utorak, 25. prosinca 2012.

Neke informacije, linkovi – Palestina/Izrael


Syria and Gaza prove the Palestinians need a solution
Sirija i Gaza su dokaz da je Palestincima potrebno rješenje (17. prosinac 2012)
Nakba 1948. je vjerojatno bila najtraumatičnije iskustvo u palestinskom kolektivnom sjećanju, no ono što je najgore je da se ona nastavlja i danas. Ne samo da ova užasna nepravda nikada nije ispravljena, već su Palestinci cijelo vrijeme izloženi „mini-Nakbama“. Prema izvještavanju medija, gotovo pola palestinskih izbjeglica iz izbjegličkog logora Yarmouk u Siriji je raseljeno nakon što je 16. prosinca tamo ubijeno 25 osoba u snažnom granatiranju sirijskih snaga. Palestinski izvori procjenjuju da broj ubijenih Palestinaca od početka sukoba u Siriji doseže 700, a uglavnom se radi o palestinskim izbjeglicama iz Yarmouka u glavnom sirijskom gradu Damasku. Palestinci iz logora Yarmouk već su na najgori mogući način proživjeli raseljavanje. 1948. su izbjegli spašavajući svoje živote i noseći sa sobom što su mogli, dok su ih židovske bande – i kasnije izraelska vojska – borbama i masakrima zastrašivale kako bi napustili svoje domove. Vjerovali su da će se vratiti nakon prekida borbi, no to se nije dogodilo i tisuće su završile kao izbjeglice u Siriji (te Libanonu, Jordanu i Pojasu Gaze). 64 godine kasnije ponovo proživljavaju istu noćnu moru. Tisuće se Palestinaca sklanjaju u džamijama, školama, šatorima, gdje god mogu, kako bi pobjegli od borbi u izbjegličkom logoru Yarmouk i njegovoj okolici. Kao što znamo Sirija nije jedini primjer. Tijekom 8-dnevnog izraelskog rata u Pojasu Gaze u studenom 2012. stanovnici Pojasa Gaze utočište su potražili u školama, u blizini bolnica i bilo gdje što bi imalo moglo sličiti skloništu. Sretnici su bili oni koji nisu poginuli ili u napadima izgubili svoje najmilije. Danonoćno su sjedili slušajući bombardiranje, pitajući se hoće li se imati kamo vratiti. Većina stanovnika Pojasa Gaze su izbjeglice iz 1948. Ima ih oko 1,1 milijun. Izraelska politika rušenja kuća također ima sličan učinak. Jednog dana imate dom, sklonište, krov nad svojom i glavama vaše obitelji, slijedeći dan svega toga više nema. Ovo je, nakon smrti, zasigurno najgora moguća kazna, a za Palestince ona je grozota koja im se stalno iznova događa.
Read more...

