u Pojasu Gaze iznosila je 48,3%, dok je među muškarcima taj postotak bio 28,5%. Među mladima u dobi između 15 i 29 godina nezaposlenost je dosegla 48,9%. 40,1% radne snage u Pojasu Gaze zaposleno je u javnom sektoru. 77% radne snage čine radnici koji primaju plaću, dok ih 14,1% samozaposleno. Vlasnici tvrtki čine 3,5% radne snage, a 5,4% radi u obiteljskim tvrtkama bez plaće.
Read more...

An Israeli bulldozer destroys a children's playground near Bethlehem (video)
Izraelski buldožer uništava dječje igralište u blizini Betlehema (video) (06. svibanj 2010)
Izraelske su snage 06. svibnja 2010. uništile jedan vrt i dječje igralište u Beit Jali, te 100 voćaka i maslinovih stabala u Al Walaji i Beit Jali, selima u betlehemskom okrugu na Zapadnoj obali, kako bi raskrčile put za nastavak izgradnje izraelskog ilegalnog aparthejdskog zida. Vojnici su upotrijebili silu kako bi uklonili palestinske, izraelske i međunarodne aktiviste koji su pokušali spriječiti rušenje. Uhićeno je 2 izraelskih i 6 međunarodnih aktivista.

Click to watch...

A Counterproductive Response To A Rocket
Kontraproduktivni odgovor na ispaljenu raketu (01. ožujak 2013)
U utorak (26. veljače 2013) iz Pojasa Gaze je ispaljena 1 grad raketa prema izraelskom gradu Aškelonu. Izraelski odgovor bio je zatvaranje komercijalnog graničnog prijelaza u Gazi i postroženje ograničenja nametnutih stanovnicima Pojasa Gaze. Granični su prijelazi nakon toga otvoreni samo za krajnje iznimne medicinske hitne slučajeve. Namjerno ili neselektivno otvaranje vatre na civilne mete predstavlja povredu međunarodnog humanitarnog prava i ratni zločin. No, upravo ta stroga zabrana namjernog ciljanja civila je ono što izraelski odgovor, koji je također usmjeren protiv civila, čini neprihvatljivim. U tome je smisao zabrane kolektivnog kažnjavanja: možete se boriti protiv boraca, ali ne smijete kažnjavati civile za ono što nisu počinili.
Read more...

Never Again – unconditionally
The Jewish community is neither homogeneous nor monolithic. There is a growing number of Jews, in South Africa and around the world, who are organising to form alternative spaces and who unconditionally oppose Israeli policies and practices that shamefully privilege Jews over the indigenous Palestinian people. In this vein, we support the non-violent campaign of applying Boycott, Divestment and Sanctions (BDS) against Israel until it abides by international law and respects basic human rights [see www.bdsmovement.net].
Read more...

Wadi Hilweh's Information Centre: During February 151 Jerusalemites Arrested, Including 11 Women, 50 Children & 1 Parliament member of PNC
Wadi Hilweh's Information Centre-Silwan documented violations by the Israeli military against Palestinians in Jerusalem during February 2013. This included arrests, assaults, demolitions and confiscations. The centre also found that arrest operations were carried out across East Jerusalem as well as raids on houses and stores. Religious rights for Christians and Muslims were violated along with freedom of movement and expression. Many people had their homes demolished and received various fines and tickets from the authority. Furthermore, residents also faced attacks by settlers, simply for being 'Arab'.
Read more...

