srijeda, 18. travnja 2012.

Palestinski zarobljenici štrajkaju glađu


Informacije iz članka Palestinian Prisoners on Hunger Strike: The Struggle for Freedom, for Justice, for Palestine Continues od 15. travnja 2012. koji je napisala Reham Alhelsi i koji u cijelosti na engleskom možete pročitati na linku.


Prema informacijama organizacija za zaštitu palestinskih zarobljenika trenutno glađu štrajkaju slijedeći zatvorenici/pritvorenici:

1. Bilal Thiab štrajkom glađu već 41 dan prosvjeduje protiv administrativnog pritvora
Administrativni pritvorenik Bilal Thiab (27), iz mjesta Kufr Ra'i kod Jenina, štrajkati glađu je započeo 1. ožujka 2012. u znak solidarnosti s Hanom Ash-Shalabi i u znak prosvjeda protiv administrativnog pritvaranja. Thiab je u administrativnom pritvoru od kolovoza 2011. Nakon što su mu ukinuli posjete odvjetnika, Thiab je u drugoj fazi svog štrajka glađu prestao piti vodu. Njegovo se zdravstveno stanje pogoršava i trenutno se nalazi u „bolnici“ u zatvoru Ramleh, a kretati se može samo pomoću invalidskih kolica. Thiab je pritvaran nekoliko puta, a ukupno je u izraelskim zatvorima proveo 7 godina. U administrativnom pritvoru, koji mu je nedavno produljen, proveo je godinu dana.

2. Tha'ir Halahleh štrajkom glađu već 43 dana prosvjeduje protiv administrativnog pritvora
Tha'ir Halahleh (33), iz mjesta Kharas u blizini Hebrona, svoj je štrajk glađu započeo 1. ožujka 2012. u znak solidarnosti s Hanom Ash-Shalabi i prosvjeda protiv administrativnog pritvora. Izraelske su vlasti 5. travnja 2012. onemogućile članovima njegove obitelji da ga posjete unatoč prethodnom dogovoru između izraelskih zatvorskih vlasti i Crvenog križa. Izraelske su zatvorske vlasti Halahlehovu obitelj obavijestile da Tha'iru posjete obitelji neće biti dopuštene do lipnja 2012. Halahlehovo se zdravstveno stanje pogoršava i trenutno se nalazi u „bolnici“ u zatvoru Ramleh. Nedavno izraelske vlasti ni njegovom odvjetniku nisu dopustile da ga posjeti. Halahleh je bio pritvaran nekoliko puta, a u izraelskim je zatvorima proveo ukupno 9 godina, od čega 6 u administrativnom pritvoru bez optužbi i suđenja. Od svog posljednjeg pritvaranja, Halahleh je u administrativnom pritvoru bez da je za bilo što optužen i bez suđenja već 22 mjeseca.

3. Hasan As-Safadi 38 dana štrajkom glađu prosvjeduje protiv administrativnog pritvora
Hasan As-Safadi (34) iz Nablusa 5. je ožujka 2012. započeo štrajkati glađu u znak prosvjeda protiv administrativnog pritvora. 6. travnja prebačen je u „bolnicu“ u zatvoru Ramleh zbog pogoršanog zdravstvenog stanja. As-Safadi je prestao uzimati i vodu i pati od nesvjestice, jake glavobolje i bolova u trbuhu, niske razine šećera u krvi. Do sada je smršavio 24 kilograma. Kako bi ga prisilile da prekine svoj štrajk glađu izraelske su mu vlasti zaprijetile da će ga kazniti novčanom kaznom od 1000 novih izraelskih šekela za svaki dan štrajka i da će mu zabraniti posjete članova obitelji. 10. travnja 2012. As-Safadi je navodno pao u komu, a zdravlje mu se nastavlja pogoršavati. As-Safadi je u administrativnom pritvoru proveo 10 godina. Dva puta je bio puštan na slobodu i ponovno uhićivan. Njegova sestra tvrdi da su mu nudili deportaciju u zamjenu za zatočeništvo, no on je to odbio.

4. Omar Abu Shallal 38 dana štrajkom glađu prosvjeduje protiv administrativnog pritvora
Omar Abu Shalal (54) iz Nablusa svoj je štrajk glađu započeo 5. ožujka 2012. u znak prosvjeda protiv administrativnog pritvora. Njegovo se zdravstveno stanje naglo pogoršalo i trenutno je smješten u „bolnici“ u zatvoru u Ramlehu.

5. Ahmad Nabhan Saqer štrajkom glađu 28 dana prosvjeduje protiv administrativnog pritvora
Ahmad Nabhan Saqer (47), iz izbjegličkog logora Askar u Nablusu, štrajkati je glađu započeo 18. ožujka 2012. u znak prosvjeda protiv administrativnog pritvora. Saqer se u administrativnom pritvoru bez suđenja i optužbi nalazi od 28. studenog 2008. Trenutno je zatvoren u zatvoru Shatta, a administrativni pritvor mu ističe 24. travnja 2012. Zaprijetio je da će prestati piti vodu u slučaju da mu izraelske vlasti i po 14. put obnove administrativni pritvor. Saqer je zahvaljujući štrajku glađu izgubio 17 kilograma i pati od srčanih poteškoća i bolova u udovima.

