petak, 20. travnja 2012.

Izraelske vlasti kažnjavaju zarobljenike zbog štrajka glađu


Informacije iz izjave palestinske organizacije za potporu i ljudska prava palestinskih zarobljenika Addameer: Addameer Calls for Continued Solidarity with Palestinian Prisoners as Mass Hunger Strike is Launched od 18. travnja 2012. koju u cijelosti na engleskom možete pročitati na linku. 

Palestinski politički zatvorenici u izraelskim zatvorima pokrenuli su 17. travnja 2012, na Dan palestinskih zarobljenika, masovni štrajk glađu. Masovnom je štrajku prethodilo nekoliko pojedinačnih štrajkova glađu koji su pokrenuti u proteklih nekoliko mjeseci. Izraelska zatvorska služba nastavila je kažnjavati zatvorenike koji štrajkaju glađu. 

17. travnja oko 1200 palestinskih zarobljenika najavilo je da počinje štrajkati glađu, a oko 2300 ih je odbilo obroke i pripremaju širu kampanju neposlušnosti. Zahtjevi štrajka glađu uključuju: okončanje zloporabe prakse stavljanja zarobljenika u izolaciju zbog „sigurnosnih“ razloga - u izolaciji je trenutno 19 zatvorenika, od kojih neki i po 10 godina; okončanje prakse administrativnog pritvaranja Palestinaca bez optužbi i suđenja - trenutno se 322 Palestinaca nalaze u administrativnom pritvoru; ukidanje niza kaznenih mjera koje su palestinskim zarobljenicima uvedene nakon zarobljavanja izraelskog vojnika Gilada Shalita, uključujući zabranu posjeta članova obitelji svim zarobljenicima iz Pojasa Gaze od 2007. i uskraćivanje pristupa visokom obrazovanju od lipnja 2011. 

Ovaj je kolektivni štrajk glađu uslijedio nakon 22-dnevne kampanje neposlušnosti, uključujući masovni štrajk glađu, koja je pokrenuta krajem rujna 2011. kao prosvjed protiv eskalacije primjene niza kaznenih mjera protiv palestinskih zarobljenika tijekom prethodnih mjeseci. Štrajk glađu je obustavljen 18. listopada zbog dogovora o razmjeni zarobljenika između Izraela i Hamasa. Budući da je većina kaznenih mjera koje je provodila izraelska zatvorska služba bila namijenjena kolektivnom kažnjavanju palestinskih zarobljenika zbog zarobljeništva Gilada Shalita, očekivalo se da će s njegovim oslobađanjem te mjere biti ukinute. 6 mjeseci kasnije nije došlo ni do kakve promjene, pa su zarobljenici ponovo pokrenuli svoj štrajk glađu boreći se na taj način za svoja najosnovnija prava. 

Treba spomenuti najmanje 10 palestinskih zarobljenika koji već dulje vrijeme štrajkaju glađu, nadahnuti pojedinačnim štrajkovima glađu Khadera Adnana (koji je 66 dana štrajkao glađu i koji je oslobođen iz administrativnog pritvora oko 23 sata 17. travnja 2012.) i Hane Shalabi, koja je 43 dana štrajkala glađu. Bilal Diab i Thaer Halahleh trenutno već 50 dana štrajkom glađu prosvjeduju protiv administrativnog pritvora. Obojica se nalaze u medicinskom centru u zatvoru Ramleh, gdje im se zdravstveno stanje naglo pogoršava. U medicinski centar u zatvoru Ramleh također su premješteni administrativni pritvorenici Hassan Safadi (45 dana štrajka glađu), Omar Abu Shalal (43 dana štrajka glađu) i Jaafar Azzedine (28 dana štrajka glađu). Adam Saqer, koji je najdulje u administrativnom pritvoru, glađu štrajka već 32 dana. Mohammed Suleiman, koji boluje od talasemije, odbija liječenje u znak prosvjeda protiv administrativnog pritvora. Još 4 zarobljenika štrajkaju glađu iz drugih razloga: Mohammad Taj štrajkom glađu već 32 dana zahtjeva da ga tretiraju kao ratnog zarobljenika; Mahmoud Sarsak, koji 27 dana štrajka glađu, prosvjeduje protiv toga što je zatvoren na temelju izraelskog Zakona o nezakonitim borcima; Azzam Diab 23 dana štrajka glađu iz solidarnosti sa svojim bratom Bilalom; Abdullah Barghouti 7 dana štrajkom glađu prosvjeduje protiv svoje izolacije. 

