petak, 18. siječnja 2013.

Informacije, uglavnom o događajima u drugoj polovici prosinca 2012. - Palestina/Izrael


Fatah celebrates in Gaza; still no Arab money [December 30, 2012 – January 5, 2013]
Fatahova proslava u Gazi; još uvijek nema arapskog novca [30. prosinac 2012. – 05. siječanj 2013]
Po prvi put od 2007. stotine tisuća pristaša Fataha okupile su se 05. siječnja u gradu Gazi na Trgu Sarayeh i proslavile 48. obljetnicu od osnutka tog pokreta. Proslave su održane i u drugim mjestima u Pojasu Gaze i na Zapadnoj Obali. Oko 20 osoba je ozlijeđeno u naguravanju gomile, a jedan je mladić poginuo od strujnog udara dok je pokušavao postaviti transparent na jedan električni stup. Proslave su se odvijale unatoč financijskoj krizi s kojom se suočava Palestinska samouprava.
Arapska liga, koja je Palestincima obećala mjesečno uplaćivati 100 milijuna američkih dolara, još nije ispunila svoje obećanje. Zbog nestašice sredstava zaposlenici u javnim službama nastavili su povremeno štrajkati tijekom tjedna. Polovica plaće isplaćena u studenom odavno je potrošena i mnogi zaposlenici nemaju čak ni novca za prijevoz do radnih mjesta. Zaposlenici u vladi Palestinske samouprave najavili su 30. prosinca 2-dnevni štrajk protiv kašnjenja isplate plaća. Sindikat zaposlenih u javnim službama također je najavio 2-dnevnu obustavu rada i odlučivanje o daljnjim potezima. Palestinska samouprava je 02. siječnja 2013. najavila otkazivanje postojećih dugova za električnu energiju za sve stanovnike Zapadne Obale, s ciljem smanjenja dugova elektroenergetskih tvrtki. Svi računi za građane koji su trebali biti plaćeni do 31. prosinca 2012. otkazani su, izuzev u slučajevima tvrtki i osoba koje su pod istragom zbog sumnje na krađu struje. Ova je odluka donesena nakon što su 01. siječnja u Nablusu izbili sukobi na prosvjedu mještana održanom zbog toga što je početno dug za struju trebao biti otkazan samo izbjeglicama. U sukobima je ozlijeđeno nekoliko pripadnika sigurnosnih snaga.
Prerušeni pripadnici izraelskih snaga ušli su 03. siječnja u Jenin, navodno kako bi uhitili jednog aktivista Islamskog džihada, što je izazvalo sukobe s palestinskim mještanima. Izgleda da su se izraelski agenti preobukli u Palestince, ušli u gradsku industrijsku zonu i okružili jednu pekaru i nekoliko trgovina. Nakon što su ih lokalni mještani otkrili, izbili su nasilni sukobi. Izraelski su vojnici provalili u dom 93-godišnje Amneh Hisnawi, koju su napali i ugrizli izraelski vojni psi, nakon čega je odvezena u izraelsku bolnicu na liječenje. Jedan je 23- godišnjak također ranjen u nogu bojevim streljivom, a desetci prosvjednika imali su problema zbog udisanja suzavca.
01. siječnja 2013. izraelske su snage upale u selo Tamoun, južno od Jenina, kako bi uhitile lokalne aktiviste. Najmanje je 30 osoba ozlijeđeno bojevim streljivom, gumenim metcima i suzavcem u sukobima.
Jeruzalemske gradske vlasti također su 01. siječnja lokalnim mještanima podijelile obavijesti o izgradnji 17 novih stambenih jedinica u kolonističkoj enklavi u Ras Al Amoudu. Izraelski premijer Netanyahu je 05. siječnja 2013. najavio da je odlučio „usporiti“ izgradnju u kolonističkom projektu E-1, najvjerojatnije pod međunarodnim pritiskom da zaustavi širenje izraelskih kolonističkih naselja, posebice u sklopu tzv. projekta E-1.
U Jordanskoj dolini je 02. siječnja 500 ljudi bilo deložirano iz svojih domova na 24 sata temeljem izraelskih naredbi kako bi se na tom području mogla održati vojna vježba. Mještane područja Wadi Maleh stalno izbacuju iz njihovih domova, ponekad i na dulja razdoblja, kako bi Izrael mogao održavati svoje vježbe u kojima su mještani često u opasnosti da na njih bude otvorena vatra.