Clashes across West Bank as 2 protesters buried
Tijekom pogreba 2 prosvjednika na Zapadnoj Obali izbili sukobi (21. studeni 2012)
U utorak (20. studenog) su diljem Zapadne Obale održani prosvjedi protiv izraelskih napada na Pojas Gaze. U Hebronu su se stotine Palestinaca okupile na pogrebu 22-godišnjaka kojeg su izraelski vojnici ubili tijekom prosvjeda u hebronskoj četvrti Bir al-Mahjar. Žrtva je bojevim metcima pogođena u grudni koš, lice i koljeno, a glasnogovornica izraelske vojske je tvrdila da je ubijeni napao izraelske snage koje su zatim otvorile vatru. Okupljeni su na pogrebu pozivali na osvetu i nacionalno jedinstvo, nakon čega su se stotine mladića uputile na Trg Bab al-Zawiya u ulici Shuhada u blizini židovskog kolonističkog naselja. Izraelske su ih snage zasule suzavcem i gumom presvučenim čeličnim metcima. Više od 40 osoba potražilo je liječničku pomoć zbog udisanja suzavca, a 8 je osoba pogođeno gumenim metcima. Jedna je patrona suzavca pogodila kola hitne pomoći Crvenog polumjeseca, pri čemu su razbijeni vjetrobrani i ozlijeđeni bolničari, a vozilo je ispunio suzavac. Tisuće ljudi okupile su se i na sprovodu Rushdija Tamimija, palestinskog policajca koji je umro u ponedjeljak (19. studenog), 2 dana nakon što su ga na prosvjedu u Nabi Salehu u trbuh ranile izraelske snage. Nakon pokopa u Nabi Salehu maskirani su mladići kamenjem gađali izraelske vojnike koji su bili raspoređeni na ulazu u selo. Vojnici su uzvratili suzavcem i gumenim metcima. Izraelske su snage zatvorile ulaz u selo Bani Naim istočno od Hebrona usred sukoba koji su izbili između mještana i vojnika. Na sjeveru Zapadne Obale stotine su prosvjednika marširale do prijelaza al-Jalama i prosvjedovale protiv izraelskih napada na Pojas Gaze. Izraelske su snage postavile kontrolnu točku kako bi prosvjednicima onemogućile da dođu do prijelaza i proglasile selo al-Jalama zatvorenom vojnom zonom. Prosvjednici su kontrolnu točku zasuli kamenjem, praznim bocama i Molotovljevim koktelima, a izraelske su snage na prosvjednike koji su se okupili u dolini Jezreel ispaljivali suzavac, granate za omamljivanje, gumom presvučene metke i smrdljivu tekućinu. 2 su prosvjednika ranjena u noge gumenim metcima, a izraelske su snage privele 6 Palestinaca. Izraelske su snage u utorak (20. studenog) navečer upale u mjesto Yabad, zapadno od Jenina na Zapadnoj Obali, i uhitile 4 mladića. Vojnici su mještanima rekli da su uhitili osumnjičene za gađanje vojnika kamenjem. Vojnici su također uhitili jednog muškarca u njegovom domu u mjestu Tubas na Zapadnoj Obali.
Read more...

O little town with big ideas: Welcome to Bethlehem
After years of financial depression amid violent confrontation with Israel, the West Bank city of Bethlehem is celebrating the beginnings of an economic revival. The ancient city, built around the Church of the Nativity on Manger Square that marks the grotto where Jesus is believed to have been born, has recently been re-energised by a combination of overseas investment, micro-finance initiatives and a record-breaking tourism rush.
Read more...

Merry Christmas in spite of it all
Everyone loves the Christmas season with its decorated trees, lights, family get-togethers and overall cheer. The Palestinians are no different, both Christians and Muslims alike. This year in Palestine, Christmas will be celebrated with a mixture of hope for the future and frustration over the present. Palestinian Christians who work for government institutions will unfortunately have to make do with half their salaries this month as the PA continues to try and hold its head above water. With the financial crisis eating away at the Palestinian economy and tens of thousands of pocketbooks, some Christians will have to cut down on the festivities this year for lack of funds.
Read more...

