petak, 14. rujna 2012.

Linkovi, vijesti, informacije - Palestina /Izrael


Israeli soldiers expose plight of Palestinian children (video)
The Israel Defence Force's arbitrary use of violence against Palestinian children, including forcing them to act as human shields in military operations, has been exposed by veteran soldiers in detailed statements chronicling dozens of brutal incidents.
Read more...

Saadat: “Zionist War Criminals Are The Ones Who Must Be Prosecuted”
Ahmad Saadat was born in 1953 to a Palestinian family of refugees that lived in the destroyed village of Dayr Tarif near Ramleh. Israel holds Saadat responsible for the assassination of far-right Israeli Tourism Minister, Rehavam Zeevi, who was killed, in 2001, in Jerusalem by four members of the PFLP; Israel claims he ordered the assassination. On 25 Dec 2008, an Israeli court sentenced him to thirty years in prison. Saadat became the Secretary-General of the PFLP in 2001, after Israel assassinated Abu Ali Mustafa in his office in the central West Bank city of Ramallah.
Read more...

Occupied Lives: No place to call home
Somewhere between 8-10 January 2009, during Operation Cast Lead, Israeli forces bulldozed and destroyed the Abu Daher family's home and farmland in Qarara, in the southern part of the Gaza Strip. Almost 4 years later, this family of 9 is still displaced and living in an iron and nylon tent in east Qarara, where they are currently unable to start any income-generating projects to support themselves.
Read more...

"You want to kill him but he's crying": More Israeli soldiers' confessions of crimes against children
In 2007, Israeli soldiers arrested 13-year-old Majid Jaradat for throwing stones during a demonstration in Sair village, near Hebron. Majed spoke about the violence of his arrest and detention in a video produced by Israeli rights organization B'tselem. But this was no isolated case. Many more such incidents are reported in a new publication from the Israeli veterans' organization Breaking The Silence with shocking admissions from Israeli soldiers about the maltreatment of Palestinian children under Israeli occupation. The disturbing violations of children's rights by soldiers took place in the occupied Palestinian territories between 2005-2011.
Read more...

Injuries Reported In New Bombardment Targeting Gaza
Palestinci ranjeni u novom bombardiranju Gaze (10. rujan 2012.)
Izraelska je vojska kasno u nedjelju u noći bombardirala nekoliko područja na sjeveru i jugu Gaze, prouzročivši veliku materijalnu štetu i ranivši nekoliko osoba, uključujući djecu. Izraelske zračne snage ispalile su najmanje 2 projektila na jedan objekt oružanog krila Hamasa u četvrti At-Tuffah, istočno od grada Gaze. Projektili su prouzročili materijalnu štetu, ali nije bilo ozlijeđenih. Izraelske zračne snage kasnije su ispalile projektile na jedan pogranični tunel, na području Al-Jaradat, istočno od pograničnog terminala u Rafahu, na jugu Pojasa Gaze. Još je nekoliko projektila ispaljeno na jedan centar za obuku oružanog krila Hamasa zapadno od Beit Lahije, na sjeveru Pojasa Gaze. Prema liječničkim izvorima u bombardiranju područja istočno od Rafaha ranjeno je jedno 10-godišnje dijete. Prema nekim palestinskim medijskim izvorima u Pojasu Gaze palestinske naoružane skupine ispalile su 2 Grad rakete iz Pojasa Gaze na obližnja izraelska područja, a u izraelskim je napadima ranjeno nekoliko mještana, uključujući 2 djece.
Read more...

Occupied lives: I hope to see my son before it's too late
Until the first prison visit on 16 July 2012, all prisoners from the Gaza Strip were denied their right to family visits by the Israeli authorities since 6 June 2007. These prison visits resulted from an agreement brokered by the Egyptian authorities on 14 May, between the prisoners, detainees and the Israeli authorities to end a hunger strike started by Palestinian prisoners and their families. The number of prisoner visits currently stands at 7. The ICRC estimates that there are approximately 500 Palestinian prisoners in Israeli jails. Of these, only 184 have been visited so far. Visits are approximately 45 minutes long and visitors are not allowed to take any items to the prisoners. Visitors are also not allowed to touch their loved ones, but only see them through glass windows.
Read more...

Palestinian Protesters close roads, burn tires to protest living conditions
Palestinski prosvjednici zatvorili ceste, palili automobilske gume prosvjedujući protiv loših uvjeta života (10. rujan 2012.)
Tijekom vikenda tisuće Palestinaca izašle su na ulice prosvjedujući protiv lošeg ekonomskog stanja i pozivajući na poništavanje Pariškog ugovora, djela Ugovora iz Osla koji Izraelu omogućava kontrolu nad palestinskim gospodarstvom. Palestinska samouprava je u nedjelju službeno zatražila reviziju Pariškog ugovora. Prosvjednici su u subotu u Tulkaremu palili automobilske gume i blokirali glavnu cestu. Blokirano je i nekoliko ulica u Ramalli, a u Betlehemu su stotine prosvjednika izvikivale ljutite parole pozivajući premijera Fayyada da odstupi zbog korupcije i profitiranja na izraelskoj okupaciji Palestine. Vozači taksija i kamiona u nedjelju su blokirajući glavni autoput između Betlehema i Hebrona prosvjedovali protiv visokih cijena goriva, zbog čega više gotovo ne mogu obavljati svoj posao. Fayyad je u nedjelju rekao kako se ne bi protivio svojoj ostavci „kad bi to dovelo do rješenja problema“. Neki su prosvjednici pokušali oštetiti ili zapaliti zgrade Palestinske samouprave, koju doživljavaju kao poslušnika izraelskih vlasti koji ne predstavlja interese palestinskog naroda, ali su ih u tome spriječili drugi prosvjednici koji su pozvali da se ne uništava imovina. Ovi su prosvjedi izbili nakon što se jedan nezaposleni radnik iz Gaze prošlu nedjelju samozapalio u znak prosvjeda zbog lošeg stanja u gospodarstvu. Prosvjednici koji su u nedjelju prosvjedovali u Ramalli zatražili su i od svojih zastupnika u Palestinskoj oslobodilačkoj organizaciji (PLO), koja je priznati predstavnik palestinskog naroda, da ozbiljno shvate svoje uloge i odgovornosti. Mnogim je Palestincima dosta Palestinske samouprave, vlade pod okupacijom, podređene izraelskim vojnim vlastima koje donose konačnu odluku o svakom njenom postupku. Prosvjednici su također tražili ukidanje izraelske kontrolne nad palestinskim uvozom i izvozom, međunarodnim poslovnim odnosima i ubiranjem carina i poreza na promet. Novi prosvjedi planirani su za nadolazeći tjedan.
Read more...

80 Injured In Clashes Between Residents, Security Forces In Hebron
80 ozlijeđenih u sukobima između mještana i sigurnosnih snaga u Hebronu (11. rujan 2012.)
Prema liječničkim izvorima 80 mještana i pripadnika palestinskih sigurnosnih snaga ozlijeđeno je u sukobima koji su izbili kad je nekoliko mještana napalo gradsku vijećnicu u Douri u blizini Hebrona, palestinske policijske postaje i jedna kola hitne pomoći Crvenog polumjeseca. 9 kola hitne pomoći prevezlo je ozlijeđene u nekoliko bolnica u Hebronu, a desetci mještana primili su liječničku pomoć na terenu. Većina je imala problema zbog suzavca koji su izraelski vojnici ispalili na prosvjednike. Neki su prosvjednici kamenjem razbili vjetrobran jednih kola hitne pomoći Crvenog polumjeseca i ozlijedili jednog od bolničara dobrovoljaca. Ozlijeđeni su zadobili ozlijede u rasponu od modrica i prijeloma do gušenja zbog udisanja suzavca. Sukobi su započeli kad je nekoliko nepoznatih osoba počelo bacati kamenje i prazne boce na hebronsku gradsku vijećnicu i zgradu vatrogasne službe, pri čemu je znatno oštećeno nekoliko vatrogasnih vozila i prozori na gradskoj vijećnici. Prosvjednici su također kamenjem gađali palestinsku policijsku postaju. 15 aktivista Koalicije mladih protiv poskupljenja također su ozlijeđeni u napadu tih istih osoba koje su napale policiju i gradsku vijećnicu. Aktivisti su pokušavali obraniti javnu i privatnu imovinu od napadača. U ponedjeljak u zoru nekoliko nepoznatih osoba zapalilo je automobilske gume i postavilo kamenje i na taj način zatvorilo glavna raskrižja u Hebronu, te oštetilo nekoliko prometnih znakova. Kamenjem i zapaljenim automobilskim gumama blokirano je i nekoliko manjih cesta, a zapaljeno je i nekoliko kanti za smeće. Koalicija mladih je osudila svako nasilje i napade na privatnu i javnu imovinu, te pokušaje kojima je cilj nenasilne prosvjede protiv naglog poskupljenja troškova života pretvoriti u nasilje koje služi interesima osoba koje legitimne nenasilne prosvjede žele pretvoriti u nasilje kako bi odvratile pozornost javnosti i udaljile prosvjede od njihove biti. Aktivisti su ponovo naglasili da su njihovi prosvjedi nenasilni i da im je cilj služiti interesima palestinskog naroda, te su upozorili mještane na pokušaje sabotaže svog legitimnog pokreta i na neke elemente koji se pokušavaju infiltrirati u prosvjede u pokušaju stvaranja napetosti i prerastanja prosvjeda u nasilne konfrontacije i destrukciju privatne i javne imovine. Sukobi su izbili i u gradu Nablusu na sjeveru Zapadne obale, gdje je nekoliko pripadnika sigurnosnih snaga ispalilo bojevo streljivo u zrak u pokušaju da rastjera prosvjednike koji su se okupili u centru grada. U Nablusu je u sukobima s policijom ozlijeđeno 60 Palestinaca, uključujući gradonačelnika Nablusa Adli Ya'isha, koji je lakše ozlijeđen dok je pokušavao smiriti situaciju između prosvjednika i policije.
Read more...

