subota, 1. prosinca 2012.

Uglavnom vijesti – Palestina/Izrael...


PALESTINA/IZRAEL:
Executed Gaza 'collaborators' were in custody before war
„Kolaboracionisti“ pogubljeni u Gazi bili su u pritvoru prije rata (29. studeni 2012)
Sedam Palestinaca koji su bili optuženi za špijunažu za Izrael i koji su javno pogubljeni tijekom izraelskog napada na Gazu već su bili u zatvoru kad je rat počeo, neki i dulje od godinu dana. Maskirani naoružani napadači javno su ustrijelili navodne kolaboracioniste u 2 navrata tijekom izraelskog 8-dnevnog bombardiranja Gaze, ubivši 1 osobu 16. studenog, te još šest osoba 20. studenog. Svi pogubljeni su se mjesecima prije početka izraelskog napada već nalazili u pritvoru Hamasove vlade, a jedan od njih u pritvoru je bio godinama. Prvi pogubljeni zbog sumnje da je izraelski špijun nije bio službeno osuđen. Ostala šestorica službeno su osuđeni na smrt 2010, 2011. i 2012. Palestinski aktivisti za ljudska prava i jedan viši Hamasov dužnosnik su osudili ova protuzakonita ubojstva. Nije jasno jesu li pogubljeni pušteni na slobodu ili su predani militantima. U Palestinskom centru za ljudska prava su zatražili istragu. Beživotno tijelo jednog pogubljenog militanti su lancima vezali za jedan motocikl i zatim ga vukli ulicama grada Gaze. Takve su slike dužnosnici u Gazi upotrijebili kao upozorenje onima koji žele biti špijuni da ne surađuju s Izraelom. Tjedan dana nakon prekida vatre još su uvijek nejasne okolnosti u kojima je ovih 7 osoba izvedeno iz zatvorskih ćelija i ubijeno na ulicama grada Gaze. Glasnogovornik Hamasove vlade je obećao punu istragu ubojstava, koje je nazvao protuzakonitima. Međutim, viši Hamasov čelnik al-Zahhar je odbacio kritike palestinskih organizacija za ljudska prava izjavivši da će Hamas ukloniti sve kolaboracioniste iz Gaze, te kako ljudska prava imaju oni koji imaju čast, a ne izdajnici. Drugi visoki Hamasov dužnosnik Abu Marzouq je ustvrdio kako su ova ubojstva „potpuno neprihvatljiva“ i zatražio da počinitelji odgovaraju za ovaj zločin, te dodao da se ovakve stvari ne smiju ponoviti.
Read more...

Limited Israeli incursion near Khan Younis
Izraelska vojska ušla na područje Khan Younisa (29. studeni 2012)
Izraelska vojna vozila prešla su u četvrtak granicu u blizini grada al-Qarara sjeveroistočno od Khan Younisa, ponovo prekršivši na taj način dogovor o prekidu vatre između Izraela i Pojasa Gaze. Dva vojna buldožera ušla su 200 metara na poljoprivredno zemljište u Pojasu Gaze, no vojnici nisu otvorili vatru. Glasnogovornik izraelske vojske je izjavio da se radilo o „rutinskom djelovanju izraelskih obrambenih snaga“ na tom području.
Read more...

Rallies for UN bid in West Bank, Gaza
Palestinci se okupljaju diljem Zapadne Obale i Pojasa Gaze kako bi podržali palestinski prijedlog u UN-u (29. studeni 2012)
Palestinci su se u četvrtak (29. studenog) okupili diljem Zapadne Obale kako bi iskazali svoju podršku predsjedniku Abbasu koji je pred Ujedinjenim narodima tražio unaprjeđenje statusa Palestine. Desetci tisuća ljudi okupili su se u Hebronu, gdje su mahali zastavama Fataha i Hamasa podržavajući palestinski zahtjev UN-u i nacionalno jedinstvo. U Nablusu su na ulice zajedno izašli predstavnici svih palestinskih pokreta i Fatahovog revolucionarnog vijeća, dužnosnici Hamasa, te studenti i radnici. U gradu Gazi Fatah je održao svoj prvi veliki skup u Pojasu Gaze od 2007. U gradu Gazi Fatahovom skupu su se priključili i predstavnici nacionalnih i islamskih pokreta. Članovi revolucionarnog vijeća Fataha su predvodili povorku u Rashadu al-Shawi, čiji su učesnici izrazili svoju potporu palestinskom zahtjevu u UN-u i pozvali na nacionalnu pomirbu. Europska unija je u međuvremenu priopćila kako UN treba u potpunosti priznati palestinsku državu, no istovremeno i pozvala Izrael i Palestince da ne potkopavaju međusobno povjerenje u mirovne pregovore. Među 27 članica EU-a postoje duboke podjele u pogledu pristupa rješavanju izraelsko-palestinskog sukoba. Očekuje se da će oko pola država članica glasati za palestinsku državnost. Predstavnica EU-a za vanjsku politiku Ashton je izjavila da EU stalno izražava svoju potporu i želju da Palestina postane punopravna članica Ujedinjenih naroda „u sklopu rješenja sukoba“. Pozvala je obje strane da brzo ožive prekinute pregovore.
Read more...

