četvrtak, 21. veljače 2013.

Nekoliko informacija i linkova – Palestina/Izrael (Al Manatir, bojkot, aparthejd), Hrvatska


PALESTINA/IZRAEL:
Šok i zgražanje diljem svijeta: Izraelski snajperist objavio fotografiju palestinskog dječaka na nišanu
"Ovako izgleda okupacija. Ovako izgleda vojna kontrola nad civilnim stanovništvom", rekli su predstavnici organizacije Breaking the Silence, grupe veterana izraelske vojske koja pokušava podići svijest javnosti o tome što se zapravo događa na tom području, prenosi ABC.
Pročitajte više...

Activists build new village #Almanatir near Burin, Feb. 2, 2013 (photos)
Aktivisti podigli novo selo Al Manatir do Burina, 02. veljače 2013. (slike)
Izraelske su snage evakuirale prosvjedni šator koji su u subotu 02. veljače palestinski aktivisti postavili u Nablusu, što je dovelo do sukoba u kojima je ozlijeđeno najmanje 20 ljudi. Prije toga je oko 200 ljudi iz raznih krajeva Zapadne Obale podiglo kamp „Četvrt Al-Manatir“ na području sela Burin za koje aktivisti tvrde da mu prijeti konfiskacija za potrebe susjednog kolonističkog naselja. Burin se nalazi između kolonističkih naselja Bracha i Yitzhar i meta je redovitih napada kolonista. Izraelske su snage napale Al-Manatir i prisilno uklonile sve aktiviste s tog područja. Prema izjavama svjedoka, vojnici su na prosvjedno selo ispaljivali suzavac i ozlijedili najmanje 20 Palestinaca. Jedan je dužnosnik Palestinske samouprave izjavio kako su tijekom sukoba kolonisti Burin napali vatrenim bombama i kamenjem, pri čemu su oštećeni domovi, automobili i zapaljena maslinova stabla. Ranije istog dana u bedro je bojevim metkom kojeg su ispalili kolonisti u Burinu ranjen jedan 16-godišnjak. Skupina kolonista također se okupila u blizini kolonističkog naselja Yizhar i kamenjem gađala palestinske automobile koji su prolazili obližnjom cestom. Tijekom sukoba izraelska je vojska privela 7 Palestinaca.
Read more...

