petak, 16. ožujka 2012.

Nova peticija AI-a Rusiji za prekid naoružavanja sirijskog režima i zaustavljanje krvoprolića u Siriji


Izvor i link na peticiju: Russia: No More Excuses, Stand Up Against Bloodshed in Syria

Prošla je godina dana od početka većinom nenasilnih prosvjeda u Siriji. U tih godinu dana u Siriji je ubijeno više od 6500 ljudi. Mnogi su ranjeni, a vjeruje se da su desetci tisuća osoba uhićeni. Mnogi su umrli u zatočeništvu. Satelitske snimke pokazuju granatiranje stambenih četvrti u gradu Homsu. Unatoč svemu tome međunarodna zajednica nije poduzela učinkovite mjere za rješavanje krize ljudskih prava u Siriji. Postupci Ruske Federacije, koja je stavila veto na 2 rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a o Siriji i istovremeno nastavila Siriju snabdijevati oružjem, samo su pogoršali nasilje u toj zemlji.

U proteklih 6 tjedana, od kad su Rusija i Kina blokirale rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a kojom se osuđivalo krvavo gušenje prosvjeda, ubijeno je 1179 Sirijaca. Rusija tvrdi da sirijskom predsjedniku Basharu al-Assadu šalje oružje jer se on brani od oporbenih boraca, no u stvarnosti, veliku većinu kršenja ljudskih prava počinile su državne sigurnosne snage. Amnesty International je dokumentirao krajnje potresne - gotovo srednjovjekovne - obrasce mučenja i ponižavanja svih koje se u Siriji sumnjiči da se protive vladi. Dok Sirija prkosi međunarodnim pozivima na suradnju, sve je više dokaza o široko rasprostranjenim zločinima protiv čovječnosti koje su počinile sirijske sigurnosne snage.

Na linku možete potpisati peticiju upućenu ruskom ministru vanjskih poslova Sergeiju Viktorovichu Lavrovu i ruskom veleposlaniku u SAD-u Sergeyu I. Kislyaku kojom tražimo od ruske vlade da smjesta obustavi svoje isporuke oružja Siriji i izvrši pritisak na sirijske vlasti kako bi one odmah prestale koristiti pretjeranu silu u naseljenim stambenim područjima, prekinule mučenje i ostalo zlostavljanje pritvorenika i zatvorenika, poštivale pravo sirijskih građana koji se protive režimu na nenasilan prosvjed i dopustile humanitarnim agencijama i međunarodnim promatračima za ljudska prava potpun i neometan pristup svim dijelovima Sirije.

Za potpisivanje peticije potrebno (*) je na linku u odgovarajuća polja upisati Ime (First Name), Prezime (Last Name), e-mail adresu (Email), kućnu adresu (Address Line 1), grad ili mjesto (City), odabrati „Not in USA“ pod State, upisati poštanski broj (ZIP/Postal Code) i odabrati svoju zemlju (Country), te kliknuti na SEND NOW.

Izvor i link na peticiju: Russia: No More Excuses, Stand Up Against Bloodshed in Syria