subota, 26. srpnja 2008.

HITNO: 1,5 tona lijekova za Palestince u Pojasu Gaze zadržano na prijelazu Rafah

pacijent u bolnici Al-Shifa u Gazi

Budući da nemam nikakvih novih vijesti o kombiju škotskih humanitaraca koji (pretpostavljam) još uvijek čeka na graničnom prijelazu Rafah da ga egipatske vlasti puste u Pojas Gaze, počinjem s ovom akcijom kojoj se još uvijek možete pridružiti (a obzirom da mi objavljivanje ovog posta nije prošlo na bloger.hr, nadam se da ću ovdje biti bolje sreće).


1,5 tona lijekova koje su u kombiju iz Škotske u Pojas Gaze prevozili supružnici Linda Willis i Khalil Al Niss, zadržano je 20. srpnja na graničnom prijelazu Rafah, na egipatskoj strani Zida koji je između Pojasa Gaze i Egipta sagradio Izrael. Egipatske vlasti prijete da će zaplijeniti kombi i lijekove. Linda i Khalil prevalili su brojne prepreke na putu od Škotske do Rafaha kako bi hitno potrebne lijekove, kojih u Pojasu Gaze nema dovoljno, dostavili pacijentima u Pojasu Gaze i trenutno se potpuno iscrpljeni (dobrim dijelom zahvaljujući i hrvatskim vlastima) nalaze na prijelazu Rafah.


Molim vas da pošaljete poruku (na arapskom, engleskom ili bilo kojem drugom jeziku koji govorite) egipatskom veleposlanstvu u Londonu (ostale adrese mi ne rade, ali možete probati brojeve telefona i faxa na linku) i zatražite da Egipat pusti škotski par s lijekovima u Pojas Gaze.

Egyptian Consulate Press Office (Ured za medije egipatskog konzulata): info@egpressoffice.com; info@egyptianconsulate.co.uk

Primjer poruke za egipatsko veleposlanstvo u Londonu

ENGLESKI
Subject: Urgent Appeal: Please let medicines enter Gaza Strip

For the Attention of:
Mr Amr Al Shams
Egyptian Embassy in London

E-mail: amrshams@live.com

Your Excellency,

I kindly urge you to do everything you can in order to persuade Egypt to immediately allow the van of Scottish Palestine Solidarity Campaign, carrying desperately needed medicines to the starved, isolated, imprisoned, besieged and in other numerous ways collectively punished innocent civilians living in the Gaza Strip, to enter the Gaza Strip. Hospitals and clinics in the Gaza Strip are lacking the most basic medicines and Palestinian civilians and children (more than 50% of people living in the Gaza Strip are children) are dying because of the lack of medicines or medical equipment and denial of their right to the freedom of movement and to be medically treated outside of the Gaza Strip. Their lives and health depend on these medicines and your action.

Sincerely yours,
(ime i prezime, zemlja)

HRVATSKI

Predmet: Hitni apel: Pustite lijekove u Pojas Gaze
G. Amr Al Shams
Egipatsko veleposlanstvo u Londonu

Vaša Ekscelencijo,

Ljubazno Vas molim da učinite sve što možete kako bi Egipat odmah dozvolio kombiju škotskih aktivista Linde Willis i Khalila Al Nissa, koji prevozi očajnički potrebne lijekove izgladnjelim, izoliranim, zatvorenim, opkoljenim i na brojne druge načine kolektivno kažnjavanim nedužnim civilima koji žive u Pojasu Gaze, da uđe u Pojas Gaze. Bolnice i klinike u Pojasu Gaze nemaju najosnovnije lijekove, a palestinski civili i djeca (više od 50% stanovnika Pojasa Gaze su djeca) umiru zbog nestašice lijekova, medicinske opreme i jer im je uskraćeno pravo na slobodu kretanja i na liječenje izvan Pojasa Gaze. Njihovi životi i zdravlje ovise o tim lijekovima i u Vašim su rukama.