State's response re firing zone 918 ignores the laws of occupation
B'Tselem: Odgovor države u vezi zone za vojnu vježbu 918 je u suprotnosti sa zakonima okupacije (27. kolovoz 2012.)
Područje južnog hebronskog gorja obuhvaća oko 30 palestinskih sela koja tamo postoje već nekoliko desetljeća, od prije nego što je Izrael okupirao Zapadnu obalu. Mještani za život zarađuju baveći se poljoprivredom i stočarstvom, a mnogi žive u spiljama ili privremenim objektima u blizini spilja, koje koriste kao kuhinje, torove za životinje ili skladišta. U doba sadnje i žetve tu dolaze i ostali članovi njihovih obitelji iz obližnjeg grada Yatta kako bi pomagali u radovima. Početkom 1980-tih izraelska je vojska oko 30 000 dunuma na području južnog hebronskog gorja, uključujući 12 sela, odredila kao Vojnu zonu 918. U studenom 1999. vojska je protjerala oko 700 mještana, uništila njihove cisterne i zaplijenila njihovu imovinu - tvrdeći da ti ljudi na području koje je proglašeno vojnom zonom borave protuzakonito. U trenutku pisanja ovog članka u tim selima živi oko 1800 Palestinaca. Nakon protjerivanja, mještani su se žalili na izraelskom Visokom sudu pravde, neki putem Udruženja za građanska prava u Izraelu, drugi uz pomoć odvjetnika Shloma Lekera. Visoki sud pravde izdao je privremeni nalog vojsci da dopusti mještanima da se vrate u svoje domove za vrijeme dok se čeka presuda o njihovom zahtjevu. 2005. godine bez postignutog dogovora među stranama obustavljen je arbitražni postupak. Sud je nastavio vijećati o ovom slučaju u travnju 2012, a država je najavila kako ministarstvo obrane ima novi stav o statusu palestinskih mještana tog područja. Država sada smatra kako podnositelji zahtjeva sudu nisu „trajni stanovnici“ vojne zone i da zbog toga nemaju pravo tamo živjeti. Država je pojasnila kako je vojska spremna mještanima dopustiti da ulaze na to područje kako bi obrađivali zemlju i uzgajali stoku tijekom vikenda i izraelskih blagdana, te tijekom 2 jednomjesečna razdoblja u godini. Vojska je najavila kako u sjeverozapadnom dijelu vojne zone, gdje je smješteno 4 sela, namjerava provoditi samo obuku u kojoj se ne koristi bojevo streljivo i da tamošnji stanovnici mogu nastaviti tamo živjeti, u skladu sa zakonima o planiranju i gradnji. Na temelju ove je izjave sud odlučio odbaciti žalbe mještana i ustanovio kako se oni sada mogu ponovo žaliti. Privremeni nalog koji obvezuje vojsku da mještanima sela dopusti da tamo žive i obrađuju svoju zemlju ostaje na snazi do 1. studenog 2012. Kao okupacijsku silu Izrael obvezuju ograničenja u pogledu korištenja teritorija koji okupira i obveze prema civilnom stanovništvu. Tvrdnja kako se radi o „operativnoj nužnosti“ nije dovoljna kako bi se opravdalo zauzimanje teritorija, a zemlja koja okupira ne može raditi što želi u zemlji koju okupira. Okupacijska zemlja smije na okupiranom teritoriju djelovati isključivo iz dva motiva: dobrobit lokalnog stanovništva i neposredna vojna nužnost koja uključuje vojne operacije na okupiranom području. Okupacijska država ne smije koristiti zemlju za svoje šire vojne potrebe, kao što je obuka za rat u Libanonu ili opća vojna obuka. Definitivno ne smije u takve svrhe protjerivati stanovnike iz njihovih domova, uništavati njihovu imovinu i štetiti njihovim izvorima za preživljavanje.
Read more...

 

nedjelja, 9. rujna 2012.

Vijesti, linkovi - Palestina/Izrael, Egipat


PALESTINA/IZRAEL:
Israel: “Two Missiles Fired From Gaza”
Dva projektila iz Gaze pogodila Izrael (09. rujan 2012.)
Izraelski izvori javljaju da su tijekom noći u subotu iz Pojasa Gaze na Izrael ispaljene 2 Grad rakete. Jedna je ispaljena na Beershebu (Be'er Al-Sabe') na jugu zemlje i pala je na otvoreno područje gdje nije prouzročila nikakve žrtve ni štetu. Druga je ispaljena na Netivot i pogodila je 2 civilna doma, te prouzročila veliku materijalnu štetu. Lakše je ozlijeđeno 3 Izraelaca. Izraelska je vojska u srijedu (5. rujna) i četvrtak (6. rujna) u zračnim napadima ubila 6 Palestinaca u Pojasu Gaze: 3 u srijedu u noći kad su izraelske zračne snage ispalile projektile na područje istočno od izbjegličkog logora Al-Boreij i još 3 u četvrtak ujutro kad je vojska bombardirala grad Beit Hanoun.

Read more...

Four Workers Hospitalized After Being Assaulted By Soldiers
Četvorica radnika hospitalizirana nakon napada vojnika (09. rujan 2012.)
Četvorica palestinskih radnika ozlijeđena su kasno u subotu (08. rujna) u noći u napadu izraelskih vojnika južno od Hebrona na jugu Zapadne obale. Ozlijeđeni su hospitalizirani u lokalnoj bolnici Abu Al-Hasan. Radnici su pokušavali otići u Izrael gdje su zaposleni na građevinskim poslovima. Vojnici su zaustavili njihov automobil na području Jibna, južno od Hebrona, i pretukli ih po raznim dijelovima tijela, uglavnom po glavama, rukama i nogama. Liječnički je izvor priopćio kako su radnici pretrpjeli umjerene ozljede i da su krvarili iz glava, ruku i nogu.
Read more...

Soldiers Attack Nabi Saleh Weekly Protest
Vojnici napali tjedni prosvjed u Nabi Salehu (07. rujan 2012.)
Izraelski su vojnici u petak (07. rujna 2012.) napali tjedni nenasilni prosvjed u selu Nabi Saleh u blizini Ramalle na Zapadnoj obali. Vojnici su na prosvjednike ispaljivali plinske bombe i gumom presvučene metke, te ih polijevali otpadnom vodom. Lokalni mještani i međunarodni mirovni aktivisti prosvjedovali su izvikujući parole protiv izraelske okupacije i ilegalnih kolonističkih naselja, te eskalacije stalnih kolonističkih napada na mještane, njihove domove i zemlju. Prosvjednici su osudili američku potporu ilegalnoj izraelskoj okupaciji i Obamino priznavanje okupiranog Jeruzalema kao „ujedinjenog glavnog grada Izraela“. Desetci izraelskih vojnika bili su razmješteni oko sela i na njegovim ulazima, naročito na području Ein Al-Qous, koje je ilegalno konfiscirano, i oko zemlje koju Izrael namjerava konfiscirati. Ranije u petak izraelska je vojska privela 11 aktivista, uključujući jednog snimatelja, dok su pokušavali ući u selo kako bi sudjelovali u prosvjedu. Nakon što je vojska napala nenasilne prosvjednike, izbili su sukobi u kojima je nekoliko mladića vojsku gađalo kamenjem.
Read more...

PCHR Weekly Report: Israeli forces kill 3 Palestinians, wound 7 in air strikes and ground attacks
Iz tjednog izvještaja PCHR-a: Izraelske snage ubile 3, ranile 7 Palestinaca u zračnim i kopnenim napadima (07. rujan 2012.)
Izraelski napadi na Pojas Gaze: Izraelski ratni zrakoplov ispalio je 05. rujna 2012. u Pojasu Gaze projektil na nekoliko pripadnika palestinskog pokreta otpora, pri čemu su ubijena 3 pripadnika pokreta otpora, a četvrti je teško ranjen. U subotu 01. rujna 2012. oko ponoći izraelski su helikopteri ispalili 2 projektila na 2 objekta za obuku palestinskog pokreta otpora na sjeverozapadu grada Gaze. U bombardiranju su ranjena 3 pripadnika palestinskog pokreta otpora, a oštećeni su i 1 obližnja kuća i 2 škole. Izraelski su ratni zrakoplovi 03. rujna 2012. bombardirali jedan objekt za obuku palestinskog pokreta otpora u izbjegličkom logoru al-Nussairat u središnjem dijelu Pojasa Gaze. Nije bilo dojava o žrtvama. Izraelske su snage nastavile otvarati vatru na palestinske ribarske čamce u Pojasu Gaze. 03. rujna 2012. izraelski su ratni brodovi otvorili vatru na palestinske ribarske čamce na sjeveru Pojasa Gaze. Nije bilo dojava o žrtvama. Izraelske su snage uhitile 3 palestinske djece koja su pokušavala iz Pojasa Gaze ući u Izrael. Izrael je nastavio nametati totalnu blokadu i izolaciju Pojasa Gaze od ostatka svijeta.
Izraelski napadi na Zapadnoj obali: Izraelske su snage tijekom proteklog tjedna izvele 49 upada u palestinske zajednice na Zapadnoj obali i otele 30 Palestinaca, uključujući 5 djece.
Kolonistička naselja: Izraelske su snage nastavile širiti kolonistička naselja na Zapadnoj obali, a izraelski kolonisti napadati palestinske civile i njihovu imovinu. 01. rujna 2012. izraelski Visoki sud je odbacio žalbu 'Alija Saleema Mouse iz sela al-Khader, južno od Betlehema, koji je tražio da se zaustavi rušenje njegove kuće u kojoj živi 7 osoba, vodenog bunara i jedne poljoprivredne prostorije koji su smješteni u blizini izraelske vojne promatračnice. Izraelski Visoki sud također je 29. kolovoza 2012. objavio odluku da se sruši i obližnja kuća u vlasništvu Mousinog oca u kojoj živi 17 osoba. 02. rujna 2012. izraelske su snage ušle u selo Nahalin, zapadno od Betlehema i lokalnom selskom vijeću dostavile naloge za evakuaciju i konfiskaciju 100 dunuma zemlje na područjima Wadi al-Sakran i Khirbat al-Deir jugozapadno od sela. 04. rujna 2012. izraelski su kolonisti zapalili vrata samostana na području Latron, zapadno od okupiranog Jeruzalema i ispisali protukršćanske parole u kojima su vrijeđali Krista, te ime divljeg kolonističkog naselja „Migron“ (koje je evakuirano temeljem izraelske sudske odluke). Redovnici su kontaktirali izraelsku policiju koja je otvorila istragu incidenta. 05. rujna 2012. nekoliko izraelskih kolonista iz kolonističkog naselja „Yits'har“, koje se nalazi na zemlji sela Bourin, južno od Nablusa, uništilo je 20 maslinovih stabala. Istog dana desetci izraelskih kolonista iz kolonističkog naselja „Carme'il“, južno od Hebrona, okupili su se na području Khirbat Um al-Khair, jugoistočno od sela Yatta i onemogućavali palestinskim pastirima da izvedu svoju stoku na ispašu.
Izraelski napadi na nenasilne prosvjede: Izraelske su snage u proteklom tjednu upotrijebile silu kako bi raspršile nenasilne prosvjede protiv izgradnje aneksijskog Zida, kolonističkih naselja, te drugih izraelskih postupaka na Zapadnoj obali, uslijed čega je ozlijeđeno 3 palestinskih civila, uključujući 1 ženu. Na nekoliko sati je privedeno 5 palestinskih civila, uključujući 2 žene:
Nakon molitve petkom 31. kolovoza 2012. desetci palestinskih civila i međunarodnih i izraelskih aktivista za ljudska prava sudjelovali su u nenasilnom prosvjedu u selu Bil'in, zapadno od Ramalle, prosvjedujući protiv izgradnje aneksijskog Zida i kolonističkih naselja, te u znak sjećanja na Rachel Corrie, američku aktivisticu za ljudska prava koju je pregazio izraelski vojni buldožer u Pojasu Gaze 2003. godine. Prosvjednici su se približili području na kojem se nalazi aneksijski Zid i preko megafona izraelske koloniste u kolonističkom naselju „Matitjahu“ pozvali da napuste palestinsku zemlju. Izraelski vojnici koji su bili smješteni na tom području ispalili su gumom presvučene metalne metke, zvučne bombe i suzavac na prosvjednike, a nekoliko je prosvjednika imalo zdravstvenih poteškoća zbog udisanja suzavca.
Nakon molitve petkom 31. kolovoza 2012. desetci palestinskih civila i međunarodnih i izraelskih aktivista za ljudska prava prosvjedovali su u selu Ni'lin, zapadno od Ramalle, protiv izgradnje aneksijskog Zida i kolonističkih naselja. Prosvjednici su se približili području na kojem se nalazi aneksijski Zid, a vojnici raspoređeni na tom području odmah su na njih počeli ispaljivati gumom presvučene metalne metke, zvučne bombe i suzavac. Neki su prosvjednici imali problema zbog udisanja suzavca.
Prosvjed je nakon molitve petkom 31. kolovoza 2012. održan i u selu Nabi Saleh. Desetci palestinskih civila i izraelskih i međunarodnih aktivista za ljudska prava okupili su se u središtu sela Nabi Saleh, sjeverozapadno od Ramalle i započeli svoj tjedni nenasilni prosvjed protiv izgradnje aneksijskog Zida i kolonističkih naselja. Prosvjednici su se kretali prema vratima koja su izraelske snage postavile u blizini ulaza u selo i koja vode do palestinske zemlje koju pokušavaju zaposjesti izraelski kolonisti iz obližnjeg kolonističkog naselja „Halamish“. Izraelski vojnici, koji su bili gusto raspoređeni na tom području i u blizini svih ulaza u selo od jutra, počeli su se sukobljavati s prosvjednicima koji su željeli doći do zemlje kojoj prijeti otimačina. Vojnici su ispaljivali bojeve i gumom presvučene metke, zvučne bombe i suzavac na prosvjednike. Ozlijeđeno je 3 palestinskih civila, uključujući 1 ženu, dok ih je nekoliko imalo problema zbog udisanja suzavca. Izraelske su snage na neko vrijeme privele palestinskog aktivista Mohammeda 'Abdul Karim al-Khatiba (38), a oteto je još 4 palestinskih civila, uključujući 2 žene, no oslobođeni su uz jamčevinu istog dana oko 23 sata.
Read more...