6. Mohammad At-Taj štrajkom glađu već 27 dana zahtijeva da mu se prizna status ratnog zarobljenika
Palestinski zarobljenik Mohammad At-Taj (44) iz Toubasa, već 27 dana štrajka glađu i od izraelskih zatvorskih vlasti zahtijeva da ga tretiraju kao ratnog zarobljenika. At-Taj je osuđen na 18 godina izraelskog zatvora, a od početka štrajka glađu smješten je u izolaciji u zatvoru Majiddo, odakle je zatim prebačen u zatvor Shatta.

7. Faris An-Natour štrajkom glađu 24 dana prosvjeduje protiv administrativnog pritvora
Administrativni pritvorenik Faris An-Natour iz Nablusa već 24 dana štrajka glađu zbog administrativnog pritvora. Trenutno se nalazi u izolaciji u zatvoru Al-Jalameh.

8. Ja'far Izz Iddin štrajkom glađu 23 dana prosvjeduje protiv administrativnog pritvora
Ja'far Izz Iddin (41), iz mjesta Arraba kod Jenina, započeo je štrajkati glađu 22. ožujka 2012. u znak prosvjeda protiv administrativnog pritvora. Izz Iddin pati od jake glavobolje, sniženog krvnog tlaka i razine šećera u krvi, bolova u udovima i bubregu i smršavio je 11 kilograma. Zbog odbijanja da prekine svoj štrajk glađu Izz Iddin je kažnjen novčanom kaznom od 1500 novih izraelskih šekela i uskraćeni su mu posjeti članova obitelji. U znak prosvjeda protiv ovih mjera Izz Iddin je prestao piti i vodu. Nedavno su izraelske vlasti sprječile i posjet njegovog odvjetnika. Izz Iddin je otet iz svog doma 21. ožujka 2012. u 3 sata ujutro. Prema posljednjim izvještajima prebačen je iz zatvora Majiddo u „bolnicu“ u zatvoru Ramleh zbog pogoršanog zdravstvenog stanja.

9. Oday Daraghmeh štrajkom glađu 21 dan prosvjeduje protiv administrativnog pritvora
Administrativni pritvorenik Oday Daraghmeh iz Toubasa već 21 dan štrajka glađu u znak prosvjeda protiv arbitrarnog administrativnog pritvora. Trenutno je zatočen u zatvoru Al-Jalameh.

10. Abdallah Barghouthi štrajkom glađu prosvjeduje protiv politike izolacije
Palestinski zarobljenik Abdallah Barghouthi (39) iz mjesta Beit Rima započeo je štrajk glađu 12. travnja 2012. Barghouthi se u izraelskim tamnicama nalazi od 2003. godine, a štrajk glađu je započeo kako bi prosvjedovao protiv politike izoliranja zarobljenika. Štrajkat će glađu dok ga ne puste iz izolacije i dok mu ne bude dopušteno da vidi svog oca, ženu i djecu. Barghouthi se trenutno nalazi zatočen u izolaciji u zatvoru Ramleh.

11. Mahmoud As-Sirsik štrajkom glađu 21 dan prosvjeduje protiv administrativnog pritvora
Administrativni pritvorenik Mahmoud As-Sirsik (25) iz izbjegličkog logora u Rafahu u Pojasu Gaze štrajka glađu već 21 dan u znak prosvjeda protiv svog protuzakonitog pritvora. Uhićen je 23. kolovoza 2009. na putu u izbjeglički logor Balata kako bi se pridružio nogometnoj momčadi s kojom je kao nogometaš potpisao ugovor. Od tog mu dana produljuju pritvor bez da je za bilo što optužen i bez suđenja. 8. travnja prebačen je iz zatvora u Nakabu u izolaciju u zatvoru Eshel.

12. Mohammad Sleiman 3 dana štrajkom prosvjeduje protiv administrativnog pritvora
Palestinski zarobljenik Mohammad Sleiman iz Aroure već 3 dana štrajka tako što odbija uzimati krv. Sleiman boluje od talasemije i već godinu dana se nalazi u arbitrarnom pritvoru bez optužbi i suđenja u zatvoru Ofer. 6. travnja 2012. obnovili su mu administrativni pritvor po treći put za redom unatoč njegovoj bolesti.

