srijeda, 7. studenoga 2012.

Amnesty International od Izraela traži oslobađanje nenasilnog aktivista Bassema Tamimija


Informacije iz članka Israeli authorities must release Palestinian prisoner of conscience in West Bank od 1. studenog 2012. koji u potpunosti na engleskom možete pročitati na linku.

Amnesty International je pozvao izraelske vojne vlasti da prekinu kampanju uznemiravanja, zastrašivanja i arbitrarnog pritvora usmjerenu protiv palestinskog aktivista Bassema Tamimija na okupiranoj Zapadnoj Obali.

Tamimi se nalazi u izraelskom pritvoru od prošlog tjedna kada je uhićen na nenasilnom prosvjedu protiv otimanja palestinske zemlje od strane izraelskih kolonista.

Amnesty International je upozorio da se Tamimi u pritvoru nalazi isključivo zbog nenasilnog korištenja svojih prava na slobodu izražavanja i okupljanja, te od izraelskih vlasti zatražio njegovo trenutačno i bezuvjetno oslobađanje.

Tamimi je uhićen 24. listopada nakon nenasilnog prosvjeda u jednom supermarketu u kolonističkom naselju Sha'ar Benjamin sjeverno od Ramalle. Više od 100 prosvjednika okupilo se kako bi pozvalo na okončanje okupacije i bojkot svih izraelskih proizvoda.

Tamimija optužuju da je napao policajca, te da je sudjelovao u nedopuštenom prosvjedu i aktivnostima protiv javnog reda, a ako bude osuđen, morat će odslužiti i još jednu ili više uvjetnih kazni s prethodnog suđenja: 2 mjeseca zbog sudjelovanja u nedopuštenom prosvjedu i 17 mjeseci zbog „aktivnosti protiv javnog reda“.

Tamimi je prethodno osuđen u svibnju 2012. na 13 mjeseci zatvora zbog svoje uloge u organiziranju redovitih nenasilnih prosvjeda protiv izraelskih kolonističkih naselja na Zapadnoj Obali, a Amnesty International je već tada tražio njegovo trenutačno i bezuvjetno oslobađanje, vjerujući kako se radi o zatočeniku savjesti.

Gradnja i širenje izraelskih kolonističkih naselja na okupiranoj Zapadnoj Obali predstavljaju kršenje međunarodnog humanitarnog prava.

Prema izjavama svjedoka i izvještavanju medija, 24. su listopada izraelske policijske i sigurnosne snage nenasilne prosvjednike nakon prosvjeda, po njihovom izlasku iz supermarketa, pretukle i na njih ispalile granate za omamljivanje.

Bassemova žena Nariman je izjavila: „Policija je brutalno postupala tijekom uhićenja. Bassema su bacili na zemlju i pritiskali ga dok su mu na ruke stavljali lisice. Tukli su svakog tko im se pokušao približiti.“

Unatoč tome što je policija koristila nepotrebnu i pretjeranu silu, vojni je tužitelj Bassema Tamimija optužio za napad na policajca na temelju svjedočanstva jednog policajca koji tvrdi da ga je Tamimi udario po ruci.

U Amnesty Internationalu tvrde kako su njihovi pripadnici razgovarali sa svjedocima i pregledali brojne video snimke prosvjeda, no unatoč tome nisu pronašli nikakav dokaz da su Tamimi ili bilo koji drugi prosvjednik bili nasilni. Tamimi je predan nenasilnom pružanju otpora i poznat je po sudjelovanju i organiziranju nenasilnih prosvjeda. Još je jedan palestinski prosvjednik, koji je u međuvremenu pušten na slobodu uz jamčevinu, optužen za slične prijestupe.

Tamimi se nakon uhićenja u pritvoru žalio na bol u prsnom košu, otežano disanje i umor.

Bassem Tamimi živi u selu al-Nabi Saleh, 21 km sjeverozapadno od Ramalle na Zapadnoj obali.

U srpnju 2008. izraelski su kolonisti iz obližnjeg kolonističkog naselja Halamish počeli koristiti izvor Qaws koji se nalazi na zemlji sela al-Nabi Saleh i koji mještani tog i obližnjeg sela Deir Nitham koriste za navodnjavanje usjeva. Kolonisti su u veljači 2009. počeli graditi objekte na mjestu izvora.

Palestinci su se žalili da kolonisti grade na privatnoj palestinskoj zemlji i da njihova gradnja šteti drugoj imovini uključujući drveću, no izraelska je policija rutinski odbacila sve pritužbe Palestinaca protiv kolonista zbog „nedostatka dokaza“.