Palestinians Hold Protests Against High Living Costs
Palestinci prosvjedovali protiv visokih cijena (07. rujan 2012.)
U četvrtak (06. rujna) navečer i u petak (07. rujna) ujutro diljem Zapadne obale održano je nekoliko prosvjeda. Tisuće mladih Palestinaca okupile su se na ulicama prosvjedujući protiv oštrog porasta troškova života unatoč ograničenim prihodima većine stanovnika. Prosvjednici su u Ramalli uzvikivali parole protiv premijera Fayyada i zatražili njegovu ostavku, pozivajući njega i njegovu vladu na odgovornost zbog krize. Veliki su prosvjedi održani u mjestima Beit Jala, al-Khader, Beit Sahour i drugim područjima u okolici Betlehema, a neki prosvjednici blokirali su ulice kamenjem i zapaljenim automobilskim gumama. Prosvjednici su izrazili svoje protivljenje poskupljenjima i naglom porastu cijena hrane i goriva. Desetci prosvjednika sjeli su na glavne ceste i blokirali promet. Prosvjednici ne prihvaćaju porast cijena u trenutku visoke nezaposlenosti i dok plaće jedva dostaju za prehranjivanje obitelji. Vozači u javnom prijevozu u Ramalli održali su u ponedjeljak (3. rujna) 2-satni štrajk upozorenja zbog naglog porasta cijena goriva i povećanja poreza, a najavili su i novi, veći štrajk za slijedeći ponedjeljak ukoliko vlada ne spusti cijene goriva na njihovu normalnu razinu. Prosvjedovalo se i u Hebronu gdje su mještani izrazili svoje protivljenje sadašnjoj situaciji i povećanju poreza za stanovnike Zapadne obale. Skupine mladih preko internetskih su društvenih mreža prije prosvjeda pozivale građane da se suzdrže od bilo kakvih postupaka koji bi rezultirali uništavanjem javne imovine ili cesta, te od izravnog ispoljavanja gnjeva prema policiji ili sigurnosnim snagama. Podsjetili su da se i sigurnosne snage i vladini zaposlenici već nekoliko mjeseci i sami suočavaju s ekonomskim problemima. Aktivisti su naglasili da su prosvjedi nenasilni i demokratski oblik izražavanja protivljenja trenutnoj situaciji, te napomenuli kako su se neki elementi infiltrirali među prosvjednike s ciljem stvaranja kaosa. Premijer vlade u Ramalli Fayyad je pak u razgovoru s talijanskim ministrom vanjskih poslova Terzijem u Ramalli u četvrtak (06. rujna) izjavio kako izraelska ograničenja i ilegalna politika koju Izrael provodi na Zapadnoj obali utječu na cijelu situaciju i sprječavaju ekonomski rast na okupiranom području.
Read more...


EGIPAT:
Egypt and Neo-Liberal Economics (video)


subota, 8. rujna 2012.

Neke vijesti, informacije - Palestina/Izrael


Israeli Occupation Attacks Funeral Participants, Confrontations in Beit Ummar
Izraelska vojska napala pogrebnu povorku, sukobi u Beit Ummaru (01. kolovoz 2012.)
Izraelska okupacijska vojska je u utorak 31. srpnja napala Palestince koji su došli na sprovod u selo Beit Ummar, sjeverno od Hebrona i kretali se prema groblju koje se nalazi na glavnoj cesti između Hebrona i Jeruzalema. Vojnici su na Palestince ispalili suzavac i zvučne bombe i pokušavali uloviti mladiće, a na području Al-Aseda na ulazu u selo izbili su sukobi.
Read more...

Israel Arrests Palestinian with Special Needs in Hebron
Izraelci kod Hebrona uhitili Palestinca s posebnim potrebama (31. srpanj 2012.)
Izraelska je vojska u ponedjeljak 30. srpnja teško pretukla jednog mladog Palestinca (23) pred očima njegovih roditelja i zatim ga uhitila. Vojska je provalila u mladićev dom na području Safa u Beit Ummaru i, iako su znali da se radi o osobi s posebnim potrebama, vojnici su mladića mučili i pretukli, te zatim odveli na nepoznatu lokaciju u vojnom terenskom vozilu.
Read more...

Water Crisis in the West Bank and Gaza Continues
Kriza vode na Zapadnoj obali i u Gazi se nastavlja (30. srpanj 2012.)
Prema podacima palestinskih vodoopskrbnih institucija Izrael ilegalnim kolonistima daje 70 puta više vode nego Palestincima na Zapadnoj obali. Palestinci primaju 105 milijuna kubičnih metara vode, što je manje od količine određene Sporazumima iz Osla iz 1993. i četvrtina od 400 milijuna kubičnih metara koliko je potrebno da se zadovolje međunarodni standardi po glavi stanovnika. Prema izvještaju Amnesty Internationala palestinska dnevna potrošnja iznosi 70 litara, a u nekim ruralnim područjima čak i samo 20 litara dnevno, dok je istovremeno izraelska potrošnja više od 300 litara dnevno - 4 puta više od palestinske. Izrael kontrolira većinu palestinskih vodenih resursa na Zapadnoj obali i odbija povećati količinu vode koju daje Palestincima, zbog čega u velikom djelu Zapadne obale stalno vladaju nestašice. Tijekom ovog ljeta na primjer, Palestincima je na području Betlehema 2 puta potpuno prekinuta opskrba vodom na 2 tjedna tijekom ljetnih vrućina. Kako bi doskočili ovom problemu Palestinci koji si to mogu priuštiti izgradili su velike spremnike na svojim krovovima u kojima skupljaju vodu one dane kad Izrael dopusti opskrbu, no te spremnike ili one koji su izgrađeni kako bi skupljali kišnicu često unište izraelski kolonisti ili izraelska vojska. U ovakvoj su situaciji Palestinci prisiljeni kupovati vlastitu vodu od Izraela po prenapuhanim cijenama. Situacija u Gazi je još gora. Tamo je između 90 i 95 posto vode zagađeno i neprikladno za ljudsku konzumaciju, što je prouzrokovalo i zdravstvenu krizu. Procjenjuje se da u roku od 2 godine možda u Pojasu Gaze više uopće neće biti pitke vode, no Izrael ne dopušta transport vode iz planinskog vodonosnika na Zapadnoj obali kako bi je koristili stanovnici Pojasa Gaze. Ilegalni izraelski kolonisti koji na Zapadnoj obali žive u suprotnosti s međunarodnim pravom (i procjena čijeg broja varira između 300 000 i 650 000) imaju neograničen pristup vodi i koriste više vode od 2,3 milijuna Palestinaca koji žive na istom području. Kolonisti vodu koriste za zalijevanje travnjaka i raskošnih vrtova, intenzivno navodnjavanje farmi, te punjenje svojih privatnih bazena za plivanje.
Read more...

Three Palestinian children killed in Syria
U Siriji ubijeno 3 palestinske djece (02. rujan 2012.)
Na večer 31. kolovoza nekoliko je eksplozija, čini se izazvanih teškim naoružanjem, odjeknulo u predgrađu Yarmouk u Damasku, u kojem živi oko milijun Sirijaca i više od 150 000 palestinskih izbjeglica. U tim je napadima živote izgubilo 3 palestinske djece izbjeglica, od kojih su 2 bili u dobi od 11 i 12 godina, a točna dob treće žrtve nije mogla biti potvrđena. U napadu su također teško ozlijeđene druge palestinske izbjeglice i Sirijci i oštećeno je nekoliko domova. U UNRWA-i upozoravaju da ove žrtve pokazuju trend porasta broja smrtnih žrtava povezanih sa sukobom u Siriji među palestinskim izbjeglicama. Sukob u Siriji ima razoran učinak na palestinske izbjeglice i druge civile diljem te zemlje.
Read more...

Voices from the Occupation: Mahmoud A. - Fisherman
Napad vojske na palestinske ribare (04. rujan 2012.)
Vojnici na 2 izraelska patrolna čamca otvorili su 28. kolovoza 2012. oko 6:30 vatru na 15-godišnjeg dječaka i njegovog oca iz Beit Lahiye na sjeveru Pojasa Gaze dok su lovili ribu na udaljenosti od 500 metara od obale, unutar područja od 3 nautičke milje od obale Pojasa Gaze. Vojnici su dječaku i ocu pod prijetnjom oružja naredili da se skinu i otplivaju prema jednom od patrolnih čamaca. Kad su se popeli u čamac vojnici su im svezali ruke iza leđa bijelim plastičnim lisicama. Patrolni čamac je zatim proputovao 3 kilometara do velikog izraelskog vojnog broda na koji je zatim zatočenicima naređeno da se popnu. Vojnici su dječaku i ocu dali suhu odjeću zbog hladnoće, a zatim su im svakom stavili crnu vreću s otvorom preko nosa na lice i svezali im ruke sprijeda. Dječak i otac nakon toga su odvedeni u luku Ašdod, gdje je privedene kratko pregledao liječnik i dobili su nešto hrane. Vojnici su im zatim stavili lisice na ruke i okove na noge i prevezli ih na drugu lokaciju gdje su ispitivali dječakovog oca, dok je dječak 2 sata sam čekao zabrinut za sudbinu svog oca. Dječak i otac pušteni su na slobodu oko 15 sati na graničnom prijelazu Erez. Nakon toga ih je ispitivala palestinska služba unutarnje sigurnosti koja im je naložila da dođu na obavijesni razgovor u zgradu službe unutarnje sigurnosti u Beit Lahiyji. Čamac im nije vraćen, kao ni 400 metara mreže ni ulov ribe tog dana. Izraelska vojska od 2009. onemogućava stanovnicima Pojasa Gaze da love ribu na području iza 3 nautičke milje od obale Pojasa Gaze, unatoč tome što je Sporazumima iz Osla, na koje je Izrael pristao, ta granica određena na 20 nautičkih milja od obale. UN procjenjuje da je 85% voda za lov ribe u Pojasu Gaze u potpunosti ili djelomično nedostupno Palestincima zbog ovih ograničenja. Organizacija za zaštitu prava djeteta DCI Palestine je dokumentirala privođenje djece i konfiskaciju ribarskih čamaca čak i na području unutar granice od 3 nautičke milje od obale. UN upozorava kako ova ograničenja znatno podrivaju sredstva za život oko 35 000 ljudi.
Read more...