Medics: 1 hurt by Israeli fire near Jabaliya
Izraelci ranili Palestinca u okolici Jabaliye (29. studeni 2012)
Izraelske su snage u četvrtak (29. studenog) otvorile vatru i ranile jednog palestinskog muškarca (20) na području Tal Abu Safayeh, istočno od Jabaliye. Glasnogovornik izraelske vojske je izjavio da su vojnici otvorili vatru „u skladu s pravilima“ nakon što se ogradi na granici približila jedna skupina Palestinaca koji su se „nasilno ponašali“ i pokušali ošteti ogradu.
Read more...

UN welcomes State of Palestine
UN prihvatio državu Palestinu (30. studeni 2012)
Opća skupština UN-a je u četvrtak (29. studenog) velikom većinom izglasala rezoluciju kojom je Palestina unaprjeđena u „državu nečlanicu“ pri Ujedinjenim narodima, čime je implicitno priznata palestinska država. 138 država je glasalo za, 9 protiv, a 41 je bila suzdržana. U svom obraćanju skupštini u New Yorku palestinski predsjednik Abbas je rekao kako je ovaj zahtjev UN-u posljednja prilika da se spasi rješenje stvaranjem 2 država. Rekao je i da je posljednji izraelski napad na Gazu naglasio hitnost potrebe da se okonča izraelska okupacija. Abbas se požalio i da su Palestinci zbog svog nenasilnog, političkog i diplomatskog zahtjeva u UN-u tijekom nekoliko proteklih mjeseci bili izloženi neprekidnoj poplavi prijetnji. Najmanje 17 europskih država glasalo je za palestinsku rezoluciju, uključujući Austriju, Francusku, Italiju, Norvešku i Španjolsku. Velika Britanija i Njemačka su bile suzdržane. Češka je jedina zemlja u Europi koja je glasala protiv rezolucije, pridruživši se SAD-u, Izraelu, Kanadi, Panami i malim otočnim državama u Tihom oceanu poput Naurua, Palaua i Mikronezije. Netanyahu je Abbasov govor ocijenio „neprijateljskim i otrovnim“ i punim „lažne propagande“, a američka državna tajnica Clinton je glasanje nazvala „nesretnim i kontraproduktivnim“, tvrdeći kako ono na put do mira stavlja dodatne prepreke. Američka veleposlanica pri UN-u Susan Rice je pozvala na trenutačno vraćanje mirovnim pregovorima najavivši: „Palestinski narod će se sutra probuditi i vidjeti da se malo toga u njihovim životima promijenilo osim što su se izgledi za trajni mir samo udaljili.“ Palestinci nisu dobili puno članstvo u UN-u koje odobrava Vijeće sigurnosti, gdje SAD ima pravo veta, no ovim su potezom dobili pristup Međunarodnom kaznenom sudu i drugim međunarodnim tijelima.
Read more...

Hamas fighter killed as war remnants explode in Gaza
Pripadnik vojnog krila Hamasa poginuo u eksploziji zaostalog streljiva u Gazi (30. studeni 2012)
Jedan je pripadnik vojnog krila Hamasa (25) poginuo na jednom vojnom položaju u logoru Jabalia rano u petak (30. studenog) u eksploziji izraelskog streljiva zaostalog od posljednjeg napada na Pojas Gaze. Ranjeno je 8 osoba, uključujući 2 teško. U četvrtak je jedan pripadnik vojnog krila Hamasa podlegao ozljedama zadobivenim u 8-dnevnom bombardiranju Gaze u kojem je ukupno ubijeno više od 170 Palestinaca.
Read more...

Israel 'to expand settlements' over UN's Palestine vote
Izrael će „širiti kolonistička naselja“ zbog glasanja o Palestini u UN-u (30. studeni 2012)
Izraelski su mediji u petak (30. studenog) izvijestili kako Izrael planira izgraditi 3000 novih domova za svoje koloniste na okupiranim Zapadnoj Obali i istočnom Jeruzalemu prkoseći na taj način odluci izglasanoj u UN-u kojom je implicitno priznata palestinska državnost na tom području. Potez je navodno odobrilo unutarnje vijeće od 9 viših ministara u kabinetu izraelskog premijera Netanyahua, nakon što je Opća skupština UN-a unaprijedila status Palestinaca iz „entiteta“ u „državu promatrača nečlanicu“. Prema pisanju lista Haaretz ovi će novi kolonistički domovi biti dio „graditeljskog vala“ koji planira Izrael, koji cijeli Jeruzalem smatra svojim nedjeljivim glavnim gradom i želi zadržati dijelove Zapadne Obale na kojima se nalaze izraelska kolonistička naselja u sklopu bilo kakve eventualne mirovne povelje s Palestincima. Pristupi li palestinska država sada Međunarodnom kaznenom sudu, „pitanje izraelskih kolonističkih naselja bi moglo postati pitanje međunarodnog kaznenog prava“ smatraju u izraelskoj nevladinoj organizaciji Udruženje za građanska prava u Izraelu. „Ovo bi moglo otvoriti vrata procesuiranju Izraelaca odgovornih za uspostavu ili širenje kolonističkih naselja“, stoji u njihovom priopćenju povodom palestinskog zahtjeva u UN-u.
Read more...

