utorak, 18. prosinca 2012.

Napad na Gazu, 7. dan: Utorak, 20. studeni 2012.

raseljeni Palestinci na putu u UN-ovu školu u gradu Gazi, 20. studeni 2012, (Reuters/Majdi Fathi)

Izvor i link na više informacija: Gaza live report: Day 7

00:00 Izraelski napad na Gazu ušao je u svoj 7. dan. O razvoju događaja u ponedjeljak (19. studenog 2012) možete pročitati ovdje.

00:02 U Hebronu na Zapadnoj Obali traju sukobi koji su izbili nakon što su izraelski vojnici nastrijelili i ubili jednog Palestinca u tom gradu kasno navečer u ponedjeljak (19. studeni 2012).

00:05 Vojno krilo Hamasa tvrdi da je "danas granatiralo izraelske ciljeve sa 107 projektila", te da je "ukupan broj pogođenih [izraelskih ciljeva] 1200 od početka izraelske ofenzive na Gazu".

00:20 Izraelska je vojska stanovnike Pojasa Gaze upozorila neka ne napuštaju svoje domove ili će se izložiti opasnosti da budu metom napada.

00:47 Tri su projektila pogodila kuću čelnika vojnog krila Hamasa Raeda al-Athara u Rafahu u Pojasu Gaze.

00:55 Rusija je optužila SAD da u Vijeću sigurnosti UN-a blokiraju osudu eskalacije sukoba u Pojasu Gaze i tvrdi da drugi članovi vijeća opstruiraju ovo pitanje.

01:01 Izraelski mediji javljaju da su se sastala devetorica visokih izraelskih dužnosnika kako bi razgovarali o budućnosti operacije u Pojasu Gaze.

01:12 Izraelski zrakoplovi su bombardirali sjedište Islamske nacionalne banke u gradu Gazi.

01:13 Saudijski list Al-Arabiya je objavio da će Egipat najaviti sporazum o prekidu vatre za koji jamči egipatski predsjednik Mursi. Uvjeti navodno uključuju ukidanje opsade Pojasa Gaze i otvaranje graničnih prijelaza.

01:20 Nakon bombardiranja Islamske nacionalne banke u bolnicu Shifa pristižu žrtve.

01:28 Izrael je bombardirao vladinu zgradu Abu Khadra u gradu Gazi.

01:34 Odbor za zaštitu novinara pozvao je Izrael da smjesta obustavi zračne udare koji ciljaju urede medija u Gazi: "Izrael bi trebao poštivati obveze koje ima prema međunarodnom pravu i smjesta obustaviti svoje napade na urede medija." "Vlasti znaju da se u ovim zgradama nalaze brojne medijske organizacije čiji zaposlenici su civili koje štiti međunarodno pravo."

01:54 Izraelski mediji javljaju da su se sirene za uzbunu oglasile u Aškelonu, Sderotu i Kiryat Gatu.

01:59 Palestinski studenti okupili su se ispred palestinskog veleposlanstva u Londonu nakon što su proizraelski aktivisti najavili da planiraju prosvjed.

02:04 U izraelskom zračnom udaru pogođen je dom Tamera Abu Daqe u Khan Younisu u Pojasu Gaze.

02:45 Snažne eksplozije odjekuju diljem Pojasa Gaze.

02:55 Eksplozije se čuju u sjevernom dijelu Pojasa Gaze.

03:14 Izvedeni su izraelski zračni udari oko zgrade Safina u Pojasu Gaze; nema dojava o ranjenima. Safina je vladina sigurnosna zgrada.

03:31 Zračni udari na grad Sheikh Zayed.

03:45 Dojave o zračnim udarima u Beit Hanounu i Khan Younisu.

04:06 Eksplozija u gradu Gazi.

04:25 Eksplozija u Beit Lahiyi.

05:10 U Pojasu Gaze odjekuje još eksplozija.

05:30 U zračnim udarima u Beit Lahiyi znatno je oštećena jedna kuća, ali nema dojava o ranjenima.

06:04 Područje ciljano u napadu na grad Shekh Zayed u 03:31 je sigurnosni položaj.

06:11 Izraelski ministri su zaključili svoj sastanak o napadu na Gazu.