BDS Campaign update (September – December 2012)
Vijesti o globalnoj kampanji bojkota, dezinvestiranja i sankcija (BDS) (rujan – prosinac 2012)
Norveška je odlučila da se novčani iznosi donirani organizacijama koje podupiru ilegalna izraelska kolonistička naselja više ne mogu odbijati od poreza. Norveško ministarstvo financija je norvešku organizaciju „Karmel-instituttet“ isključilo s popisa organizacija kojima norveški građani mogu donirati sredstva koja kasnije mogu odbiti od iznosa svoje porezne obveze. Ova je odluka donesena jer je Karmel-instituttet pružao financijsku potporu izraelskim kolonističkim naseljima na okupiranom palestinskom teritoriju, koja je norveško ministarstvo financija proglasilo „u suprotnosti s međunarodnim pravom“.
Američki kvekeri dezinvestirali iz Veolije i Hewlett Packarda (24. rujan 2012) Friends Fiduciary Corporation, investicijska tvrtka čijim se uslugama koristi više od 300 kvekerskih institucija u SAD-u, povukla je svoje udjele u tvrtkama Hewlett Packard i Veolia Environment, multinacionalnim korporacijama koje podupiru izraelsku okupaciju palestinskih područja.
U Barceloni je između 19. i 21. listopada 2012. održana prva španjolska državna konferencija o bojkotu, dezinvestiranju i sankcijama protiv države Izrael. Na konferenciji je sudjelovalo više od 500 aktivista i 50 organizacija španjolskog civilnog društva.
25. listopada 2012. posebni UN-ov izvjestitelj o stanju ljudskih prava na okupiranom palestinskom području pozvao je Opću skupštinu UN-a i civilno društvo da djeluju protiv izraelskih i međunarodnih kompanija koje profitiraju na izraelskim kolonističkim naseljima, među kojima se ističu: Caterpillar Incorporated (SAD); Veolia Environment (Francuska); G4S (Ujedinjeno Kraljevstvo); The Dexia Group (Belgija); Ahava (Izrael); Volvo grupa (Švedska); Riwal Holding Group (Nizozemska); Elbit Systems (Izrael); Hewlett Packard (SAD); Mehadrin (Izrael); Motorola (SAD); AssaAbloy (Švedska); and Cemex (Meksiko).
30. listopad 2012. – 22 europske nevladine organizacije, te Posebni UN-ov izvjestitelj za ljudska prava na okupiranom palestinskom području Richard Falk, objavili su izvještaje o financijskim vezama tvrtki s ilegalnim izraelskim kolonističkim naseljima. Iako smatraju da nije realistično očekivati da će trgovina s kolonističkim naseljima biti zabranjena u cijeloj EU, autori izvještaja vjeruju kako postoji mogućnost da pojedinačne države, poput Norveške, Južne Afrike ili Irske – čiji je ministar vanjskih poslova izjavio da podupire zabranu trgovine s kolonističkim naseljima u cijeloj Europskoj uniji –, odluče provoditi takav bojkot.
14. studenog 2012. Udruženje studenata Kalifornijskog sveučilišta u Irvinu jednoglasno je izglasalo odluku da se dezinvestira iz tvrtki koje zarađuju na izraelskoj okupaciji. Pokretači kampanje za dezinvestiranje u Irvinu se nadaju da će ovaj „povijesni potez pokrenuti domino efekt na kampusima diljem SAD-a“.
