četvrtak, 28. veljače 2013.

Informacije, neki linkovi – Palestina/Izrael


The Murder of Anouar Al Mamluk
Ubojstvo Anouara Al Mamluka (15. siječanj 2013) 
Anouar Al Mamluk (19) ustrijeljen je u „tampon zoni“, istočno od Jabalyje u Pojasu Gaze, 11. siječnja 2013. U trenutku kad je pogođen u trbuh, Al Mamluk je stajao sam, oko 40 metara od pogranične ograde. Odvezen je u bolnicu, gdje je po dolasku proglašen mrtvim. Anouar Al Mamluk je bio pripadnik Fataha, a u tampon zoni se nalazio u blizini groblja gdje je skupina mladića u to vrijeme otišla posjetiti grobove nekih mučenika. Omar Ismail Awadi (21), jedan od mladića koji je s prijateljem tog petka otišao posjetiti neke grobove na tom groblju, ranjen je u obje noge dok je pokušavao pomoći ranjenom Anouaru. Prema njegovim tvrdnjama, Anouar se prije incidenta sam nalazio oko 40 metara od ograde. Na drugoj strani ograde pojavila su se 4 izraelska vojna terenska vozila iz kojih je izišlo dvanaestak vojnika koji su na palestinsku stranu počeli ispaljivati suzavac i bojevo streljivo. Ostali su mladići pobjegli, no kad su vidjeli da je Anouar pogođen, vratili su se kako bi mu pomogli. U tom je trenutku jedan od metaka pogodio zemlju i eksplodirao, a Awadi je ranjen šrapnelom u obje noge. Njegovi su prijatelji uspjeli odnijeti ranjene Al Mamluka i Awadija do liječnika, odakle su zatim odvedeni u bolnicu. Izraelska strana tvrdi kako su vojnici posumnjali da Palestinci namjeravaju oštetiti ogradu, no Awadi tvrdi kako su se svi osim Al Mamluka nalazili na udaljenosti od 100 metara od ograde kad su vojnici otvorili vatru, te da je Awadi ranjen kad je pokušavao pomoći Al Mamluku koji se u trenutku kad je pogođen nalazio 40 metara od ograde što nije dovoljno blizu da bi je oštetio.
Read more...

Court Cancels 3 Indictments of Al-Araqib Protesters
Sud odbacio 3 optužnice protiv prosvjednika iz Al-Araqiba (05. veljača 2013)
Prekršajni sud u gradu Bir el-Sabe (Beer Ševa) 03. je veljače 2013. odbacio 3 zasebne optužnice podignute protiv 5 mještana nepriznatog arapskog beduinskog sela Al-Araqib u Naqabu (Negevu) i Haije Noach, izvršne ravnateljice Foruma za suživot u Negevu (Dukium), zbog njihove borbe protiv rušenja sela Al-Araqib. Državni je tužitelj Haiju Noach i četvoricu mještana Al-Araqiba optužio da su silom zauzeli zemlju i oglušili se na naredbe da napuste selo. Još je jedan mještanin Al-Araqiba optužen da je ometao rad policajca, vrijeđao policajca i napao policajca, navodno tijekom jednog rušenja u selu Al-Araqib. Odvjetnica obrane je naglasila kako čak i u slučaju da su djela koja im se pripisuju počinili, ona svejedno ne bi predstavljala kazneni prekršaj, a zemlja koju su optuženi navodno zauzeli je zapravo zemlja u njihovom vlasništvu, koje je premet spora između njih i države. Optužnice su bile nejasno sročene i nisu sadržavale dovoljno jake dokaze za osudu. Ovo nije prvi slučaj da je tužiteljstvo primorano povlačiti optužnice, a u Pravnom centru za prava arapske manjine u Izraelu Adalah vjeruju kako su one dio kampanje političkog progona kojem je cilj oslabiti odlučnost aktivista koji prosvjeduju protiv prisilnog raseljavanja stanovnika Al-Araqiba.
Read more...

Supreme Court rejects petition against GSS exemption from requirement to record interrogations with security suspect
Vrhovni sud odbacio zahtjev da pripadnici izraelske službe sigurnosti GSS ne budu oslobođeni obveze snimanja ispitivanja osoba osumnjičenih za sigurnosne prijestupe (10. veljača 2013)
Izraelski Vrhovni sud je 07. veljače 2013. odbacio zahtjev organizacija za ljudska prava da se ukine zakonska odredba koja dopušta policiji i službi opće sigurnosti (GSS/Shin Bet/Shabak) da ne snimaju audio i video snimke ispitivanja osumnjičenih za ugrozu sigurnosti. Zahtjev su podnijele organizacije Pravni centar za prava arapske manjine u Izraelu Adalah, Javni odbor protiv mučenja u Izraelu (PCATI), Liječnici za ljudska prava – Izrael (PHR-I) i Al Mezan. Sudska odluka u ovom slučaju je u potpunoj suprotnosti s preporukama koje je objavilo Turkelovo povjerenstvo – službeno povjerenstvo koje je imenovala izraelska vlada kako bi se istražili događaji na Flotili slobode koja je u svibnju 2010. putovala u Pojas Gaze. U tim preporukama jasno stoji kako je potrebno obvezati pripadnike GSS-a da audio i video opremom snimaju ispitivanja osumnjičenih za ugrožavanje sigurnosti. Ukoliko policija ili služba opće sigurnosti određenog pojedinca klasificira kao sigurnosnog pritvorenika, njeni pripadnici nisu dužni snimati ispitivanje bez obzira na optužbe i sudsku kaznu. Međutim, u zakonu se ne navodi što spada u ugrožavanje sigurnosti, te je stoga služba opće sigurnosti u potpunosti oslobođena obveze audio i video snimanja ispitivanja u tim slučajevima. Ovo je izuzeće od obveze snimanja ispitivanja u suprotnosti s obvezama koji Izrael ima prema članku 2 (a) UN-ove Konvencije protiv mučenja da poduzme mjere kojima će spriječiti mučenje, a njime se krši i članak 11 iste konvencije prema kojem svaka država koja je ratificirala konvenciju „mora držati pod sustavnom revizijom pravila, upute, metode i postupke za ispitivanje, te procedure pritvaranja i postupanja prema osobama koje su lišene slobode, pritvorene ili zatvorene na svakom teritoriju pod njenom jurisdikcijom, s ciljem sprječavanja svakog mučenja“. U svibnju 2009. UN-ov Odbor protiv mučenja oštro je kritizirao izuzimanje policije i službe opće sigurnosti iz obveze audio i video snimanja njihovih ispitivanja sigurnosnih osumnjičenika i pozvao Izrael da hitno tim službama naloži video snimanje razgovora s pritvorenicima osumnjičenim za sigurnosne prijestupe kako bi se spriječilo mučenje i zlostavljanje.
Read more...

Revisions to Prawer Plan for Negev Bedouin expose the farce of law in Israel
In one of the more condescending passages of the report, Begin notes that in the long run, forced displacement “can be a blessing” that will make it possible for Bedouin children to “leap in time into the midst of the twenty-first century.” Littered with Orientalist goodwill, Minister Begin wants (and knows) what's best for the Bedouin community. With relatively minor changes, what's 'best' is still the Prawer Plan. One such change is a slight augmentation in the amount of compensation available for an Arab Bedouin who is deemed eligible to claim ancestral land in the Negev. Begin recommends against capping compensation at 50 percent of the amount claimed, as was approved in the Prawer Plan, and instead to augment that cap to 62.5 percent. While the Bedouin still cannot receive their claimed ancestral land as compensation, Begin suggests that, when possible, the government should provide “comparable” land, as opposed to the generic “desert landscape” guaranteed in the Prawer Plan. But Begin affirms both the strict five-year timeline, after which any unresolved land claims will be automatically registered in the name of the state, as well as the severe restrictions on the process of judicial review for demolition and eviction orders. The Arab Bedouin community has resolutely rejected the Prawer Plan, including the latest revisions, as the imposed plan denies the realization of their rights to their ancestral land and the recognition of their historic villages, while affirming the state policy of home demolitions and deliberate denial of basic services. The Prawer Plan neither acknowledges the traditional land system of the Arab Bedouin nor does it offer an equal opportunity for Bedouin citizens to determine their own future and choose a place of residence that suits their desires. Begin states simply that such historic justice is not possible.
Read more...

Supreme Court Refuses Water to Unrecognized Arab Bedouin Village Umm el-Hieran
Izraelski Vrhovni sud uskraćuje vodu nepriznatom arapskom beduinskom selu Umm el-Hieran (25. veljača 2013)
Izraelski Vrhovni sud je 20. veljače 2013. odbacio zahtjev Pravnog centra za prava arapske manjine u Izraelu Adalah da se nepriznato arapsko beduinsko selo Umm el-Hieran (koje ima 500 stanovnika) u Naqabu (Negevu) spoji na državnu vodoopskrbnu mrežu. Sud je odlučio da trenutni izvor vode koji koristi selo – a to je privatni građanin koji živi 4 km od sela i mještanima prodaje vodu po pretjerano visokim cijenama – predstavlja „dovoljan pristup“. Sud je prilikom donošenja svoje odluke zanemario činjenicu da mještani sela Umm el-Hieran – arapski beduinski državljani Izraela – plaćaju pretjerano visoke cijene za vodu, koje uključuju troškove prijevoza i proviziju dobavljaču, zbog čega vodu plaćaju tri puta skuplje od ostalih građana Izraela koji pitku vodu plaćaju državi. Mještani su također izloženi opasnosti zbog loše kvalitete vode koja je posljedica načina na koji se voda prevozi i pohranjuje u cisternama i spremnicima. Ova je odluka u suprotnosti s odlukom Vrhovnog suda iz 2011. kada je presuđeno da je pravo na vodu ustavno pravo i da arapski beduini koji žive u Naqabu (u neplaniranim zajednicama) imaju pravo na „minimalni pristup vodi“. Međutim, sud nije pojasnio što čini „minimalni pristup“ i udovoljava li plaćanje visokih cijena za vodu koja se nalazi 8 km od sela tom kriteriju. Pristup vodi je temeljno ljudsko pravo i primarna potreba. Pravno je pitanje ovdje: tko je odgovoran za ostvarivanje temeljnih prava građana?
Read more...

xplodastream (video)
Parodija reklame proizvođača SodaStream čija se tvornica nalazi na okupiranom palestinskom teritoriju.
Link na video...

