utorak, 13. prosinca 2011.

Tristan Anderson i njegova obitelj tuže Izrael


Informacije iz članka Tristan Anderson civil suit delayed as new evidence emerges novinarke Charlotte Silver od 3. prosinca 2011. koji u cijelosti možete na engleskom pročitati na linku.

Tristan Anderson je imao 37 godina kad je u desni predio čela pogođen patronom suzavca koja mu je probila lubanju, desno oko i razorila čeoni režanj. Anderson je ranjen 13. ožujka 2009, pred kraj tjednog prosvjeda protiv izraelskog Zida u selu Nilin na Zapadnoj obali.

„Da je Palestinac, završio bi u bolnici u Ramalli i umro“, upozorava njegova djevojka Gabby Silverman.

No Anderson nije umro. Odvezen je u bolnicu u Tel Avivu gdje se liječio slijedećih 15 mjeseci.

Anderson i njegova obitelj podigli su građansku tužbu protiv izraelske vojske zbog nanošenja ove ozlijede. Suđenje je trebalo početi potkraj studenog ove godine, no odgođeno je zbog nedavnog pojavljivanja novih dokaza. Novi dokazi uključuju snimku vojske u selu Nilin na dan kad je Tristan pogođen. Andersonovi odvjetnici se nadaju da će ponovo biti otvorena istraga i prikupljeno dovoljno dokaza da se podigne optužnica na kaznenom sudu.

Tristan i Silverman tvrde da se ovim suđenjem žele suprotstaviti režimu koji nikad nije odgovarao za svoje postupke. „Palestinci stalno ginu na prosvjedima – o tome nitko ne želi čak ni govoriti. No o Tristanu će malo govoriti.“, primjećuje Silverman.

Anderson je danas hemiplegičar, gotovo u potpunosti mu je paralizirana lijeva strana, te ne vidi na desno oko. Anderson i Silverman su zajedno od kad su sudjelovali u prosvjedu protiv sječe starih hrastova na kalifornijskom sveučilištu u Berkeleyju u zimi 2007. Danas zajedno žive u Oaklandu u Kaliforniji.

Silverman je 2009. odlučila otputovati u Palestinu, jer je kao osoba židovskog podrijetla cijeli život slušala kako je ta zemlja za nju osobno važna. „Došla sam kako bih bolje razumjela što se događa u Izraelu i Palestini; osjećala sam da je to moja odgovornost“, rekla je. Anderson, koji je svoj odrasli dio života proveo putujući Europom i Sjevernom i Južnom Amerikom, fotografirajući i sudjelujući u različitim međunarodnim projektima solidarnosti, došao je u Palestinu za njom. I on je htio znati više o onome što se tamo događa. U Palestini je bio 6 tjedana kada je ranjen.

Prvotno je ta ozljeda izbrisala njegovu kratkoročnu memoriju. Mjesecima se nije sjećao događaja koji su se dogodili unutar godine dana prije ozlijede. Međutim uz svakodnevno vježbanje i rehabilitaciju povratio je neka izgubljena sjećanja. Anderson kaže da se ne sjeća dana kada je pogođen. No, sjeća se kafića u centru Ramalle, rodbine njegove djevojke u Izraelu i dana kad je prvi put bio na Zapadnoj obali. Silverman i Anderson tada su stanovali u Susyji na južnim hebronskim brdima na okupiranoj Zapadnoj obali, ali su svaki vikend putovali na prosvjed u Nilinu.

Sarit Michaeli iz izraelske organizacije za ljudska prava B'Tselem navodi da je vrstu suzavca kakvim je ranjen Anderson izraelska vojska na Zapadnoj obali počela koristiti u jeku operacije Lijevano olovo, izraelskog napada na Gazu u zimi 2008/2009. Patrona koja je pogodila Andersona zove se „suzavac proširenog dometa“ i proizvodi ga tvrtka Combined Systems, Inc, sa sjedištem u SAD-u. Ono što ga čini naročito opasnim je to što sadrži unutrašnji mehanizam koji ga pokreće prema naprijed i znatno povećava njegov učinak. „To je poput ispaljivanja malog projektila“, objasnila je Michaeli.

Mjesec dana nakon što je Tristan ranjen, istim je suzavcem ubijen Bassem Abu Rahme na prosvjedu u susjednom selu Bilin.