06:14 Izraelski zrakoplovi bombardiraju područje istočno od Khan Younisa.

06:23 Al Jazeera javlja da je u bombardiranju Islamske nacionalne banke ranjeno 4 osoba.

06:25 Glasnogovornica izraelske vojske tvrdi da su palestinske naoružane skupine iz Pojasa Gaze od ponoći na Izrael ispalile 5 raketa.

06:26 Izraelska vojska tvrdi da je izraelski sustav za presretanje raketa Željezna kupola srušio 2 od 5 raketa ispaljenih iz Pojasa Gaze.

06:34 U gradu Gazi ranjeno je 2 Palestinaca, jedan mladić na području Shujaiyya i jedna žena čiji je dom u al-Zaitounu pogođen.

06:40. Izrael je bombardirao dom jednog zapovjednika vojnog krila Hamasa u Khan Younisu.

06:41 Izraelska vojska je izjavila da je u napadima izvedenim od ponoći ciljala "oko 100 terorističkih položaja, uključujući podzemne bacače raketa, terorističke tunele i objekte za skladištenje streljiva".

06:42 Govoreći o napadu na Nacionalnu islamsku banku, izraelska je vojska ustvrdila kako je bombardirala "financijsku instituciju koju koristi Hamas za svoje terorističko djelovanje". U izjavi vojske također se navodi da je vojska ciljala nekoliko zgrada koje "koriste teroristički operativci kao zapovjedne i kontrolne centre", te "oko 10 terorističkih tunela" koje Hamas koristi kao skrovišta.

06:57 Vojno krilo Hamasa tvrdi da su njegovi pripadnici ispalili 10 projektila prema Ashkelonu i Kiryat Gatu. Izraelski su mediji javili da su se u tim gradovima, te u Sderotu oglasile sirene za uzbunu.

07:13 Haaretzov novinar Barak Ravid tvrdi da su izraelski ministri dogovorili da će "odgoditi" invaziju na Gazu za vrijeme dok Egipat pokušava ispregovarati prekid vatre između Izraela i Hamasa.

07:21 Danas bi Pojas Gaze trebalo posjetiti izaslanstvo arapskih ministara.

07:51 Izraelski mediji javljaju da je Željezna kupola presrela 2 rakete iznad Beershebe u Izraelu.

08:21 Izraelski mediji javljaju da u Beershebi odjekuju eksplozije.

08:26 U izraelskim zračnim udarima na Beit Lahiyu u Pojasu Gaze ranjeno je 4 ljudi.

08:38 Vojno krilo Hamasa preuzelo je odgovornost za ispaljivanje raketa na Beershebu.

08:49 Izraelski mediji javljaju da je raketa pogodila jednu kuću u Beershebi. Prouzročena je materijalna šteta, no nije bilo ozlijeđenih.

09:06 Američka državna tajnica Clinton trebala bi u utorak doputovati u Izrael i u srijedu se sastati s izraelskim premijerom Netanyahuom.

09:32 2 su Palestinca ubijena u zračnim udarima na Beit Lahiyu i al-Mughraqu.

09:34 Glavni tajnik UN-a Ban je u Kairu izjavio kako bi izraelska kopnena operacija u Gazi predstavljala "opasnu eskalaciju".

09:38 Iz Bijele kuće su poručili kako će američka državna tajnica Clinton najprije posjetiti Izrael i tamo razgovarati s izraelskim premijerom Netanyahuom, a potom i Ramallu na Zapadnoj Obali, gdje će se sastati s čelnicima Palestinske samouprave, no ne i s dužnosnicima Hamasa.

10:00 Zamjenik savjetnika za nacionalnu sigurnost u Bijeloj kući Ben Rhodes je ponovio američko stajalište kako Hamas mora prestati raketne napade na Izrael, a Egipat može biti partner koji će pomoći u rješavanju sukoba.

10:10 Glavni tajnik UN-a Ban je u Kairu izjavio kako će "pozvati izraelsko čelništvo na prekid nasilja" tijekom svog današnjeg posjeta Izraelu.

10:16 Vojna krila Hamasa i Narodnog fronta za oslobođenje Palestine tvrde da su njihovi pripadnici jutros ispalili rakete na izraelski grad Beershebu.