NGO STATEMENT: Israel's Obstruction of UN Human Rights Mechanisms Has Far-reaching Consequences
Nevladine udruge: Izraelska opstrukcija UN-ovih mehanizama za zaštitu ljudskih prava ima dalekosežne posljedice (29. siječanj 2013)
15 izraelskih i palestinskih organizacija za ljudska prava upozorilo je da će izraelsko odbijanje potpune suradnje s Ujedinjenim narodima imati dalekosežne posljedice. U svibnju 2012. Izrael je službeno najavio svoju odluku da „obustavi svoj kontakt s Uredom visokog povjerenika za ljudska prava (OHCHR), Vijećem za ljudska prava i njegovim mehanizmima“. Ovaj potez treba promatrati u kontekstu konstantnog nepoštivanja odluka, rezolucija i mehanizama UN-a od strane izraelskih vlasti. Uzastopne izraelske vlade odbile su priznati obveze koje država Izrael ima prema međunarodnom pravu ljudskih prava u pogledu palestinskog stanovništva na okupiranom palestinskom teritoriju, obveze koje se stalno iznova potvrđuju u izjavama UN-ovih tijela. Izrael također odbacuje de jure primjenjivost Četvrte ženevske konvencije, koju je obvezan poštivati kao okupacijska sila, u suprotnosti s brojnim UN-ovim rezolucijama, Savjetodavnim mišljenjem Međunarodnog suda pravde iz 2004. godine o pravnim posljedicama izgradnje Zida na okupiranom palestinskom teritoriju i brojnim izjavama vlada zemalja iz cijelog svijeta. Izrael je 2009. godine odbio surađivati s UN-ovom misijom za utvrđivanje činjenica o sukobu u Gazi koju je predvodio sudac Richard Goldstone. 2012. Izrael je UN-ovoj Misiji za utvrđivanje činjenica o izraelskim kolonističkim naseljima na okupiranom palestinskom teritoriju onemogućio ulaz na palestinski teritorij kako ne bi mogla prikupiti svjedočanstva. Izrael je također nizu UN-ovih Posebnih izvjestitelja i zamjeniku Visokog povjerenika za ljudska prava onemogućio ulaz na palestinski teritorij. Od kad je imenovan na tu funkciju, Posebnom izvjestitelju o stanju ljudskih prava na palestinskim područjima okupiranim od 1967. Richardu Falku nije dopušteno da uđe na okupirani palestinski teritorij kako bi mogao obavljati svoj posao.
Read more...

New Discriminatory Laws and Bills in Israel
This paper lists 31 main new laws and currently-tabled bills that discriminate against the Palestinian minority in Israel, threaten their rights as citizens of the state, and in some cases harm the rights of Palestinian residents of the OPT. It also documents a series of bills that have been introduced in order drastically to restrict the activities of and foreign governmental funding to human rights organizations, legislation that would cause particular harm to Arab human rights organizations in Israel. While this paper does not cover the entire body of discriminatory legislation currently pending in the Knesset, it lists major bills, including those that have been approved by the Ministerial Committee on Legislation. This wave of legislation that stifles freedoms of association and expression and discriminates on the basis of national belonging is, unfortunately, an accurate reflection of an Israeli public and political discourse that views Palestinian citizens of the state and their political representatives as threats to the basic nature or existence of the state.
Read more...

 

nedjelja, 24. veljače 2013.

Popis incidenata u kojima je izraelska vojska ubila i ranila Palestince u Pojasu Gaze od „prekida vatre“ (21. studeni 2012. - 22. siječnja 2013)


Izvor: List of Palestinians shot by IOF in Gaza Strip after the November 21, ceasefire - UPDATE 22-1-2013

Izraelska okupacijska vojska je u Pojasu Gaze od 22. studenog 2012. do 22. siječnja 2013. ubila 4 i ranila 78 Palestinaca, uključujući 16 djece. Među ranjenima je jedan ribar koji je ranjen na moru, dok su ostali prosvjednici, radnici i poljoprivrednici pogođeni na područjima u blizini granice koja ide Zelenom linijom. Jedan je Palestinac ozlijeđen ispaljenom patronom suzavca.

Podaci koji slijede većinom su iz tjednih izvještaja Palestinskog centra za ljudska prava. Ovo nije potpuni popis svih izraelskih kršenja prekida vatre, već se radi samo o incidentima koji su rezultirali ranjavanjem ili smrću.

Ubijeni

Anwar Abdul Hadi Msallam Qdeih (20) je ranjen u glavu, od čega je odmah preminuo, istočno od Abassana i Khuza'ae, istočno od Khan Yunisa, u petak, 23. studenog 2012.

Mahmoud Ali Jarghoun (20) je ranjen metkom u predio zdjelice u selu al-Shouka, istočno od Rafaha na jugu Pojasa Gaze u petak 30. studenog 2012. Liječnici mu nisu uspjeli spasiti život i proglašen je mrtvim rano u jutro u subotu 01. prosinca 2012.

Anwar Al Malouk (19) je ranjen vatrenim oružjem u predio trbuha, istočno od Jabalyje, u petak, 11. siječnja 2013, dok se nalazio 40 metara od ograde. Preminuo je na putu do bolnice.

Mustafa Abu Jarad (20) je ranjen snajperskim hitcem u čelo, gotovo 1200 metara od granice, sjeverno od Beit Lahije, na sjeveru Pojasa Gaze, u ponedjeljak 14. siječnja 2013. dok je radio u polju. Mustafa Abu Jarad je od zadobivene ozlijede preminuo u bolnici.

Ranjeni

U četvrtak, 22. studenog 2012, na istočnom dijelu područja al-Faraheen u Abassanu, istočno od Khan Yunisa ranjeno je 9 Palestinaca.

U četvrtak, 22. studenog 2012, u istočnom dijelu sela al-Shouka, istočno od Rafaha, ranjeno je 2 Palestinaca.

U petak, 23. studenog 2012, istočno od Abassana i Khuza'ae, istočno od Khan Yunisa, ranjeno je 18 Palestinaca, uključujući 3 djece.

U nedjelju, 25. studenog 2012, istočno od 'Abassan al-Kabire, istočno od Khan Yunisa, na jugu Pojasa Gaze, ranjeno je 2 Palestinaca, uključujući jednog 14-godišnjeg dječaka, koji je lakše ozlijeđen u predjelu glave.

U ponedjeljak, 26. studenog 2012, istočno od Jabalyje na sjeveru Pojasa Gaze ranjeno je 2 Palestinaca. Prvi je ranjen metkom u desno bedro i ima ozljede od šrapnela u predjelu desnog ramena. Drugi je ranjen metkom u lijevo koljeno.

U utorak, 27. studenog 2012, jedan je 18-godišnji Palestinac ranjen metkom u desno koljeno, istočno od Jabalije na sjeveru Pojasa Gaze.

U utorak, 27. studenog 2012, jedan je 20-godišnji Palestinac ranjen s 3 metka u predio trbuha i desnu ruku u istočnom dijelu sela al-Shouka, istočno od Rafaha.

U srijedu, 28. studenog 2012, jedan je 26-godišnji Palestinac u istočnom dijelu Beit Hanouna ranjen metkom u desno koljeno.

U srijedu, 28. studenog 2012, istočno od izbjegličkih logora al-Bureij i al-Maghazi ranjeno je 8 Palestinaca, uključujući 3 djece.

U srijedu, 28. studenog 2012, istočno od Beit Hanouna ranjen je jedan 24-godišnji Palestinac.

U srijedu, 28. studenog 2012, jedan je 42-godišnji Palestinac ranjen metkom u leđa, istočno od sela al-Shouka, istočno od Rafaha.

U četvrtak, 29. studenog 2012, jedan je palestinski 17-godišnjak ranjen metkom u desnu nogu.

U petak, 30. studenog 2012, istočno od grada Jabalyje na sjeveru Pojasa Gaze ranjeno je 4 Palestinaca, uključujući jednog 14-godišnjaka.

U petak, 30. studenog 2012, istočno od Khan Yunisa u nogu je ranjen jedan 22-godišnji Palestinac.

U petak, 30 studenog 2012, sjeveroistočno od izbjegličkog logora al-Bureij u središnjem djelu Pojasa Gaze metcima su ranjena 4 palestinskih prosvjednika.

U petak, 30. studenog 2012, istočno od Beit Hanouna je u desnu nogu metkom ranjen jedan palestinski 16-godišnjak.

U subotu, 01. prosinca 2012, istočno od grada Jabalyje na sjeveru Pojasa Gaze u desno je stopalo metkom ranjen jedan palestinski 21-godišnjak.

U subotu, 01. prosinca 2012, istočno od Jabalyje na sjeveru Pojasa Gaze u desno je stopalo ranjen jedan palestinski 23-godišnjak.

U subotu, 01. prosinca 2012, u desno je koljeno metkom istočno od grada Beit Hanouna na sjeveru Pojasa Gaze ranjen jedan palestinski 28-godišnjak.

U ponedjeljak, 03. prosinca 2012, istočno od izbjegličkog logora al-Bureij u središnjem dijelu Pojasa Gaze u lijevo je koljeno ranjen jedan 16-godišnji palestinski pastir, koji je čuvao ovce koje su pasle na udaljenosti od 300 metara od pogranične ograde.

U nedjelju, 09. prosinca 2012, jedan je palestinski 23-godišnji radnik ranjen u lijevu nogu dok se nalazio 300 metara od pogranične ograde, u sjeverozapadnom dijelu Beit Hanouna, na sjeveru Pojasa Gaze.

U srijedu, 12. prosinca 2012, jedan je 19-godišnji palestinski radnik ranjen tijekom upada izraelske okupacijske vojske u Pojas Gaze, sjeverozapadno od kolonističkog naselja „Elissenai“, sjeverozapadno od Beit Lahije, na sjeveru Pojasa Gaze. Žrtva se nalazila 500 metara od pogranične ograde kad je vojska otvorila vatru.

U četvrtak, 13. prosinca 2012, jedan je 19-godišnji Palestinac ranjen metkom u desnu ruku, dok je skupljao aluminij i metal na odlagalištu otpada udaljenom 150 metara od pogranične ograde u Wadi Gazi (Juhor al-Deeku).