28. studeni 2012. – 52 potpisnika, uključujući dobitnike Nobelove nagrade za mir, aktiviste i umjetnike, objavilo je pismo u kojem pozivaju na vojni bojkot Izraela zbog nedavnog napada na Gazu i osuđuju „suučesništvo“ Zapadnih sila i zemalja poput SAD-a i EU-a. Među uglednim potpisnicima su dobitnici Nobelove nagrade za mir Mairead Maguire i Adolfo Pérez Esquivel, redatelji Mike Leigh i Ken Loach, književnica Alice Walker, američki profesor Noam Chomsky, nekadašnji član Pink Floyda Roger Waters i bivši francuski diplomat, preživjela žrtva Holokausta i jedan od autora Opće deklaracije o ljudskim pravima Stéphane Hessel.
27–30. studeni 2012. – Jedan od najvećih međunarodnih sindikata, Public Services International, izglasao je punu potporu kampanji za bojkot, dezinvestiranje i sankcije protiv Izraela. Odluka je donesena na svjetskom kongresu tog sindikata održanom u Durbanu, gdje je također donesena i odluka da će ovaj sindikat sudjelovati u godišnjoj inicijativi za podizanje svijesti javnosti o aparthejdu u Palestini/Izraelu pod nazivom Israel Apartheid Week. Sindikat Public Services International predstavlja 20 milijuna radnika iz 150 zemalja.
29. studeni 2012. – Na Dan solidarnosti s palestinskim narodom 51 međunarodni nogometni igrač potpisao je izjavu kojom se izražava solidarnost s „narodom Gaze koji je pod opsadom i kojem su uskraćeni temeljno ljudsko dostojanstvo i sloboda“. U izjavi se također osuđuju uhićenja i napadi na mlade nogometaše u Pojasu Gaze, kao i predstojeće UEFA-ino prvenstvo za nogometaše mlađe od 21 godine koje bi se trebalo održati u Izraelu. Izraelski napad na Gazu u izjavi je opisan kao „još jedna mrlja na svjetskoj savjesti“.
30. studeni 2012. – UN-ov Glasnik mira i proslavljeni glazbenik Stevie Wonder otkazao je svoj nastup na koncertu kojim se svake godine prikupe milijunski iznosi za organizaciju Prijatelji Izraelskih obrambenih snaga u Los Angelesu. Wonder je nastup otkazao uslijed snažnog pritiska koji je na njega izvršen na društvenim mrežama i 2 peticije od kojih je jedna spominjala njegov protuaparthejdski aktivizam u Južnoj Africi. Članovi organizacija solidarnosti s Palestincima zahvalili su Wonderu na ovoj odluci i pozvali ga da se priključi pokretu za bojkot, dezinvestiranje i sankcije protiv Izraela.
10. prosinac 2012. – Savez studenata diplomskih studija Sveučilišta u Torontu nedavno je 97%-tnom većinom (od ukupno 150 studenata diplomskih studija) izglasao potporu globalnoj kampanji za bojkot, dezinvestiranje i sankcije (BDS) protiv Izraela.
12. prosinac 2012. – Novozelandski mirovinski fond, koji investira sredstva za novozelandsku vladu, isključio je 3 tvrtke iz svog investicijskog portfelja vrijednog 20 milijardi dolara. Isključene tvrtke su: Africa Israel Investments (tvrtka u vlasništvu izraelskog milijardera Leva Levieva) i njena graditeljska podružnica Danya Cebus, zbog njihove upletenosti u izgradnju izraelskih kolonističkih naselja, te tvrtke Elbit Systems Ltd i Shikun Binui, koje su upletene u izgradnju Aneksijskog Zida.
21. prosinac 2012. – Južnoafrička vladajuća stranka Afrički Nacionalni Kongres potvrdila je rezoluciju, usvojenu od strane Međunarodne konferencije solidarnosti Afričkog nacionalnog kongresa u listopadu 2012, kojom je na njenom 43. nacionalnom kongresu izražena potpora palestinskom pokretu za bojkot, dezinvestiranje i sankcije protiv Izraela.
Read more...