The Gaza Cheat Sheet – Real Data on the Gaza Closure
Stvarni podaci o blokadi Gaze (21. siječanj 2013)
Ekonomska situacija: U Pojasu Gaze ne vlada nestašica hrane, no teško siromaštvo je u porastu tijekom proteklih godina zbog blokade i ograničenja putovanja. Više od 70% stanovništva trenutno prima humanitarnu pomoć. Službeno nezaposlenost iznosi 31,9% (u usporedbi s 2000. godinom kad je ona iznosila 18,7%). U Pojasu Gaze nedostaje oko 250 škola, između ostalog i zbog zabrane uvoza građevinskog materijala. Nastava se održava u 2, a ponekad i u 3 smjene.
Ulaz robe u Gazu: Granični prijelaz Kerem Shalom, koji spaja Pojas Gaze s Izraelom, jedini je granični prijelaz (osim tunela) kroz koji se u Pojas Gaze i iz njega prevozi roba. Izrael u Pojas Gaze pušta svu robu osim one koju definira kao robu s dvostrukom namjenom i osnovnih građevinskih materijala (cementa, čelika i šljunka). Izrael je u prosincu 2012. počeo u Pojas Gaze puštati 20 kamiona šljunka dnevno za potrebe privatnog sektora. Egipat također u Pojas Gaze preko graničnog prijelaza Rafah pušta šljunak za potrebe projekata obnove koje financira katarska vlada.
Izlaz robe iz Gaze: Od ožujka 2012. iz Pojasa Gaze je izašlo 38 kamiona robe namijenjene za Zapadnu obalu: 34 kamiona pločica s datuljama za projekt Svjetskog programa za hranu i 4 kamiona školskih pisaćih stolova i stolaca koje je naručila Palestinska samouprava. Zabrana prodaje robe iz Gaze na Zapadnoj obali, koja se provodi od lipnja 2007, ostaje na snazi. Zanemarive količine izvozne robe mogle su iz Pojasa Gaze izaći i biti prodane u inozemstvu, uglavnom se radilo o poljoprivrednim proizvodima koji se izvoze između studenog i svibnja u sklopu projekta koji subvencionira nizozemska vlada. Tijekom 2012. mjesečno je iz Pojasa Gaze izvezeno 22 kamiona robe, što je oko 2% mjesečnog izvoza u doba prije blokade. Službeno je dopušten izvoz namještaja i tekstila u inozemstvo, no potražnja za tom robom izvan Zapadne obale i Izraela je mala. Tijekom 2012. izvoz je dopušten u izoliranim slučajevima u nekoliko zemalja, a sva je roba iz Pojasa Gaze izašla kroz izraelski teritorij.
Putovanje između Pojasa Gaze i Zapadne obale: Jedini granični prijelazi kroz koje je ljudima dopušteno da putuju u Pojas Gaze ili iz njega su Erez (prema Izraelu) i Rafah (prema Egiptu). Izrael prijelaz kroz granični prijelaz Erez dopušta samo „u iznimnim humanitarnim slučajevima, s naglaskom na hitne medicinske slučajeve“. Tijekom 2012. zabilježeno je oko 4000 izlaza Palestinaca mjesečno iz Pojasa Gaze kroz Erez, a uglavnom se radilo o poduzetnicima i medicinskim pacijentima, te njihovoj pratnji.
Putovanje iz Gaze u inozemstvo: Takva se putovanja odvijaju uglavnom preko Egipta. Granični prijelaz Rafah je otvoren svaki dan. Tijekom 2012. u prosjeku je dnevno 626 ljudi izlazilo iz Pojasa Gaze i ulazilo u Egipat. Kontrolom nad registrom palestinskog stanovništva Izrael ima neizravnu kontrolu nad izdavanjem palestinskih putovnica koje su potrebne za putovanje kroz prijelaz Rafah.
Pristup zemlji, teritorijalnim vodama i zračnom prostoru Pojasa Gaze: Izrael sprječava svaki pristup u Pojas Gaze ili iz njega morskim i zračnim putem. Nakon prekida vatre koji je uslijedio poslije operacije Stup obrane (21. studeni 2012), Izrael je proširio granicu područja za ulov ribe uz obalu Pojasa Gaze s 3 na 6 nautičkih milja. Izrael sprječava pristup zemlji u tampon zoni na udaljenosti od 300 metara od granične ograde, iako je poljoprivrednicima dopušteno da dođu do 100 metara od ograde.
Read more...