U petak, 14. prosinca 2012, jedan je palestinski 22-godišnjak ranjen metkom u desnu ruku istočno od Khan Younisa, istočno od područja al-Faraheen, 200 metara zapadno od pogranične ograde.

U petak, 14. prosinca 2012, jedan je palestinski 19-godišnjak teško ranjen metkom u desnu nogu, istočno od Jabalyje, 150 metara od ograde.

U nedjelju, 16. prosinca 2012, jedan je 25-godišnji palestinski poljoprivrednik teško ranjen metkom u predio trbuha, dok je radio na svojoj farmi koja se nalazi 500 metara od pogranične ograde, istočno od Khan Yunisa.

U ponedjeljak, 17. prosinca 2012, jedan je palestinski 38-godišnji ribar ranjen metkom u lijevo bedro dok se nalazio 7 nautičkih milja od obale uz Wadi Gazu.

U petak, 21. prosinca 2012, istočno od Jabalyje na sjeveru Pojasa Gaze, 30 metara od ograde, ranjena su 2 palestinska prosvjednika, uključujući jednog 17-godišnjaka.

U petak, 21. prosinca 2012, sjeverno od Beit Lahije na sjeveru Pojasa Gaze, 50 metara od ograde ranjena su 2 palestinskih prosvjednika, uključujući jednog 15-godišnjaka.

U ponedjeljak, 31. prosinca 2012, jedan je palestinski 17-godišnji radnik ranjen metkom u desnu nogu na sjeveru Pojasa Gaze, 500 metara od pogranične ograde.

U subotu, 05. siječnja 2013, jedan je palestinski 32-godišnji radnik ranjen istočno od Beit Lahije.

U petak, 11. siječnja 2013, jedan je 21-godišnji Palestinac ranjen šrapnelom u obje noge istočno od Jabalyje, dok je pokušavao pomoći Anwaru Al Malouku koji se nalazio 40 metara od ograde.

U petak, 18. siječnja 2013, vatrenim je oružjem sjeverno od Beit Lahiyje u stopalo ranjen jedan 17-godišnji Palestinac.

U petak, 18. siječnja 2013, jedan je 21-godišnji Palestinac iz Jabalyje ranjen patronom suzavca u glavu, sjeverno od groblja Islamskih mučenika, istočno od Jabalyje na sjeveru Pojasa Gaze, 100 metara od ograde.

U subotu, 19. siječnja 2013, jedno je palestinsko 2-godišnje dijete ranjeno u lijevu nogu, istočno od sela Wadi al-Salqa u središnjem dijelu Pojasa Gaze.

U ponedjeljak, 21. siječnja 2013, jedan je 18-godišnji palestinski radnik ranjen u desnu nogu, sjeverozapadno od Beit Lahije na sjeveru Pojasa Gaze.


Izvor i više informacija: List of Palestinians shot by IOF in Gaza Strip after the November 21, ceasefire - UPDATE 22-1-2013


DODATNO:
PALESTINA/IZRAEL:
Broken Truce, Broken Dreams
Kršenje prekida vatre u Pojasu Gaze (21. siječanj 2013)
Nakon 8 dana stravičnog krvoprolića, 21. studenog 2012. u Pojasu Gaze je proglašen prekid vatre. Od tog dana nije bilo niti jednog izvještaja o raketama ispaljenim iz Pojasa Gaze, dok su u istom razdoblju izraelske snage ubile 4 i ranile više od 80 Palestinaca. No o ovim su kršenjima mainstream mediji izvještavali vrlo malo ili uopće nisu. Izraelska vojska svakodnevno terorizira palestinske civile čiji jedini zločin je da žive u pograničnim područjima. Eto što za njih predstavlja svakodnevni život za vrijeme prekida vatre. Na jednom od takvih pograničnih područja nalazi se Beit Lahiya na sjeveru Pojasa Gaze. Prije tjedan dana tamo je ubijen 20-godišnji Mustafa Abu Jarad. 21. siječnja na istom su području izraelske snage otvorile vatru i ranile 18-godišnjeg Abdullaha Maroufa u desnu nogu. Tog je dana Abdullah na udaljenosti od oko 250 metara od pogranične ograde (prema dogovoru o prekidu vatre Palestincima je dopušten pristup na područja do 100 metara od ograde) lovio ptice s dvojicom svoje braće. Skupina od 5 ili 6 Palestinaca koje nisu poznavali također se nalazila u blizini, bliže ogradi nego Abdullah i njegova braća, koji su zbog toga stekli utisak da su na sigurnom. No na promatračnici na granici nalazio se jedan izraelski vojnik, dok su ostali vojnici bili na tlu. Vojnici su otvorili vatru bojevim streljivom prema Palestincima i ranili Abdullaha u nogu. Zahvaljujući sramotnoj šutnji međunarodne zajednice o izraelskim zločinima, ako ovakve provokacije dovedu do palestinske reakcije, izgledat će kao da se ona dogodila u vakuumu, iako je to daleko od stvarne istine.
Read more...

This is a cease fire?
Ovako izgleda prekid vatre? (22. siječanj 2013)
15. siječnja 2013. oko 20:30 izraelski su tenkovi i vojni buldožeri prešli granicu u blizini sela Khuza'a, istočno od Khan Younisa i ušli u Pojas Gaze. Ovaj je upad na palestinsko poljoprivredno zemljište potrajao cijelu noć, a radi se o samo jednom od brojnih izraelskih kršenja dogovora o prekidu vatre. Tijekom ovog napada vojnici su pucali, ali srećom nitko nije ozlijeđen. Čule su se i eksplozije, no niti jedan dom nije oštećen. Uplašeni mještani kontaktirali su Međunarodni Crveni križ, čiji predstavnici su im odgovorili da izraelska vojska nikog ne sluša. Ovaj se napad nastavio tijekom noći u srijedu 16. siječnja, a postoje i dojave kako su korišteni helikopteri Apache. 17. siječnja izraelska se vojna agresija na tom području nastavila i treći dan za redom. Oštećen je velik komad poljoprivrednog zemljišta, oko 8 kilometara duž pogranične ograde i na udaljenosti od oko 250 metara od ograde. Unutar tog je područja sa zemljom sravnjeno 300 dunuma, uključujući usjeve pšenice posađene u prosincu. Lokalni dužnosnici tvrde da je šteta nanijeta poljima u vlasništvu oko 500 različitih poljoprivrednika. Poljoprivrednici su pokušali doći do svojih polja nakon napada, no mogli su doći najviše do 100 metara od ograde. Načelnik Khuza'ae tvrdi kako je 800 od 2000 dunuma poljoprivrednog zemljišta u Khuza'ai smješteno u blizini pogranične ograde i kako prije izraelske 8-dnevne ofenzive na Gazu u studenom 2012. tom području Palestinci nisu imali pristup. U to su vrijeme poljoprivrednici iz Khuza'ae mogli doći samo do zemlje koja je kilometar ili više udaljena od pogranične ograde. Nakon što je proglašen prekid vatre uspjeli su doći do zemlje udaljene 300 metara od ograde i uspjeli su obraditi oko 400 dunuma na tom području po prvi put u 10 godina. No, većina onog što su uradili uništeno je u opisanom napadu. Tijekom proteklih 10 godina izraelska je vojska u pograničnim područjima Pojasa Gaze uništila maslinova stabla i stabla agruma, staklenike i postrojenja za crpljenje vode.
Read more...

Eyes on Israeli Military Court - A collection of impressions
Since the Israeli occupation of Palestinian territory in 1967, an estimated 750,000 Palestinians have been detained under Israeli military orders in the occupied Palestinian territory (oPt), which constitutes approximately 20 percent of the total Palestinian population in the oPt, and as much as 40 percent of the total male Palestinian population. This figure includes 10,000 women jailed since 1967, including an approximate 800 arrested since 2000. This figure also includes 8,000 Palestinian children arrested since 2000. Each year approximately 700 Palestinian children under the age of 18 from the occupied West Bank are prosecuted every year through Israeli military courts after being arrested, interrogated and detained by the Israeli army. There are currently 4,610 Palestinian political prisoners in Israeli prisons.
Read more...

 

četvrtak, 21. veljače 2013.

Nekoliko informacija i linkova – Palestina/Izrael (Al Manatir, bojkot, aparthejd), Hrvatska


PALESTINA/IZRAEL:
Šok i zgražanje diljem svijeta: Izraelski snajperist objavio fotografiju palestinskog dječaka na nišanu
"Ovako izgleda okupacija. Ovako izgleda vojna kontrola nad civilnim stanovništvom", rekli su predstavnici organizacije Breaking the Silence, grupe veterana izraelske vojske koja pokušava podići svijest javnosti o tome što se zapravo događa na tom području, prenosi ABC.
Pročitajte više...

Activists build new village #Almanatir near Burin, Feb. 2, 2013 (photos)
Aktivisti podigli novo selo Al Manatir do Burina, 02. veljače 2013. (slike)
Izraelske su snage evakuirale prosvjedni šator koji su u subotu 02. veljače palestinski aktivisti postavili u Nablusu, što je dovelo do sukoba u kojima je ozlijeđeno najmanje 20 ljudi. Prije toga je oko 200 ljudi iz raznih krajeva Zapadne Obale podiglo kamp „Četvrt Al-Manatir“ na području sela Burin za koje aktivisti tvrde da mu prijeti konfiskacija za potrebe susjednog kolonističkog naselja. Burin se nalazi između kolonističkih naselja Bracha i Yitzhar i meta je redovitih napada kolonista. Izraelske su snage napale Al-Manatir i prisilno uklonile sve aktiviste s tog područja. Prema izjavama svjedoka, vojnici su na prosvjedno selo ispaljivali suzavac i ozlijedili najmanje 20 Palestinaca. Jedan je dužnosnik Palestinske samouprave izjavio kako su tijekom sukoba kolonisti Burin napali vatrenim bombama i kamenjem, pri čemu su oštećeni domovi, automobili i zapaljena maslinova stabla. Ranije istog dana u bedro je bojevim metkom kojeg su ispalili kolonisti u Burinu ranjen jedan 16-godišnjak. Skupina kolonista također se okupila u blizini kolonističkog naselja Yizhar i kamenjem gađala palestinske automobile koji su prolazili obližnjom cestom. Tijekom sukoba izraelska je vojska privela 7 Palestinaca.
Read more...

