utorak, 14. veljače 2012.

2 peticije protiv kršenja ljudskih prava u Bahreinu


Prosvjednici u Bahreinu danas obilježavaju prvu godišnjicu ustanka građana Bahreina za veća građanska i politička prava. Bahreinske su vlasti tijekom protekle godine protiv prosvjednika primjenjivale pretjeranu silu, a uhićeni prosvjednici izloženi su zlostavljanju i mučenju. Do danas nije poznato je li itko odgovarao za ova kršenja ljudskih prava. Stotine nenasilnih prosvjednika kazneno su gonjene, dok su drugi otpušteni ili izbačeni sa svojih studija zbog korištenja svog prava na slobodu izražavanja i okupljanja. Tijekom posljednjih tjedana vlasti u Bahreinu su eskalirale nasilno gušenje prosvjeda, a brojnim novinarima i aktivistima za ljudska prava onemogućen je ulaz u zemlju.

Na poziv aktivista za ljudska prava u Bahreinu udruga građana „Witness Bahrain“ je u Bahrein poslala aktiviste - međunarodne promatrače, većinom iz SAD-a, koji zajedno s bahreinskim građanima sudjeluju u nenasilnim prosvjedima i vanjski svijet informiraju o onome što se u toj zemlji doista događa. Njihove izvještaje možete na engleskom pratiti na stranici Witness Bahrain.


U nastavku linkovi na 2 peticije protiv kršenja ljudskih prava u Bahreinu:

Peticija Obami protiv prodaje američkog oružja Bahreinu
Na linku možete potpisati peticiju američkom predsjedniku Baracku Obami kojom tražimo da se obustavi prodaja američkog oružja Bahreinu zbog kršenja ljudskih prava građana u toj zemlji, tako dugo dok vlada ne pristane na demokratske promjene i ne prestane koristiti nasilje protiv nenasilnih građana.
Više informacija i link na peticiju: Stop any new arms deals with Bahrain


Peticija bahreinskom kralju protiv nasilnog gušenja nenasilnih prosvjeda

Na linku možete potpisati peticiju Amnesty Internatinala upućenu bahreinskom kralju šeiku Hamadu bin 'Issi Al Khalifi kojom od bahreinskih vlasti tražimo da poštuju i zaštite ljudska prava na slobodu mišljenja i izražavanja, kao i na slobodu nenasilnog okupljanja i udruživanja bahreinskih građana, te da smjesta oslobode sve osobe koje su lišene slobode zbog korištenja svojih legitimnih prava na slobodu izražavanja i okupljanja, istraže sve navode o mučenju uhićenih prosvjednika, objave rezultate takvih istraga i privedu odgovorne pravdi, kao i da svi građani otpušteni ili izbačeni iz fakulteta zbog korištenja svog prava na slobodu izražavanja i okupljanja budu vraćeni na svoja radna mjesta i sveučilišta.
Više informacija i link na peticiju: Tell Bahrain the World is Watching


Više informacija o stanju i prosvjedima u Bahreinu:

WITNESS BAHRAIN
On the Ground International Solidarity with Bahrain's Revolution
Read more...