subota, 23. ožujka 2013.

Vijesti – Palestina/Izrael, Sirija, Afganistan


PALESTINA/IZRAEL:
Israel army detains 12 in overnight raids
Izraelska vojska privela 12 osoba tijekom noći (04. ožujak 2013)
Izraelske su snage tijekom noći u nedjelju (03. ožujka) uhitile 12 osoba na Zapadnoj obali. Prema izjavi glasnogovornice izraelske vojske, privedeno je 5 osoba u Beit Khalilu, 2 u Beit Awwi, 2 u Azzunu, 1 u Nablusu, 1 u el-Kharabu i 1 u el-Arrubu.

Read more...

Report: Israeli army to use live fire against fireworks protesters
Izraelska će vojska upotrijebiti bojevo streljivo protiv prosvjednika s pirotehničkim sredstvima (05. ožujak 2013)
Jedan je vojni dužnosnik u utorak (05. ožujka) izjavio kako će izraelske snage na pirotehnička sredstva koja budu ispaljena prema njima odgovoriti bojevim streljivom ispaljenim u noge prosvjednika. Ustvrdio je kako palestinski prosvjednici u posljednje vrijeme sve češće ispaljuju pirotehnička sredstva koja mogu prouzrokovati teške opekline ili gubitak vida u slučaju izravnog pogotka. Izraelski je list Maariv uporabu pirotehničkih sredstava koja se ispaljuju kroz metalne cijevi nazvao novim simbolom posljednjeg vala prosvjeda. U jednom su incidentu na kontrolnoj točki Qalandia izraelske snage ustrijelile jednog palestinskog prosvjednika koji je ispaljivao pirotehnička sredstva, misleći da se radi o vatrenom oružju, prema pisanju tog lista, što je potaklo vojsku da donese odluku da na pirotehnička sredstva odgovara pucanjem u donji dio tijela prosvjednika jednako kao i u slučaju odgovora na napad Molotovljevim koktelom. Izraelska organizacija za ljudska prava B'Tselem je najavila kako će se žaliti zbog sve češće uporabe bojevog streljiva protiv prosvjednika.
Read more...

Red Card Israeli Racism action hots up in UK
The Red Card Israeli Racism campaign is escalating its activities as the June 5-18 dates for UEFA's under-21 men's football final in Israel draw near. The London-based campaign is now part of a European coalition of groups working to expose the folly of staging a major competition in a state which shows contempt for the rights of Palestinian football players and supporters. Beyond June, Red Card has the potential to develop into a long-term challenge to Israel's membership of UEFA – the overarching body for European football.
Read more...

Palestinian still detained after he was shot in the head at peaceful demonstration
Palestinac zadržan u pritvoru nakon što je pogođen u glavu na nenasilnom prosvjedu (05. ožujak 2013)
22-godišnji Ibrahim Saadi u utorak (05. ožujka) se još uvijek nalazio u pritvoru u zatvoru Ofer u Ramalli nakon što je iz blizine gumenim metkom pogođen u glavu, te potom uhićen na nenasilnom prosvjedu u Hebronu u petak (01. ožujka 2013). Nenasilni prosvjed, koji je organiziran u znak sjećanja na pokolj iz 1994. u Abrahamovoj džamiji u Hebronu, prekinut je ispaljivanjem suzavca i granata za omamljivanje. Nakon ovog pokolja mnogi su dijelovi Hebrona zatvoreni za Palestince, uključujući Ulicu Shuhada, koja je nekad bila užurbani komercijalni dio grada. U prosvjedu su sudjelovali palestinski, izraelski i međunarodni aktivisti koji su sjeli na cestu u blizini vrata koja blokiraju pristup Ulici Shuhada. Vojnici su ispaljivali suzavac i zvučne granate na prosvjednike, zbog čega ih je mnogo rastjerano. Nakon što su se preostali prosvjednici pregrupirali, kordon vojnika onemogućio im je kretanje. Vojnici su pokušali jednom aktivistu oduzeti megafon, no u tome su ih spriječili izraelski i međunarodni aktivisti. Nedugo po završetku prosvjeda skupina vojnika odvukla je 22-godišnjeg Ibrahima Sa'adija krvavog lica niz ulicu. Nekoliko svjedoka, uključujući Ibrahimovog brata, tvrdi kako je iz blizine pogođen gumenim metkom. Njegova 8-godišnja sestra sve je vidjela i ostala u šoku. Nakon što su se pročule vijesti o Sa'adijevom uhićenju izbili su sukobi na području Bab al Zawiya u Hebronu. Ozlijeđeni su desetci prosvjednika, uključujući 1 međunarodnog aktivista. Vojska je ispaljivala gumom presvučene čelične metke, suzavac, granate za omamljivanje i bojevo streljivo, a sukobi su se nastavili i nakon zalaska sunca. Ranije tog dana u Tel Rumeidi je uhićen jedan 19-godišnjak, a vojnici su svjedoka koji je snimio uhićenje natjerali da obriše snimku.
Read more...