Israel continues to maintain discriminatory legal systems based on race or nationality
Izrael i dalje održava diskriminacijske pravosudne sustave na temelju rase ili nacionalnosti (4. rujan 2012.)
16. kolovoza jedan je palestinski taksi u kojem se vozilo 6 ljudi, uključujući dvoje djece, pogođen i uništen Molotovljevim koktelom. Incident se dogodio na Zapadnoj obali u blizini izraelskog kolonističkog naselja Gush Etzion. Svi koji su se vozili u taksiju su ranjeni, uključujući 2 teško. 26. kolovoza uhićena su 3 izraelska kolonistička djeteta u dobi između 12 i 13 godina pod sumnjom da su upletena u napad. Jednog od uhićenih dječaka na uvjetnu slobodu je pustio civilni sudac 29. kolovoza, dok su druga dvojica uvjetno puštena na slobodu slijedećeg dana. Ovaj slučaj ističe diskriminacijsku prirodu pravosudnih sustava koje izraelske vlasti primjenjuju na Zapadnoj obali. Kolonistička djeca procesuiraju se unutar izraelskog pravosudnog sustava za maloljetnike i uobičajeno ih puštaju na slobodu uz jamčevinu, dok su palestinska djeca optužena za slične prekršaje procesuirana na vojnim sudovima koji u najmanje 87% slučajeva odbijaju dopustiti puštanje na slobodu uz jamčevinu i koji osuđujuće presude izriču u 99,74% slučajeva. Međunarodno pravo zabranjuje svakoj državi da diskriminira među onima nad kojima ima kaznenu jurisdikciju na temelju rase ili nacionalnosti, no to je upravo ono što izraelske vlasti čine u pogledu odnosa prema palestinskoj i izraelskoj djeci koja žive na Zapadnoj obali. Na primjer, najniža dob maloljetnika kojeg se može kazniti zatvorom je u civilnom pravosudnom sustavu za maloljetnike 14, a u vojnom pravosudnom sustavu 12 godina. Maloljetnici procesuirani unutar civilnog pravosudnog sustava za maloljetnike uglavnom tijekom ispitivanja imaju zakonsko pravo na nazočnost roditelja, dok palestinski maloljetnici unutar vojnog pravosudnog sustava to pravo nemaju. U civilnom pravosudnom sustavu za maloljetnike uhićenici imaju djelomično zakonsko pravo na audio i video snimanje ispitivanja, dok oni procesuirani u vojnom pravosudnom sustavu to pravo nemaju. Osobe koje su podložne civilnom pravosudnom sustavu za maloljetnike prije izvođenja pred suca u pritvoru mogu provesti najviše 12-24 sata, dok oni koji su procesuirani unutar vojnog pravosudnog sustava u pritvoru prije izvođenja pred suca mogu provesti najviše 4 dana. Osobu je moguće držati u pritvoru bez pristupa odvjetniku 48 sati u civilnom pravosudnom sustavu za maloljetnike, te 90 dana u vojnom pravosudnom sustavu. Osoba bez podignute optužnice u pritvoru može provesti 40 dana u sklopu civilnog pravosudnog sustava za maloljetnike i 188 dana u sklopu vojnog pravosudnog sustava. Između trenutka podizanja optužnice i suđenja može proći najviše 6 mjeseci u civilnom pravosudnom sustavu za maloljetnike i 2 godine u vojnom pravosudnom sustavu. Postotak slučajeva u kojima je odbijena mogućnost puštanja na slobodu uz jamčevinu: 20% u civilnom pravosudnom sustavu za maloljetnike, 87% u vojnom pravosudnom sustavu. Postotak slučajeva u kojima je izrečena kazna zatvora: 6,5% u civilnom sustavu za maloljetnike i 90% u vojnom pravosudnom sustavu. Nadalje, prema podacima izraelske zatvorske službe više od 50% palestinske djece koje pritvori izraelska vojska prebačeno je u zatvore unutar Izraela, što predstavlja kršenje članka 76 Četvrte ženevske konvencije koja takvo prebacivanje zabranjuje. Izraelske vojne vlasti također su prema međunarodnom pravu dužne prevesti sve vojne naredbe koje pogađaju Palestince na arapski, no to se često ne događa, što pobuđuje dodatne dvojbe o pravnoj učinkovitost cjelokupnog vojnog sustava koji djeluje na Zapadnoj obali već 45 godina.
Read more...

Voices from the Occupation: Ahmad H. - Soldier violence
Dječak (11) ranjen gumenim metkom u lice u An Nabi Salehu (03. rujan 2012.)
24. kolovoza 2012. u selu An Nabi Saleh na okupiranoj Zapadnoj obali gumom presvučenim čeličnim metkom u lice je pogođen jedan 11-godišnji palestinski dječak dok je promatrao prosvjed protiv širenja obližnjeg kolonističkog naselja. Mještani sela svaki petak prosvjeduju protiv konfiskacije njihove zemlje za širenje izraelskog kolonističkog naselja Hallamish. 24. kolovoza prosvjednici su se okupili usred sela i uputili prema zemlji koju su Izraelci konfiscirali, nakon čega je vojska upala u selo i izbili su sukobi. Vojnici su prosvjednike prskali smrdljivom tekućinom i ispaljivali bojevo streljivo, gumene metke, suzavac i granate za omamljivanje. Dječak je gumenim metkom ranjen u lice dok je stajao na ulici. Susjed mu je pružio prvu pomoć, a otac je pozvao hitnu pomoć i dječak je prebačen u bolnicu gdje mu je liječničko osoblje sašilo ranu. Selo An Nabi Saleh se nalazi 15 kilometara sjeverno od Ramalle i ima 500 stanovnika. 1977. oko 500 metara od sela uspostavljeno je izraelsko kolonističko naselje Hallamish, djelomično na zemlji koja pripada selu An Nabi Saleh. 2009. kolonističko se naselje dodatno proširilo i zauzelo izvor u vlasništvu jednog od mještana, što je potaknulo tjedne prosvjede mještana protiv kolonističkog naselja. Izraelska vojska zbog prosvjeda često noću upada u selo i zastrašuje stanovnike, a petkom prosvjednicima onemogućava da dođu do izvora.
Read more...

Urgent Appeal - (UA - 3/12) - Children of the Sea
Napadi na maloljetne palestinske ribare (06. rujan 2012.)
Nevladina organizacija za zaštitu prava djeteta DCI Palestine od siječnja 2011. dokumentirala je 12 slučajeva u kojima su u moru uz Pojas Gaze izraelski patrolni čamci presreli palestinske ribarske čamce u kojima su bila i djeca. U 67% slučajeva ribarski su se čamci nalazili unutar granice od 3 nautičke milje od obale koju je Izrael unilateralno nametnuo Palestincima. U 92% slučajeva vojnici na patrolnim čamcima otvorili su vatru bez prethodnog upozorenja, priveli posadu i odveli ih u izraelsku luku Ašdod na ispitivanje. U najmanje 58% slučajeva ribarski čamci i oprema konfiscirani su bez ikakvog razloga, ostavivši njihove vlasnike bez izvora prihoda.
Read more...

Four Residents, Including Two Children, Kidnapped By The Army In Hebron
Izraelska vojska otela 4 Palestinaca, uključujući 2 djece, u Hebronu (08. rujan 2012.)
Izraelski vojnici su tijekom noći u petak 07. rujna u Hebronu i obližnjim gradovima Ithna i Ath-Thaheriyya oteli 4 Palestinaca, uključujući 2 djece (12 i 14 godina), i odveli ih na nepoznatu lokaciju. Vojska je postavila i nekoliko blokada na glavnim cestama koje vode iz Hebrona do nekoliko obližnjih gradova i sela, pretražila desetke automobila i provjeravala osobne iskaznice mještana, te upala u grad Halhoul.
Read more...

Soldiers Attack Bil'in's Weekly Protest
Vojnici napali tjedni prosvjed u Bil'inu (07. rujan 2012.)
Desetci nenasilnih prosvjednika morali su u petak, 07. rujna, potražiti liječničku pomoć zbog udisanja suzavca nakon što je izraelska vojska napala tjedni nenasilni prosvjed protiv aneksijskog Zida i kolonističkih naselja koji se održava svaki petak u selu Bil'in u blizini Ramalle na Zapadnoj obali. Lokalnim mještanima i međunarodnim mirovnim aktivistima u prosvjedu su se pridružili i izraelski mirovni aktivisti te izaslanici iz Njemačke. Kad su prosvjednici došli do rezervata prirode Abu Lemon, izraelski vojnici su is polili otpadnom vodom pomiješanom s kemikalijama i na njih ispalili suzavac. Desetci prosvjednika imali su problema zbog udisanja suzavca, a neki su povratili. Prosvjednici su istaknuli palestinske zastave i pozivali na nacionalno jedinstvo palestinskog naroda i stranaka, oslobađanje svih Palestinaca u izraelskom zatočeništvu i okončanje ilegalne izraelske okupacije Palestine. Veliki nenasilni prosvjed koji je isti dan održan u selu Kufr Qaddoum u blizini grada Qalqilija na sjeveru Zapadne obale također je nasilno napadnut od strane vojske. Diljem okupirane Zapadne obale u petak je održano još nekoliko prosvjeda protiv aneksijskog Zida i kolonističkih naselja. Vojska je na prosvjednike ispalila suzavac i toksičnu otpadnu vodu; nekoliko je prosvjednika ozlijeđeno.
Read more...

 

srijeda, 5. rujna 2012.

Neke informacije - Palestina/Izrael


UNRWA social worker a "life-saver", says Palestine refugee from Syria
Palestinske izbjeglice u Siriji pogođene sukobom (27. kolovoz 2012.)
U izbjegličkom logoru za sirijske izbjeglice Cyber City na sjeveru Jordana smješteno je i 200 palestinskih izbjeglica koje žive u Siriji.
Read more...

Voices from the Occupation: Hamzi J. - Settler violence
Glasovi okupacije: Hamzi J. - Kolonističko nasilje (21. srpanj 2012.)
Izraelski kolonisti napali su oko 17 sati u subotu 21. srpnja 2012. 8-godišnjeg dječaka Hamzija J. i njegovu braću dok su čuvali ovce u blizini svoje kuće južno od Hebrona na okupiranoj Zapadnoj obali. Hamzi živi u selu Tuba, na jugu Zapadne obale. Izraelsko kolonističko naselje Ma'on nalazi se 1 km zapadno od sela. Prije nekoliko godina izraelska je vojska postavila metalna vrata na zapadni ulaz u selo, na cesti koja povezuje Tubu s drugim selima. Budući da ta cesta prolazi pored kolonističkog naselja većinom je zatvorena, a vojska je otvara samo za vojna vozila i kolonističke automobile. Palestinci iz sela moraju koristiti lošiju cestu i do sela mogu doći samo pješice ili uz pomoć magaraca. Na dan napada Hamzi i njegova braća Yousif i Salah čuvali su svoje ovce na udaljenosti od oko 700 metara od kolonističkog naselja. Odjednom se na vratima zapadnog ulaza u selo zaustavio automobil iz kojeg su izjurila 3 kolonista, preskočila vrata i potrčala prema braći i stadu. Kolonisti su imali prekrivena lica i počeli su bacati kamenje na pastire i stado. Jedan od braće ostao je čuvati ovce, dok su druga dvojica otišla potražiti svog oca i starijeg brata Ahmada. Kad se otac sa sinovima pojavio na mjestu napada kolonisti su počeli izvikivati uvrede, no Palestinci nisu odgovorili, nakon čega su kolonisti prestali na njih bacati kamenje, vratili se u svoj automobil i odvezli se natrag u kolonističko naselje.
Read more...

