nedjelja, 11. ožujka 2012.

Kolonističko nasilje nad Palestincima i palestinskom imovinom u prosincu 2011.

kolonistički vandalizam u Haresu, okupirana Zapadna obala, prosinac 2011. (Photo: Atef Abu a-Rub, B'Tselem)

Prijevod izvještaja 29 Dec. '11: Settler violence against Palestinians and Palestinian property, December 2011 izraelske organizacije za ljudska prava B'Tselem o kolonističkom nasilju protiv Palestinaca i njihove imovine u prosincu 2011, objavljenog 29. prosinca 2011. Na linku možete pročitati isti izvještaj na engleskom i pogledati slike nekih posljedica navedenog nasilja.

B'Tselem je u prosincu dokumentirao 10 slučajeva u kojima su izraelski kolonisti naudili Palestincima ili nanijeli štetu na palestinskoj imovini na Zapadnoj obali.

Kolonisti su 3. prosinca kamenjem gađali jedan taksi u kojem se nekoliko Palestinki vozilo u blizini divljeg kolonističkog naselja Gilad Farm. Jedan je kamen pogodio krov automobila, no nitko nije ozlijeđen. Taksist se potužio vojnicima koji su se nalazili nekoliko stotina metara od mjesta incidenta, no oni su odbili intervenirati ili poduzeti bilo kakvu akciju. Taksist nije podnio prijavu.

Mještani palestinskog sela Brukin, u okolici Salfita, primjetili su ujutro 7. prosinca da je tijekom noći netko pokušao zapaliti selsku džamiju, te da su na zidu pored vrata džamije sprejem ispisani slogani na hebrejskom. U selu su zapaljena i motorna vozila, te jedan traktor. Grafiti na zidu su sadržavali i ime voditelja židovskog odjela Izraelske sigurnosne agencije (Shabak), pa je cenzor zabranio njegovo objavljivanje. Izraelski list Ha'aretz je izvijestio da policijska Jedinica za međunarodni i ozbiljni kriminal istražuje incident.

12. prosinca, nakon ponoći, kolonisti su ušli u palestinsko selo 'Asira al-Qibliya u okolici Nablusa. Kamenjem su gađali i razbili prozorska stakla na 6 kuća. Kolonisti su razbili i prozore jednog taksija i to vozilo polili benzinom. Spremnik s ostatkom benzina pronađen je u unutrašnjosti taksija. Vojnici su na mjesto incidenta stigli 15 minuta nakon početka napada, no poduzeli su akciju protiv Palestinaca koji su se okupili ispred svojih domova, ispaljujući na njih granate za omamljivanje. Vlasnik taksija je incident prijavio Izraelskom uredu za koordinaciju i veze (DCL).

Tog istog dana, oko 21 sat, jedan je kolonist kamenom gađao automobil jedne palestinske obitelji koji je prolazio pored kolonističkog naselja Karnei Shomron. Kamen je razbio prednje vjetrobransko staklo. Majka obitelji je zbog toga pretrpjela napad anksioznosti, dok je njena mala kćer zadobila ogrebotine po licu. Obitelj je incident prijavila policiji koja je otvorila istragu.

14. prosinca spaljena su motorna vozila i ispisani grafiti na hebrejskom u 3 palestinske zajednice na sjeveru Zapadne obale: u mjestima Duma, Yasuf i Hares.

U mjestu Duma, koje se nalazi u blizini divljeg kolonističkog naselja Esh Kodesh [Sveta vatra], zapaljena su 2 kamiona, a na pločniku je sprejem ispisan slogan „Mizpe Yizhar - zajednička odgovornost“.

U mjestu Yasuf, zapaljen je automobil parkiran pored jedne kuće, dok je na obližnjoj ogradi sprejem ispisan slogan „etiketa s cijenom“. Policija i dužnosnici Izraelskog ureda za koordinaciju i veze (DCL) došli su na mjesto incidenta, no vlasnik automobila nije podnio prijavu.

U mjestu Hares, zapaljen je jedan automobil, a riječi „etiketa s cijenom“ sprejem su ispisane na obližnjem zidu. Vlasnik automobila incident je prijavio Izraelskom uredu za koordinaciju i veze (DCL).

U ranim jutarnjim satima 15. prosinca zapaljena je džamija u palestinskom selu Burka, u blizini divljeg kolonističkog naselja Migron. U selu su sprejem ispisani grafiti „Rat“ i „Mizpe Yizhar“ [divlje kolonističko naselje u kojem su noć prije srušena 2 objekta]. Incident se dogodio ubrzo nakon što su izraelske sigurnosne snage srušile 2 objekta u divljem kolonističkom naselju Mizpe Yizhar. Kad su u 10:55 vojnici i policajci ušli u selo kako bi istražili mjesto incidenta, palestinski su ih mještani počeli gađati kamenjem. Sigurnosne su snage odgovorile ispaljivanjem suzavca i pucnjevima u zrak, te su potom napustile selo oko 10 minuta po dolasku.

Džamija koja je zapaljena u selu Burka osma je džamija zapaljena od 2008. godine. Prema saznanjima kojima raspolaže organizacija B'Tselem, nitko nije procesuiran zbog ovih incidenata.