10:42 Američka državna tajnica Clinton je napustila samit u Aziji i krenula u Izrael na sastanak s izraelskim premijerom Netanyahuom, kojim će započeti niz razgovora o krizi u Gazi s čelnicima na Srednjem istoku.

10:48 Dvojica su Palestinaca, uključujući 1 maloljetnika (15), ubijena u zračnim udarima na sjeveru Pojasa Gaze. U jednoj je egipatskoj bolnici, od ozljeda zadobivenih u prijašnjem zračnom udaru na Tel al-Hawu u gradu Gazi, preminuo jedan Palestinac.

11:14 Izraelski je radio javio da je jedan naoružani napadač ispalio jedan hitac na američko veleposlanstvo u Tel Avivu i ranio jednog od stražara. Policija je uhitila napadača.

11:19 Prema najnovijim informacijama napadač na američko veleposlanstvo u Tel Avivu bio je naoružan nožem i sjekirom i ubo je stražara, koji je tijekom incidenta otvorio vatru. Napadač je uhićen.

11:36 Ministri vanjskih poslova Arapske lige su na putu u Pojas Gaze. Ministri vanjskih poslova Egipta, Maroka, Palestine, Iraka, Sudana, Katara, Libanona i Jordana, te turski ministar vanjskih poslova krenuli su iz Kaira u grad El-Arish, u blizini egipatske granice s Pojasom Gaze, odakle će se uputiti u Pojas Gaze preko graničnog prijelaza Rafah.

11:46 Izraelski su mediji javili da je jedan muškarac teško ranjen u raketnom napadu u Eshkolu, na jugu Izraela.

11:52 Jedan je dužnosnik civilne obrane u Gazi pozvao arapske zemlje da dostave opremu za izvanredna stanja, uključujući kola hitne pomoći, jer su sredstva civilne obrane potrošena tijekom izraelskog bombardiranja.

11:55 Izraelska policija je potvrdila da je napadač na američko veleposlanstvo u Tel Avivu 41-godišnji izraelski Židov s kaznenim dosjeom. Motiv napada je nepoznat.

11:57 Palestinski odvjetnici odlučili su u srijedu (21. studenog) bojkotirati izraelske vojne sudove u znak prosvjeda protiv bombardiranja Pojasa Gaze.

12:04 Snažna eksplozija odjeknula je u gradu Gazi.

12:10 Jedan je Palestinac ubijen u izraelskom zračnom udaru na sjeveru Pojasa Gaze, dok ih je 4 ranjeno.

12:13 Britanski ministar za Srednji istok Alistar Burt je stigao u Palestinu gdje će se sastati s dužnosnikom PLO-a Erekatom. "Ujedinjeno Kraljevstvo poziva Hamas, koji snosi glavnu odgovornost za početak ovog kruga nasilja, da prekine s raketnim napadima", navodi se u izjavi britanskog ministra vanjskih poslova. Izrael također ima "odgovornosti" i mora "učiniti sve kako bi se situacija smirila, minimizirale civilne žrtve i pružila prilika pregovorima da uspiju."

12:15 Izraelska vojska tvrdi da je Hamas ispalio rakete na granični prijelaz s Pojasom Gaze i da je zbog toga ograničena količina robe koja je ušla na to područje. Od planiranih 120 kamiona, samo je 24 ušlo u Pojas Gaze, a prijelaz je sada zatvoren.

12:35 Liječnički izvori su identificirali Palestinca ubijenog u posljednjem zračnom udaru na sjeveru Pojasa Gaze. Radi se o Abdulu-Rahmanu Hamadu, navodnom militantu.

12:45 U novom zračnom napadu na Deir al-Balah, u središnjem dijelu Pojasa Gaze, ubijen je 1 Palestinac, a ranjeno ih je 6.

13:02 Stotine ljudi okupile su se na ulicama Ramalle radi sprovoda Rushdija Tamimija (28) koji je umro u ponedjeljak (19. studenog) nakon što je tijekom vikenda ranjen u sukobima s izraelskim snagama u Nabi Salehu na Zapadnoj Obali.

13:08 Glavni tajnik UN-a Ban je u Kairu pozvao na trenutačni prekid vatre i dodao da bi izraelska kopnena invazija na Gazu bila "opasna eskalacija" koja mora biti izbjegnuta.