Center: 15 prisoners rearrested since Shalit deal
15 zatvorenika oslobođenih u sklopu dogovora o oslobađanju izraelskog vojnika Shalita naknadno je ponovo uhićeno (05. ožujak 2013)
Izrael je ponovo uhitio 15 Palestinaca oslobođenih u listopadu 2011. u sklopu dogovora o razmjeni palestinskih zatvorenika za oslobađanje zarobljenog izraelskog vojnika Shalita. Na ovaj način Izrael izigrava svoje dogovore s Egiptom, koji je posredovao u postizanju dogovora o razmjeni palestinskih zarobljenika za izraelskog vojnika.
Read more...

Palestinian liaison office secures release of teenager
Palestinski ured za veze uspio dogovoriti oslobađanje maloljetnika (05. ožujak 2013)
Izraelske su snage privele jednog 16-godišnjaka iz sela Burqa jer se kretao preblizu kolonističkom naselju Shave Shomron na području Nablusa, nakon čega su dužnosnici u palestinskom uredu za veze kontaktirali Izraelce i uspjeli dogovoriti oslobađanje zatočenog maloljetnika.
Read more...

Palestinian Women Detainees: Not to be Forgotten
Palestinske zatočenice u izraelskim zatvorima (07. ožujak 2013)
Izraelska udruga za ljudska prava Javni odbor protiv mučenja u Izraelu povodom Dana žena je objavila neke informacije o palestinskim zatočenicama u izraelskim zatvorima, kako bi svratila pozornost javnosti na kršenja njihovih prava. Palestinske su pritvorenice i zatvorenice u izraelskim zatvorima izložene šokantno ponižavajućem i nečovječnom postupanju. Tijekom svog uhićenja, ispitivanja i pritvora, Palestinke nemaju ni minimalna prava koja uživaju zatvorenici prema izraelskom zakonu. Uvjeti njihovog uhićenja i pritvora ne udovoljavaju minimalnim međunarodno priznatim standardima. Ove žene prijavljuju sustavna kršenja svojih prava na dostojanstvo, privatnost, zdravlje i tjelesni integritet, a tijekom pritvora i ispitivanja izložene su zlostavljanju. Prijavljuju da ih tijekom ispitivanja zlostavljaju na način koji protuzakonito i nemoralno iskorištava njihov spol i kulturu. Zatočenice i njihove obitelji izložene su fizičkom i verbalnom nasilju, uključujući vrijeđanje njihove časti; uskraćivanje ženskih higijenskih proizvoda i tuširanja; fizičke nasrtaje na njihov osobni prostor (od strane muških ispitivača) što predstavlja seksualno uznemiravanje; uskraćivanje sna; stavljanje u naporne i bolne položaje; te zabranu nošenja pokrivala za glavu, što je u suprotnosti s vjerskim uvjerenjima zatočenica. Ovo se ponižavajuće postupanje nastavlja u zatvorima. Ni tamo uvjeti u kojima su žene zatvorene ne zadovoljavaju ni minimalne higijenske standarde. Ćelije su prljave i nisu opremljene ispravnom ventilacijom. Imaju po jedan neproziran prozor, koji uopće ne propušta sunčevu svjetlost. Zbog nedostatka svježeg zraka i prirodnog svjetla u ćeliji je stalno vlaga, što pogoduje rastu plijesni na zidovima i ima ozbiljne zdravstvene posljedice za zatvorenice. Izraelska zatvorska služba ne zapošljava socijalnog radnika koji govori arapski s kojim bi zatvorenice mogle razgovarati o svojim problemima i kojem bi mogle priopćiti svoje pritužbe. Ovim su ženama pogažena najosnovnija prava i nemaju za to gdje potražiti pravdu, nemaju pristup svojim obiteljima, ni sustavu potpore, a državne vlasti cinično zlorabe njihov spol, kulturu i vjeru.
Read more...

Gaza Gas Can't Help Palestinians
Despite their geographical distance, Gaza and Nigeria are similar on many levels. Nigeria is one of the largest oil exporters in the world, but one of the poorest countries. Hundreds of Nigerians die while trying to obtain a few liters of their own oil, even as it flows right in front of their eyes. Gazans also suffer from severe poverty, high unemployment and deaths due to continuous power cuts, despite large gas fields in the Mediterranean Sea, right before their eyes.
Read more...