They Can't Hide the Sun: An interview with Omar Barghouti
Omar Barghouti o tome kako aparthejdski sustav utječe na svakodnevni život Palestinaca koji žive u Izraelu, na Zapadnoj obali i u Pojasu Gaze (07. veljača 2013)
Aparthejd nije samo južnoafrički zločin. Aparthejd je međunarodni zločin koji je prepoznat i definiran u međunarodnom pravu, posebice UN-ovom Konvencijom o suzbijanju i kažnjavanju zločina apartheida iz 1973. godine. Naravno, Južna Afrika je predstavljala očigledan slučaj aparthejda, ali takav je slučaj bio i s državama na Jugu SAD-a prije pokreta za građanska prava. Ono što određeni rasistički sustav čini aparthejdom nije samo rasistička politika koja se provodi tu i tamo, ili rasizam koji postoji u pojedinačnim slučajevima, već se radi o institucionaliziranom i legaliziranom rasizmu, gdje postoji legalizirano sustavno ugnjetavanje jedne rasne skupine od strane druge rasne skupine. U tom se slučaju radi o aparthejdu. Evo konkretnog primjera: 93% zemlje u Izraelu može se koristiti u korist židovskog stanovništva Izraela. Ne u korist stanovnika države Izrael, ne za državljane države Izrael općenito. Nežidovski građani države Izrael ne mogu koristiti 93% zemlje. Usporedbe radi, u Južnoj je Africi 86% zemlje bilo namijenjeno za bijelce, a ostatak za urođeničko stanovništvo. Postoje doslovno desetci zakona u Izraelu koji diskriminiraju između židovskih i nežidovskih građana te zemlje. U tom je smislu Izrael očito kriv za zločin aparthejda, jer ovo jest aparthejd. Tako je taj zločin definiran u međunarodnom pravu. Postoje zakoni koji diskriminiraju između Židova i nežidova, dajući povlastice samo židovskim državljanima. Izrael je jedina država koja se ne definira kao država svojih građana. Izrael je država „židovskog naroda“. To znači da čak i ako ste generacijama živjeli u Palestini, čak i ako ste tamo bili prije nastanka Izraela, nećete imati sva prava ako niste Židov. Izrael vam ne pripada; Izrael pripada „židovskoj naciji“. Sam koncept „židovske nacije“ je kontroverzan i o njemu su se u židovskim zajednicama diljem svijeta vodile i još se uvijek vode žestoke rasprave. Zamislite da se SAD proglasi „kršćanskom državom“ – državom kršćanske nacije. Svaki kršćanin iz bilo kojeg dijela svijeta imao bi sva prava u SAD-u, ali ta prava ne bi imale židovske, muslimanske i druge nekršćanske zajednice. Bi li itko prihvatio takvu neravnopravnost zapisanu u samim zakonima? Bi li itko prihvatio neravnopravnost temeljenu na identitetu? Zašto je onda prihvatljivo da Izrael ima desetke zakona koji diskriminiraju nauštrb njegovih nežidovskih građana? Na Zapadnoj obali, uključujući u Istočnom Jeruzalemu, i u Gazi aparthejd je očito mnogo izraženiji nego unutar Izraela. Palestinski građani Izraela barem mogu glasati na izborima. Sve stranke moraju prisegnuti na lojalnost Izraelu kao „židovskoj i demokratskoj državi“, ali to je naravno oksimoron: država ne može biti istovremeno isključiva židovska supremacijska i demokratska država. Na Zapadnoj obali i u Gazi vidimo aparthejd u njegovom betonskom obliku. Izraelski „separacijski zid“ – izraelski aparthejdski zid – većinom se nalazi na okupiranim područjima, a Međunarodni sud pravde presudio je da taj zid predstavlja kršenje međunarodnog prava. Na okupiranom području također imate i kolonistička naselja koja su isključivo za židovske Izraelce. Ta su kolonistička naselja prema Četvrtoj ženevskoj konvenciji ratni zločin. Prebacivanje dijela stanovništva okupacijske države na okupirani teritorij smatra se ratnim zločinom, a to je upravo ono što je Izrael učinio. Od 1967. i početka okupacije Zapadne obale i Pojasa Gaze Izrael je na okupirani teritorij prebacio dio svog stanovništva kršeći međunarodno pravo. Ti kolonisti imaju sve povlastice koje im osigurava državljanstvo, potpadaju pod izraelski pravni sustav i mogu glasati na izraelskim parlamentarnim izborima. Istovremeno Palestinci koji tamo žive nisu dio sustava i nemaju nikakvih prava prema izraelskim vojnim zakonima. Kolonisti imaju svoje ceste namijenjene isključivo za koloniste, kojima se mogu služiti samo židovski Izraelci, dok Palestincima na Zapadnoj obali često nije dopušteno da se njima koriste. Nakon što je Izrael uklonio svoja kolonistička naselja iz Pojasa Gaze 2005, na tom području više nema kolonista, ali Gaza je još uvijek pod okupacijom. Izrael ima punu kontrolu nad onim što ulazi u Pojas Gaze, zračnim, kopnenim ili pomorskim putovima. Izrael ima punu kontrolu nad tim područjem, što ga prema međunarodnom pravu čini okupacijskom silom. Izrael je Zapadnu obalu i Pojas Gaze okružio zidovima, ogradama i stotinama vojnih kontrolnih točki, čime je onemogućena sloboda kretanja Palestinaca. Realnost aparthejda ekstremno je izražena na tom području.
Read more...


HRVATSKA:
Mobilizacijski poziv svim državljanima u RH (video)

Urbana buna (15.02.2013.) Rijeka (video)

DIOKI POZIVA NA POBUNU (ČETVERO UMRLIH)
“Pozivamo sve u Hrvatskoj koji se nalaze u sličnoj situaciju – mljekare, seljake, radnike, da nam se pridruže idući tjedan jer ono što se nama desilo čeka i ostale. Neka država počne plaćati svoje račune. Postoji li ministar koji je spreman raditi sedam mjeseci bez plaće?”
Pročitajte više...