S poštovanjem,
(ime i prezime, zemlja)

Linda i Khalil su predviđali da će od Škotske do Gaze putovati 5 dana, no putovanje se oteglo na 10 dana zahvaljujući tome što im nije dopušteno da do Pojasa Gaze putuju kroz Hrvatsku. Kombi je krenuo iz Škotske i putovao zemljama Europske Unije, a na granici s Hrvatskom su ga hrvatske vlasti odbile pustiti da uđe, pa su stoga Linda i Khalil morali putovati okolo, kroz Mađarsku, Rumunjsku i Bugarsku kako bi došli do turske granice, gdje su također imali problema s vlastima. Potom su prošli kroz Tursku, Siriju, Jordan i Egipat sve do graničnog prijelaza Rafah, gdje ih sada Egipćani odbijaju pustiti da dostave lijekove potrebitim i napaćenim Palestincima u Pojasu Gaze. Iako su očekivali da neće sve teći glatko, Linda i Khalil su zaprepašteni odlukom hrvatskih vlasti da ih uopće ne puste kroz Hrvatsku.

Prema posljednjim podacima u Pojasu Gaze je zbog nedostupnosti potrebnog liječenja (uzrokovanog nečovječnom izraelskom blokadom) u proteklih godinu dana umrlo 212 osoba. Posljednje žrtve su bili 11-mjesečno dijete i jedan 44-godišnji Palestinac. U Pojasu Gaze nema zaliha 107 klasičnih osnovnih lijekova, a uskoro će se do kraja potrošiti zalihe još 97 lijekova. Preko 1500 palestinskih pacijenata trebalo bi izaći iz Pojasa Gaze radi liječenja koje im je nužno potrebno.

Dodatne informacije: Scottish couple barred from delivering medical supplies at Gaza's Rafah crossing

Site Scottish Palestine Solidarity Campaign sa slikama i informacijama o putovanju Linde i Khalila.

Molim Vas da odmah pošaljete gornju poruku u egipatsko veleposlanstvo u Londonu, te da potom upitate hrvatske dužnosnike da vam objasne zašto su odbili britanskim državljanima dopustiti da kroz hrvatsku prevezu 1,5 tona lijekova prijeko potrebnih civilima i djeci u Pojasu Gaze. (Možda je odbijanje prolaza britanskim građanima novi način na koji naše vlasti doprinose uspješnoj turističkoj sezoni. Dođe čovjeku da Slovenicima veli: „E baš dobro da ste nam uveli vinjete, jer bolje ni ne zaslužujemo.“) Ja im također namjeravam pisati i upozoriti na grozno stanje u Pojasu Gaze, ali trenutno sam u jednoj drugoj akciji koja je hitnija, a kojoj se također (toplo preproučam) možete pridružiti (ali je ja ne stignem prevesti), ili možete već sad pisati hrvatskim dužnosnicima. Pitajte ih zašto umjesto da sami šalju lijekove, onemogućuju običnim građanima da pomognu u ublažavanju humanitarne katastrofe za koju, među ostalima, i naši dužnosnici snose odgovornost i koja se daleko od očiju međunarodne javnosti odvija u Pojasu Gaze.

E-mail contacts for Croatian authorities:
Ask for an explanation why the Scottish activists were refused passage through Croatia and protest the refusal of the authorities to let them through.

Prime Minister of Croatia
Premijer
Dr. Ivo Sanader
Web stranica za kontakt: http://www.vlada.hr/hrvatski
Na Sanaderovoj stranici skrolajte dolje i pri dnu kliknite na PITAJTE PREDSJEDNIKA VLADE!

Minister of Foreign Affairs
Ministar vanjskih poslova
Gordan Jandroković
E-mail: ministar@mvpei.hr
E-mail: kabinet.ministra@mvpei.hr

Minister of Interior
Ministar unutarnjih poslova
Berislav Rončević
E-mail:
pitanja@mup.hr
E-mail: javnost@mup.hr

Primjer pisma za hrvatske dužnosnike
(Poželjno je pisati vlastite poruke. Ovu poruku možete kopirati, dopuniti, skratiti, izmijeniti, ovisno o tome što sami želite reći primateljima. Dobro je imati na umu da koliko god vam neki od njih bili mrski, najviše ćete postići ako budete odlučni, jasni, sažeti i pristojni.)