13:09 Egipatski sigurnosni izvor je vezano uz prekid izjavio kako još uvijek nema napretka i kako Egipat nastoji postići dogovor suprotstavljenih strana.

13:11 Čelnik Hamasovog vojnog krila Mohammed Deif u snimljenoj je audio poruci pozvao palestinske borce da se pripreme za izraelsku kopnenu invaziju.

13:25 Tijekom pogreba jednog 22-godišnjeg Palestinca kojeg su izraelski vojnici nastrijelili i ubili u ponedjeljak (19. studenog) u Hebronu su izbili sukobi između izraelskih snaga i Palestinaca.

13:37 Jedan je mladić ozlijeđen u sukobima s izraelskim snagama na kontrolnoj točki Huwwara u okolici Nablusa na Zapadnoj Obali.

13:51 Europski nacionalni olimpijski odbori su otkazali kongres koji se trebao održati u izraelskom gradu Eilatu 7. i 8. prosinca zbog nasilja između izraelskih snaga i pripadnika naoružanih skupina u Gazi.

14:00 Izraelska vojska je priopćila kako je na Izrael u utorak (20. studenog) ispaljeno 39 raketa.

14:05 U zračnom udaru napadnuto je područje udaljeno 1 kilometar od hotela u kojem u Gazi odsjedaju novinari.

14:08 U sukobima između prosvjednika i izraelskih snaga na kontrolnoj točki Jalama u Jeninu na Zapadnoj Obali ozlijeđeno je i uhićeno nekoliko osoba.

14:10 Dužnosnik Palestinske narodne stranke Walid al-Awad je izjavio kako su pokreti iz Gaze odbili primirje u 2 faze koje je predložio Izrael.

14:16 U Jeruzalemu se, nakon zvuka sirena, začula eksplozija.

14:20 Palestinski studenti prosvjeduju ispred Hebrejskog sveučilišta u Jeruzalemu u znak solidarnosti s Gazom.

14:24 Izraelska policija je izvijestila da je raketa ispaljena na Jeruzalem pala na otvoreno područje. Nema dojava o ozlijeđenima.

14:31 Jedan je Palestinac ubijen u novom zračnom udaru na grad Gazu.

14:40 UN upozorava da bi zbog izraelske invazije na Gazu mogla biti raseljene tisuće ljudi.

14:41 Vojno krilo Hamasa tvrdi da su njegovi pripadnici ispalili projektil Fajr 5 na izraelski grad Beershebu.

14:43 Raketa ispaljena iz Gaze pala je između sela al-Jaba i Surif, južno od kolonističkog naselja Gush Etzion kod Betlehema, i oštetila vodoopskrbnu mrežu na tom području.

14:45 Vojno krilo Hamasa tvrdi da su njegovi pripadnici ispalili raketu M75 na Jeruzalem kao odmazdu zbog izraelskih pokolja u Gazi.

15:06 Arapski ministri vanjskih poslova i predstavnik Arapske lige Nabil al-Arabi stigli su na granični prijelaz Rafah između Pojasa Gaze i Egipta.

15:11 Ubrzo nakon što su u istočnom dijelu Pojasa Gaze bačeni letci uslijedio je zračni udar na tom području.

15:15 Egipatski predsjednik Mursi je izjavio da će izraelska agresija prestati u utorak, 20. studenog. "Napori da se postigne prekid vatre između palestinske i izraelske strane u nadolazećim će satima polučiti pozitivne rezultate", rekao je Mursi.

15:26 Glavna UN-ova predstavnica za ljudska prava Navi Pillay je pozvala Izrael da izbjegava napade na civilne objekte u Gazi. UNICEF je priopćio kako djeca u Gazi pokazuju znakove teške traume nakon izravnih pogodaka objekata u kojima su ubijeni desetci civila.

15:35 Izraelske su snage ispalile velike količine suzavca na prosvjednike u Betlehemu na Zapadnoj Obali.

15:36 Izrael je stanovnicima u pograničnim područjima Pojasa Gaze bacio letke u kojima ih upozorava neka smjesta napuste to područje i odu u grad Gazu.

15:56 Petoro je ljudi ubijeno u zračnom udaru na grad Gazu.