BDS Campaign update (September – December 2012)
Vijesti o globalnoj kampanji bojkota, dezinvestiranja i sankcija (BDS) (rujan – prosinac 2012)
Norveška je odlučila da se novčani iznosi donirani organizacijama koje podupiru ilegalna izraelska kolonistička naselja više ne mogu odbijati od poreza. Norveško ministarstvo financija je norvešku organizaciju „Karmel-instituttet“ isključilo s popisa organizacija kojima norveški građani mogu donirati sredstva koja kasnije mogu odbiti od iznosa svoje porezne obveze. Ova je odluka donesena jer je Karmel-instituttet pružao financijsku potporu izraelskim kolonističkim naseljima na okupiranom palestinskom teritoriju, koja je norveško ministarstvo financija proglasilo „u suprotnosti s međunarodnim pravom“.
Američki kvekeri dezinvestirali iz Veolije i Hewlett Packarda (24. rujan 2012) Friends Fiduciary Corporation, investicijska tvrtka čijim se uslugama koristi više od 300 kvekerskih institucija u SAD-u, povukla je svoje udjele u tvrtkama Hewlett Packard i Veolia Environment, multinacionalnim korporacijama koje podupiru izraelsku okupaciju palestinskih područja.
U Barceloni je između 19. i 21. listopada 2012. održana prva španjolska državna konferencija o bojkotu, dezinvestiranju i sankcijama protiv države Izrael. Na konferenciji je sudjelovalo više od 500 aktivista i 50 organizacija španjolskog civilnog društva.
25. listopada 2012. posebni UN-ov izvjestitelj o stanju ljudskih prava na okupiranom palestinskom području pozvao je Opću skupštinu UN-a i civilno društvo da djeluju protiv izraelskih i međunarodnih kompanija koje profitiraju na izraelskim kolonističkim naseljima, među kojima se ističu: Caterpillar Incorporated (SAD); Veolia Environment (Francuska); G4S (Ujedinjeno Kraljevstvo); The Dexia Group (Belgija); Ahava (Izrael); Volvo grupa (Švedska); Riwal Holding Group (Nizozemska); Elbit Systems (Izrael); Hewlett Packard (SAD); Mehadrin (Izrael); Motorola (SAD); AssaAbloy (Švedska); and Cemex (Meksiko).
30. listopad 2012. – 22 europske nevladine organizacije, te Posebni UN-ov izvjestitelj za ljudska prava na okupiranom palestinskom području Richard Falk, objavili su izvještaje o financijskim vezama tvrtki s ilegalnim izraelskim kolonističkim naseljima. Iako smatraju da nije realistično očekivati da će trgovina s kolonističkim naseljima biti zabranjena u cijeloj EU, autori izvještaja vjeruju kako postoji mogućnost da pojedinačne države, poput Norveške, Južne Afrike ili Irske – čiji je ministar vanjskih poslova izjavio da podupire zabranu trgovine s kolonističkim naseljima u cijeloj Europskoj uniji –, odluče provoditi takav bojkot.
14. studenog 2012. Udruženje studenata Kalifornijskog sveučilišta u Irvinu jednoglasno je izglasalo odluku da se dezinvestira iz tvrtki koje zarađuju na izraelskoj okupaciji. Pokretači kampanje za dezinvestiranje u Irvinu se nadaju da će ovaj „povijesni potez pokrenuti domino efekt na kampusima diljem SAD-a“.
28. studeni 2012. – 52 potpisnika, uključujući dobitnike Nobelove nagrade za mir, aktiviste i umjetnike, objavilo je pismo u kojem pozivaju na vojni bojkot Izraela zbog nedavnog napada na Gazu i osuđuju „suučesništvo“ Zapadnih sila i zemalja poput SAD-a i EU-a. Među uglednim potpisnicima su dobitnici Nobelove nagrade za mir Mairead Maguire i Adolfo Pérez Esquivel, redatelji Mike Leigh i Ken Loach, književnica Alice Walker, američki profesor Noam Chomsky, nekadašnji član Pink Floyda Roger Waters i bivši francuski diplomat, preživjela žrtva Holokausta i jedan od autora Opće deklaracije o ljudskim pravima Stéphane Hessel.
27–30. studeni 2012. – Jedan od najvećih međunarodnih sindikata, Public Services International, izglasao je punu potporu kampanji za bojkot, dezinvestiranje i sankcije protiv Izraela. Odluka je donesena na svjetskom kongresu tog sindikata održanom u Durbanu, gdje je također donesena i odluka da će ovaj sindikat sudjelovati u godišnjoj inicijativi za podizanje svijesti javnosti o aparthejdu u Palestini/Izraelu pod nazivom Israel Apartheid Week. Sindikat Public Services International predstavlja 20 milijuna radnika iz 150 zemalja.
29. studeni 2012. – Na Dan solidarnosti s palestinskim narodom 51 međunarodni nogometni igrač potpisao je izjavu kojom se izražava solidarnost s „narodom Gaze koji je pod opsadom i kojem su uskraćeni temeljno ljudsko dostojanstvo i sloboda“. U izjavi se također osuđuju uhićenja i napadi na mlade nogometaše u Pojasu Gaze, kao i predstojeće UEFA-ino prvenstvo za nogometaše mlađe od 21 godine koje bi se trebalo održati u Izraelu. Izraelski napad na Gazu u izjavi je opisan kao „još jedna mrlja na svjetskoj savjesti“.
30. studeni 2012. – UN-ov Glasnik mira i proslavljeni glazbenik Stevie Wonder otkazao je svoj nastup na koncertu kojim se svake godine prikupe milijunski iznosi za organizaciju Prijatelji Izraelskih obrambenih snaga u Los Angelesu. Wonder je nastup otkazao uslijed snažnog pritiska koji je na njega izvršen na društvenim mrežama i 2 peticije od kojih je jedna spominjala njegov protuaparthejdski aktivizam u Južnoj Africi. Članovi organizacija solidarnosti s Palestincima zahvalili su Wonderu na ovoj odluci i pozvali ga da se priključi pokretu za bojkot, dezinvestiranje i sankcije protiv Izraela.
10. prosinac 2012. – Savez studenata diplomskih studija Sveučilišta u Torontu nedavno je 97%-tnom većinom (od ukupno 150 studenata diplomskih studija) izglasao potporu globalnoj kampanji za bojkot, dezinvestiranje i sankcije (BDS) protiv Izraela.
12. prosinac 2012. – Novozelandski mirovinski fond, koji investira sredstva za novozelandsku vladu, isključio je 3 tvrtke iz svog investicijskog portfelja vrijednog 20 milijardi dolara. Isključene tvrtke su: Africa Israel Investments (tvrtka u vlasništvu izraelskog milijardera Leva Levieva) i njena graditeljska podružnica Danya Cebus, zbog njihove upletenosti u izgradnju izraelskih kolonističkih naselja, te tvrtke Elbit Systems Ltd i Shikun Binui, koje su upletene u izgradnju Aneksijskog Zida.
21. prosinac 2012. – Južnoafrička vladajuća stranka Afrički Nacionalni Kongres potvrdila je rezoluciju, usvojenu od strane Međunarodne konferencije solidarnosti Afričkog nacionalnog kongresa u listopadu 2012, kojom je na njenom 43. nacionalnom kongresu izražena potpora palestinskom pokretu za bojkot, dezinvestiranje i sankcije protiv Izraela.
Read more...

They Can't Hide the Sun: An interview with Omar Barghouti
Omar Barghouti o tome kako aparthejdski sustav utječe na svakodnevni život Palestinaca koji žive u Izraelu, na Zapadnoj obali i u Pojasu Gaze (07. veljača 2013)
Aparthejd nije samo južnoafrički zločin. Aparthejd je međunarodni zločin koji je prepoznat i definiran u međunarodnom pravu, posebice UN-ovom Konvencijom o suzbijanju i kažnjavanju zločina apartheida iz 1973. godine. Naravno, Južna Afrika je predstavljala očigledan slučaj aparthejda, ali takav je slučaj bio i s državama na Jugu SAD-a prije pokreta za građanska prava. Ono što određeni rasistički sustav čini aparthejdom nije samo rasistička politika koja se provodi tu i tamo, ili rasizam koji postoji u pojedinačnim slučajevima, već se radi o institucionaliziranom i legaliziranom rasizmu, gdje postoji legalizirano sustavno ugnjetavanje jedne rasne skupine od strane druge rasne skupine. U tom se slučaju radi o aparthejdu. Evo konkretnog primjera: 93% zemlje u Izraelu može se koristiti u korist židovskog stanovništva Izraela. Ne u korist stanovnika države Izrael, ne za državljane države Izrael općenito. Nežidovski građani države Izrael ne mogu koristiti 93% zemlje. Usporedbe radi, u Južnoj je Africi 86% zemlje bilo namijenjeno za bijelce, a ostatak za urođeničko stanovništvo. Postoje doslovno desetci zakona u Izraelu koji diskriminiraju između židovskih i nežidovskih građana te zemlje. U tom je smislu Izrael očito kriv za zločin aparthejda, jer ovo jest aparthejd. Tako je taj zločin definiran u međunarodnom pravu. Postoje zakoni koji diskriminiraju između Židova i nežidova, dajući povlastice samo židovskim državljanima. Izrael je jedina država koja se ne definira kao država svojih građana. Izrael je država „židovskog naroda“. To znači da čak i ako ste generacijama živjeli u Palestini, čak i ako ste tamo bili prije nastanka Izraela, nećete imati sva prava ako niste Židov. Izrael vam ne pripada; Izrael pripada „židovskoj naciji“. Sam koncept „židovske nacije“ je kontroverzan i o njemu su se u židovskim zajednicama diljem svijeta vodile i još se uvijek vode žestoke rasprave. Zamislite da se SAD proglasi „kršćanskom državom“ – državom kršćanske nacije. Svaki kršćanin iz bilo kojeg dijela svijeta imao bi sva prava u SAD-u, ali ta prava ne bi imale židovske, muslimanske i druge nekršćanske zajednice. Bi li itko prihvatio takvu neravnopravnost zapisanu u samim zakonima? Bi li itko prihvatio neravnopravnost temeljenu na identitetu? Zašto je onda prihvatljivo da Izrael ima desetke zakona koji diskriminiraju nauštrb njegovih nežidovskih građana? Na Zapadnoj obali, uključujući u Istočnom Jeruzalemu, i u Gazi aparthejd je očito mnogo izraženiji nego unutar Izraela. Palestinski građani Izraela barem mogu glasati na izborima. Sve stranke moraju prisegnuti na lojalnost Izraelu kao „židovskoj i demokratskoj državi“, ali to je naravno oksimoron: država ne može biti istovremeno isključiva židovska supremacijska i demokratska država. Na Zapadnoj obali i u Gazi vidimo aparthejd u njegovom betonskom obliku. Izraelski „separacijski zid“ – izraelski aparthejdski zid – većinom se nalazi na okupiranim područjima, a Međunarodni sud pravde presudio je da taj zid predstavlja kršenje međunarodnog prava. Na okupiranom području također imate i kolonistička naselja koja su isključivo za židovske Izraelce. Ta su kolonistička naselja prema Četvrtoj ženevskoj konvenciji ratni zločin. Prebacivanje dijela stanovništva okupacijske države na okupirani teritorij smatra se ratnim zločinom, a to je upravo ono što je Izrael učinio. Od 1967. i početka okupacije Zapadne obale i Pojasa Gaze Izrael je na okupirani teritorij prebacio dio svog stanovništva kršeći međunarodno pravo. Ti kolonisti imaju sve povlastice koje im osigurava državljanstvo, potpadaju pod izraelski pravni sustav i mogu glasati na izraelskim parlamentarnim izborima. Istovremeno Palestinci koji tamo žive nisu dio sustava i nemaju nikakvih prava prema izraelskim vojnim zakonima. Kolonisti imaju svoje ceste namijenjene isključivo za koloniste, kojima se mogu služiti samo židovski Izraelci, dok Palestincima na Zapadnoj obali često nije dopušteno da se njima koriste. Nakon što je Izrael uklonio svoja kolonistička naselja iz Pojasa Gaze 2005, na tom području više nema kolonista, ali Gaza je još uvijek pod okupacijom. Izrael ima punu kontrolu nad onim što ulazi u Pojas Gaze, zračnim, kopnenim ili pomorskim putovima. Izrael ima punu kontrolu nad tim područjem, što ga prema međunarodnom pravu čini okupacijskom silom. Izrael je Zapadnu obalu i Pojas Gaze okružio zidovima, ogradama i stotinama vojnih kontrolnih točki, čime je onemogućena sloboda kretanja Palestinaca. Realnost aparthejda ekstremno je izražena na tom području.
Read more...