Poštovani ministre, (ili: premijeru,)

Molim Vas da mi kao građaninu i poreznom obvezniku ove zemlje objasnite zašto je kombiju Scottish Palestine Solidarity Campaign i supružnicima Lindi Willis (Škotkinja) i Khalilu Al-Nissu (jeruzalemski Palestinac koji živi u Škotskoj) prije nekoliko dana od strane hrvatskih vlasti onemogućeno da kroz Hrvatsku prevezu 1,5 tona prijeko potrebnih lijekova i medicinskih potrepština za stanovnike Pojasa Gaze. Kombi s lijekovima krenuo je iz Škotske i kretao se zemljama EU-a dok nije došao do Hrvatske gdje su mu hrvatske vlasti 13. srpnja odbile dopustiti da prijeđe granicu i proputuje kroz Hrvatsku na svom putu do Pojasa Gaze.

Od 1,5 milijuna stanovnika Pojasa Gaze više od 50% su djeca. Nakon što je Izrael pooštrio svoje kolektivno kažnjavanje palestinskih civila u Pojasu Gaze (drastično smanjio uvoz lijekova i opreme potrebne za funkcioniranje bolnica, te onemogućio palestinskim pacijentima da izlaze iz Pojasa Gaze radi liječenja) u proteklih je godinu dana od posljedica izraelske blokade Pojasa Gaze umrlo više od 200 pacijenata, uključujući malu djecu. Njihova je smrt mogla biti spriječena da su bolnice u Pojasu Gaze imale potrebne lijekove i opremu za liječenje ili da im je Izrael dopustio da izađu iz Pojasa Gaze. U Pojasu Gaze, u kojem često u bombardiranjima i napadima izraelske vojske stradavaju civili i djeca, u potpunosti su potrošene zalihe 107 vrsta klasičnih osnovnih lijekova, a zalihe dodatnih 97 lijekova uskoro će se istrošiti.

Zbog odluke hrvatskih vlasti ovo je dvoje običnih građana, medicinska sestra i autoprijevoznik, koji zapravo rade ono što bi vlade diljem svijeta trebale raditi - slati humanitarnu i medicinsku pomoć okupiranim i kolektivno kažnjenim Palestincima u Pojasu Gaze, moralo nepotrebno putovati obilaznim i duljim putem. Najljubaznije Vas molim da mi objasnite zbog čega ste usred turističke sezone odbili pustiti britanske humanitarce da proputuju kroz Hrvatsku?

S poštovanjem,
(ime i prezime)

Dodatni linkovi (nevezano uz akciju za puštanje lijekova u PG)
Pssst.... Do Something! Send Karl Rove to Jail. Take Action Now!
Potpišite peticiju i strpajte Karla Rovea u zatvor. (na dnu odznačite kućicu ako ne želite da vam ime bude prikazano na internetu)

Citat:"Civil disobedience is not our problem. Our problem is civil obedience. Our problem is that numbers of people all over the world have obeyed the dictates of the leaders of their government and have gone to war, and millions have been killed because of this obedience. . . Our problem is that people are obedient all over the world in the face of poverty and starvation and stupidity, and war, and cruelty." Howard Zinn

Neve Gordon: A West Bank Town's Fight to Survive

Israeli settlers launch homemade projectile at villages
Izraelski setleri su 21. srpnja 2008. ispalili 1 projektil domaće izrade na palestinska sela Orta i Odala južno od Nablusa na sjeveru Zapadne obale. Projektil je pao na poljoprivredno zemljište između ta 2 sela i nema dojava o ozlijeđenima. Ovo je 4. put da setleri ispaljuju projektile domaće izrade na palestinska sela južno od grada Nablusa.