nedjelja, 9. rujna 2012.

Vijesti, linkovi - Palestina/Izrael, Egipat


PALESTINA/IZRAEL:
Israel: “Two Missiles Fired From Gaza”
Dva projektila iz Gaze pogodila Izrael (09. rujan 2012.)
Izraelski izvori javljaju da su tijekom noći u subotu iz Pojasa Gaze na Izrael ispaljene 2 Grad rakete. Jedna je ispaljena na Beershebu (Be'er Al-Sabe') na jugu zemlje i pala je na otvoreno područje gdje nije prouzročila nikakve žrtve ni štetu. Druga je ispaljena na Netivot i pogodila je 2 civilna doma, te prouzročila veliku materijalnu štetu. Lakše je ozlijeđeno 3 Izraelaca. Izraelska je vojska u srijedu (5. rujna) i četvrtak (6. rujna) u zračnim napadima ubila 6 Palestinaca u Pojasu Gaze: 3 u srijedu u noći kad su izraelske zračne snage ispalile projektile na područje istočno od izbjegličkog logora Al-Boreij i još 3 u četvrtak ujutro kad je vojska bombardirala grad Beit Hanoun.

Read more...

Four Workers Hospitalized After Being Assaulted By Soldiers
Četvorica radnika hospitalizirana nakon napada vojnika (09. rujan 2012.)
Četvorica palestinskih radnika ozlijeđena su kasno u subotu (08. rujna) u noći u napadu izraelskih vojnika južno od Hebrona na jugu Zapadne obale. Ozlijeđeni su hospitalizirani u lokalnoj bolnici Abu Al-Hasan. Radnici su pokušavali otići u Izrael gdje su zaposleni na građevinskim poslovima. Vojnici su zaustavili njihov automobil na području Jibna, južno od Hebrona, i pretukli ih po raznim dijelovima tijela, uglavnom po glavama, rukama i nogama. Liječnički je izvor priopćio kako su radnici pretrpjeli umjerene ozljede i da su krvarili iz glava, ruku i nogu.
Read more...

Soldiers Attack Nabi Saleh Weekly Protest
Vojnici napali tjedni prosvjed u Nabi Salehu (07. rujan 2012.)
Izraelski su vojnici u petak (07. rujna 2012.) napali tjedni nenasilni prosvjed u selu Nabi Saleh u blizini Ramalle na Zapadnoj obali. Vojnici su na prosvjednike ispaljivali plinske bombe i gumom presvučene metke, te ih polijevali otpadnom vodom. Lokalni mještani i međunarodni mirovni aktivisti prosvjedovali su izvikujući parole protiv izraelske okupacije i ilegalnih kolonističkih naselja, te eskalacije stalnih kolonističkih napada na mještane, njihove domove i zemlju. Prosvjednici su osudili američku potporu ilegalnoj izraelskoj okupaciji i Obamino priznavanje okupiranog Jeruzalema kao „ujedinjenog glavnog grada Izraela“. Desetci izraelskih vojnika bili su razmješteni oko sela i na njegovim ulazima, naročito na području Ein Al-Qous, koje je ilegalno konfiscirano, i oko zemlje koju Izrael namjerava konfiscirati. Ranije u petak izraelska je vojska privela 11 aktivista, uključujući jednog snimatelja, dok su pokušavali ući u selo kako bi sudjelovali u prosvjedu. Nakon što je vojska napala nenasilne prosvjednike, izbili su sukobi u kojima je nekoliko mladića vojsku gađalo kamenjem.
Read more...