13. Ahmad Haj Ali
Ahmad Haj Ali (74), iz Nablusa, svoj je štrajk glađu prekinuo 2. travnja 2012. nakon 15 dana i nakon što su mu izraelske zatvorske vlasti obećale da mu administrativni pritvor neće biti produljen, već da će 6. travnja biti pušten na slobodu. Haj Ali je protuzakonito pritvoren bez suđenja i optužbi od 7. lipnja 2011. Prema nekim izvještajima Haj Ali je nastavio štrajkati glađu 9. travnja 2012, dok drugi navode da će sa štrajkom glađu ponovo započeti 17. travnja. Haj Ali je najstariji administrativni pritvorenik u izraelskim tamnicama i jedan od 27 članova Palestinskog zakonodavnog vijeća (parlamenta) koje je Izrael zatočio. Boluje od raznih bolesti, uključujući šećernu bolest i srčane poteškoće.

Prema podacima Društva palestinskih zarobljenika, do 7. travnja 2012. izraelske su zatvorske vlasti 36 palestinskih pritvorenika kaznile zbog solidarnosti sa zarobljenicima koji štrajkaju glađu. Svaki je kažnjen novčanom kaznom od 420 novih izraelskih šekela, njihov zatvorski odjel je zatvoren na 2 mjeseca kako bi se ograničilo njihovo kretanje i interakcija s ostalim zatvorenicima i na 2 su im mjeseca zabranjene posjete članova obitelji. Prema posljednjim podacima u izraelskim se zatvorima trenutno nalazi 4700 palestinskih zarobljenika, uključujući 185 djece, 9 žena, 322 administrativna pritvorenika i 27 parlamentarnih zastupnika.


Izvor: Reham Alhelsi:Palestinian Prisoners on Hunger Strike: The Struggle for Freedom, for Justice, for Palestine Continues


DODATNO:
PALESTINA/IZRAEL:
Palestinian Appeal to Legal Scholars: Boycott INjustice Conference at Hebrew University!
The Palestinian Campaign for the Academic and Cultural Boycott of Israel (PACBI) urges international legal scholars and professionals to boycott the Minerva Jerusalem Conference on Transitional Justice, scheduled for 29-31 October 2012 at the Hebrew University in Jerusalem, an academic institution that is deeply complicit in Israel's occupation and systematic racial oppression of the Palestinian people. The Minerva Center for Human Rights at the Hebrew University, the sponsor of the conference, is part and parcel of the academic establishment in Israel. As such, it is implicated in the institutional structures that maintain and uphold the system of colonial control and apartheid over Palestinians in the occupied Palestinian territory and over those who are citizens of Israel, and which denies Palestinian refugees their internationally recognized right to return to their homes and their lands. We ask international scholars to consider the symbolism of the venue of this conference. The Hebrew University is itself implicated in serious violations of international law. Specifically, the University illegally acquired a significant portion of the land on which its Mount Scopus campus and dormitories are built. On 1 September 1968, about one year after Israel's military occupation of Gaza and the West Bank (which includes East Jerusalem, according to UN Security Council resolutions), the Israeli authorities confiscated 3345 dunums of Palestinian land. Part of this land was then used to build the Mount Scopus campus of Hebrew University. The basis for the illegality of the Hebrew University land confiscation deal is that this land is part of East Jerusalem, which is an occupied territory according to international law. Israel's unilateral annexation of occupied East Jerusalem into the State of Israel, and the application of Israeli domestic law to it, are violations of the Fourth Geneva Convention, and have been repeatedly denounced as null and void by the international community, including by the UN Security Council in its Resolution 252 (21 May 1968). By moving Israelis (staff and students) to work and live on occupied Palestinian land, the Hebrew University is, therefore, in grave violation of the Fourth Geneva Conventions.
Read more...

Prisonniers palestiniens : le chantage permanent
Palestinski zarobljenici: trajna ucjena (17. travanj 2012.)
Trenutno se u Izraelu u 21 zatvoru, 5 pritvornih centara, 4 istražna centra i na najmanje jednoj tajnoj lokaciji, pritvornom centru 1391, nalazi 4610 palestinskih zarobljenika. Sve se navedene lokacije nalaze u Izraelu, u suprotnosti s člankom 49 Četvrte ženevske konvencije koja zabranjajue prisilni transfer izvan okupiranog teritorija. Među zarobljenicima je 185 djece ili mlađih od 18 godina, 27 izabrana zastupnika, 2 bivša ministra, 41 sveučilišni djelatnik i više od 100 osoba koje pate od raznih bolesti i oblika invaliditeta. Više od 320 zarobljenika nalazi se u arbitrarnom i protuzakonitom administrativnom pritvoru kojim se krši međunarodno pravo, osobito Četvrta ženevska konvencija. Na Dan palestinskih zarboljenika, 17. travnja, 1600 palestinskih zarobljenika pokreće štrajk glađu kako bi se izborili za pravo na posjete, uključujući posjete članova obitelji iz Gaze, i ukidanje represivnih i ponižavajućih mjera, stavljanja u izolaciju, te sustava administrativnog pritvora.
En lire plus...