subota, 17. studenoga 2012.

Peticija Obami: Pomoć Izraelu treba uvjetovati poštivanjem međunarodnog prava i američkih zakona


Na linku možete potpisati peticiju predsjedniku Obami kojom tražimo da američka pomoć Izraelu bude uvjetovana poštivanjem zakona u kojem stoji da se ona ne smije koristiti za kršenje prava Palestinaca. Peticija, koju organizira židovska mirovna organizacija Jewish Voice for Peace, a podržavaju je brojne židovske, kršćanske, muslimanske i druge mirovne organizacije, Obami će biti dostavljena na dan njegove inauguracije.


Hrvatski prijevod teksta peticije:

Poštovani predsjedniče Obama,

Mi smo Amerikanci iz malih i velikih gradova, i Palestinci i Izraelci s drugog kraja svijeta. Mi smo žene, muškarci i djeca koji svaki dan pate u Gazi, na Zapadnoj Obali i u Izraelu, i mi smo ljudi iz cijelog svijeta koji žele okončati tu patnju. Mi smo majke vojnika i djeca onih koji odbijaju služiti u vojsci. Mi smo židovi i muslimani, kršćani i ateisti, i pripadnici brojnih drugih svjetskih tradicija.

Sve nas ujedinjuje odlučnost da u Izraelu i Palestini bude uspješno uspostavljen istinski pravedan mir. Taj je cilj postao još nedostižniji tijekom Vašeg prvog mandata, no američki birači su Vam upravo dali drugu šansu da stvarate povijest.

Naš je zahtjev jednostavan.

Petnaest crkvenih vođa hrabro je progovorilo u svom pismu Kongresu – navodeći načelo koje bi trebalo biti očito: Izrael, najveći dugoročni primatelj američke pomoći, ne smije biti iznad zakona. Gospodine predsjedniče, molimo Vas da uvjetujete američku pomoć Izraelu poštivanjem američkih zakona i međunarodnog prava. Ta se pomoć ne smije koristiti za kršenje prava Palestinaca.

Nepoštivanje zakona i međunarodnog prava ugrožava Palestince, Izraelce, Amerikance i cijeli svijet.


Za potpisivanje peticije potrebno(*) je na linku upisati Ime (First Name), Prezime (Last Name) i Email i kliknuti na Sign Petition. Pod Country možete odabrati svoju zemlju. Ukoliko ne želite da vam ime bude vidljivo na Internetu označite kućicu ispred teksta Display in list as Anonymous.


Izvor i link na peticiju: OBAMA LETTER - U.S. AID TO ISRAEL SHOULD COMPLY WITH THE LAW