HRVATSKA:
Mobilizacijski poziv svim državljanima u RH (video)

Urbana buna (15.02.2013.) Rijeka (video)

DIOKI POZIVA NA POBUNU (ČETVERO UMRLIH)
“Pozivamo sve u Hrvatskoj koji se nalaze u sličnoj situaciju – mljekare, seljake, radnike, da nam se pridruže idući tjedan jer ono što se nama desilo čeka i ostale. Neka država počne plaćati svoje račune. Postoji li ministar koji je spreman raditi sedam mjeseci bez plaće?”
Pročitajte više...

ponedjeljak, 18. veljače 2013.

Nekoliko linkova, informacija – Palestina/Izrael, Hrvatska

prosvjedno naselje Al Manatir, 02. veljače 2013.

PALESTINA/IZRAEL:
Israeli army, settlers attack new Palestinian neighborhood
Izraelski vojnici i kolonisti napali novu palestinsku prosvjednu četvrt (02. veljača 2013)
Izraelski su vojnici u subotu (02. veljače) bojevim streljivom ranili jednog 17-godišnjeg Palestinca u novoj prosvjednoj četvrti koju su u selu Burin podigli aktivisti. Još je četvoro osoba ozlijeđeno u napadu. Vojska je, uz pratnju kolonista koji su bacali kamenje, također napala jednu školu i jedan dom u Burinu, proglasila to područje zatvorenom vojnom zonom i pokušala nasilno deložirati aktiviste iz svježe uspostavljene četvrti Manatir. Selo Burin je često izloženo napadima kolonista iz obližnjih ilegalnih kolonističkih naselja Har Brakha i Yitzhar. Stotine ljudi okupile su se i postavile kolibe i šatore u Manatiru prkoseći suzavcu i granatama za omamljivanje. Ime Manatir se odnosi na tradicionalne kamene kolibe koje su Palestinci gradili na poljoprivrednoj zemlji. Kad su aktivisti počeli podizati četvrt, kolonisti, koji su se okupili na obližnjem brežuljku, selo su počeli gađati kamenjem. Navodno su napadnuti i novinari. Al-Manatir je bio treći ovakav projekt na Zapadnoj obali ove godine. Aktivisti tvrde da pokušavaju „stvoriti novu situaciju na terenu“ podizanjem kampova kako bi osujetili širenje izraelskih kolonističkih naselja. Pri tome pokret preslikava izraelsku taktiku izvlaštenja palestinske zemlje za izgradnju isključivo židovskih naselja. Izrael je oštro ograničio palestinsku gradnju na području Palestine. Šatorsko prosvjedno selo Bab al-Shams, koje su aktivisti podigli u siječnju 2013, prvo je novo palestinsko selo izgrađeno od kad je Izrael okupirao Zapadnu obalu 1967. godine. Nakon Bab al-Shamsa aktivisti su podigli šatorsko selo al-Karamah. Izraelske su snage oba ova sela sravnile sa zemljom u roku od nekoliko dana po njihovom nastanku. Aktivisti iz Al-Manatira su u izjavi za javnost istaknuli kako je nedavni izvještaj UN-ovog Vijeća za ljudska prava pozvao Izrael da zaustavi gradnju kolonističkih naselja i povuče sve koloniste s palestinskog područja, jer se naseljavanjem Izraelaca na okupirani palestinski teritorij krši Četvrta ženevska konvencija. Četvrta ženevska konvencija zabranjuje prebacivanje civilnog stanovništva na okupirani teritorij, što može predstavljati ratni zločin koji potpada pod jurisdikciju Međunarodnog kaznenog suda, stoji u izvještaju.
Read more...

The Palestinian village of Jabal al-Fardous and its hostile Israeli military neighbors (video)
Between the years 23 and 15 BC, Herod the Great, the Roman client king of ancient Judea, commissioned a lavish palace to be built for himself within the fortress of Herodium. Atop a large plateau situated 12 kilometers from Jerusalem, Herod placed his palace in a strategic position from which he could fortify the Roman Empire's control of the area. Today, upon the scattered remains of Herod's palace and its accompanying city of Herodium, sits the Palestine village of Jabl al-Furdous. The village along with the ruins of Herod's palace fall within what is now known as Area C of the West Bank in the occupied Palestinian territories – Area C signifies the 62% of the West Bank which falls under complete Israeli civil and military control.
Read more...

List of Palestinians shot by IOF in Gaza Strip after the November 21, ceasefire - UPDATE 22-1-2013
Since November 22, 2012, 4 Palestinians have been killed and 78 Palestinians, including 16 children have been wounded by IOF fire in Gaza Strip.
Read more...

Israel's Definition of a Ceasefire
Izraelska definicija prekida vatre (14. siječanj 2013)
Samo tri dana od ubojstva Anwara Al-Malouka u okolici Jabalije u Pojasu Gaze, izraelska je vojska ubila još jednog Palestinca, unatoč prekidu vatre koji je navodno na snazi. 20-godišnji Mustafa Abu Jarad je zajedno sa skupinom poljoprivrednih radnika radio na zemljištu sjeverno od Beit Lahiyje, na sjeveru Pojasa Gaze, više od kilometar udaljenom od ograde na granici. Izraelska je vojska s granice otvorila vatru u smjeru poljoprivrednika, zbog čega su oni pobjegli s tog područja. Kasnije, kad se situacija smirila, poljoprivrednici su se vratili kako bi nastavili raditi, vjerujući da su na sigurnom. Odjednom je jedan metak pogodio Mustafu Abu Jarada u čelo. Svjedoci tvrde da je ubijen snajperom s izraelske vojne promatračnice na granici.
Read more...

Palestinians erect third West Bank outpost, are attacked by IDF, settlers
Izraelska vojska i kolonisti napali treće prosvjedno naselje koje su Palestinci podigli na Zapadnoj obali (02. veljača 2013)
U trećoj takvoj akciji u protekla tri tjedna oko 300 Palestinaca iz sela Burin i narodnih odbora protiv zida i kolonističkih naselja podigli su novu četvrt u selu Burin i nazvali je Manatir. Izraelske su snage brzo reagirale, blokirajući to područje kako bi onemogućile aktivistima i mještanima iz drugih dijelova Zapadne obale da dođu do sela. Aktiviste i mještane u Al Manatiru ubrzo su napali izraelski vojnici i lokalni kolonisti. Vojska je nekoliko sati ispaljivala bojevo streljivo, suzavac i gumom presvučene metke u selu Burin i zatim u potpunosti uklonila novu četvrt Al Manatir. Tijekom dana uhićeno je najmanje 5 Palestinaca, a nepoznat broj ih je ozlijeđen. Nova je četvrt podignuta u subotu (02. veljače) u jutro na zemlji u privatnom vlasništvu u Burinu, selu koje spada u „Zonu B“ u okolici Nablusa na Zapadnoj obali. To je selo proteklih godina izloženo brojnim kolonističkim napadima. Prema tvrdnjama aktivista, kolonisti se šire po selskoj zemlji, a u tome ih podupire vojska koja prilikom svakog sukoba proglašava to područje zatvorenom vojnom zonom i prisiljava samo Palestince da napuste zemlju, čime kolonisti mogu zadržati kontrolu nad njom. Kolonisti koji su se naselili na području oko kolonističkog naselja Yitzhar poznati su kao jedni od najmilitantnijih kolonista na Zapadnoj obali. Mještani su podigli nekoliko šatora i koliba, no ubrzo su ih kolonisti počeli gađati kamenjem, nakon čega se uključila i vojska koja se sukobila s Palestincima i tjerala ih da se vrate u selo. Najmanje je jedan palestinski mještanin završio u bolnici s metkom u nozi. Do poslije podneva zatvorene su sve prilazne ceste do sela, a kolonisti su navodno napadali palestinske automobile na obližnjim cestama, dok su se mještani i aktivisti pokušavali pregrupirati kako bi se vratili u novo podignutu prosvjednu četvrt. Aktivisti su u svojoj izjavi pojasnili kako su njihove akcije usmjerene na uklanjanje kolonista i kolonističkih naselja s palestinske zemlje, te istaknuli kako nedavni izvještaj neovisne misije za utvrđivanje činjenica podnesen UN-ovom Vijeću za ljudska prava od Izraela zahtijeva da prekine svako naseljavanje i gradnju kolonističkih naselja, a od relevantnih međunarodnih aktera, bilo privatnih bilo državnih, da poduzmu „sve nužne mjere“ kako bi se osiguralo poštivanje ljudskih prava, „uključujući prekid poslovanja u kolonističkim naseljima“. Al Manatir je treće ovakvo prosvjedno palestinsko naselje podignuto u proteklih mjesec dana na Zapadnoj obali. Prvo je bio Bab Al Shams na području E1, drugi Bab Al-Karame u Beit Iqsi. U oba su ova prethodna slučaja vojnici također uništili prosvjedna naselja. Ovakvim mirnim i nenasilnim prosvjedima Palestinci ukazuju na izraelsku rasističku politiku koja se različito odnosi prema židovskim divlje podignutim kolonističkim naseljima na palestinskoj zemlji i palestinskim divlje podignutim naseljima na njihovoj vlastitoj zemlji.
Read more...