Israel's army claims Hamas crippled after Gaza assault
Izraelska vojska tvrdi da je Hamas oslabljen nakon napada na Gazu (21. studeni 2012)
Izraelska je vojska u srijedu (21. studenog 2012) ustvrdila kako je u svojoj operaciji „Stup od oblaka“ oslabila vojnu moć Hamasa. Vojska je u svojoj izjavi navela imena ključnih militantnih čelnika koje je Izrael ubio i popis oružja i baza koji su uništeni. Vojska tvrdi kako je ofenziva pokrenuta 14. studenog „postigla svoje unaprijed određene ciljeve“. Izraelski premijer Netanyahu je izjavio kako je cilj operacije bio prekinuti ispaljivanje raketa i mina od strane Hamasa, Islamskog džihada i manjih skupina na zajednice na jugu Izraela. Izrael je ciljao 1500 položaja, tvrde u vojsci, a „Hamasov zapovjedni i kontrolni aparat je znatno pogođen“. Među metama je bilo „19 viših zapovjednih centara, operativnih kontrolnih centara i sjedišta viših dužnosnika Hamasa, 30 viših operativaca, stotine podzemnih bacača raketa, 140 krijumčarskih tunela, 66 terorističkih tunela, desetci Hamasovih operativnih prostorija i baza, 26 objekta za proizvodnju i skladištenje oružja i desetci bacača raketa dugog dometa i položaja za ispaljivanje raketa“. U izjavi vojske nema procjene broja ubijenih Palestinaca, ali se navode imena 7 viših operativaca Hamasa i Islamskog džihada koji su bili „mete napada“. Među njima su jedan muškarac zadužen za protutenkovske operacije, jedan za propagandu, jedan je viši policajac, zatim osoba zadužena za zračnu obranu i osoba zadužena za operacije u tunelima na jugu pomoću kojih Hamas preko Egipta u Pojas Gaze krijumčari oružje. U ministarstvu zdravstva vlade u Gazi tvrde da je u izraelskim zračnim udarima i granatiranju ubijeno više od 170 osoba, te da je među njima više od polovice civila uključujući 37 djece. Izraelska vojska tvrdi da su pripadnici vojnog krila Hamasa i drugih naoružanih skupina ispalili 1506 raketa iz Pojasa Gaze na Izrael, uključujući 316 raketa ispaljenih 15. studenog, dan nakon što je u zračnom udaru ubijen zapovjednik Hamasovog oružanog krila Ahmed al-Jaabari. Većina raketa, njih 875, eksplodiralo je na otvorenom, nenastanjenom području. Izraelski štit Željezna kupola presreo je 421 raketu u zraku, a 58 je raketa eksplodiralo u urbanim područjima, gdje je ubijeno 5 Izraelaca, a ozlijeđeno ih je 240. Vojska tvrdi da je obrambeni sustav Željezna kupola uspješno presreo rakete u 84% slučajeva, te da je točnost Hamasovog gađanja naseljenih područja u Izraelu ostala ispod 7%.
Read more...

Roger Waters UN Address on Behalf of the Russell Tribunal on Palestine on 29 November 2012 (video)

Roger Waters address at The United Nations 29th November 2012 on behalf of the Russell Tribunal on Palestine
In just a few months we will commemorate the tenth anniversary of the killing of Rachel Corrie, the young peace activist killed by an Israeli soldier driving an armored Caterpillar bulldozer as she tried to protect the house of a pharmacist and his family in Rafah, on Gaza's border. International activists like Rachel Corrie, Tom Hurndall and James Miller took the risks they did, and they, and their families paid the ultimate price, because the international community – your governments and the United Nations itself – had failed to protect the vulnerable Palestinian population living under this prolonged occupation. We are proud, though tears burn our eyes, of the work of these young activists and deeply moved by their sacrifice. But we are angry, too, that our governments and our international institutions, including the General Assembly, have failed to provide the protection that would make Rachel Corrie's sacrifice unnecessary. Also let us not forget the thousands of courageous and anonymous Palestinians and their equally courageous Israeli brothers and sisters in arms (boycott from within) who protest peacefully on a weekly basis for the simple basic right to an ordinary human life. The right to live in dignity and peace, to raise their families, to till the land, to build a just society, to travel abroad, to be free of occupation, to aspire to each and every human goal, just like the rest of us.
Read more...

Israel/Gaza: Israeli Airstrike on Home Unlawful (video)
An Israeli airstrike that killed 12 civilians – the largest number of civilians killed in a single attack during the Gaza fighting in November – was a clear violation of the laws of war. On November 18, 2012, Israeli forces dropped what appears to have been a large aerial bomb on the three-story home of the Dalu family in Gaza City, killing 10 members of the household – one man, five women, and four children. A young man and an elderly woman of the Muzannar family next door were also killed.
Read more...