PCATI Joins with Israeli and Palestinian NGOs to Condemn Lack of Accountability for Torture of Palestinian Detainees
Izraelske i palestinske nevladine organizacije osudile neodgovaranje za mučenje palestinskih zatočenika (03. ožujak 2013)
Vijeće palestinskih organizacija za ljudska prava, te izrealske organizacije Adalah, Javni odbor protiv mučenja u Izraelu i Liječnici za ljudska prava-Izrael, izrazili su svoju zgroženost smrću Arafata Jaradata(30) koja je, prema obdukcijskom nalazu Palestinskog medicinsko-pravnog instituta, uzrokovana mučenjem i zlostavljanjem u izraelskom pritvoru. Na Arafatovom tijelu bile su vidljive teške modrice u gornjem dijelu leđa, duboke modrice duž kralježnice, te modrice na obje strane grudnog koša. Modrice su također pronađene na obje Arafatove ruke i u usnoj šupljini. Oko nosa bilo je krvi, a tri rebra su mu bila slomljena. Pregled je pokazao kako je netočna tvrdnja izraelskih vlasti da je Arafat umro od srčanog udara, jer mu je srce bilo potpuno zdravo i nije bilo nikakvih znakova oštećenja ni bilo kakve slabosti. Prema obdukcijskim nalazima sve su ozljede posljedica nedavnog, teškog i izravnog mučenja. Spomenute palestinske i izraelske nevladine organizacije ponovile su zahtjeve UN-ovih predstavnika da se odmah provede međunarodna istraga smrti Arafata Jaradata kako bi odgovarali oni koji su odgovorni za njegovu smrt. Arafatova je smrt simptom krajnjeg prezira s kojim se Izrael odnosi prema životima palestinskih zatvorenika. Od početka okupacije 1967, u izraelskim je pritvornim centrima umrlo 203 Palestinaca. Najmanje u 71 slučaju smrt je bila izravna posljedica mučenja. 178 Palestinaca nalazi se u administrativnom pritvoru, bez optužnice, suđenja i pristupa informacijama na temelju kojih im je određen pritvor. Trenutno 10 Palestinaca štrajka glađu prosvjedujući na taj način protiv svog pritvora. Tarek Qa'adan i Jafar Azzidine, koji glađu štrajkaju dulje od 90 dana i čije je stanje kritično, obustavili su svoje štrajkove na tjedan dana pred saslušanje na sudu 06. ožujka u nadi da će im biti ukinut pritvor. Obojici je 22. veljače 2013. ponovo određen administrativni pritvor u trajanju od 3 mjeseca.
Read more...

Israel going for one million Jews in the West Bank
The third Netanyahu government has one clear goal: enlarging the settlements and achieving the vision of "a million Jews living in Judea and Samaria." This magic number will thwart the division of the land and prevent once and for all the establishment of a Palestinian state. The defense, and housing and construction ministries that are relevant to this issue will be given to Likud MK Moshe Ya'alon and Habayit Hayehudi MK Uri Ariel. They won't be assuming these positions in order to freeze settlement construction, but rather to implement the Levy report which determined that Israel was not legally-speaking an occupying power in the West Bank and the Habayit Hayehudi platform; or in other words, to gradually absorb the West Bank into Israel.
Read more...


SIRIJA:
Opet "netko" nije govorio istinu: Hrvatski vojnici povučeni su s Golana zbog incidenata, a ne zbog tekstova u NY Timesu!
"Tijekom mjeseca veljače dogodilo se devet ozbiljnih incidenata u području odgovornosti austrijske bojne, a jednako tako su se tijekom veljače dogodila i tri incidenta u području odgovornosti satnije Hrvatske vojske. Naši vojnici u tom trenutku bili su izloženi oduzimanju oružja i nakon toga je donesena odluka o povlačenju", istaknula je Tafra.
Pročitajte više...

Mortar attack in Damascus kills 6 civilians
Mortar shells struck a Christian neighborhood and a football stadium at game time in Damascus on Monday, killing six civilians and wounding at least 24 in what appeared to be an escalating campaign by rebels to sow fear in the Syrian capital. ... More than 70,000 have been killed and some 4 million — out of a population of 22 million — have been forced from their homes by the fighting, according to U.N. estimates. The fighting has affected most areas of Syria. "There are no more enclaves of stability in Syria today, and the civilian space is almost completely eroded," Paulo Sergio Pinheiro, head of a U.N.-appointed commission investigating war crimes in Syria, told reporters in Geneva. He said the commission has collected evidence on 20 massacres in Syria, a reflection of the civil war's growing brutality. This includes three in the central city of Homs since December, he said.
Read more...


AFGANISTAN:
At least 21 killed in Afghanistan
At least 21 people, including seven foreign troops, have been killed in a single day in Afghanistan. In separate incidents on Monday, five NATO soldiers were killed in a helicopter crash, a landmine and mortar round killed at least six civilians and 10 people died in a shootout at a joint Afghan-US military base.
Read more...