HRVATSKA - PROSVJEDI:
SRAMOTNO: Policijski agenti po zapovijedi insceniraju nasilje „maskirani“ u prosvjednike kako bi eskalirali sukobe na velikim skupovima i prosvjedima!?
Da bi vam objasnili o kakvoj se vladavini psihopatije (ponerologiji i patokraciji) ovdje radi morat ćemo se osvrnuti u prošlost i na primjerima vam objasniti o čemu se radi, s nadom DA ĆETE U BUDUĆNOSTI BITI U STANJU PREPOZNATI TAKVE ANOMALIJE.
Masovna okupljanja, su prijetnja organiziranim vladajućim aparatima;
Svaka grupa ljudi može doseći kritičnu masu i vladanje okrenuti u svoju korist to jest svrgnuti sadašnji aparat vlasti i zamijeniti ga drugim.
Masovna okupljanja su obično vrlo dobro ili odlično medijski pokrivena, što znači propagiranje stanovišta prosvjednika protiv vladajućeg aparata i reklamiranje za otvaranje drugih takvih žarišta širom svijeta u znak solidarnosti između sličnih ili istih interesnih sfera.
Masovna okupljanja predstavljaju sigurnosni rizik i zbog „tipične paranoje aparata opresije“ rizik stvara nervozu, nervoza smanjuje razinu tolerancije na ništicu, sam aparat vlasti postaje najveća prijetnja tim istim prosvjednicima jer se APARAT VLASTI BOJI VELIKE MASE LJUDI.
Promjene se kroz masovna okupljanja mogu najbrže i najlakše napraviti ako se dosegne kritična masa to jest da više od 75% stanovništva postaje aktivno u javnom i MASOVNOM pokazivanju građanske neposlušnosti, takva masovna okupljanja mogu promijeniti zakonske norme, promijeniti vlasti, napraviti prevrate, drugim riječima ako se GLAS NARODA koji se dignuo na noge dovoljno daleko čuje i ako se građani ujedine i ako su dovoljno uporni oni će NA MIRNI NAČIN DEMOKRATSKIM SREDSTVIMA BITI U STANJU NAPRAVITI PROMJENE.
Sve ovo nabrojano u gornjem dijelu teksta prisiljava najmilitantnije i najmanje demokratske ogranke unutar same vlasti – koji su podijeljeni u različitim agencijama, i dijelovima vojno-policijske-obavještajne i protu obavještajne zajednice – da spriječe stvaranje pozitivnih promjena. Posebno obučene grupe i službe tada organizirano ubacuju svoje vlastite agente na MIRNE prosvjede kako bi ih uništili i sabotirali.
KAKO sabotirati masovne prosvjede?
Masovni prosvjedi se sabotiraju tako što agenti zaduženi za sabotažu;
Započinju nerede i razbijanje da bi aktivirali direktan agresivan odgovor policije i snaga reda i mira te da bi u prvi plan izašli upravo ti neredi, a ne sama PORUKA PROSVJEDA.
Organiziraju veće grupe s podrškom vladi ili diktaturi, ili stvaraju novu grupu s drugačijom motivacijom koja se direktno sukobljava s prvotnim prosvjednicima ili koja tu istu masu prosvjednika razjedinjuje, usitnjava i uništava njihovu koherentnost.
Zastrašuju, zatvaraju ili proganjaju vođe prosvjednika s nadom da će s time demoralizirati ili prekinuti masovne prosvjede.
Zatvaraju ili terminiraju (ubijaju) vođe prosvjednika ili organizatore istih s nadom uništavanja masovnih prosvjeda.
Na ulice izvlače vojsku koju tjeraju u direktan sukob s prosvjednicima
Prave preventivne mjere prije masovnih prosvjeda u kojima se trenirani agenti predstavljaju kao vođe organiziranih grupa, nakon čega stvaraju nerede i raspršuju motivaciju za masovna okupljanja ili koji svojim akcijama direktno optužuju organizatore i opovrgavaju njihovu mirnodobsku namjenu drugim riječima stvaraju anti reklamu.
Za vrijeme samih prosvjeda započinju s razbijanjem, premlaćivanjem, uništavanjem dobara i paležom kako bi iznudili prekide prosvjeda i direktnu agresivnu reakciju aparata vlasti te kako bi se masa razjedinila i odgovorila od drugih sličnih okupljanja te kako bi poruka s prosvjeda bila fokusirana na nerede, a ne na sam fokus masovnog okupljanja.
Pročitajte više...

Ilica 15. veljače 2013. (video)

 

subota, 16. veljače 2013.

Natan Blanc po 6. put osuđen na zatvorsku kaznu zbog prigovora savjesti


Link na akciju: CO Natan Blanc imprisoned for his sixth term

19-godišnji Izraelac Natan Blanc iz Haife je 10. veljače 2013. po šesti put osuđen na zatvorsku kaznu, ovaj puta u trajanju od 18 dana, u vojnom zatvoru broj 6 kod Atlita jer zbog prigovora savjesti odbija služiti u izraelskoj vojsci.

Više informacija o razlozima zbog kojih Blanc odbija služiti u vojsci, te kontaktne podatke za slanje poruka podrške Natanu Blancu i prosvjednih poruka izraelskim vlastima možete pronaći u postu o njegovoj četvrtoj zatvorskoj kazni.

Slijedi primjer prosvjedne poruke (na engleskom i hrvatskom) koju možete kopirati, dopuniti, izmijeniti ili napisati vlastitu (na hebrejskom, engleskom, nekom drugom stranom ili vlastitom jeziku) i poslati na adrese izraelskih vlasti navedene u prethodnom postu ili na izvornom linku:


ENGLESKI:

Dear Sir/Madam,

It has come to my attention that Natan Blanc (military ID 7571368), a conscientious objector to military service, has been imprisoned for the sixth time for his refusal to become part of the Israeli army, and is held in Military Prison no. 6 near Atlit.

The imprisonment of conscientious objectors such as Blanc is a violation of international law, of basic human rights and of plain morals. The repeated imprisonment of conscientious objectors is an especially grave offence, as it means sentencing a person more than once for the same offence, and has been judged by the UN working Group on Arbitrary Detention to constitute a clear case of arbitrary detention.

I therefore call for the immediate and unconditional release from prison of Natan Blanc, without threat of further imprisonment in the future, and urge you and the system you are heading to respect the dignity and person of conscientious objectors, indeed of all persons, in the future.

Sincerely,


HRVATSKI:

Poštovani,

Saznala sam da je Natan Blanc (vojna identifikacijska oznaka 7571368), mladi Izraelac koji zbog prigovora savjesti odbija služiti u vojsci, po šesti put zatvoren u vojnom zatvoru br. 6 u okolici Atlita zbog odbijanja služenja u izraelskoj vojsci.

Lišavanje slobode osoba koje kao Blanc zbog prigovora savjesti odbijaju služiti vojni rok je nemoralno i predstavlja kršenje međunarodnog i temeljnih ljudskih prava. Osuđivanje na višestruke zatvorske kazne osoba s prigovorom savjesti predstavlja naročito ozbiljno kršenje prava, jer se istu osobu više puta osuđuje za isti prekršaj, a UN-ova radna skupina za arbitrarni pritvor ocijenila je da takav postupak predstavlja jasan slučaj arbitrarnog pritvora.

Stoga pozivam na trenutačno i bezuvjetno puštanje Natana Blanca na slobodu bez prijetnje da će iz istog razloga ponovo biti lišen slobode. Također pozivam izraelske vlasti da ubuduće poštuju dostojanstvo osoba koje zbog prigovora savjesti odbijaju služiti u vojsci, kao uostalom i svih ostalih ljudskih bića.

S poštovanjem,


Izvor i link na akciju: CO Natan Blanc imprisoned for his sixth term


DODATNO:
PALESTINA/IZRAEL:
Biased new study skirts around racism in Israeli school books
Two main categories are missing from the analysis: occupation and racist discourse. Perhaps that is why describing the dire facts of the occupation seemed to involve “negative characterization of Israelis” to the researchers. Israeli school books do not address the occupation because their message is that there is no occupation. They inculcate what sociologist Stanley Cohen — in his 2002 book States of Denial: Knowing About Atrocities and Suffering — termed the “Zionist kitsch” about the eternal historical rights of the Jews on the whole land of Israel and Palestine. This explains why the researchers behind this study were offended by how Palestinians use the term “colonialism” to describe Zionist settlement on their land. In Israeli mainstream books, illegal settlements like Ariel or Alon Shvut are presented as no different to Tel Aviv. The green line — the 1949 armistice line separating Israel from the territories captured in 1967 — is never shown or discussed. The only Israeli geography book I found that discusses the issue of the green line is Sfat Hamapa (The language of maps) by P. Dina (published in 1996). In Israeli textbooks, the cruel practices of occupation such as administrative detention, military checkpoints and house demolitions are presented as necessities in our “defensive democracy.” Since racist “teaching tools” of a visual or verbal nature are not part of the analysis presented in this study, racist Israeli representations of Palestinians are reported to be “neutral.” Since Palestinians are never presented in Israeli textbooks as persons like us — modern professionals — only as negative stereotypes of terrorists, nomads and primitive farmers, one must conclude that these racist representations seemed “neutral” to the researchers and to the “objective” western evaluators.
Read more...