Palestinian family members attacked, then arrested in khan Al Luban
Palestinska obitelj napadnuta, pa uhićena u Khan Al Lubanu (29. kolovoz 2012.)
Oko 30 kolonista naoružanih vatrenim oružjem i štapovima napalo je ujutro 28. kolovoza 2012. jedan palestinski dom u mjestu Khan al-Luban i obitelj Daraghmah koja u njemu živi. U napadu, koji je trajao najmanje sat vremena, dok nisu došli vojnici i policija, ozlijeđeni su majka Taghrid i 2 najmlađa sina, Mu'min (13) i Nour al-Deen (9). Ozlijeđeni dječaci odvezeni su kolima hitne pomoći u bolnicu. Otac obitelji, Khalid (45) i jedan od starijih sinova, Jalaal (16), uhićeni su i pritvoreni. Kolonisti iz kolonističkog naselja Ma'ale Levona u dom obitelji Daraghmah stigli su oko 8:30. Otac, 2 sinova i majka sjedili su na ulazu, dok je najmlađi sin, Nour, spavao u velikoj sobi. Majka je ušla u veliku sobu, a za njom je u kuću ušlo 10 kolonista, koji su unutra počeli napadati roditelje i najmlađe dijete. „Noura je jedan od velikih kolonista bacio u zid, a zatim su se smijali“, tvrdi Mu'min. Zatim je jedan od napadača napao majku. „Kolonist me udario po ramenu štapom, zatim me uhvatio za ovratnik i poderao mi jaknu i košulju. Zatim me počeo udarati po grudima, nogama, kuku,“ kaže Taghrid koja je u Nablusu policiji prijavila napad. Dok su Jalaal i Khalid pokušavali obraniti obitelj i istjerati koloniste iz spavaće sobe, kolonisti su ih udarali štapovima. Kad je Khalid podigao 2 kamena, kolonisti su počeli pucati u zrak i gađati ga kamenjem. Mu'min, Noor i Taghrid popeli su se na krov kuće kako bi pobjegli od napada. Kolonisti su počeli uništavati spavaću sobu i odjeću članova obitelji bacati u obližnji izvor, što je Mu'min snimio svojim mobitelom. Nakon nekog vremena otac i Jalaal istrčali su iz kuće kako bi za sobom namamili koloniste. Za to su se vrijeme majka i 2 mlađih sinova spustili s krova i zaključali u spavaću sobu. Kolonisti su ponovo počeli pucati u zrak i bacati kamenje na prozore spavaće sobe. Taghrid tvrdi kako je koloniste čula kako se smiju i na arapskom viču da će posjeći sva stabla na zemlji i Jalaala strpati u zatvor. U napadu je uništen Khalidov automobil, na kojem su porazbijani svi prozori, potrgana 1 vrata i iščupane električne žice. Otprilike sat vremena nakon kolonista, na mjesto napada stigli su 5 izraelskih vojnika koji su odmah uhitili Jalaala kojeg su kolonisti optužili da ih je udarao. Khalida je policija zadržala u jednoj prostoriji i odvela ga u Sha'ar Binyamin nakon što je optužen da se miješa u policijski posao. Nitko od kolonista nije uhićen. Izraelski Visoki sud je 2002. presudio da zemlja u Khanu pripada obitelji Daraghmah, no kolonisti je svojataju kao javni izvor. U proteklih 4 godine Khalid al-Sanih Daraghmah i njegova obitelj izloženi su redovitim napadima od strane izraelskih kolonista u njihovom domu u mjestu Khan, 2 kilometra južno od sela Al-Luban na Zapadnoj obali.
Read more...

Palestinian Wounded By Settlers Molotov Bomb Is in Serious Condition
Palestinac ranjen u kolonističkom napadu Molotovljevom bombom u teškom stanju (21. kolovoz 2012.)
Palestinac Ayman Hasan Ghayatha (36), koji je zajedno sa svojom obitelji ranjen u napadu vatrenom bombom koju su bacili ekstremistički izraelski kolonisti na jedan palestinski taksi u blizini Betlehema u četvrtak (16. kolovoza), nalazi se u teškom stanju na odjelu intenzivne njege u izraelskoj bolnici Hadassah u Jeruzalemu. Aymana je vatrena bomba pogodila izravno u trbuh i prouzročila teške ozljede, te ranu u blizini srca. U napadu su također ranjeni vozač taksija Bassam Mahmoud Ghayatha (55), Aymanova žena Jamila Abdul-Hai (28), njihova djeca Mohammad (5) i Eman (4), te Hasan Mohammad Hasan Ghayatha (26). Zdravstveno stanje ozlijeđenih se pogoršava zbog teških ozljeda i opekotina 4. stupnja koje su zadobili. Palestinski liječnički izvori vjeruju kako su kolonisti u bombu stavili kemikalije kako bi nanijeli što teže ozlijede i više štete. Nakon ovog napada izraelski premijer Netanyahu palestinskom je predsjedniku Abbasu i premijeru Fayyadu uputio pisma u kojima je obećao da će izraelska vlada uhititi napadače. Izrael je u ponedjeljak (20. kolovoza) uhitio 5 izraelskih kolonističkih tinejdžera koji su sudjelovali u linču nad 17-godišnjim palestinskim mladićem u Jeruzalemu u petak (17. kolovoza). Mladić je zadobio teške ozljede i smješten je na odjelu intenzivne njege. Izraelska je policija najavila da u tijeku istrage namjerava provesti još uhićenja.
Read more...

Settlers Empty Palestinian Well, Flood Farmlands
Kolonisti ispraznili palestinski bunar, poplavili polja (15. kolovoz 2012.)
Skupina ekstremističkih izraelskih kolonista električnim je pumpama ispraznila jedan palestinski bunar za navodnjavanje i poplavila palestinska polja na području As-Seer, istočno od grada Sa'ir u okolici Hebrona na jugu Zapadne obale. Kolonisti, koji žive u kolonističkim naseljima Esfir i Mitzad, napad su izveli u utorak (14. kolovoza) tijekom noći. Mještani, koji vodu iz tog bunara koriste za navodnjavanje usjeva i napajanje stoke, napad su prijavili izraelskoj policiji u kolonističkom naselju Keryat Arba' u Hebronu, no ne nadaju se da će policija išta poduzeti obzirom na brojne prijašnje napade koje su izveli kolonisti i koji nikad nisu istraženi. Ovo je područje izloženo učestalim napadima, osobito obzirom na pokušaje kolonista iz ilegalnih kolonističkih naselja Mitzad i Esfir da prošire svoja kolonistička naselja nauštrb zemlje u privatnom palestinskom vlasništvu. Divlja kolonistička naselja Mitzad i Esfir izgrađena su na zemlji u privatnom palestinskom vlasništvu.
Read more...

Israeli Mayor to Demolish UN Humanitarian Agency Emergency Shelter
Izraelski gradonačelnik Jeruzalema odobrio rušenje UN-ovog hitnog skloništa (09. kolovoz 2012.)
Izraelski gradonačelnik okupiranog Jeruzalema Nir Barkat odobrio je rušenje 2 objekata koje su izgradili Ujedinjeni narodi kao privremena hitna skloništa za palestinske obitelji nakon što je Izrael srušio njihove domove. Izrael je oštro osudio podizanje hitnih skloništa u četvrti Beit Hanina u istočnom Jeruzalemu, optužio UN da prekoračuje svoje ovlasti, tvrdeći da su objekti ilegalni i da ih treba srušiti. UN-ov humanitarni koordinator za okupirano palestinsko područje Maxwell Gaylard pojasnio je da se radi o pružanju hitne humanitarne pomoći palestinskim obiteljima koje su se UN-ovoj agenciji obratile tražeći pomoć. Gaylard je podsjetio da Palestinci u istočnom Jeruzalemu ne mogu dobiti građevinske dozvole i naglasio da UN Palestincima pomaže na zemlji koja je njihova, budući da je Beit Hanina okupirani palestinski teritorij. Osim što su objekti izgrađeni na palestinskoj zemlji, oni su također samo izvanredno rješenje i nisu spojeni na priključke niti imaju temelje. Izgradnju skloništa svojim su donacijama omogućile Velika Britanija, Švedska, Švicarska, Norveška, Španjolska, Nizozemska i Irska.
Read more...

Palestinian Shepherd Shot by IDF Cannot Sue Army
Palestinski pastir kojeg su ranile izraelske obrambene snage ne može tužiti vojsku (10. kolovoz 2012.)
Palestinski pastir kojeg su izraelski vojnici nastrijelili u nogu neće moći tužiti vojsku i tražiti odštetu. Odlučio je tako zapovjednik središnjeg zapovjedništva vojske Nitzan Alon potpisujući naredbu koja onemogućava Mohammedu Shamasni da tuži vojsku 3 godine nakon podizanja prvotne tužbe. Izraelska vojska će platiti sudske troškove u iznosu od 10 000 novih izraelskih šekela. Pastira Mohammeda Shamasnu iz mjesta Katna zabunom su ranili u nogu u studenom 2007. izraelski vojnici prerušeni u Arape dok su pokušavali razbiti prosvjed protiv separacijskog Zida koji se gradi na tom području. Nakon ranjavanja Shamasna se morao podvrći nekoliko operacija i dugotrajnom procesu rehabilitacije, nakon čega je tužio izraelsku vojsku zahtijevajući isplatu odštete, u skladu s postupkom u kojem Palestinci koje je ranila izraelska vojska mogu podnijeti žalbe ravnatelju Ureda pučkog pravobranitelja. Proces je trajao 3 godine tijekom kojih je Ured vojnog državnog odvjetnika uporno odbijao isplatiti odštetu. Ako vojni zapovjednik područja odluči da je ranjavanje prouzročeno tijekom nužne vojne operacije, ranjeni nemaju pravo potraživati isplatu odštete. U ovom je slučaju zapovjedniku trebalo 3 godine da odluči kako se radilo o vojnoj operaciji i onemogući Shamasni da se nastavi tužiti. Shamasnin odvjetnik smatra kako je ova naredba potpisana isključivo kako bi se blokirao ovaj slučaj na sudu.
Read more...