Gaza official: Egypt to open Rafah for reconstruction effort
Egipat će otvoriti prijelaz Rafah zbog obnove u Gazi (30. studeni 2012)
Ministarstvo javnih radova vlade u Gazi potpisat će slijedeći tjedan sporazum s Egiptom s ciljem omogućavanja ulaza građevinskih materijala u Pojas Gaze preko graničnog prijelaza Rafah između Egipta i Pojasa Gaze. Rafah je jedini granični prijelaz u Pojasu Gaze koji ne kontrolira Izrael, koji je tom području nametnuo blokadu. Od svrgavanja egipatskog diktatora Mubaraka Egipat je ublažio ograničenja na graničnom prijelazu Rafah i otvorio ga za putnike. Međutim, to nije imalo nikakav utjecaj na uvoz i izvoz iz Gaze, jer prijelaz Rafah nije opremljen za prijevoz robe, a njegov je razvoj ograničen međunarodnim sporazumima.
Read more...

US 'lack of reaction' emboldens Israel
“It is exactly the lack of reaction on behalf of the US, and others in the international community, to continued Israel violations of previous agreements that pushed us to seek intervention at the UN. It is imperative that the world, especially the US, take a principled and balanced approach to compel Israel to abide by international law and its obligations.”
Read more...

Full text: Abbas speech to UN General Assembly
On behalf of the Palestine Liberation Organization, I say: We will not give up, we will not tire, and our determination will not wane and we will continue to strive to achieve a just peace. However, above all and after all, I affirm that our people will not relinquish their inalienable national rights, as defined by United Nations resolutions. And our people cling to the right to defend themselves against aggression and occupation and they will continue their popular, peaceful resistance and their epic steadfastness, and will continue to build on their land. And, they will end the division and strengthen their national unity. We will accept no less than the independence of the State of Palestine, with East Jerusalem as its capital, on all the Palestinian territory occupied in 1967, to live in peace and security alongside the State of Israel, and a solution for the refugee issue on the basis of resolution 194 (III), as per the operative part of the Arab Peace Initiative. I don't think that is terrorism that we are pursuing in the United Nations. Yet, we must repeat here once again our warning: the window of opportunity is narrowing and time is quickly running out. The rope of patience is shortening and hope is withering. The innocent lives that have been taken by Israeli bombs - more than 168 martyrs, mostly children and women, including 12 members of one family, the Dalou family, in Gaza - are a painful reminder to the world that this racist, colonial occupation is making the two-State solution and the prospect for realizing peace a very difficult choice, if not impossible. It is time for action and the moment to move forward.
Read more...


EGIPAT:
Egypt constitution finalized as opposition cries foul
Two people have been killed and hundreds injured in the protests since last Thursday's decree, which deepened the divide between the newly empowered Islamists and their opponents. Setting the stage for more tension, the Muslim Brotherhood and its Islamist allies have called for pro-Mursi rallies on Saturday. But officials from the Brotherhood's party changed the venue and said they would avoid Tahrir Square, where a sit-in by the president's opponents entered an eighth day on Friday. Seeking to calm protesters, Mursi said he welcomed opposition but it should not divide Egyptians and there was no place for violence. ... An alliance of Egyptian opposition groups pledged to keep up protests and said broader civil disobedience was possible to fight what it described as an attempt to "kidnap Egypt from its people." Eleven Egyptian newspapers plan not to publish on Tuesday to protest Mursi's decree, one reported. Al-Masry Al-Youm, one of Egypt's most widely read daily newspapers, also said three privately owned satellite channels would not broadcast on Wednesday in protest. ... The legitimacy of the constitutional assembly has been called into question by a series of court cases demanding its dissolution. Its standing has also suffered from the withdrawal of members including church representatives of the Christian minority and liberals.The Brotherhood argues that approval of the constitution in a referendum would bury all arguments about both the legality of the assembly and the text it has written in the last six months. Mursi is expected to approve the adopted draft at the weekend. He must then call the referendum within 15 days. If Egyptians approve the constitution, legislative powers will pass straight from Mursi to the upper house of parliament, in line with an article in the new constitution, assembly members said.
Read more...