Israël doit cesser la colonisation, selon un rapport de l'ONU
UN-ov izvještaj: Izrael mora okončati kolonizaciju (01. veljača 2013)
Izvještaj neovisnih stručnjakinja, koji je naručilo UN-ovo Vijeće za ljudska prava, od Izraela zahtijeva da odmah okonča kolonizaciju na okupiranim palestinskim područjima i povuče s tog teritorija sve koloniste. U izvještaju se čak spominje i eventualno pribjegavanje Međunarodnom kaznenom sudu jer se naseljavanjem kolonista krše važna ljudska prava Palestinaca. Izrael treba, u skladu s člankom 49 Četvrte ženevske konvencije, prestati svako naseljavanje u kolonističkim naseljima i to bez ikakvih preduvjeta, te potom pokrenuti proces povlačenja svih kolonista s okupiranih teritorija. U izvještaju se navodi kako se „kolonistička naselja održavaju i razvijaju zahvaljujući sustavu potpune segregacije između izraelskih kolonista i stanovništva koje živi na okupiranim područjima“. Ovaj segregacijski sustav podupire i omogućava stroga vojna kontrola i održavanje sigurnosti nauštrb prava palestinskog naroda, stoji u izvještaju. Pravnice su naglasile kako su kršenja prava Palestinaca dio „politike koju provode različite izraelske vlade“. Izvještaj je sastavila neovisna međunarodna misija za utvrđivanje činjenica s ciljem proučavanja učinaka kolonizacije na palestinskim područjima. Misiju su sačinjavale tri stručnjakinje: Francuskinja Christine Chanet, Pakistanka Asma Jahangir i Bocvanka Unity Dow. U izvještaju je naglašena nadležnost Međunarodnog kaznenog suda u pogledu kršenja „određenih obveza prema međunarodnom humanitarnom pravu“. Izvještaj će biti podnijet 47 država stalnih članica Vijeća za ljudska prava Ujedinjenih naroda 18. ožujka 2013. Misija poziva „sve zemlje članice“ Ujedinjenih naroda da ispune svoje obveze i odgovornosti prema međunarodnom pravu i da o tome vode računa u svojim odnosima sa zemljom „koja krši imperativne norme međunarodnog prava“ posebice „nepriznavajući protuzakonitu situaciju koja je rezultat izraelskih povreda“. Izrael, koji je prva zemlja koja bojkotira sjednice UN-ovog Vijeća za ljudska prava od ožujka 2012. kad je ono ovoj međunarodnoj misiji dalo mandat da istraži izraelsku kolonizaciju, odbacio je zaključke izvještaja koji ocjenjuje „pristranim“. Iz izraelskog ministarstva vanjskih poslova su poručili kako ovakve mjere smatraju „kontraproduktivnima“ u traženju „trajnog rješenja izraelsko-palestinskog sukoba“ i optužili UN-ovo Vijeće za ljudska prava za jednostranost i sustavnu pristranost naspram Izraela. Izrael je od Šestodnevnog rata 1967. na okupiranom palestinskom teritoriju izgradio 250 kolonističkih naselja u kojima stanuje 520 000 izraelskih kolonista.
En lire plus...

Israël a débloqué 100 millions de dollars à l'Autorité palestinienne
Izrael deblokirao 100 milijuna američkih dolara Palestinske samouprave (02. veljača 2013)
Izrael je deblokirao 100 milijuna američkih dolara koji odgovaraju dijelu iznosa koji Izrael duguje Palestinskoj samoupravi i koji je blokiran nakon prihvaćanja Palestine kao države promatrača pri UN-u u studenom 2012. U uredu izraelskog premijera tvrde kako se radi o privremenom transferu koji se odnosi na jednomjesečni iznos, te kako se izraelski premijer nije obvezao na isplaćivanje novih transfera. Kako bi kaznila Palestince zbog glasanja o palestinskom statusu države nečlanice u UN-u, izraelska je vlada 02. prosinca 2012. najavila privremenu blokadu prijenosa sredstava od carina i poreza koje Izrael ubire u ime Palestinaca. Procjenjuje se da je palestinskoj vladi za ispunjavanje njenih obveza potrebno 240 milijuna američkih dolara mjesečno. Pariškim protokolom iz 1994. godine određen je povrat sredstava od nameta koje Izrael ubire u ime Palestinaca i koji predstavljaju 2/3 proračunskih prihoda Palestinske samouprave, koja bez tog novca ne može isplatiti plaće svojim zaposlenicima. Zaposlenici u javnim i državnim službama već nekoliko tjedana štrajkaju zbog neisplate plaća.
En lire plus...


HRVATSKA:
Prosvjed koji su veliki mediji prešutjeli
Više od 3000 ljudi prosvjedovalo je danas poslijepodne u središtu Zagreba i još nekoliko hrvatskih gradova protiv rasprodaje javnih dobara i prirodnih resursa u Hrvatskoj. Prosvjedne šetnje su protekle mirno i dostojanstveno, a organizirale su ih građanske inicijative Occupy Croatia i Anonymous. ... Većina velikih medija u Hrvatskoj prosvjed nije niti najavila, niti je izvijestila o njegovom tijeku.
Pročitajte više...


SVIJET:
ANONYMOUS: Međunarodni dan privatnosti 23.02. (VIDEO)
Mi, haktivisti poznati kao Anonymousi, želimo ukazati na opasnost koja prijeti svim građanima svijeta, želimo upozoriti na bespotrebnu sistematizaciju tehnološkog nadzora. Ukoliko se ne uspijemo oduprijeti ovakvoj opasnosti onda ćemo biti primorani prihvatiti i ostale kontrole koje nam prijete u budućnosti. Zato pozivamo sve organizacije diljem svijeta da nastave sa informiranjem javnosti o ovakvim vrstama opasnosti koje nam prijete. Vlade se pretvaraju kako je ovakva vrsta nadzora uspostavljena radi naše sigurnosti, no oni planiraju koristiti tehnologiju kako bi o svakome imali potpune informacije u svakom trenutku, gdje god se nalazili. Neke vlade diljem Amerike i Europe žele već sada uvesti neke nove zakone kojima će omogućiti potpunu kontrolu nad nama. Budimo spremni u 2013. oduprijeti se takvim zakonima. Vrijeme je za akcije kojima će se vladama pokazati tko smo i što smo, vrijeme je za globalno ujedinjavanje, vrijeme je da pokažemo što znači sloboda. Djelujmo još danas i podijelimo sa svima ova upozorenja, podijelimo ovu vijest, podijelimo ovaj video. Radi se o našoj slobodi i našoj privatnosti. Oduprimo se i gradimo našu budućnost zajedno, mi smo djeca otpora. Ujedinimo se u cijelom svijetu kao jedno.
Pročitajte više...

 

petak, 15. veljače 2013.

Uglavnom linkovi, neke vijesti – Palestina/Izrael


Palestinske izbjeglice ponovno u bijegu
Prema informacijama organizacije Ujedinjenih naroda za pomoć Palestincima na Bliskom istoku, UNRWA, posljednjih tjedana je najmanje 20.000 palestinskih izbjeglica iz Sirije pobjeglo u Libanon. Ova organizacija navodi kako će se ova brojka po svemu sudeći još povećati. Većina je smještena kod rodbine i prijatelja u raznim palestinskim logorima.
Pročitajte više...

Portuguese Architect Eduardo Souto Moura: Reject the Apartheid Prize!
You will be receiving this prize personally from the president of a state that has for more than six decades imposed a colonial and apartheid regime on the people of Palestine, and has for the last 46 years been ruling the people of the Gaza Strip and the West Bank, including east Jerusalem, by military force. As we write, Israel continues to build illegal Jewish-only colonies on occupied Palestinian land, and to institute an apartheid infrastructure including roads, blockades and the Apartheid Wall, declared illegal by the International Court of Justice at the Hague in 2004. Israel denies millions of Palestinian refugees their internationally recognized right to return to their lands, as stipulated in UN resolutions. Moreover, it maintains a system of racial discrimination against its own Palestinian citizens. The man who will be bestowing the prize upon you, Shimon Peres, has a public record of implication in war crimes and other grave violations of human rights. In 1996, when Israel still occupied southern Lebanon, Peres as Prime Minister launched "Operation Grapes of Wrath" causing massive destruction and forcing 400,000 Lebanese civilians to flee their homes, with almost 800 of them taking refuge at a UN base in the village of Qana in South Lebanon. The Israeli army later shelled the UN shelter in Qana, killing 102 civilians, mainly women, children and the elderly. Many more were injured. Human Rights Watch, the UN and Amnesty International subsequently established that Israel's attack on the UN base was deliberate, disproving Israeli propaganda to the contrary. Shimon Peres is also an architect of Israel's nuclear weapons program - one which remains outside the scrutiny of the International Atomic Energy Agency (IAEA), and is credited for setting up the first settlement in the heart of the West Bank, Kedumim, which has been terrorizing its Palestinian neighbors to this day. Peres presides over a state that continues to build illegal colonies on occupied land, and an elaborate system of barriers, roadblocks, and road systems in pursuit of separation, segregation, and colonization. In this regard, we wish to draw your attention to the fact that architecture and related professional fields in Israel are deeply complicit in the design and implementation of the system of apartheid in Palestine. Your professional counterparts in Israel have not, as a body, dissociated themselves from the degradation of their profession and are thus complicit in their silence or active collusion with the system. It is also timely that we draw your attention to an international group of conscientious architects and planners, Architects and Planners for Justice in Palestine, who have been campaigning untiringly to challenge Israel's continued membership in the International Union of Architects until such time as its architects and planners and their representative bodies respect the charter of the IUA and the precepts of international law.
Read more...

