četvrtak, 29. studenoga 2012.

Nekoliko vijesti, linkova – uglavnom Palestina/Izrael


PALESTINA/IZRAEL:
PA says will take Israel to ICC if tests prove Arafat assassinated
Palestinska samouprava najavila da će Izrael prijaviti Međunarodnom kaznenom sudu ukoliko testovi dokažu da je Arafat ubijen (28. studeni 2012)
Palestinska samouprava će pokrenuti pravni postupak protiv Izraela na Međunarodnom kaznenom sudu ako ispitivanja forenzičara dokažu da je bivši palestinski predsjednik Arafat ubijen. „Imamo dokaze i indikacije da je (Arafat) ubijen, uključujući izjave izraelskih čelnika kako se moraju riješiti Arafata, no potrebni su nam dokazi koje ćemo podnijeti Međunarodnom kaznenom sudu“, rekao je glavni palestinski istražitelj Tawfiq Tirawi u utorak (27. studenog). Ruski, švicarski i francuski forenzičari su u utorak uzeli uzorke s Arafatovog otkopanog leša kako bi utvrdili jesu li ga izraelski agenti otrovali polonijem. Mnogi Palestinci su uvjereni kako je njihov predsjednik bio žrtva kukavičkog atentata. Francuski je sud u kolovozu otvorio istragu Arafatove smrti 2004. u Parizu, nakon što su u jednom švicarskom institutu u jednom dokumentarnom filmu ustvrdili kako je u Arafatovoj odjeći, koju je dostavila njegova udovica Suha, pronađena visoka razina polonija. Analiza uzoraka potrajat će najmanje 3 mjeseca. Nakon Arafatove smrti, na zahtjev njegove udovice, nije obavljena obdukcija, a francuski liječnici koji su ga liječili nisu mogli utvrditi uzrok smrti. Izrael poriče da je ubio Arafata. Tadašnji izraelski premijer Ariel Sharon je u komi iz koje se najvjerojatnije neće nikad probuditi. Izrael je pozvao palestinske čelnike da objave sve Arafatove liječničke nalaze, koji nakon njegove smrti nisu objavljeni i koji još nisu otvoreni. No neki stručnjaci sumnjaju da je Arafat ubijen polonijem, jer nije pokazivao neke od simptoma, poput ispadanja sve kose. 8 godina se smatra granicom unutar koje je moguće pronaći tragove polonija koji se brzo raspada.
Read more...

Palestine wins European boost for UN vote
Europske zemlje podržale palestinski zahtjev u UN-u (28. studeni 2012)
Još su se neke europske zemlje u srijedu (28. studenog) pridružile Francuskoj podupirući palestinski zahtjev za ograničenim državljanstvom, no Velika Britanija je zatražila od Palestine jamstva da neće Izrael progoniti na Međunarodnom kaznenom sudu. Njemačka se protivi diplomatskom unaprjeđenju PLO-a pri UN-u, te kao Izrael i SAD smatra kako jedini istinski put prema državnosti vodi preko mirovnog sporazuma koji bi se trebao postići u izravnim pregovorima s Izraelom. Palestina ima veliku potporu među zemljama u razvoju i izgleda da će sigurno dobiti dovoljno glasova za unaprjeđenje u status „države promatrača“ u UN-ovoj Općoj skupštini koja broji 193 članice. Švicarska, Danska i Austrija glasat će za palestinski prijedlog, a Francuska je obznanila svoju potporu u utorak (27. studenog). Velika Britanija je najavila da se neće protiviti zahtjevu, no da su joj potrebna dodatna jamstva kako bi ga mogla podržati. Britanski ministar vanjskih poslova Hague je u parlamentu rekao da se Palestinska samouprava mora odmah vratiti pregovorima bez ikakvih preduvjeta, te da treba dati jamstva u vezi svog članstva u drugim specijaliziranim UN-ovim agencijama i djelovanju kroz Međunarodni kazneni sud. Abbas je švicarskom ministru vanjskih poslova obećao da će odmah nakon glasanja u UN-u nastojati ponovo pokrenuti mirovni proces. Izrael i SAD su zaprijetili da će zadržati isplatu pomoći i prihoda od poreza koji su palestinskoj vladi na Zapadnoj Obali potrebni kako bi preživjela. Izraelski ministar vanjskih poslova Lieberman je također izjavio kako razmatra opcije koje uključuju svrgavanje Abbasa s vlasti. Izraelski, britanski i američki diplomati su pokušali PLO nagovoriti da odustane od zahtjeva za unaprjeđenjem statusa. Kad su se ta nastojanja izjalovila, pokušali su natjerati PLO da im da jamstva kako neće Izrael prijavljivati Međunarodnom kaznenom sudu koji procesuira osobe optužene za genocid, ratne zločine i druga kršenja ljudskih prava. SAD je također zaprijetio da bi unaprjeđenje PLO-a u UN-u moglo ugroziti američko financiranje UN-a, a Izrael je najavio da će možda otkazati Pariški protokol, ekonomski sporazum koji je sklopio s Palestinskom samoupravom.
Read more...