Israeli Military Destroys Property, Closes Road in Beit Jala
Izraelska vojska uništavala imovinu, zatvorila cestu u Beit Jali (03. kolovoz 2012.)
Izraelske su snage u četvrtak (02. kolovoza) zatvorile selsku cestu i buldožerima uništile privatnu imovinu na području Al-Makhrour u Beit Jali u okolici Betlehema. Buldožeri su sravnili 500 metara poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu obitelji Shaban iz izbjegličkog logora Deheishe i zatvorili poljoprivrednu cestu. Prema izvještavanju palestinskih medija izraelska je vojska uništila i dio lokalnog restorana, te jedan palestinski dom na tom području. Prošlog listopada izraelska je vojska izdala naredbu kojom konfiscira 37 000 kvadratnih metara privatnog zemljišta u blizini samostana Cremisan. Nekoliko je objekata već ranije srušeno na tom području pod izlikom da nemaju građevinske dozvole. U svibnju su vojnici na tom području uništili električne stupove, zatvorili poljoprivredne ceste i uništavali objekte. Gradonačelnik Beit Jale je upozorio kako se sve to radi s ciljem vršenja pritiska na mještane da napuste svoju zemlju kako bi Izraelci na tom području mogli širiti kolonistička naselja. To se područje nalazi u blizini kolonističkih naselja Gilo, Betar Illit i Gush Etzion, te separacijskog zida.
Read more...

 

ponedjeljak, 3. rujna 2012.

Neke vijesti, linkovi - Palestina/Izrael


Judge blaming Rachel Corrie for her own death highlights Israel's impunity, family says
Sudac okrivio Rachel Corrie za njenu vlastitu smrt, obitelj Corrie upozorava na nekažnjavanje odgovornih za kršenja ljudskih prava u Izraelu (28. kolovoz 2012.)
Okružni sud u Haifi presudio je 28. kolovoza 2012. da izraelska vojska nije odgovorna za ubojstvo američke aktivistice Rachel Corrie, već da je Corrie sama kriva za vlastitu smrt. „Čak i kad je vidjela zagrabljenu zemlju kako se kreće prema njoj, nije se uklonila. Nesreću je izazvala sama preminula“, rekao je izraelski sudac Oded Gershon dok je čitao sažetak presude duge 62 stranice pred punom sudnicom u kojoj su u prvom redu sjedili Rachelina majka Cindy, otac Craig i sestra Sarah. Rachelina smrt, rekao je Gershon, „nije posljedica nemara od strane države ili bilo kojeg od njenih aktera. Država nije prekršila pravo preminule [Rachel Corrie] na život.“ 23-godišnja američka aktivistica Rachel Corrie smrskana je i ubijena izraelskim vojnim buldožerom u ožujku 2003. u trenutku dok je pokušavala spriječiti rušenje palestinskih domova u pograničnom gradu Rafah u Pojasu Gaze. „Nema osnova za tvrdnju da ju je buldožer namjerno udario. Radi se o vrlo nesretnom slučaju. Uvjeren sam da bi onaj koji je upravljao buldožerom zaustavio vozilo da ju je vidio. To je bila nesreća,“ rekao je Gershon i dodao „država nije odgovorna isplatiti odštetu kod djela [koja se izvrše] u borbenim operacijama“. Obitelj Corrie se namjerava žaliti na presudu Okružnog suda u Haifi na izraelskom Visokom sudu u roku od 45 dana. Prvotno je tužba protiv države Izrael podignuta na Okružnom sudu u Haifi 2005. godine. Obitelj je državu optužila da je odgovorna za Rachelinu smrt i za neprovođenje temeljite istrage onog što se dogodilo. Usmeno svjedočenje počelo je u ožujku 2010. Od tada je saslušano 23 svjedoka. Izraelski su vojnici na sudu svjedočili skriveni iza zavjese, a jedan je visoko rangirani časnik izraelske vojske svjedočio kako u ratu nema civila. Rachelina majka Cindy Corrie je na konferenciji za tisak nakon presude izjavila: „Smatram da je danas vrlo loš dan, ne samo za našu obitelj, već i loš dan za zaštitu ljudskih prava, čovječnost, vladavinu prava, ali i državu Izrael“. Obitelj Corrie i njihov odvjetnički tim vjeruju da su izraelski vojnici koji su upravljali buldožerom vidjeli Rachel na dan kad je ubijena, te da je istraga Rachelinog ubojstva od strane izraelske vojske bila u potpunosti neadekvatna. „Mogu reći bez imalo dvojbe kako vjerujem da je vozač buldožera vidio moju sestru dok joj se približavao“, rekla je Rachelina sestra Sarah na tiskovnoj konferenciji. Cindy je, zadržavajući suze, rekla kako su izraelski sudovi dio „dobro pripremljenog sustava za zaštitu izraelske vojske, vojnika koji provode akcije u toj vojsci“ i „pruža im zaštitu od kažnjavanja nauštrb svih civila koji su pogođeni onime što ti vojnici rade“. „Vjerujemo da su vidjeli Rachel. Sve što smo znali kad smo pokrenuli proces, poduprto svime onime što smo vidjeli i čuli na sudu, potvrđuje naše uvjerenje da je najmanje jedan vojnik znao da je ona tamo. [Vojnikova je] sposobnost i dužnost da vidi tko mu se nalazi ispred stroja. Vjerujemo da je netko u tom buldožeru to vidio“, dodala je. U tjednu prije presude američki veleposlanik u Izraelu navodno je obitelji Corrie rekao da istraga izraelske vojske nije bila „temeljita, vjerodostojna ni transparentna“. Izraelski sudac Gershon je pak ustanovio da je istraga izraelske vojske zadovoljavajuća, te presudio da su optužbe za napad i nemar protiv izraelske vojske neutemeljene, te da nije potrebno natjerati Izrael da plati odštetu obitelji Corrie jer Rachelina smrt nije namjerno prouzročena. Gershon je dodao da je područje na kojem je Rachel Corrie ubijena bilo zatvorena vojna zona u kojoj su se „svakodnevno“ odvijale borbe, te da je rad buldožera - koji je krčio i poravnavao zemlju na tom području - bio apsolutno nužan. Odvjetnik obitelji Corrie je na tiskovnoj konferenciji pojasnio da je cilj vojnih operacija na dan kad je ubijena Rachel Corrie bio srušiti kuću obitelji Nasrallah, kod koje je Rachel stanovala. Uvjeren je kako je presuda iskrivila snažne dokaze predstavljene na sudu i kako proturječi temeljnim načelima međunarodnog prava u pogledu zaštite boraca za ljudska prava. Slučaj Rachel Corrie ponovo je upozorio na nedostatak snošenja odgovornosti od strane izraelskih vojnika za zločine koje su počinili nad Palestincima. Izraelski vojni sud u kolovozu nikog nije proglasio krivim za ubojstvo 2 Palestinki u Gazi tijekom izraelskih napada na taj palestinski teritorij krajem 2008. i početkom 2009. Žene su ubijene kad je jedan izraelski vojnik na njih otvorio vatru dok su stajale i mahale bijelim zastavama. „Izraelska je vojska zaprimila čvrste dokaze u desetcima slučajeva o tome kako su njeni vojnici ubili Palestince protuzakonito tijekom izraelske „Operacije Lijevano olovo“, no vojska je podigla optužnice protiv samo 4 vojnika i nitko nije zbog takvih optužbi osuđen na zatvorsku kaznu“, tvrdi Eric Goldstein, zamjenik ravnatelja za Srednji istok pri organizaciji za ljudska prava Human Rights Watch. Rachelin otac Craig je rekao kako ubojstvo njegove kćeri pokazuje da je izraelska vojska „mislila da može nekažnjeno ubijati ljude na granici“. Podsjetio je da su u razdoblju od 7 tjedana 2003. na istom području u Pojasu gaze ubijeni Rachel, britanski aktivist Tom Hurndall i britanski novinar James Miller. Prema podacima Human Rights Watcha izraelska je vojska u Pojasu Gaze u razdoblju imeđu 2000. i 2004. srušila više od 2500 palestinskih domova, 2/3 od tog broja samo u Rafahu. „Zato je Rachel bila tamo. Taj kontekst se gotovo nije smio ni spomenuti u sudnici“, tvrdi Craig Corrie. „Iza tog je zida bila obitelj i Rachel je poznavala tu obitelj. Spavala je na podu u njihovoj roditeljskoj spavaćoj sobi jer nisu mogli spavati u dječjim spavaćim sobama jer su na njih pucali izraelski vojnici. Poznavala je tu obitelj i znala je da se oni nalaze iza tog zida“, dodao je. „Znajući sve to, kako se mogla maknuti?“
Read more...

Rachel Corrie ruling 'a bad day for humanity' says her mother (video)
Još o presudi zbog smrti Rachel Corrie (28. kolovoz 2012.)
Sudac smatra kako izraelska vojska nije bila nemarna i kako je istraga vojne policije - prema kojoj je Rachel ubijena zemljom koja je pala na nju zbog vlastitog neodgovornog ponašanja - propisno provedena. Rekao je da je njena smrt posljedica nesretnog slučaja i odbacio tvrdnje prema kojima je video snimka s ključnim dokazom uništena. 23-godišnja Rachel Corrie ubijena je u Rafahu na jugu Pojasa Gaze u ožujku 2003. dok je sa skupinom propalestinskih aktivista pokušavala svojim tijelom zaustaviti rušenje kuće. Točno 7 godina od njene smrti obitelj Corrie je pokrenula građansku tužbu protiv države Izrael i ministarstva obrane tražeći isplatu simboličnog iznosa od 1 američkog dolara, te plaćanje sudskih troškova. Obitelj je suđenje pratila uz pomoć prevoditelja i u društvu 50-tak prijatelja i podržavatelja. Istraga izraelske vojske zaključena je nekoliko mjeseci nakon smrti američke aktivistice bez ikakvih disciplinskih mjera, jer vojnici koji su upravljali buldožerom nisu mogli vidjeti Corrie.
Read more...

Jewish settler attacks on Palestinians listed as 'terrorist incidents' by US
SAD napade židovskih kolonista na Palestince stavio na popis „terorističkih incidenata“ (19. kolovoz 2012.)
Prema podacima UN-ovog Ureda za humanitarne poslove, broj kolonističkih napada koji su rezultirali palestinskim žrtvama i štetom na palestinskoj imovini povećao se za 144% u razdoblju između 2009. i 2011. godine. Prošle su godine kolonisti ubili 3, a ranili 183 Palestinaca. Oštećeno je ili uništeno oko 10 000 stabala, a više od 90% prijava protiv kolonista podnesenih kod izraelske policije zatvoreno je bez podizanja optužnica.
Read more...

New regulation may bar migrants, Palestinians from filing lawsuits in Israeli courts
Novi propisi mogli bi onemogućiti migrantima i Palestincima da podižu tužbe na izraelskim sudovima (06. kolovoz 2012.)
Izraelski ministar pravosuđa Yaakov Neeman odobrio je nove propise koji zahtijevaju od osoba koje žele podići tužbu na izraelskim sudovima da navedu broj izraelske osobne iskaznice ili broj strane putovnice. U ministarstvu tvrde da će osobe poput migrantskih radnika, palestinskih stanovnika okupiranih područja i osoba bez državljanstva koje nemaju putovnice biti upućene u matični ured ili k sucu, no aktivisti za građanska prava strahuju da će novi propisi osobama koje nemaju strane putovnice onemogućiti podizanje tužbi na izraelskim sudovima. Zakon stupa na snagu 1. rujna i zahtijeva od svakog tko želi podići tužbu na izraelskom sudu da navede broj svoje izraelske osobne iskaznice, a u slučaju osoba koje nisu stanovnici Izraela da navedu broj svoje putovnice i zemlju u kojoj je izdana. Velik broj migrantskih radnika u Izrael ulazi bez putovnice ilegalno iz Egipta, a velik broj Palestinaca nema putovnice Palestinske samouprave.
Read more...