Svi su ovi zarobljenici kažnjeni zbog svog štrajka glađu stavljanjem u samice i uskraćivanjem posjeta članova njihovih obitelji. Zarobljenici koji su se uključili u upravo pokrenuti masovni štrajk glađu također su izloženi kaznama izraelske zatvorske službe. Zarobljenici koji štrajkaju glađu u zatvoru Rimon, premješteni su u izolacijski odjel zatvora, a zarobljenici koji štrajkaju glađu u zatvoru Eshel, prebačeni su u Ohalei Keidar, gdje nema drugih palestinskih političkih zatvorenika. Izraelska zatvorska služba također otežava neovisnim liječnicima da posjete zarobljenike koji štrajkaju glađu i onemogućava odvjetnicima da se sastanu sa zarobljenicima koji štrajkaju glađu. Izraelska zatvorska služba onemogućila je odvjetniku iz Addameera Sameru Sam'anu pristup svim zarobljenicima. 

Izvor i više informacija: Addameer Calls for Continued Solidarity with Palestinian Prisoners as Mass Hunger Strike is Launched 


DODATNO: 
PALESTINA/IZRAEL: 
Videos: The Testimony of Palestinian Prisoner Dr. Abdul-Aziz Omar 

Glasgow: Mass demonstration for Palestinian prisoners on hunger strike (photos) 

Students occupy BBC for Palestinian Prisoners on hunger strike! 
Studenti okupirali BBC povodom štrajka glađu palestinskih zarobljenika! (17. travanj 2012.) 
Više od 40 prosvjednika okupiralo je sjedište škotskog BBC-a u Glasgowu od kojeg su zahtijevali da izvještava o 2400 Palestinaca koji su 17. travnja počeli štrajkati glađu. Prosvjed je organiziran zbog trajne šutnje BBC-a o događajima koji su prethodili ovom masovnom štrajku glađu. „BBC je zahvaljujući svojoj šutnji suučesnik u održavanju trenutne situacije u Palestini, a mi ga danas okupiramo kako bismo istaknuli da su ovaj problem i ova nepravda prevažni da mediji o njima ne bi izvještavali“, rekao je jedan od prosvjednika. Prosvjednici su zatražili od medija u Ujedinjenom Kraljevstvu da izvještavaju o štrajku glađu palestinskih zarobljenika i njihovim problemima. 2 dana ranije tisuće međunarodnih aktivista pokušale su sletjeti u zračnu luku Ben Gurion i zatražiti pravo da otputuju na Zapadnu obalu na poziv gradonačelnika Betlehema. Trenutno se u pritvoru nalazi oko 50 aktivista, uključujući 4 škotskih građana, koji u znak solidarnosti sa štrajkom glađu Karameh koji su pokrenuli palestinski zarobljenici, odbijaju uzimati hranu i vodu. 24. ožujka, oko 500 prosvjednika prosvjedovalo je pred sjedištem škotskog BBC-a u Glasgowu tražeći da ta kuća izvještava o palestinskim zarobljenicima koji su štrajkali glađu. 17. travnja organizirani su prosvjedi u nekoliko gradova u Škotskoj, a mnogi građani su sudjelovali u globalnom štrajku glađu od 7 do 19 sati. 
Read more...