30. prosinca u sirijskom izbjegličkom logoru Yarmouk ubijeno je 5 Palestinaca, uključujući jednu majku četvoro djece čiji je suprug preminuo nekoliko mjeseci ranije.
Read more...


Arabs to visit Ramallah; Hamas approves Fatah festival [December 23- December 29]
Arapi najavili posjet Ramalli; Hamas odobrio Fatahovu svečanost [23-29. prosinac 2012]
U Gazi je u posljednji čas razriješena kriza koja je uslijedila zbog prijepora oko mjesta održavanja proslave 48. godišnjice osnutka Fataha u gradu Gazi, nakon što su Hamasovi dužnosnici odobrili da se proslava održi na Trgu Saraya. Fatah očekuje da će 5000 članova tog pokreta sudjelovati u svečanostima.
Egipat je 29. prosinca 2012. najavio da će katarski građevinski materijal za obnovu u Pojasu Gaze na to područje ući kroz granični prijelaz Rafah, umjesto kroz prijelaz Karem Abu Salem koji je pod izraelskom kontrolom. Egipatske su vlasti najavile da će dnevno u Pojas Gaze puštati 20 pošiljki katarske pomoći koja uključuje cement i druge građevinske materijale.
Izraelski jeruzalemski okružni odbor za planiranje odobrio je izgradnju 1242 nove stambene jedinice u kolonističkom naselju Gilo. Izraelske su vlasti također koledžu u kolonističkom naselju Ariel na sjeveru Zapadne Obale dodijelile status sveučilišta, čime je stvoreno prvo sveučilište u nekom kolonističkom naselju. Tjedan ranije izraelske su vlasti najavile da će odobriti izgradnju 3000 stambenih jedinica u različitim kolonističkim naseljima na Zapadnoj Obali i u istočnom Jeruzalemu. Velika Britanija je osudila odobrenje izgradnje novih stambenih jedinica na Zapadnoj Obali, upozorivši da se radi o potezima koji su u suprotnosti sa Četvrtom ženevskom konvencijom.
Izraelski policajci i vojnici su se 28. prosinca 2012. sukobili s izraelskim kolonistima tijekom pokušaja evakuacije ilegalnog kolonističkog položaja sjeverno od Ramalle na Zapadnoj Obali. Izraelske sigurnosne snage, uključujući vojsku, policiju i pograničnu policiju, sudjelovale su u evakuaciji divljeg kolonističkog naselja Oz Zion u blizini ilegalnog kolonističkog naselja Bet El, sjeverno od mjesta Al Bireh. Izraelski su mediji izvijestili kako se oko 150 kolonista sukobilo sa sigurnosnim snagama na koje su bacali kamenje, pri čemu je ozlijeđeno 5 izraelskih pograničnih policajaca. Kolonisti su također probušili gume na 2 vozila pogranične policije.
Izraelske okupacijske vlasti su 28. prosinca 2012. obznanile da namjeravaju konfiscirati 456 dunuma zemlje u selu Beit Iksa, sjeverozapadno od Jeruzalema. U mjestu Qusra, blizu Nablusa, kolonisti su napali poljoprivrednike koji su sadili maslinova stabla nakon što je u tom selu iščupano 40 maslinovih stabala. Ovo je bilo drugi put isti tjedan da su kolonisti napali stanovnike mjesta Qusra. Izraelske su vlasti također 25. prosinca izdale 20 naloga za rušenje u selu Wadi Nis u okolici Betlehema i 21 nalog za rušenje u selu Yitma u okolici Nablusa.
U Siriji je 27. prosinca u granatiranju izbjegličkog logora Yarmouk u Damasku od strane sirijskih snaga ubijeno 4 Palestinaca, članova iste obitelji. U sirijskom gradu Idlibu je 28. prosinca ubijen jedan 31-godišnji Palestinac iz Gaze . Neki palestinski izvori tvrde da je u razdoblju između 23. i 29. prosinca 2012. u Siriji ubijeno čak 8 Palestinaca.
