srijeda, 18. travnja 2012.

Na Dan zarobljenika u izraelskim zatvorima pokrenut štrajk glađu Karameh (Dostojanstvo)


Hrvatski prijevod izjave koju su povodom pokretanja masovnog štrajka glađu 17. travnja 2012. javnosti uputili palestinski zarobljenici u izraelskim zatvorima. Na linku se može pročitati izjava na arapskom i u engleskom prijevodu.

Različite političke struje u pokretu zarobljenika zatvorenih u cionističkim zatvorima postigle su dogovor o eskalaciji štrajkova glađu s ciljem ostvarivanja ljudskih prava koja Izrael već mnogo dugih godina uskraćuje zarobljenicima.

Zarobljenici će ovaj mjesec pokrenuti neograničen štrajk glađu. To znači da će odbiti uzimati svu hranu i svu tekućinu (osim vode) sve dok njihovi zahtjevi ne budu ispunjeni. Štrajk glađu je pokrenut jer je to jedino sredstvo palestinskih zarobljenika kojim mogu ostvariti svoja prava. Moramo izvršiti pritisak na okupacijsku vladu i prisiliti je da pregovara o zahtjevima koje pokret zarobljenika nastoji postići. Ovaj štrajk glađu podržava pokret zarobljenika u cijelosti, dogovorno između svih stranaka članica.

Zahtjevi Štrajka glađu Karameh su:

1. Kraj politike stavljanja zarobljenika u samice i izolaciju koja se koristi dulje od desetljeća kako bi se palestinskim zarobljenicima uskraćivala njihova prava.

2. Dopuštenje obiteljima zarobljenika iz Pojasa Gaze da posjete zarobljenike. Ovo je pravo svim obiteljima uskraćeno dulje od 6 godina.

3. Poboljšanje životnih uvjeta zarobljenika i ukidanje „Shalitovog“ zakona, kojim su zabranjene novine, obrazovni materijali i brojne TV postaje.

4. Kraj politike ponižavanja kojoj su izloženi zarobljenici i njihove obitelji poput skidanja radi pretresa, noćnih racija i kolektivnog kažnjavanja.

Cilj štrajka glađu je utjecati na lokalno, regionalno i međunarodno javno mnijenje, te izvršiti pritisak na okupacijsku vladu i zatražiti da odgovara za zdravlje svih zarobljenika.

Palestinski zarobljenici slobodne građane diljem svijeta pozivaju da učine sve što je u njihovoj moći kako bi ih poduprli u borbi za njihova prava.


Izvor: Karameh hunger strike launched for April 17, Prisoners' Day, throughout Israeli jails