Man dies of injuries from Gaza assault
Još jedan Palestinac podlijegao ozljedama zadobivenim u napadu na Gazu (28. studeni 2012)
Jedan je 21-godišnji muškarac preminuo u srijedu (28. studenog) u jednoj egipatskoj bolnici zbog ozljeda koje je zadobio tijekom izraelskog 8-dnevnog napada na Pojas Gaze. Preminuli je teško ranjen u jednom izraelskom zračnom napadu na jedan automobil u Rafahu. Od dogovora o prekidu vatre nekoliko je ljudi umrlo od ranije zadobivenih ozljeda. U ponedjeljak (26. studenog) je jedna Palestinka podlegla ozljedama zadobivenim u jednim izraelskom zračnom udaru na grad Gazu. Isti je dan umro i Ahmad Ali Masharawi (brat BBC-evog novinara Jihada Masharawija čiji je 11-mjesečni sin ubijen u istom napadu), koji je zadobio teške opekline kad je jedan izraelski projektil pogodio njegov vrt u gradu Gazi 14. studenog. U istom su napadu ubijeni i 11-mjesečni Omar, te još jedna 19-godišnja trudnica koja je nosila blizance. Najmanje je 170 osoba ubijeno u Pojasu Gaze od početka izraelskog napada, a ranjeno ih je više od 1000. U istom je razdoblju ubijeno 6 Izraelaca. U izraelskom bombardiranju teško je oštećena civilna infrastruktura u Pojasu Gaze, koji se još uvijek nije oporavio od 3-tjedne izraelske ofenzive 2008/09. u kojoj je ubijeno gotovo 1400 Palestinaca, uključujući 300 djece.
Read more...

7 hurt in new breach of Gaza ceasefire
7 ranjenih u novom kršenju prekida vatre u Gazi (29. studeni 2012)
Izraelske su snage u srijedu (28. studenog) otvorile vatru i ranile 7 Palestinaca u blizini granice u središnjem dijelu Pojasa Gaze. 7 je osoba, uključujući 1 teško, ranjeno istočno od izbjegličkih logora al-Maghazi i al-Bureij. Glasnogovornica izraelske vojske je izjavila kako su „izgrednici“ oštetili ogradu na granici i pokušali ući u Izrael, te da su vojnici postupali „sukladno pravilima“ koja uključuju otvaranje vatre. Prije toga ranjen je jedan 27-godišnji Palestinac u blizini Beit Hanouna na sjeveru Pojasa Gaze dok je skupljao staro željezo i šljunak. Izrael je Palestincima zabranio da ulaze na područje od nekoliko stotina metara uz granicu, no pristao je ublažiti ova ograničenja u sklopu dogovora o prekidu vatre postignutog 21. studenog kojim je okončan 8-dnevni rat.
Read more...

Abbas to address UN ahead of upgrade vote
Abbas će se obratiti UN-u prije glasanja o unaprjeđenju palestinskog statusa (28. studeni 2012)
Velika većina zemalja u Općoj skupštini UN-a podržava rezoluciju kojom će Palestina postati država ne-članica. Do sada su 132 zemlje priznale državu Palestinu, a taj će se broj povećati. Očekuje se da će 6 država – uključujući Izrael, SAD, Kanadu, Mikroneziju i Nauru – glasati protiv rezolucije. Njemačka je u srijedu izrazila svoje protivljenje diplomatskom unaprjeđenju Palestinaca u UN-u. Australija, koja obično u UN-u svojim glasom podupire Izrael, ostat će suzdržana, jer australska premijerka Gillard nije dobila potporu svog kabineta za glasanje protiv. Švicarska, Danska, Portugal, Norveška, Španjolska i Austrija će poduprijeti rezoluciju.
Read more...