16:03 Glasnogovornica izraelske vojske je izjavila da je na Golanskoj visoravni vatrom iz Sirije oštećeno jedno vojno vozilo, zbog čega se Izrael žalio pri UN-u.

16:10 Još je jedna osoba ubijena u nedavnom zračnom udaru na grad Gazu, čime se broj ubijenih u tom napadu popeo na 6.

16:12 Izraelska vojska je izvijestila da baca letke iznad Pojasa Gaze kojima civile upozorava da se ne približavaju Hamasovim operativcima i objektima. Mještani Gaze u nevjerici upozoravaju da gotovo da nema mjesta na koje bi se mogli skloniti jer područje od kojeg se trebaju udaljiti obuhvaća veći dio grada.

16:15 Hamas je u Gazi pogubio nekoliko osoba koje su bile optužene za kolaboraciju s Izraelom.

16:16 3 od 6 žrtava zračnog udara u gradu Gazi identificirane su kao članovi obitelji Dughmush.

16:17 Mustafa Barghouti predvodi izaslanstvo dužnosnika Palestinske nacionalne inicijative u Pojas Gaze. Izaslanstvo je tijekom posjeta posjetilo bolnicu al-Shifa.

16:19 U jednom je izraelskom zračnom napadu uništen dječji vrtić koji podupire međunarodna humanitarna agencija Oxfam. Jedan je dječji vrtić također oštećen u Karami, u sjeverozapadnom dijelu grada Gaze. Oxfam je popravio vodoopskrbne i sanitarne instalacije u ovim vrtićima kako bi se poboljšala kvaliteta života u zajednicama pogođenim izraelskim napadom 2008/2009.

16:20 Izraelska vojska je javila da su raketom ispaljenom iz Pojasa Gaze ranjena 5 vojnika.

16:28 U novom napadu na grad Gazu ubijeno je 2 djece. Jedan je Palestinac ubijen u zračnom udaru na Beit Hanoun.

16:53 U Pojasu Gaze ustrijeljeno je 6 navodnih kolaboracionista. Hamasov radio Aqsa je prenio riječi sigurnosnih izvora koji su tvrdili kako su kolaboracionisti "posjedovali sofisticiranu opremu za snimanje položaja". Naoružani muškarci lancima su jedno od tijela ubijenih kolaboracionista vezali za jedan motocikl i vukli ga kroz glavne ulice grada Gaze.

17:15 Hamasovi izvori u Kairu tvrde da će prekid vatre biti proglašen kasnije večeras.

17:39 SAD su blokirale izjavu Vijeća sigurnosti UN-a kojom se osuđivala eskalacija sukoba između Izraela i Palestinaca u Pojasu Gaze, navodeći kao razlog to što se ne spominje "glavni uzrok" eskalacije, koji SAD vidi u Hamasovim raketama.

17:39 Palestinska samouprava je u svojoj izjavi pohvalila napore koje za postizanje prekida vatre ulaže Egipat i pozvala na prekid politike dvostrukih mjerila prema Izraelu i "izraelskim kršenjima legitimnih nacionalnih prava našeg naroda".

17:47 Izraelski premijer Netanyahu je tijekom sastanka s glavnim tajnikom UN-a Banom izjavio kako želi pronaći dugoročno diplomatsko rješenje krize u Pojasu Gaze, no kako neće oklijevati eskalirati izraelsku vojnu kampanju ukoliko to bude potrebno.

17:49 Izraelska vojska tvrdi da je "ciljala jedan teroristički odred pored objekta koji se koristi za skladištenje oružja i kao položaj za ispaljivanje raketa na sjeveru Pojasa Gaze", te "jedan teroristički odred na sjeveru Pojasa Gaze".

18:13 Palestinski pokreti u Gazi i Izrael dogovorili su uz posredovanje Egipta prekid vatre koji će na snagu stupiti u ponoć, tvrdi Hamasov dužnosnik Ayman Taha u Kairu. "Postignut je dogovor o primirju. Bit će proglašen u 21 sat, a na snagu stupa u ponoć," rekao je Taha.

18:18 Izraelska vojska tvrdi da je raketa ispaljena iz Gaze pogodila jednu zgradu u izraelskom gradu Rishon LeZion.