Palestinski predsjednik Abbas je na polnoćki 24. prosinca u Betlehemu izjavio da će Istočni Jeruzalem kao glavni grad palestinske države biti palestinski grad, ali otvoren svim vjerama. Palestinski kršćani koji Božić slave po gregorijanskom kalendaru 25. su prosinca slavili Božić.
24. prosinca su 2 izraelskih ultraortodoksnih židovskih mladića napala i ozlijedila jednog 15-godišnjeg Palestinca u istočnom Jeruzalemu. Dječak je prevezen u bolnicu Hadasseh gdje mu je pružena liječnička pomoć.
Read more...

Settlements grow as PA continues to suffer financial crunch [December 16 - December 22]
Kolonistička naselja se šire, Palestinska samouprava u financijskom škripcu [16-22. prosinac 2012]
Izraelski su dužnosnici 17. prosinca najavili da nastavljaju s planovima za izgradnju do 6000 domova u kolonističkim naseljima na Zapadnoj Obali unatoč negodovanju međunarodne zajednice. Odbor za planiranje pri izraelskom ministarstvu unutarnjih poslova dao je početno odobrenje za izgradnju 1500 novih domova u kolonističkom naselju Ramat Shlomo i planira raspravljati o planovima za još 4500 domova u kolonističkim naseljima Givat Hamatos i Gilo, koja se sva nalaze na jeruzalemskom području. SAD su bile jedina članica Vijeća sigurnosti UN-a koja 19. prosinca nije objavila izjavu protivljenja izraelskim planovima za kolonističko naseljavanje okolice Jeruzalema. Svih ostalih 14 članica izrazilo je svoje protivljenje u zasebnim izjavama jer je SAD u više navrata blokirao pokušaje da se poduzme jača akcija. Umjesto izglasavanja pravno obvezujuće rezolucije o izraelskim kolonističkim naseljima, na koju bi SAD zasigurno uložio veto, 8 članica vijeća iz Pokreta nesvrstanih, 4 europske članice, Rusija i Kina morale su izdati zasebne izjave.
Palestinska samouprava još uvijek nije dobila 100 milijuna američkih dolara mjesečno koliko su države Arapske lige obećale kako bi nadoknadile izraelsko zadržavanje palestinskog novca od poreznih prihoda. Palestinska samouprava zbog toga nije mogla isplatiti plaće za studeni javnim službenicima, zbog čega su se desetci tisuća Palestinaca našli u financijskim poteškoćama. 19. i 20. prosinca zaposlenici u javnim službama i učitelji u javnim školama štrajkali su zbog neisplate plaća, upozoravajući da neki zaposlenici nemaju novca kako bi došli do svojih radnih mjesta. Vladini dužnosnici obećali su da će im biti isplaćeno pola plaće. Jedan je član izvršnog odbora PLO-a izjavio kako palestinsko čelništvo vjeruje da SAD vrše pritisak na arapske zemlje kako ove ne bi Palestincima uplatile obećanu novčanu pomoć.
Najavljen je povratak palestinskih izbjeglica u logor Yarmouk u Damasku odakle su izbjegli pred nasilnim sukobima tijekom prethodnih dana. Palestinski veleposlanik u Siriji je 20. prosinca izjavio kako je između palestinskih pokreta u Damasku postignut dogovor o povratku izbjeglica u Yarmouk. Stotine tisuća Palestinaca i tisuće Sirijaca u logoru Yarmouk bile su izložene snažnom bombardiranju iz zraka u kojem su ubijeni desetci ljudi. UNRWA je 16. prosinca izjavila kako je ta agencija smjestila više od 2600 raseljenih osoba u svoje objekte i škole na području Damaska, no kako njihov broj raste. Više od 1000 palestinskih izbjeglica iz logora Yarmouk je prešlo granicu i otišlo u Libanon.
Izraelske okupacijske snage su 21. prosinca otvorile vatru i ranile 5 Palestinaca na sjeveru Pojasa Gaze na granici s Izraelom. Dužnosnici u Gazi tvrde kako su izraelski vojnici od stupanja prekida vatre na snagu u sličnim incidentima ranili oko 30 osoba.
Jedan je 19-godišnji Palestinac preminuo u egipatskoj bolnici 19. prosinca od rana zadobivenih u izraelskom zračnom napadu 17. studenog 2012. u kojem je također ubijen i njegov otac.
Read more...