PCHR Weekly Report: Israeli forces kill 3 Palestinians, wound 7 in air strikes and ground attacks
Iz tjednog izvještaja PCHR-a: Izraelske snage ubile 3, ranile 7 Palestinaca u zračnim i kopnenim napadima (07. rujan 2012.)
Izraelski napadi na Pojas Gaze: Izraelski ratni zrakoplov ispalio je 05. rujna 2012. u Pojasu Gaze projektil na nekoliko pripadnika palestinskog pokreta otpora, pri čemu su ubijena 3 pripadnika pokreta otpora, a četvrti je teško ranjen. U subotu 01. rujna 2012. oko ponoći izraelski su helikopteri ispalili 2 projektila na 2 objekta za obuku palestinskog pokreta otpora na sjeverozapadu grada Gaze. U bombardiranju su ranjena 3 pripadnika palestinskog pokreta otpora, a oštećeni su i 1 obližnja kuća i 2 škole. Izraelski su ratni zrakoplovi 03. rujna 2012. bombardirali jedan objekt za obuku palestinskog pokreta otpora u izbjegličkom logoru al-Nussairat u središnjem dijelu Pojasa Gaze. Nije bilo dojava o žrtvama. Izraelske su snage nastavile otvarati vatru na palestinske ribarske čamce u Pojasu Gaze. 03. rujna 2012. izraelski su ratni brodovi otvorili vatru na palestinske ribarske čamce na sjeveru Pojasa Gaze. Nije bilo dojava o žrtvama. Izraelske su snage uhitile 3 palestinske djece koja su pokušavala iz Pojasa Gaze ući u Izrael. Izrael je nastavio nametati totalnu blokadu i izolaciju Pojasa Gaze od ostatka svijeta.
Izraelski napadi na Zapadnoj obali: Izraelske su snage tijekom proteklog tjedna izvele 49 upada u palestinske zajednice na Zapadnoj obali i otele 30 Palestinaca, uključujući 5 djece.
Kolonistička naselja: Izraelske su snage nastavile širiti kolonistička naselja na Zapadnoj obali, a izraelski kolonisti napadati palestinske civile i njihovu imovinu. 01. rujna 2012. izraelski Visoki sud je odbacio žalbu 'Alija Saleema Mouse iz sela al-Khader, južno od Betlehema, koji je tražio da se zaustavi rušenje njegove kuće u kojoj živi 7 osoba, vodenog bunara i jedne poljoprivredne prostorije koji su smješteni u blizini izraelske vojne promatračnice. Izraelski Visoki sud također je 29. kolovoza 2012. objavio odluku da se sruši i obližnja kuća u vlasništvu Mousinog oca u kojoj živi 17 osoba. 02. rujna 2012. izraelske su snage ušle u selo Nahalin, zapadno od Betlehema i lokalnom selskom vijeću dostavile naloge za evakuaciju i konfiskaciju 100 dunuma zemlje na područjima Wadi al-Sakran i Khirbat al-Deir jugozapadno od sela. 04. rujna 2012. izraelski su kolonisti zapalili vrata samostana na području Latron, zapadno od okupiranog Jeruzalema i ispisali protukršćanske parole u kojima su vrijeđali Krista, te ime divljeg kolonističkog naselja „Migron“ (koje je evakuirano temeljem izraelske sudske odluke). Redovnici su kontaktirali izraelsku policiju koja je otvorila istragu incidenta. 05. rujna 2012. nekoliko izraelskih kolonista iz kolonističkog naselja „Yits'har“, koje se nalazi na zemlji sela Bourin, južno od Nablusa, uništilo je 20 maslinovih stabala. Istog dana desetci izraelskih kolonista iz kolonističkog naselja „Carme'il“, južno od Hebrona, okupili su se na području Khirbat Um al-Khair, jugoistočno od sela Yatta i onemogućavali palestinskim pastirima da izvedu svoju stoku na ispašu.
Izraelski napadi na nenasilne prosvjede: Izraelske su snage u proteklom tjednu upotrijebile silu kako bi raspršile nenasilne prosvjede protiv izgradnje aneksijskog Zida, kolonističkih naselja, te drugih izraelskih postupaka na Zapadnoj obali, uslijed čega je ozlijeđeno 3 palestinskih civila, uključujući 1 ženu. Na nekoliko sati je privedeno 5 palestinskih civila, uključujući 2 žene:
Nakon molitve petkom 31. kolovoza 2012. desetci palestinskih civila i međunarodnih i izraelskih aktivista za ljudska prava sudjelovali su u nenasilnom prosvjedu u selu Bil'in, zapadno od Ramalle, prosvjedujući protiv izgradnje aneksijskog Zida i kolonističkih naselja, te u znak sjećanja na Rachel Corrie, američku aktivisticu za ljudska prava koju je pregazio izraelski vojni buldožer u Pojasu Gaze 2003. godine. Prosvjednici su se približili području na kojem se nalazi aneksijski Zid i preko megafona izraelske koloniste u kolonističkom naselju „Matitjahu“ pozvali da napuste palestinsku zemlju. Izraelski vojnici koji su bili smješteni na tom području ispalili su gumom presvučene metalne metke, zvučne bombe i suzavac na prosvjednike, a nekoliko je prosvjednika imalo zdravstvenih poteškoća zbog udisanja suzavca.
Nakon molitve petkom 31. kolovoza 2012. desetci palestinskih civila i međunarodnih i izraelskih aktivista za ljudska prava prosvjedovali su u selu Ni'lin, zapadno od Ramalle, protiv izgradnje aneksijskog Zida i kolonističkih naselja. Prosvjednici su se približili području na kojem se nalazi aneksijski Zid, a vojnici raspoređeni na tom području odmah su na njih počeli ispaljivati gumom presvučene metalne metke, zvučne bombe i suzavac. Neki su prosvjednici imali problema zbog udisanja suzavca.
Prosvjed je nakon molitve petkom 31. kolovoza 2012. održan i u selu Nabi Saleh. Desetci palestinskih civila i izraelskih i međunarodnih aktivista za ljudska prava okupili su se u središtu sela Nabi Saleh, sjeverozapadno od Ramalle i započeli svoj tjedni nenasilni prosvjed protiv izgradnje aneksijskog Zida i kolonističkih naselja. Prosvjednici su se kretali prema vratima koja su izraelske snage postavile u blizini ulaza u selo i koja vode do palestinske zemlje koju pokušavaju zaposjesti izraelski kolonisti iz obližnjeg kolonističkog naselja „Halamish“. Izraelski vojnici, koji su bili gusto raspoređeni na tom području i u blizini svih ulaza u selo od jutra, počeli su se sukobljavati s prosvjednicima koji su željeli doći do zemlje kojoj prijeti otimačina. Vojnici su ispaljivali bojeve i gumom presvučene metke, zvučne bombe i suzavac na prosvjednike. Ozlijeđeno je 3 palestinskih civila, uključujući 1 ženu, dok ih je nekoliko imalo problema zbog udisanja suzavca. Izraelske su snage na neko vrijeme privele palestinskog aktivista Mohammeda 'Abdul Karim al-Khatiba (38), a oteto je još 4 palestinskih civila, uključujući 2 žene, no oslobođeni su uz jamčevinu istog dana oko 23 sata.
Read more...