Israel Refuses to Cooperate with UN Fact-Finding Mission
Izrael odbija suradnju s istražnom misijom UN-a (06. kolovoz 2012.)
UN-ovo Vijeće za ljudska prava (UNHRC) je okupilo tim stručnjaka koji bi trebali istražiti širenje izraelskih kolonističkih naselja na okupiranim palestinskim područjima. Istražni odbor trebao je s radom započeti u kolovozu, a prvi izvještaj objaviti krajem rujna. Konačni izvještaj bit će podnesen u ožujku 2013. Istragu će voditi francuska sutkinja Christine Chanet. Već postoje nalazi koji potvrđuju da sva izraelska kolonistička naselja na okupiranom palestinskom području predstavljaju kršenje međunarodnog prava i Četvrte ženevske konvencije. Iz izraelskog ministarstva vanjskih poslova su najavili da Izrael neće surađivati s istražnom misijom i da neće dopustiti pripadnicima UNHRC-a da uđu u Izrael ili na okupirano palestinsko područje, jer smatra kako je istraga nepošteno usmjerena na Izrael. Međutim izraelsko stajalište kako su druge zemlje u regiji odgovorne za teža kršenja ljudskih prava ne izgleda kao najbolja obrana, jer pravdanje vlastitog ugnjetavanja time što su drugi gori djeluje kao priznanje krivnje.
Read more...

Ex-Israeli soldier sentenced in Gaza war crime
Bivši izraelski vojnik osuđen za ratni zločin u Gazi (12. kolovoz 2012.)
Jedan je neimenovani bivši izraelski vojnik iz brigade Givati osuđen u sklopu nagodbe za zločin istaknut u Goldstoneovom izvještaju o ratu u Gazi. Zahvaljujući nagodbi optužnica je ublažena s ubojstva iz nehaja na nezakonitu uporabu oružja, a vojnik je osuđen na zatvorsku kaznu od 45 dana. Osuđeni vojnik je otvorio vatru na i ubio 2 Palestinke, majku (64) i njenu kćer (35), koje su mu se zajedno sa skupinom Palestinaca približavale mašući bijelom zastavom. Nadređeni mu nisu zapovjedili da otvori vatru.
Read more...

Palestinian killed at Jerusalem checkpoint
Palestinac ubijen na jeruzalemskoj kontrolnoj točki (30. srpanj 2012.)
Pogranična policija je u ponedjeljak (30. srpnja) ujutro otvorila vatru na jedan automobil koji je pokušavao prijeći kontrolnu točku a-Zaim u blizini kolonističkog naselja Ma'aleh Adumim i ubila 1 putnika. Još je 1 putnik ranjen, a vozač je uspio pobjeći. Glasnogovornik izraelske pogranične policije je izjavio da se 40-godišnji Akram Badr vozio u automobilu koji se velikom brzinom zaletio kroz kontrolnu točku a-Zaim u blizini Ma'ale Adumima i pokušao pregaziti policajce koji su vozaču naredili da zaustavi vozilo. Policajci su otvorili vatru na automobil, pri čemu je ubijen Badr, dok je još jedan Palestinac ranjen. Vozač automobila uspio je pobjeći s mjesta događaja. Izvor u palestinskoj policiji tvrdi da je automobil ušao u krivu traku i vozio unatrag kako bi ušao u ispravnu traku, a pogranični policajci greškom su pomislili da ih automobil pokušava udariti, pa su otvorili vatru. Jedan od Palestinaca koji su se nalazili u vozilu, Khaled Ziada, odbacio je izraelske tvrdnje i izjavio kako se u vozilu nalazilo 13 palestinskih radnika iz Ramalle koji su bez radne dozvole pokušavali ući u Izrael, te potvrdio da se vozač pokušavao vratiti jer je od svog suučesnika u drugom, izraelskom vozilu, koje se vozilo ispred njega, dobio dojavu da neće moći prijeći kontrolnu točku. Vozač se pokušao vratiti prema Palestinskoj samoupravi i uspaničio se. Prema tvrdnjama ovog svjedoka, policajci su se približili vozilu, vozač se počeo vraćati prema Palestinskoj samoupravi, a policajci su u tom trenutku počeli pucati po automobilu. „Nisu nas upozorili ni ispalili hitce upozorenja. Da su nam rekli neka izađemo iz vozila, tako bismo i postupili, ali nisu nam pružili nikakvu šansu“, dodao je.
Read more...

 

subota, 1. rujna 2012.

Nekoliko vijesti, linkovi - Palestina/Izrael


Ali Abunimah: State Department advisor defends fired Guardian columnist Joshua Treviño who wanted Israel to kill Americans
Hours after The Guardian announced it had dumped Joshua Treviño, a Senior Advisor at the US State Department publicly defended the disgraced columnist, despite the fact that Treviño had openly called for, and gloated over, the murder of US civilians and called for acts of desecration offensive to Muslims in a series of controversial tweets. ... On top of his violent fantasies about Palestinian solidarity activists, Treviño has a long history of extreme Islamophobic writings, and founded a website which identified its contributors with “Christian Knights” engaged in a holy war against their “enemy,” Islam. While Amanullah and Treviño were friends in Austin, Treviño was busy stalking an interfaith peace rally and posting images of participants on his Flickr account with denigrating and religiously bigoted captions. Treviño for example referred to Rev. Ed Hartwell, founder of the Interfaith Community for Palestinian Rights, seen in this image, as a “quisling” and a “Christian cleric on the other side.”
Read more...

Ali Abunimah: Guardian dumps Joshua Treviño
Citing his failure to disclose a major conflict of interest, The Guardian has dumped Joshua Treviño, nine days after it announced it had hired him as a columnist. The announcement came as outrage from Guardian readers continued to grow over his history of incitement and hate speech directed against Palestinian solidarity activists, Muslims and others.
Read more...

i will arrest the father.MP4 (video)
Subota, 4. veljače 2012: 8 vojnika iz brigade Golani uhvatili su 4 dječaka u dobi od oko 9 godina u Bab Al Baladiji. Vojnici su tvrdili da su dječaci bacali kamenje, no nije bilo svjedoka koji bi to potvrdio. Međunarodni promatrači su vojnike upozorili da su dječaci premladi da bi ih mogli uhititi, na što je jedan od vojnika odgovorio da će u tom slučaju uhititi njihove očeve. Vojnici su dječake pustili na slobodu nakon 30 minuta.
Click to watch...

Jerusalemite faces decades in prison after visiting nearby village
Stanovniku Jeruzalema prijete desetljeća zatvora zbog posjeta obližnjem selu (20. kolovoz 2012.)
Samer Issawi (32) je iz izraelskog zatvora pušten na slobodu nakon prošlogodišnje razmjene zarobljenog izraelskog vojnika za stotine palestinskih zarobljenika, no već ga čekaju saslušanja na 2 izraelska suda, vojnom sudu Ofer na okupiranoj Zapadnoj obali i izraelskom prekršajnom sudu u Jeruzalemu. Njegov otac tvrdi da je Samer jedan od 9 zarobljenika koji su ponovo uhićeni nakon što su prošle godine oslobođeni u sklopu razmjene zarobljenika. Issawi živi u palestinskom selu Issawiyeh u Jeruzalemu, a izraelska vojska ga je zarobila 15. travnja 2002. u blizini sjedišta Palestinske samouprave u Ramalli tijekom invazije na nekoliko gradova na Zapadnoj obali koju je Izrael nazvao „Operacija Obrambeni štit“. Issawi je osuđen na 30 godina zatvora zbog posjedovanja oružja i sastavljanja oružanih skupina u Jeruzalemu. Gotovo 10 godina kasnije, u listopadu prošle godine, Issawi je pušten na slobodu zajedno s još 476 drugih palestinskih zarobljenika zahvaljujući dogovoru između Hamasa i izraelske vlade koji je postignut uz pomoć Egipta. U sklopu tog je dogovora od jeruzalemskih zarobljenika traženo da potpišu izjavu kako neće napuštati Jeruzalem. Samer je izjavu potpisao nakon razuvjeravanja egipatskog veleposlanika u Tel Avivu kako se radi samo o formalnostima i kako kretanje zarobljenika neće biti ograničeno. Međutim, 7. srpnja 2012. Samer je uhićen između palestinskog sela Hizma i isključivo židovskog kolonističkog naselja Adam, na području koje se nalazi unutar granica općine Jeruzalem. Izraelske vlasti tvrde da je Samer prekršio odredbe dogovora time što je napustio Jeruzalem. Izrael je istočni Jeruzalem anektirao nakon okupacije Zapadne obale poslije rata 1967. godine, no to se područje smatra okupiranim teritorijem prema međunarodnom pravu. Prema izraelskoj definiciji granice grada Jeruzalema protežu se na sjever i obuhvaćaju palestinsko selo Kufr Aqab. Issawi je zarobljen na lokaciji koja se nalazi unutar granica Jeruzalema kako ga definira Izrael, na pola puta između Kufr Aqaba i centra grada. Samera su najprije držali u zloglasnoj podzemnoj Ruskoj zgradi - koja je na arapskom poznata kao „Maskobiyeh“ u Jeruzalemu, a 14. kolovoza su ga preselili u zatvor Nafha u pustinji Naqab (Negev). Samerova sestra, Shireen Issawi, je odvjetnica i smatra kako mu sude na vojnom sudu jer se boje da će jeruzalemski sud biti preblag. Vojni sud ima vrlo visoku stopu osuđujućih presuda. U studenom 2011. izraelski dnevnik Haaretz je izvijestio kako su tijekom 2010. izraelski vojni sudovi u 99,74% slučajeva izricali osuđujuće presude. Samerov odvjetnik je pojasnio da vojni odbor traži da Samer odsluži ostatak svoje prvotne zatvorske kazne. Optužuju ga da je prekršio uvjete svog puštanja na slobodu time što je ušao na Zapadnu obalu. Izraelski prekršajni sud Sameru sudi zbog optužbi da nije poslušao naredbe izraelskog vojnog zapovjednika na Zapadnoj obali. Ako bude proglašen krivim, osudit će ga na zatvorsku kaznu koja će se nadodati kazni koju mu dosudi vojni odbor vojnog suda u Oferu. „Prema izraelskom zakonu, zakonito je optuženiku kojem se već sudi na građanskom sudu suditi i na vojnom sudu,“ pojašnjava Samerov odvjetnik. „Čak i kad to ne bi bilo zakonito, oni bi izmislili zakon koji bi to ozakonio. Oni rade što žele.“ Samerov brat Fadi je ubijen kad mu je bilo 16 u sukobima koji su izbili nakon pokolja u Ibrahimovoj džamiji u Hebronu 1994. Protiv prosvjeda koji su nakon pokolja izbili u selu Issawiyeh izraelska je vojska upotrijebila bojevo streljivo. Fadija je bojevi metak pogodio u vrat. 2010. Samer i sva njegova braća bili su u zatvoru. Samerov brat Medhat, koji je prije izdržao zatvorsku kaznu od ukupno 21 godine, uhićen je u svibnju ove godine pod optužbama da je sudjelovao u prosvjedima u znak potpore štrajku glađu koji su pokrenuli palestinski politički zatvorenici u izraelskim zatvorima. Medhat (37) se nalazi u zatvoru Gilboa i čeka presudu koja bi mu trebala biti izrečena 17. rujna. Njegova je žena u 7. mjesecu trudnoće. Prije svog uhićenja 2002. Samer se godinu i pol skrivao, pa zbog toga nije završio srednju školu. Iz izraelskog zatvora je 2007. položio potrebne ispite, no nakon toga izraelske su mu vlasti onemogućile da se iz zatvora prijavi na studij. Ako bude osuđen za kršenje obećanja danog u potpisanoj izjavi, Samer će u zatvoru odležati još 20 godina, koliko je preostalo od njegove prvotne 30-godišnje zatvorske kazne.
Read more...