Academic Freedom Vindicated in Brooklyn
On Thursday evening, Feb. 7, in a forum co-sponsored by a student group and the Department of Political Science, Judith Butler of the University of California, Berkeley, and the Palestinian activist Omar Barghouti explained and defended the agenda of the Boycott, Divestment and Sanctions movement ( B.D.S.). The point of the movement, said Butler to an audience of several hundred, “is to withdraw funds and support from major financial and cultural institutions that support the operations of the Israeli state and its military.” (The transcript of Butler's address was published at The Nation.com). Among the cultural institutions a boycott might target are those Israeli universities that are judged to be either actively in league with the government's policies toward the Palestinians, or complicit with those policies by virtue of remaining silent while they are being implemented. To the charge that a boycott of academic institutions is a violation of academic freedom, B.D.S. supporters reply that because the state of Israel abrogates the academic freedom of Palestinian professors and students (by denying them funding, access and mobility), it is an affirmation, not a derogation, of academic freedom to refrain from engaging in intellectual commerce with Israeli universities. You can't invoke academic freedom, they say, when you're denying it to others.
Read more...

Youth activist Hassan Karajah arrested by Israel
Izrael uhitio mladog aktivista Hassana Karajaha (31. siječanj 2013)
20 pripadnika izraelskih okupacijskih snaga upalo je 23. siječnja 2013. u 2:30 u noći u obiteljski dom Hassana Karajaha. Vojnici su pretresli dom i razbijali namještaj dok su pretraživali spise, izvještaje i knjige koji pripadaju Hassanu i njegovom bratu koji je odvjetnik. Pretres je trajao 3 sata, a vojnici su odnijeli 3 prijenosna računala i 5 mobitela, te brojne spise i dokumente koje su pronašli. Oduzete predmete vojnici su ili uništili ili zaplijenili. Jedinica izraelskih specijalaca upala je u sobu Hassanove 8-godišnje sestre iako ih je njena majka preklinjala da je ne bude. Zatim su vojnici naredili ženama da se okupe u jednoj sobi, a muškarcima u drugoj, te od njih zatražili da se skinu radi pretraživanja tijela, što je obitelj odbila. Svi su članovi obitelji morali vojnicima pokazati svoje identifikacijske isprave, nakon čega su vojnici identificirali Hassana Karajaha, izdvojili ga, te mu stavili povez preko očiju i lisice na ruke. Karajah je odveden u Rusku zgradu u Jeruzalemu, izraelsku istražnu i zatvorsku ustanovu. Vojnici su obitelji odbili reći kamo ga odvode, a slijedeći su ga dan preselili u istražni centar Jalameh u okolici Jenina. Hassan Karajah je koordinator za mlade pri nevladinoj udruzi Stop the Wall, organizaciji iz Ramalle koja se bori protiv izgradnje aparthejdskog zida i aneksije palestinske zemlje zbog izgradnje izraelskih kolonističkih naselja. Hassanov je zadatak edukacija i mobilizacija mladih aktivisita koji sudjeljuju u masovnim kampanjama. Mnogi ga diljem Zapadne obale i u aktivističkim zajednicama koje su solidarne s Palestincima diljem svijeta znaju kao borca za zaštitu ljudskih prava i vrijedan izvor informacija o situaciji na terenu u Palestini. Hassanova zaručnica tvrdi kako se on bavi isključivo nenasilnim otporom i kako nije učinio ništa zbog čega bi trebao biti uhićen. 29. siječnja Karajah je bio u izraelskom zatvoru Ofer radi pojavljivanja na sudu koji odlučuje o tome treba li prekinuti ispitivanje pritvorenika i poslati ga na suđenje ili nastaviti s ispitivanjem. Tijekom ispitivanja Karajah nema pristup odvjetniku niti ga mogu posjetiti članovi njegove obitelji, te postoji opasnost da bi tijekom razdoblja ispitivanja mogao biti mučen. Prema izraelskom vojnom zakonu Karajaha izraelske vlasti mogu ispitivati tijekom razdoblja od do 90 dana (60 dana bez prisustva odvjetnika). U izraelskim se zatvorima trenutno nalazi oko 5000 palestinskih zarobljenika. 31. siječnja 2013. izraelski je vojni sud odbacio molbu da se ne produlji period ispitivanja Hassana Karajaha. Kad ispitivanje jednom završi, Hassan će biti zadržan u administrativnom pritvoru bez optužnice i suđenja ili će mu biti suđeno na izraelskim vojnim sudovima na kojima većina suđenja ne traje dulje od 3 minute i koji osuđuju optuženike u 99% slučajeva.
Read more...

Statement Of The Second African Heritage Delegation
Based on our observations and discussions with Palestinians, Israelis and members of the African Diaspora, we have come to the following conclusions:
The Israeli occupation of the West Bank and the Gaza Strip are in direct violation of international laws and several United Nations Resolutions;
The occupation has led to the physical, psychological and spiritual oppression of Palestinians in the West Bank, the Gaza Strip and Israel, as well as the forced expulsion of millions of Palestinians from their homes, farms, businesses and their homeland;
In addition to the illegal occupation of the West Bank and the Gaza Strip, the Israeli government, many Israeli businesses and wide members of Israeli society discriminate against Palestinians with Israeli citizenship and against Mizrahi Jews (Jews of Arab descent) who are citizens of Israel;
The Israeli occupation and the suppression of Palestinian rights conform to the United Nations definition of Apartheid; and
The Israeli refusal to provide sanctuary to refugees is inconsistent with international law instituted at the proposal of Israel.
Read more...

The murder of Odai Qadous two years on: Absent justice
2 godine od ubojstva Odaija Qadousa još uvijek nema pravde (01. veljače 2013)
Prije 2 godine, 27. siječnja 2011, 15-godišnjeg Odaija Qadousa ubio je jedan židovski kolonist dok je radio u polju svoje obitelji u selu Iraq Burin kod Nablusa na Zapadnoj obali. Odai i njegov bratić Omar Qadous su obrađivali obiteljsku zemlju kad im se približio kolonist koji je počeo psovati i vikati na njih tražeći da napuste svoju zemlju koja je u vlasništvu obitelji Qadous. Sva kolonistička naselja na Zapadnoj obali, uključujući obližnje kolonističko naselje Bracha, protuzakonita su prema međunarodnom pravu. Kolonist je navodno bio u posjetu Brachi i ne stanuje u tom ilegalnom kolonističkom naselju. Iraq Burin je malo selo koje se nalazi odmah do Nablusa. Smješteno je na brežuljku nasuprot ilegalnog kolonističkog naselja Bracha, koje je izgrađeno 1982. godine i u kojem sada stanuje 90 obitelji. Zbog blizine palestinskog sela Iraq Burin ovom kolonističkom naselju palestinski su mještani izloženi gotovo svakodnevnim napadima. Odai je treća palestinska smrtno stradala žrtva kolonističkog nasilja u Iraq Burinu u protekle 3 godine. 20. ožujka 2010, nakon napada izraelskih kolonista koji su zaustavili mještani, izraelski su vojnici upali u selo i otvorili vatru, pri čemu su bojevim streljivom ubijena 2 mladića, 16-godišnji Mohammad Qadous i 19-godišnji Usaid Qadous. Na temelju video snimke napada i svjedočenja Odaijovog bratića Omara Qadousa može se zaključiti kako se kolonist približio mladićima, zastao i počeo ih verbalno zlostavljati. Odai je sa zemlje podigao kamen i pokušao kolonista otjerati, na što ga je kolonist upucao iz neposredne blizine. Nakon Odaijevog ubojstva obitelj Qadous je bila izložena uznemiravanju. Ubrzo nakon ubojstva izraelske obavještajne službe uzele su DNK uzorke Odaijeve majke i brata, a sve nakon što je Odai već bio pokopan, što znači da namjena nije bila utvrđivanje njegovog identiteta. 6 mjeseci kasnije kuću obitelji Qadous napali su i pretresli izraelski vojnici. Omar Qadous tvrdi kako su izraelske vlasti u 3 navrata od članova obitelji tražile da iznesu detalje o napadu, no nakon što im je Omar treći put rekao kako želi tužiti kolonista na sudu, izraelske vlasti više nisu zvale članove obitelji Qadous. U to su vrijeme izraelske vlasti tvrdile kako još uvijek nisu uhitile kolonista odgovornog za ovaj incident, no kako će, kad ga uhite, o tome odmah obavijestiti obitelj. Oko 4 mjeseca kasnije, obitelj Qadous je u izraelskim novinama pročitala kako je muškarac koji je ubio njihovog sina pronađen. Izraelske ih vlasti o tome nisu obavijestile. Obitelj je do danas dobila vrlo malo informacija o slučaju ubojstva njihovog sina i nije sigurna kakav će na kraju biti ishod. Načuli su da je kolonist odgovoran za smrt njihovog sina stavljen na mjesec dana u kućni pritvor, te da je nakon toga oslobođen optužbi pod izgovorom da „se branio“. Samoobrana je uobičajeno opravdanje kolonističkih napada na Palestince. Od 64 slučajeva koje je izraelska organizacija za ljudska prava B'Tselem pratila tijekom razdoblja od 7 godina, samo je u 4 slučajeva bilo očito da se radilo o „samoobrani“. U izraelskoj nevladinoj organizaciji za ljudska prava Yesh Din, koja prati slučaj ubojstva Odaija Qadousa, tvrde kako državni odvjetnik u ovom slučaju još nije donio odluku, te napominju kako je vlastima bila potrebna godina dana da uopće pokrenu istragu, te kako nakon što je prošla još jedna godina još uvijek nije donešena nikakva odluka. Prema podacima iz jednog UN-ovog izvještaja iz 2011, 90% slučajeva incidenata kolonističkog nasilja nad civilima i/ili njihovom imovinom koje su Palestinci prijavili izraelskoj policiji, završilo je bez podizanja optužnica. Izraelske su vlasti Palestincima otežale podizanje tužbi protiv kolonista i kolonističkog nasilja. Kako bi neki slučaj bio istražen, potrebno ga je prijaviti, što je često teško zbog otežanog pristupa do izraelskih policijskih postaja koje se većinom nalaze u kolonističkim naseljima. Kad prijava i bude podnešena, ona rijetko dovodi do podizanja optužnice. B'Tselemovi podaci pokazuju kako od 352 incidenta kolonističkog nasilja nad Palestincima, u 23% slučajeva nije pokrenuta nikakva istraga, dok u 6% prijava nije bilo nikakvog odgovora izraelskih vlasti ili se prijava zagubila.
Read more...