Palestinians Hold Protests Against High Living Costs
Palestinci prosvjedovali protiv visokih cijena (07. rujan 2012.)
U četvrtak (06. rujna) navečer i u petak (07. rujna) ujutro diljem Zapadne obale održano je nekoliko prosvjeda. Tisuće mladih Palestinaca okupile su se na ulicama prosvjedujući protiv oštrog porasta troškova života unatoč ograničenim prihodima većine stanovnika. Prosvjednici su u Ramalli uzvikivali parole protiv premijera Fayyada i zatražili njegovu ostavku, pozivajući njega i njegovu vladu na odgovornost zbog krize. Veliki su prosvjedi održani u mjestima Beit Jala, al-Khader, Beit Sahour i drugim područjima u okolici Betlehema, a neki prosvjednici blokirali su ulice kamenjem i zapaljenim automobilskim gumama. Prosvjednici su izrazili svoje protivljenje poskupljenjima i naglom porastu cijena hrane i goriva. Desetci prosvjednika sjeli su na glavne ceste i blokirali promet. Prosvjednici ne prihvaćaju porast cijena u trenutku visoke nezaposlenosti i dok plaće jedva dostaju za prehranjivanje obitelji. Vozači u javnom prijevozu u Ramalli održali su u ponedjeljak (3. rujna) 2-satni štrajk upozorenja zbog naglog porasta cijena goriva i povećanja poreza, a najavili su i novi, veći štrajk za slijedeći ponedjeljak ukoliko vlada ne spusti cijene goriva na njihovu normalnu razinu. Prosvjedovalo se i u Hebronu gdje su mještani izrazili svoje protivljenje sadašnjoj situaciji i povećanju poreza za stanovnike Zapadne obale. Skupine mladih preko internetskih su društvenih mreža prije prosvjeda pozivale građane da se suzdrže od bilo kakvih postupaka koji bi rezultirali uništavanjem javne imovine ili cesta, te od izravnog ispoljavanja gnjeva prema policiji ili sigurnosnim snagama. Podsjetili su da se i sigurnosne snage i vladini zaposlenici već nekoliko mjeseci i sami suočavaju s ekonomskim problemima. Aktivisti su naglasili da su prosvjedi nenasilni i demokratski oblik izražavanja protivljenja trenutnoj situaciji, te napomenuli kako su se neki elementi infiltrirali među prosvjednike s ciljem stvaranja kaosa. Premijer vlade u Ramalli Fayyad je pak u razgovoru s talijanskim ministrom vanjskih poslova Terzijem u Ramalli u četvrtak (06. rujna) izjavio kako izraelska ograničenja i ilegalna politika koju Izrael provodi na Zapadnoj obali utječu na cijelu situaciju i sprječavaju ekonomski rast na okupiranom području.
Read more...


EGIPAT:
Egypt and Neo-Liberal Economics (video)