18:23 U zračnom napadu u blizini tornjeva al-Wihda u gradu Gazi ubijena su 2 novinara televizije al-Aqsa.

18:32 Američki predsjednik Obama je razgovarao s egipatskim predsjednikom Mursijem o sukobu u Gazi i vršio pritisak da se nasilje smiri diplomatskim putem.

18:36 Glasnogovornik izraelske vlade Regev je za CNN izjavio da dogovor o prekidu vatre s militantima u Gazi još uvijek nije finaliziran.

18:46 U zračnom udaru na Deir al-Balah u središnjem dijelu Pojasa Gaze ubijena je 1 osoba, a ranjeno je 2 ljudi.

19:04 Jedan je neimenovani egipatski dužnosnik izjavio da se pregovori između Izraelaca i Palestinaca o primirju u Pojasu Gaze nastavljaju i da se egipatski posrednici još uvijek nadaju da će dogovor biti postignut do kraja dana. "Danas imamo više nade nego jučer", rekao je spomenuti dužnosnik i dodao kako se čeka izraelski odgovor.

19:22 Glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova je izjavio da Palestince treba "opremiti" kako bi se mogli braniti od Izraela koji izvodi zračne udare na Pojas Gaze. Izraelski zračni udari su "organizirani terorizam", dodao je.

19:50 Izraelski vojnik kojeg je ubila raketa iz Pojasa Gaze bio je 18-godišnjak iz ilegalnog kolonističkog naselja Immanuel na području sjevernog okruga Salfita na Zapadnoj Obali. Vojnik je posthumno promaknut u čin kaplara.

20:24 Izraelska je vojska priopćila da je ciljala jedan položaj Islamskog džihada u Pojasu Gaze. U napadu je ubijen Yunis Shaluf, za kojeg izraelska vojska tvrdi da je odgovoran za ispaljivanje raketa na Eilat prije nekoliko mjeseci.

20:37 Jedan je izraelski beduinski građevinski radnik ubijen raketom koja je eksplodirala u blizini Beershebe u Izraelu.

20:45 U novom izraelskom zračnom udaru u Deir al-Balahu u središnjem dijelu Pojasa Gaze ubijen je još jedan novinar.

20:55 Početni nalazi izraelske udruge za zaštitu ljudskih prava B'Tselem pokazuju da je od početka izraelske operacije poslije podne 14. studenog do noći 19. studenog 2012. ubijeno 102 Palestinaca, od koji su najmanje 40 bili civili, uključujući 19 maloljetnika i 10 žena. B'Tselem nastavlja istraživati slučajeve u kojima su u Pojasu Gaze ubijeni civili o kojima izvještaji i dalje pristižu. U istom je razdoblju u raketnim napadima na Izrael ubijeno 3 Izraelaca.

21:00 Izraelska vojska je izvijestila da je ciljala 2 "teroristička operativca" u središnjem dijelu Pojasa Gaze.

21:25 Snažne eksplozije odjekuju diljem Pojasa Gaze.

21:31 U izraelskom zračnom udaru na okrug al-Juneina u Rafahu ubijena su 2 braće, 19 i 24 godina.

21:47 U prethodnom zračnom udaru na Deir al-Balah ubijena su 2 braće.

21:55 Palestinski aktivisti planiraju u srijedu održati prosvjed protiv posjeta američke državne tajnice Clinton palestinskom predsjedniku Abbasu u Ramalli na Zapadnoj Obali. Aktivisti od SAD-a traže da prestane štiti Izrael od kaznenog progona.

22:13 Hamasov dužnosnik Izzat al-Rishiq je za Reuters izjavio da je dogovor o primirju u Gazi zapeo jer se još uvijek čeka na izraelski odgovor. "Morat ćemo pričekati do sutra", rekao je.

22:15 Hamas raketama cilja izraelsku mornaricu u vodama uz obalu Pojasa Gaze.

22:24 Oko 100 Izraelaca prosvjedovalo je večeras u Beershebi u Izraelu protiv prekida vatre. Prosvjednici su skandirali: "Narod želi eliminaciju Hamasa".

22:51 U blizini CNN-ovog ureda u Gazi čuju se eksplozije.

22:54 Američka državna tajnica Clinton bi se trebala sastati s izraelskim premijerom Netanyahuom u Jeruzalemu.