15 arrested in Umm el-Arayes, among them an 18 month old baby (video)
15 uhićenih u Umm el-Arayesu, među njima i 18-mjesečna beba (video) (19. siječanj 2013)
10 Palestinaca i 5 izraelskih aktivista uhićeno je u Umm el-Arayesu zbog kršenja naredbe o zatvorenoj vojnoj zoni koja je izdana kako bi se onemogućilo palestinskim poljoprivrednicima da obrađuju svoju zemlju. Izraelske su snage bile vrlo nasilne i dovezle su na mjesto događaja i cisternu sa smrdljivom tekućinom. Među uhićenima je bio i jedan 80-godišnji muškarac, te 3 maloljetnika, uključujući jednu 18-mjesečnu bebu koja je uhićena zajedno sa svojom majkom. Većina uhićenih oslobođena je istog dana, a 2 su žene zadržane u pritvoru preko noći: jedna Palestinka, majka uhićene bebe (beba je puštena na slobodu isti dan, zajedno sa svojim ocem i djedom koji su također uhićeni) i jedna izraelska aktivistica. Obje su oslobođene slijedeći dan, no za Palestinku je trebalo platiti jamčevinu od 5000 novih izraelskih šekela. 4 Palestinaca koji su uhićeni u petak (18. siječnja 2013) zbog približavanja ogradi koju su kolonisti iz Susyje nedavno postavili na zemlji u privatnom palestinskom vlasništvu (i koja je prije nekoliko tjedana uklonjena) također su oslobođeni 20. siječnja 2013.
Read more...

Second update on detention of Hasan Karajah (video)
Pritvor Hassana Karajaha (video) (30. siječanj 2013)
Na vojnom sudu izraelskih okupacijskih snaga 29. siječnja 2013. održano je drugo saslušanje Hassana Karajaha, aktivista za zaštitu ljudskih prava i koordinatora palestinske nevladine udruge Stop the Wall. Sud je ponovo Hassanu uskratio pravo da se sastane sa svojim odvjetnikom i članovima svoje obitelji, a odvjetniku je bilo dopušteno da uđe u sudnicu tek nakon što ju je Hassan napustio. Oko 25 mladih aktivista istog je dana prosvjedovalo ispred zatvora Ofer u blizini Ramalle na Zapadnoj obali, zahtijevajući trenutačno puštanje na slobodu Hassana Karajaha i svih ostalih palestinskih zatvorenika u izraelskim zatvorima. Prosvjedne akcije solidarnosti s Hassanom Karajahom su organizirane i u inozemstvu.
Read more...

Likud MK refused entry to the Dome of the Rock
New Likud MK Moshe Feiglin visited the Temple Mount on Monday and attempted to enter the Dome of the Rock, but was turned back by security personnel at the site, who said it was closed to non-Muslims. A large crowd gathered during the incident, and Feiglin had to be extracted by police. Feiglin, a well-known settler activist and an avid campaigner for open Jewish access to the Temple Mount, said in a Facebook post that he was attempting to use his immunity as a Knesset member to enter the site, and that the fact that he was refused entry is “a clear admission of the loss of Jewish sovereignty on the Mount.”
Read more...


EUROPA:
Nove spoznaje - nacističkih logora bilo sedam puta više
Postalo je jasno da je nacistički režim Hitlerove Njemačke u svim dijelovima Europe internirao ljude i držao ih u raznoraznim logorima. Najčešće u neljudskim uvjetima: mučenja i izgladnjivanje su u mnogim logorima bili uobičajena svakodnevica. Pritom su nacistički logori ispunjavali različite svrhe: u njih oko 30.000 su bili prisilni radnici, postojalo je oko 1.150 židovskih geta, 980 koncentracijskih logora, 1.000 logora za ratne zarobljenike, 500-tinjak bordela s prisilnim prostitutkama. K tome treba pridodati i veliki broj logora koji su imali za cilj "ponjemčivanje" zatočenika, zatim logore u kojima su žene prisiljavane na abortus, psihički bolesnici eutanazirani i zatvorenici "selektirani" za logore smrti.
Pročitajte više...