Izraelska Civilna uprava zabranila je Palestincima da posjećuju mjesto izvora Qaws u skupinama i petkom, kad je kolonistima dopušten slobodan pristup izvoru.

Mještani su 9. prosinca 2009. počeli održavati tjedne prosvjede svakog petka kada se oko podneva u središtu sela okupe mještani i mirovni aktivisti te se mirno upute prema izvoru. Izraelska vojska u mnogo je navrata upotrijebila nepotrebnu i pretjeranu silu, uključujući uporabu granata za omamljivanje, papreni sprej, palice i vatreno oružje.

Prosvjednicima obično nije dopušteno da dođu do izvora, a izraelska vojska redovito upada u selo, obično tijekom noći, pretražuje kuće i uhićuje mještane, uključujući djecu mlađu od 15 godina.

Bassem Tamimi, kao jedan od organizatora prosvjeda u al-Nabi Salehu i koordinator selskog narodnog odbora, i njegova obitelj meta su oštrog postupanja od strane izraelske vojske.

Izraelske su snage od početka održavanja redovitih prosvjeda mnogo puta upadale u Tamimijevu kuću i pretraživale je. Tamimijeva je supruga bila uhićena 2 puta, a dvojica njegovih sinova bili su ozlijeđeni – Wa'ed je 5 dana proveo u bolnici nakon što je pogođen u nogu gumenim metkom, a Mohammed je ozlijeđen patronom suzavca koja je ispaljena izravno u njega i koja ga je pogodila u rame.

Izraelska je vojska Bassema Tamimija do danas uhićivala 11 puta, a vojni ga je sud osudio samo jednom, na temelju optužbi koje Amnesty International smatra neutemeljenima.


Izvor i više informacija: Israeli authorities must release Palestinian prisoner of conscience in West Bank


DODATNO:
PALESTINA/IZRAEL:
Israeli raids on Gaza draw 18 rocket fires
Nakon izraelskih napada iz Gaze ispaljeno 18 raketa (29. listopad 2012.)
Pripadnici palestinskih naoružanih skupina ispalili su u ponedjeljak (29. listopada) iz Pojasa Gaze 18 raketa na južni Izrael, nakon što je u izraelskom zračnom napadu u nedjelju (28. listopada) ubijen 1 pripadnik Hamasa, čime je okončano razdoblje od nekoliko dana prekida vatre. Najmanje je 18 raketa palo na izraelski teritorij, no u raketiranju nije bilo ozlijeđenih niti je prouzročena materijalna šteta. Palestinske naoružane skupine rakete su na Izrael ispaljivale i dan ranije, u nedjelju. Tijekom noći između nedjelje i ponedjeljka izraelska je vojska izvela 2 zračna udara u kojima također nitko nije ozlijeđen. Posljednji val nasilja pokrenut je rano u nedjelju (28. listopada) kada su izraelske snage prešle granicu i ušle na jug Pojasa Gaze, te se sukobile s pripadnicima oružanog krila Hamasa. Nakon što je u nedjelju u zračnom napadu ubijen jedan, te ranjen još jedan pripadnik Hamasa, iz Pojasa Gaze je istog dana na Izrael ispaljeno 7 raketa, od kojih su 2 pogodile grad Beershevu na jugu Izraela, u kojem je zbog raketiranja taj dan otkazana nastava u školama.
Read more...

The Levy report vs. international law
The West Bank is under the effective control of Israel. Israel acquired this control through a military campaign and maintains it through military force. Even those who hold that Israel has "a claim to sovereign rights" in the West Bank cannot claim that Israel was the rightful sovereign of the territory when it seized control over it. Accordingly, contrary to what is claimed in the Levy report, it is manifestly clear that the West Bank is occupied by Israel. Indeed, the Israeli Supreme Court has repeatedly and consistently ruled that the territory of the West Bank is subject to belligerent occupation. Furthermore, concerning the settlements in the West Bank, it has to be emphasized that Article 49 (6 ) of the Fourth Geneva Convention, which prohibits a state from transferring parts of its own civilian population to territory it occupies, does not merely prohibit the occupying state from forcefully transferring parts of its population; it also prohibits any action by the occupier which facilitates such transfer. The ICRC commentary on the Fourth Geneva Convention makes clear that Article 49 (6 ), like the convention as a whole, aims to protect the local population in the occupied territory and not the population of the occupying state. Furthermore, international humanitarian law prohibits any action by an occupying power aimed at altering the intrinsic characteristics of the occupied territory, including any measures that affect its demographic, cultural or social composition.
Read more...