23:10 Izraelska vojska tvrdi da je ciljala "terorističke operativce, položaje za ispaljivanje raketa, 7 podzemnih bacača raketa" u Pojasu Gaze.

23:15 Američka glavna tajnica Clinton je izjavila da će "tijekom nadolazećih dana" zajedno s Izraelom i Egiptom surađivati na pregovorima o postizanju primirja u Pojasu Gaze.

23:29 U izraelskom zračnom udaru pogođena je zgrada u kojoj se u gradu Gazi nalazi ured AFP-a.

23:51 Odbor za zaštitu novinara izrazio je zabrinutost zbog izraelskih napada na novinare. "Smatramo uznemirujućim rastući broj ubijenih novinara u Gazi", rekao je predstavnik Odbora za zaštitu novinara Sherif Mansour. "Izraelski zračni udari i dalje ugrožavaju novinare. To odražava opasnosti s kojima se novinari suočavaju tijekom izvještavanja o sukobu, osobito u tako gusto naseljenom području."

23:53 Šef BBC-evog ureda Paul Danahar je na Twitteru napisao kako se ne može sjetiti da je ikada do sada svjedočio sukobu u kojem je neka vlada namjerno ciljala toliko zgrada u kojima se nalaze mediji.

23:55 Glasnogovornik izraelske vlade Regev je za BBC izjavio da se u slučaju svakog ubijenog civila u Pojasu Gaze radi o "operativnoj pogreški". Ustvrdio je kako je Izrael pogodio 1500 položaja u Pojasu Gaze, no kako su kritike da je Izrael nesmiljen "neopravdane".


Izvor i više informacija: Gaza live report: Day 7


DODATNO:
SAD:
The Shameful Exploitation of Bradley Manning
Keep an American soldier locked up naked in a cage and driven half mad while deprived of all basic rights, and you will be instantly condemned as a barbaric terrorist. Unless the jailer is an authorized agent of the U.S. government, in which case even treatment approaching torture will go largely unnoticed. ... As Manning's lawyer, David Coombs, a lieutenant colonel in the Army reserves and a veteran of 12 years of active duty, put it: “Brad's treatment at Quantico will forever be etched into our nation's history as a disgraceful moment in time.” Coombs warned that the most serious charge facing his client, “aiding the enemy,” is a “scary proposition” designed to “silence a lot of critics of our government.” Who is that “enemy” other than the public that came to be informed about the true nature of the U.S. wars in Iraq and Afghanistan by news reports based on a trove of documents allegedly made available to the WikiLeaks website by Manning? The documents were labeled secret, but as the many important news reports based on them revealed, they contained information that an enlightened public had a need and right to know.
Read more...


HRVATSKA:
Deklaracija sindikalne konferencije
U radničkim borbama ostvarivat ćemo punu solidarnost i pružiti konkretnu uzajamnu podršku radnicima bez obzira na poduzeće, granu djelatnosti ili sindikalnu pripadnost i pozivamo sve sindikate da se tome pridruže. Mrvljenje sindikata želimo u toj solidarnosti zamijeniti jedinstvom te istinskim borbenim sindikalizmom. Protivimo se daljnjoj rasprodaji javnih dobara i nastavku nasilne privatizacije. Zalažemo se za ukidanje privatizacije INA-e kao i svih nelegalno privatiziranih poduzeća. Protivimo se stranačkom kadroviranju koje vodi nesposobnom upravljanju. Potrebno je zakonski poduprijeti radničko upravljanje i zakonom regulirati organizirano radničko dioničarstvo te time ojačati njegovu poziciju. Mora se zaustaviti trend pogodovanja krupnom kapitalu na štetu građana Republike Hrvatske koji provode predstavnici političke vlasti. Tražimo da se zaustavi otimačina i rasprodaja prirodnih resursa koji su vlasništvo svih građana Republike Hrvatske. Nužna je promjena radnih i stečajnih propisa koji dodatno pogoduju kapitalu na štetu radnika. Pozivamo sve nezadovoljne radnike, poljoprivrednike, nezaposlene, umirovljenike, studente da se priključe navedenoj inicijativi u svrhu socijalnog otpora i promjene postojećeg stanja u društvu.
Pročitajte više...