Prema izjavama očevidaca koje je prikupio B'Tselem, patrona suzavca ispaljena je izravno u Andersona s vrha brežuljka, s udaljenosti od oko 60 metara. Domet ovog projektila sa suzavcem je 250 metara. Istraga izraelske policije je otkrila da su na području Nilina 13. ožujka, na dan kad je Anderson pogođen, raspoređene bile 3 skupine pograničnih policajaca. Međutim skupina pograničnih policajaca koja se nalazila na vrhu brežuljka s kojeg je pogođen Anderson nije istražena.

Andersonova odvjetnica tvrdi da je istraga bila nemarna i da se ne može nazvati temeljitom, profesionalnom ni potpunom. „Nažalost ponašanje vlasti u Tristanovom slučaju nije iznimka – samo u mom smo uredu vidjeli doslovno stotine slučajeva Palestinaca koje su ranile sigurnosne snage čije su istrage također bile nemarne i zbog toga za te slučajeve nitko nije odgovarao“, dodaje.

Prema podacima koje je prikupila palestinska organizacija za ljudska prava Al Haq, na prosvjedima na Zapadnoj obali i u Pojasu Gaze je od početka druge Intifade, koja je počela u rujnu 2000, ubijeno 57 Palestinaca.

U lipnju 2009. ubijen je Akil Srour (36), koji je bio s Andersonom u trenutku kad je Anderson pogođen. Srour je ubijen u Nilinu, kad su vojnici bojevim streljivom pucali u okupljene prosvjednike i bio je peti Palestinac ubijen u Nilinu unutar razdoblja od 18 mjeseci.

Tijekom 15 mjeseci dok se oporavljao Andersonovo je zdravstveno stanje bilo nestabilno i naglo se i drastično mijenjalo. Napali su ga razni virusi, bolesti i infekcije. „Liječnici su mi govorili da mu je stanje 'dinamično' – što je značilo da je u svakom trenutku mogao umrijeti,“ kaže Silverman.

Dok se Andersonu vraćala lucidnost u bolnici u Tel Avivu, saznali su se razmjeri njegove ozlijede. Tipično za povrede čeonog režnja, početno je ostao bez kratkoročne memorije i s teškoćom je učio nove stvari. „Morao je ponovo naučiti kako gutati, patio je od disfazije [oštećenje sposobnosti komuniciranja]. Svakodnevno smo radili po nekoliko sati. No sada može jesti što god poželi“, dodaje Silverman.

Još uvijek mu je narušena kontrola impulsa. Silverman tvrdi da mu lako odvlače pažnju blještavi automobili ili veliki oglasi i ne može ga se pustiti da se sam kreće ulicama. Anderson također ne vjeruje da je slijep na desno oko. „Srećom po nas, Tristan se nastavlja oporavljati,“ kaže Silverman.

Iako se Anderson oporavio mnogo bolje nego je to predviđala početna prognoza, potrebna mu je stalna pomoć. Trenutno preko tjedna živi s roditeljima u gradiću Grass Valley na sjeveru Kalifornije, a sa Silverman i prijateljima boravi tijekom vikenda u Oaklandu.

„Akil je ubijen, Bassem je mrtav. Tristan kakvog sam poznavala – moj partner – kakvog smo svi poznavali – on više ne postoji.“ „Oni [Palestinci] neće imati veliko suđenje. Zato je naša odgovornost da ovo učinimo,“ dodaje Silverman.


Izvor i više informacija: Tristan Anderson civil suit delayed as new evidence emerges


DODATNO:
PALESTINA/IZRAEL:
Israel Prevents Thirty Farmers From Entering Their Lands
Izrael 30 poljoprivrednika onemogućio da dođu do svojih polja (2. prosinac 2011.)
Izraelske su vlasti u četvrtak, 1. prosinca, 30 palestinskih poljoprivrednika iz sela Anin, zapadno od grada Jenina na sjeveru Zapadne obale, onemogućili da dođu do svojih polja i voćnjaka koji su izolirani iza izraelskog Zida na tom području. Vojnici su na jednom od prolaza u Zidu odbili prihvatiti dozvole koje su poljoprivrednicima izdane kako bi mogli doći do svoje zemlje. Mještani su namjeravali brati masline. Da bi došli do svoje zemlje, ovi mještani moraju za to dobiti dozvolu koju izdaje ured tzv. Civilne uprave koji vodi vojska. Dozvole se izdaju rijetko, a i kada budu izdane odnose se samo na neke dane i na ograničeno doba dana kada je poljoprivrednicima dopušteno da prijeđu kroz prolaz u Zidu.
Read more…