Israel's navy arrests 9 fishermen off Gaza coast
Izraelska mornarica uhitila 9 ribara uz obalu Gaze (28. studeni 2012)
Izraelske snage su u subotu (28. studenog) uhitile 9 ribara koji su lovili ribu 6 milja od obale Pojasa Gaze. Izraelska je mornarica otvorila vatru na 2 palestinske ribarske brodice, zaplijenila obje brodice i privela 9 ribara. Glasnogovornik izraelske vojske je izjavio da su brodice skrenule s područja određenog za ribolov i da se nisu odazvale na pozive da se zaustave, te su stoga uhvaćene. Ribari su odvedeni na ispitivanje u izraelski grad Ašdod. U sklopu posljednjeg dogovora o prekidu vatre između Izraela i Pojasa Gaze, Izrael je pristao dopustiti palestinskim ribarima da isplovljavaju do 6 nautičkih milja od obale Gaze umjesto dosadašnjih 3 milje, koje je Izrael nametnuo u sklopu svoje opsade Pojasa Gaze. U Sporazumima iz Osla Izrael je pristao da ribolovna zona bude do 20 nautičkih milja od obale Gaze, no već nekoliko godina nameće svoje ograničenje od 3 milje i otvara vatru na ribare koji isplove preko te granice. Izrael vode Pojasa Gaze kontrolira od svoje okupacije tog područja 1967.
Read more...

Official: Egypt to crack down on Gaza tunnels
Egipat namjerava zatvoriti tunele koji vode u Gazu (29. studeni 2012)
Jedan egipatski sigurnosni izvor je u srijedu (28. studenog) obznanio da egipatske sigurnosne službe planiraju „izvanrednu“ akciju protiv krijumčarskih tunela koji se nalaze ispod granice s Gazom. Prema tom izvoru tuneli na granici trenutno rade na 5% svojih prijašnjih kapaciteta, a u Pojas Gaze se uglavnom krijumčari građevinski materijal. Izrael je područje s tunelima bombardirao tijekom svog 8-dnevnog rata u Gazi koji je završio 24. studenog prekidom vatre. Kairo želi zaustaviti krijumčarenje u sklopu dogovora o primirju koji je postignut uz egipatsko posredovanje. Izrael zabranjuje uvoz građevinskog materijala za privatni sektor u Pojasu Gaze, pa stanovnici pokušavaju ponovno izgraditi svoje porušene domove i tvrtke oslanjajući se na građevinske materijale prokrijumčarene kroz tunele. U izraelskoj nevladinoj organizaciji Gisha tvrde da oko 47% robe za civile ulazi u Gazu kroz te tunele, uključujući cement, rezervne dijelove, elektronsku opremu i gorivo. Od 2007. godine Izrael je zatvorio 3 od 4 graničnih prijelaza za dostavu robe u Gazu, tako da je jedini otvoreni prijelaz Kerem Shalom. Iako je kapacitet tog prijelaza povećan, upozoravaju u Gishi, on ne može zadovoljiti potrebe stanovništva koje bi nastale u slučaju da se zatvore tuneli i da prijelaz Rafah ostane zatvoren za prijevoz komercijalne robe i goriva.
Read more...


SIRIJA:
Car bombs kill 34 in pro-Assad Damascus suburb
Two car bombs exploded in an attack that killed at least 34 people on Wednesday in a district of the Syrian capital loyal to President Bashar Assad. The explosions struck the eastern neighborhood of Jaramana, home to many of Syria's Druze minority as well as Christians who have fled violence elsewhere, ripping through nearby shops and bringing debris crashing down on cars. ... Two smaller bombs also exploded in Jaramana at about the same time as the car bombs, around 7 a.m. In total at least 47 people were killed, the Syrian Observatory for Human Rights said. Eighty three people were seriously wounded.
Read more...


EGIPAT:
Egypt protests continue in deadlock over Mursi powers
Hundreds of protesters were in Cairo's Tahrir Square for a sixth day on Wednesday, demanding that Egyptian President Muhammad Mursi rescind a decree they say gives him dictatorial powers. Five months into the Islamist leader's term, and in scenes reminiscent of the popular uprising that unseated predecessor Hosni Mubarak last year, police fired teargas at stone-throwers following protests by tens of thousands on Tuesday against the declaration that expanded Mursi's powers and put his decisions beyond legal challenge.
Read more...


JORDAN:
POMEPS Conversations 8 with Jillian Schwedler ~ 11.16.12 (video)