19. prosinca mještani palestinskog sela Bani Na'im, istočno od Hebrona, pronašli su na jednoj od ograda koje okružuju selsku džamiju sprejem ispisane grafite „Etiketa s cijenom“, „Yizhar“ te slogan protiv proroka Muhameda. B'Tselem nema saznanja o tome je li policija otvorila istragu ovog incidenta.

Mještani palestinske zajednice Khirbet Shuweika, smještene na južnom hebronskom gorju, 21. su prosinca otkrili da su nepoznate osobe polomile grane 30 maslinovih stabala starih oko 20 godina. Na tom su području sprejem ispisane riječi „Etiketa s cijenom“ i „Yizhar“. Podnesena je prijava u izraelskoj policijskoj postaji u Hebronu.

Ovaj nedavni val nasilja dio je trajnog fenomena. Jedan od čimbenika koji mu doprinosi je dugotrajna izraelska politika neprovođenja zakona kad su u pitanju kolonisti i drugi Izraelci koji napadaju Palestince i palestinsku imovinu. Vlasti zadužene za provođenje zakona moraju istražiti, prikupiti dokaze i procesuirati osobe osumnjičene za počinjenje ovih prekršaja, uključujući paljenje džamija i druge postupke koje eufemistički nazivaju „naplaćivanje cijene“. Neke od osoba koje su bile žrtve u gore spomenutim incidentima nisu podnijele prijave izraelskim vlastima jer su izgubile vjeru u izraelski kazneno-pravni sustav.

Pozadina

Nasilje od strane kolonista usmjereno protiv Palestinaca i palestinske imovine dobro je poznata i vrlo raširena pojava. U nekim se slučajevima ovi postupci nazivaju „naplaćivanje cijene“, zbog tvrdnje da su poduzeti kao reakcija na postupke izraelskih vlasti koji su doživljeni kao štetni po projekt kolonizacije. Na primjer, neki od ovih incidenata dogodili su se nakon što je Civilna uprava podijelila naloge o rušenju objekata u kolonističkim naseljima koji su izgrađeni protuzakonito, a neki nakon što su ti objekti srušeni. U drugim je slučajevima do nasilja došlo nakon što su Palestinci napali koloniste.

B'Tselemova dokumentacija pokazuje da sigurnosne snage prisutne na mjestu gdje se odvija kolonističko nasilje često ne interveniraju kako bi zaustavile to nasilje. Zapravo, ponekad te snage aktivno sudjeluju u nasilju. U razdoblju između rujna 2000. i studenog 2011. B'Tselem je službi vojnog državnog odvjetnika uputio 55 prijava vezanih uz sumnju da sigurnosne snage nisu intervenirale kako bi zaustavile kolonističko nasilje. Istraga je otvorena u samo 5 slučajeva; 2 od tih 5 istraga zatvorene su bez poduzimanja ikakvih mjera protiv upletenih vojnika. U 18 slučajeva nije pokrenuta nikakva istraga, dok je u 21 slučaju B'Tselem obaviješten da su postupci u vezi prijavljenih incidenata u tijeku. U 11 slučajeva B'Tselem nije primio nikakav odgovor.


Izvor: 29 Dec. '11: Settler violence against Palestinians and Palestinian property, December 2011


DODATNO:
PALESTINA/IZRAEL:
Ali Abunimah: Washing Your Hands of Khader Adnan: My response to weasel words of EU's Catherine Ashton
As Adnan wrote weeks ago:
"The Israeli occupation has gone to extremes against our people, especially prisoners. I have been humiliated, beaten, and harassed by interrogators for no reason, and thus I swore to God I would fight the policy of administrative detention to which I and hundreds of my fellow prisoners fell prey."
Addressing you and other members of the "international community" he wrote: "I hereby assert that I am confronting the occupiers not for my own sake as an individual, but for the sake of thousands of prisoners who are being deprived of their simplest human rights while the world and international community look on."
"It is time the international community and the UN support prisoners and force the State of Israel to respect international human rights and stop treating prisoners as if they were not humans."
But you decided to look away. Your weasel-worded statement merely "requests the government of Israel to do all it can to preserve the health of Mr. Adnan and handle this case while abiding by all legal obligations under international law." You even affirmed Israel's right to use administrative detention.
Read more...

Video: Raymond McCartney, former Irish hunger striker in message of support to Khader Adnan
Raymond McCartney, the former Irish hunger striker and current Member of Northern Ireland's Legislative Assembly for Sinn Féin is the latest from Ireland to send a message of solidarity to Palestinian political prisoner Khader Adnan, who is entering his 63rd day of hunger strike protesting administrative detention, a policy started by the British and which is illegal under international law.
Read more...


BAHREIN:
Three US citizens arrested and deported by Bahraini Authorities
Medea Benjamin stated, "Despite the government's efforts to keep us out, I am happy to have had a chance to be with the people of Bahrain and witness their courage and determination to win their rights. I leave this country disgusted by the government's cruelty and inspired by the people's resistance. I am certain they will be triumphant."
Read more...


EX-JUGOSLAVIJA:
Zabranjeni bez zabrane (video)
Banned without ban (video)