Book review: how Israeli school textbooks teach kids to hate
O Palestini u izraelskim školskim udžbenicima (11. kolovoz 2012.)
Izraelska profesorica Nurit Peled-Elhanan u svojoj novoj knjizi Palestine in Israeli School Books (Palestina u izraelskim školskim udžbenicima) proučava 17 izraelskih školskih udžbenika iz povijesti, zemljopisa i građanskog odgoja. Njeni su zaključci optužnica protiv izraelskog sustava indoktrinacije i njegovanja protuarapskog rasizma od rane dobi. „Niti jedan od ovih udžbenika ne uključuje, bilo u verbalnom bilo u vizualnom obliku, nikakav pozitivni kulturni ili društveni aspekt palestinskog života: nikada se ne spominju ni književnost ni poezija, ni povijest ni agrikultura, ni umjetnost ni arhitektura, ni običaji niti tradicije“, piše Peled-Elhanan. Kad se Palestinci spominju (uključujući palestinske građane Izraela), to je u pretežito negativnom, orijentalističkom i pogrdnom svjetlu: „svi [udžbenici] predstavljaju [Palestince] u rasističkim ili pogrdnim klasifikatorskim slikama poput terorista, izbjeglica i primitivnih seljaka - 3 „problema“ koje oni predstavljaju za Izrael“, tvrdi u svojoj knjizi Peled-Elhanan. „Na primjer u udžbeniku [Moderna vremena II, udžbenik iz povijesti iz 1999.] postoje samo 2 fotografije Palestinaca, jedna palestinske djece koja prekrivenih lica bacaju kamenje 'na naše snage' ... druga je fotografija 'izbjeglica' ... na bezimenoj ulici“. Peled-Elhanan to naziva „strategijama negativne reprezentacije“ i napominje kako se o Palestincima često govori kao o 'Palestinskom problemu'. Taj izraz koriste i autori koji se smatraju „progresivnima“, no taj je pojam „bio istaknut u ultradesničarskoj ideologiji i propagandi Meira Kahanea“, pokojonog izraelskog političara i rabina koji je otvoreno pozivao na protjerivanje Palestinaca. Peled-Elhanan to smatra uznemirujućim, budući da se pojavljuje „samo 60 godina od kada se Židove nazivalo 'Židovskim problemom'. Peled-Elhanan u svojoj knjizi prikazuje i primitivne orijentalističke crteže koji prikazuju Arape i koji su „uvezeni u izraelske školske udžbenike iz europskih ilustracija knjiga poput Tisuće i jedne noći“. Arapski muškarci stoje, odjeveni su u orijentalnu odjeću i često jašu deve. Arapske su žene na crtežima prikazane kako pokorno sjede i obučene su u tradicionalnu odjeću. Na istoj stranici dvoje Izraelaca „prikazani su kao 'normalan' - iako karikaturalan - Zapadnjački par, neobilježen bilo kakvim 'židovskim' ili 'drugim' znakovima“. Poruka je jasna: Arapima nije mjesto ovdje s „nama“. Peled-Elhanan zaključuje: „Knjige koje sam ovdje proučavala izraelsku židovsku kulturu prikazuju kao superiorniju palestinskoj arapskoj kulturi, izraelske židovske koncepte napretka kao superiorne palestinskom arapskom načinu života, a izraelsko židovsko ponašanje u skladu s univerzalnim vrijednostima“. Iako izraelski ratni zločini nisu u potpunosti prešućeni, udžbenici daju sve od sebe kako bi umanjili ili opravdali pokolje i etničko čišćenje. „Izraelske verzije događaja navode se kao objektivne činjenice, dok se palestinske arapske verzije navode kao mogućnosti, realizirane u rečenicama koje počinju riječima poput 'Prema arapskoj verziji' ... [ili] 'Dier [sic.] Yassin je postao mit u palestinskoj verziji događaja ... stravična negativna slika židovskog osvajača u očima izraelskih Arapa'“. Deir Yassin je palestinsko selo u kojem se 1948. odigrao zloglasni pokolj oko 100 osoba koje su pobili teroristi cionističkih milicija Irgun, Lehi i Hagana. Obratite pozornost na to da je u gornjem primjeru samo negativna slika Izraela „stravična“. Pokolj nenaoružanih muškaraca, žena i djece inače nije nikakav razlog za zabrinutost. U odnosu na prijašnje studije izraelskih školskih udžbenika, Peled-Elhanan smatra da, unatoč nekim znacima poboljšanja tijekom 1990-tih, noviji udžbenici koje je proučila predstavljaju pogoršanje. Pitanje Nakbe, prisilnog istjerivanja Palestinaca iz njihove domovine 1948. godine, u većini slučajeva nije prešućeno, već je umjesto toga opravdavano. Na primjer, u svim udžbenicima u kojima se spominje Deir Yassin, taj je masakr opravdan jer: „pokolj prijateljski nastrojenih Palestinaca doveo je do bijega drugih Palestinaca što je omogućilo uspostavu židovske države“ - rezultat koji je očigledno toliko dobar da ga ne treba objašnjavati. Noviji udžbenici (2003-2009) vratili su se na razinu onih 'prve generacije' [iz 1950-tih] i poput njih su 'puni pristranosti, predrasuda, grešaka [i] iskrivljenih prikaza'“.
Read more...

New Military Order comes into effect
Nova vojna naredba stupila na snagu (29. kolovoz 2012.)
Vojna naredba 1685, koja smanjuje vrijeme tijekom kojeg izraelska vojska palestinsku djecu može držati u pritvoru bez da ih izvede pred vojnog suca, stupila je na snagu 1. kolovoza. Naredba je smanjila vrijeme pritvora prije izvođenja pred vojnog suca s 8 na 4 dana, a ovaj se amandman primjenjuje podjednako na odrasle i na djecu u dobi od 12 ili više godina, ali se ne primjenjuje automatski u slučajevima kada osobu ispituje Izraelska sigurnosna agencija (ISA ili Shin Bet). Vojna naredba 1685 nije prevedena na arapski kako to zahtijeva članak 65. Četvrte ženevske konvencije, pa stoga nema nikakav pravni učinak. Još se uvijek čeka na arapski prijevod prethodnih vojnih naredbi koje se odnose na uspostavu vojnih sudova za maloljetnike (2009.) i dob punoljetnosti (2011.). Nema objašnjenja zbog čega se na izraelsku djecu, uključujući djecu koja žive u kolonističkim naseljima na Zapadnoj obali, primjenjuju kraća razdoblja pritvora prije izvođenja pred suca. Prema zakonu koji se primjenjuje na izraelsku djecu, dijete mlađe od 14 godina pred civilnog suca mora biti izvedeno 12 sati od uhićenja, te 24 sata od uhićena u slučaju starije djece. Međunarodno pravo zabranjuje svim državama da diskriminiraju između onih nad kojima imaju kaznenu jurisdikciju na osnovi rase ili nacionalnosti. Konačno, naredba koja pritvor prije izvođenja pred suca skraćuje na najviše 4 dana, zapravo ne pruža djeci nikakvu dodatnu zaštitu jer je najkritičnije razdoblje prvih 48 sati pritvora, tijekom kojih je dokumentiran najveći broj slučajeva zlostavljanja i ispitivanja djece bez pravnog savjetnika ili prisustva roditelja - prava koja izraelska djeca imaju. Nevladina udruga za zaštitu prava djece Defence for Children International - Palestine preporučila je izraelskoj vladi da prekine primjenjivati diskriminatorne pravne sustave na djecu na temelju njihove rase ili nacionalnosti. Djecu odmah po dolasku u pritvor treba podsjetiti na njihovo pravo na šutnju i savjetovanje s odvjetnikom prije početka ispitivanja, te prije i tijekom ispitivanja nazočan treba biti roditelj ili staratelj. Udruga je također ponovo od izraelskih vlasti zatražila audio i video snimanje ispitivanja, te da te snimke budu dostupne djetetovom odvjetniku.
Read more...

Palestine refugees go for gold at the Paralympic Games
Mohammed Fannouna, 32, is another Palestine refugee joining Zaqqout in representing Palestine at the Paralympic Games. Rising above the limits of his visual impairment and a lack of proper training and equipment in the Gaza Strip, he won a bronze in the Athens games and hopes to bring home another medal this week. Despite overcoming many challenges throughout their lives, both Zaqqout and Fannouna believe there is much work to be done to make life easier for refugees in Gaza with disabilities. Zaqqout dreams of adequate training facilities for athletes with disabilities, while Fannouna hopes to one day travel freely from the blockaded territory to train elsewhere.
Read more...

Settlers Invade Nablus Village
Kolonisti napali selo u okolici Nablusa (22. kolovoz 2012.)
Nekoliko ekstremističkih izraelskih kolonista napalo je u srijedu (22. kolovoza) u zoru selo Awarta u okolici grada Nablusa na sjeveru Zapadne obale. Kolonisti su pokušali zapaliti 2 palestinska automobila i ispisivali rasističke protupalestinske grafite. Lokalni su izvori izvijestili da su kolonisti došli iz ilegalnog kolonističkog naselja Itamar, koje je izgrađeno na palestinskoj zemlji u blizini sela Awarta, istočno od Nablusa. Kolonisti su na zidove nekih domova ispisali protuarapske i protupalestinske grafite i pobjegli s mjesta događaja nakon što su ih mještani primjetili. Ovo je posljednji u nizu eskalirajućih napada na Palestince i njihovu imovinu koje su izveli ektremistički kolonisti. U utorak (21. kolovoza) u zoru nekoliko naoružanih ekstremističkih izraelskih kolonista napalo je jedan palestinski dom u selu Far'ata, zapadno od Nablusa, i pokušalo ga zapaliti. Jedan od napadnutih mladića (17) je u kritičnom stanju u izraelskoj bolnici Hadassah u Jeruzalemu.U četvrtak, 16. kolovoza, kolonisti su bacili vatrenu bombu na jedan palestinski taksi pri čemu su teško ozlijeđeni Ayman Mohammad Ghayatha (36), njegova žena Jamila Abdul-Hai (28), njihova djeca Mohammad (5) i Eman (4), te Hasan Mohammad Hassan Ghayatha (26). Vozač taksija (55) je također ozlijeđen. Liječnički izvori su izvijestili da su ranjeni pretrpjeli opekotine 4. stupnja, koji je najteži jer kod tog stupnja meso izgori do kostiju, i da se njihovo stanje pogoršava. U Jeruzalemu je u petak, 17. kolovoza, gomila rasističkih Izraelaca napala 3 Palestinaca. Jednog su skoro ubili, a druga su dvojica teško ozlijeđena. Izraelska je policija u ponedjeljak (20. kolovoza) uhitila 7 izraelskih mladića koje se sumnjiči da su sudjelovali u tom linču. Slični se 'linč gomile' dogodio u ožujku u jeruzalemskom trgovačkom centru Malha. Unatoč tome što je izraelska policija zaprimila video sniku snimljenu mobitelom koja je mogla pomoći u identificiranju napadača, tada nije bila pokrenuta nikakva istraga i nitko nije bio uhićen.
Read more...