četvrtak, 7. kolovoza 2008.

Broj kolonista na Zapadnoj obali u 2007. porastao za 4%

izraelski kolonisti na mjestu evakuiranog izraelskog vojnog logora na rubu palestinskog grada Beit Sahour u blizini Betlehema na ZO, 06. kolovoz, 2008.

Palestinski središnji ured za statistiku objavio je u nedjelju (03. kolovoza) da je 2007. broj izraelskih kolonista na Zapadnoj obali porastao za skoro 4% u odnosu na 2006. godinu. Do kraja 2007. na Zapadnoj obali i u Istočnom Jeruzalemu živjelo je 483 453 izraelskih kolonista, dok je njihov broj na kraju 2006. iznosio 466 005. Na Zapadnoj obali postoji ukupno 440 ilegalnih izraelskih naselja, divljih naselja i vojnih baza, no većina izraelskih kolonista živi u 100 službenih naselja koja priznaje izraelska vlada, ali koja, kao i sva ostala izraelska naselja na ZO i Istočnom Jeruzalemu, predstavljaju kršenje međunarodnog prava budući da je naseljavanje vlastitog civilnog stanovništva na tuđi okupirani teritorij kršenje 4. ženevske konvencije. Napadi ilegalnih izraelskih kolonista na Palestince i međunarodne aktiviste na Zapadnoj obali intenzivirali su se u posljednjih nekoliko tjedana.


Ostali linkovi:
Cartoon: Administration of Justice in Hebron
Izraelska vojska na Zapadnoj obali služi kako bi štitila izraelske koloniste koji u posljednje vrijeme sve češće fizički napadaju palestinsku djecu i civile, njihovu stoku, međunarodne mirovne aktiviste, pa čak i diplomate, pale polja i maslinike i uništavaju imovinu. Vojnici ništa ne poduzimaju kako bi zaustavili nasilje i divljanje kolonista, već često umjesto nasilnika uhićuju i kažnjavaju žrtve njihovih napada. Nedavno su cionisti optužili izraelske i međunarodne mirovne organizacije u Hebronu, čiji članovi prate palestinsku djecu na putu do škole i izvještavaju o kršenjima ljudskih prava te organiziraju posjete na okupiranoj Zapadnoj obali, da su krivi za nasilne napade koje nad njima i Palestincima provode kolonisti. Nažalost, izraelska vlada ne da nije prestala graditi ilegalna izraelska naselja na Zapadnoj obali i Istočnom Jeruzalemu, odnosno nije učinila ni taj mali, prvi korak prema postizanju mira s Palestincima, i ne da se ne kani povući na granice prije rata i okupacije 1967 i evakuirati sva ilegalna izraelska naselja, nego čak ništa ne poduzima ni kako bi prekinula nasilje kolonista nad palestinskim, izraelskim i međunarodnim civilima, što jasno pokazuje da je izraelskoj vladi maltretiranje Palestinaca u interesu i da ga ona svojom pasivnošću podržava, jer želi što je moguće više teritorija etnički očistiti od što je moguće više Palestinaca i potom taj teritorij pripojiti Izraelu.

Olmert's departure: The perfect alibi
The role of Olmert, for most of his career a "Greater Israel" hardliner, has been to guarantee from the Israeli side the absence of any progress. He has been no less a supporter for the continued colonization program than his mentor Ariel Sharon. Olmert flew home from Annapolis to immediately announce plans for thousands of new settler housing units around Jerusalem. Olmert defiantly claimed that building around Jerusalem -- one of the key negotiation issues -- was no one's business but Israel's! Throughout the West Bank, Israel continued to bury the possibility of a Palestinian state with its brazen and aggressive expansion of Jewish-only colonies, and increasing the walls and checkpoints that cage Palestinians into their ghettos, despite promises to remove them. Just days ago, Israel announced 700 more settler housing units. The negotiations continued through all this not because they were going to resolve the conflict, but merely because going through the motions was necessary for all the participants -- Israeli, Palestinian, American, European and Arab -- to justify their existence and at the same time defer the day when they might be held accountable for the fact that they have achieved absolutely nothing towards the "vision" of a two-state solution.

Suskind: Bush ordered fake letter linking Iraq to 9/11
Novinar Ron Suskind tvrdi da je CIA na zapovijed Bijele kuće krivotvorila pismo koje je trebalo poslužiti kao dokaz o povezanosti Saddama Husseina s Al-Qaidom i napadom 11. rujna.

EGYPT: Egyptian-American activist Saad Eddin Ibrahim convicted again!