Israel's illegal closure of the Gaza Strip
Ilegalna izraelska blokada Pojasa Gaze
Izrael Pojasu Gaze nameće svoju politiku zatvaranja granica i izolacije od 1991. Trenutni, najekstremniji, oblik te politike primjenjuje se bez prekida od 14. lipnja 2007, nakon što je Hamas preuzeo kontrolu nad Pojasom Gaze. Unatoč razornim učincima „Operacije Lijevano olovo“ Izrael nastavlja primjenjivati svoju politiku zatvaranja granica i graničnih prijelaza. Pojas Gaze je već dulje od 5 godina neprekidno odsječen od vanjskog svijeta. Palestincima je dopušteno da to područje napuste samo u krajnje ograničenim okolnostima, izvoza gotovo da ni nema, a uvoz je sveden na vrlo ograničen broj proizvoda u dramatično nedovoljnim količinama. Izraelske vlasti ilegalnu blokadu Pojasa Gaze provode kao oblik kolektivnog kažnjavanja. Trenutni režim blokade krši brojna načela međunarodnog humanitarnog prava i međunarodnog prava ljudskih prava, između ostalog, članak 43 Haških pravila, te članke 33, 55 i 56 Četvrte ženevske konvencije, pravo na život, pravo na adekvatni životni standard, pravo na najviši dostupni zdravstveni standard, pravo na slobodu kretanja i pravo na samoodređenje, koje je neophodno za razvoj društva u kojem ljudi mogu živjeti dostojanstvenim životom.
Read more...

Violations of Children's Rights in the Gaza Strip (01– 30 September 2012)
Kršenja prava djeteta u Pojasu Gaze (1-30. rujan 2012)
Osmero djece u dobi između 4 i 15 godina ranjeno je u incidentima u kojima su prekršena prava djeteta u Pojasu Gaze. 5 je djece ozlijedila izraelska okupacijska vojska: 10. rujna 2012. 4 djece u dobi između 3 i 10 godina, uključujući 3 braće, ranjeno je u izraelskom granatiranju civilnih kuća u izbjegličkom logoru al-Nusairat u središnjem dijelu Pojasa Gaze. Istog je dana jedno 6-godišnje dijete ranjeno šrapnelom u desno bedro pri izraelskom granatiranju tunela u selu al-Shoka, jugoistočno od Rafaha. Još je 3 djece ranjeno u različitim incidentima: jedan je 8-godišnji dječak ranjen dok se igrao oružjem svog oca, jedan je 15-godišnji dječak ranjen metkom iz nepoznatog izvora, dok je 3. dječak (17) ranjen metkom u desnu ruku za vrijeme dok se nalazio na lokaciji za obuku palestinskih oružanih skupina u Rafahu. Od početka godine do rujna 2012. u izraelskim je napadima u Pojasu Gaze ranjeno 60 djece, dok je broj ostale djece ranjene u Pojasu Gaze (zbog sigurnosnog kaosa ili neispravnog rukovanja oružjem) u istom razdoblju iznosio 35. Izraelska okupacijska vojska također je tijekom rujna uhitila 9 palestinske djece u dobi između 13 i 16 godina, uključujući 6 djece iz izbjegličkog logora al-Bureij u središnjem dijelu Pojasa Gaze i 3 djece iz grada Beit Lahia na sjeveru Pojasa Gaze dok su pokušavala prijeći granicu između Pojasa Gaze i Izraela i ući u Izrael. Od početka 2012. do 30. rujna u Pojasu Gaze je uhićeno ukupno 21 dijete. Također, jednoj je 10-godišnjoj djevojčici iz izbjegličkog logora Jabalia u Pojasu Gaze, koja se trebala liječiti u bolnici al-Maqased u Jeruzalemu, u rujnu onemogućeno da prijeđe granicu na graničnom prijelazu Beit Hanoun (Erez) kako bi otputovala u Jeruzalem.
Read more...

‘Material support’ law used in Holy Land 5 case is how U.S. government harasses Palestine solidarity activists
Američka vlada zlorabi zakon o „materijalnoj potpori“ kako bi kriminalizirala solidarnost s Palestincima (2. studeni 2012)
5 propalestinskih activista u SAD-u osuđeno je za „materijalnu potporu“ terorističkim skupinama zbog doniranja istim humanitarnim organizacijama za siromašne Palestince koje je američka vlada podupirala putem američke državne agencije USAID.
Read more...


SVIJET:
British have invaded nine out of ten countries
A new study has found that at various times the British have invaded almost 90 per cent of the countries around the globe. The analysis of the histories of the almost 200 countries in the world found only 22 which have never experienced an invasion by the British.
Read more...