petak, 23. prosinca 2011.

Tjedni izvještaj PCHR-a o izraelskim kršenjima ljudskih prava na okupiranom palestinskom području (24. do 30. studeni 2011.)


Informacije iz članka PCHR Weekly Report: 2 Palestinians wounded, 23 abducted by Israeli troops this week o izvještaju Palestinskog centra za ljudska prava (PCHR) o izraelskim kršenjima ljudskih prava na okupiranom palestinskom području u razdoblju od 24. do 30. studenog 2011. Cijeli članak na engleskom možete pročitati na linku.


U tjednom izvještaju palestinske nevladine organizacije Palestinski centar za ljudska prava o izraelskim kršenjima ljudskih prava na okupiranom palestinskom području u razdoblju između 24. i 30. studenog navodi se da je ranjeno 2 Palestinaca kad su izraelske snage napale nenasilne prosvjednike na Zapadnoj obali, te da su izraelski vojnici oteli 9 Palestinaca na Zapadnoj obali.

Izraelski su ratni zrakoplovi izveli nekoliko zračnih napada na mete u Pojasu Gaze. Bombardirani su jedan staklenik i jedan prostor za obuku. Izraelska je mornarica nastavila napadati palestinske ribare u Pojasu Gaze, otevši u razdoblju koje pokriva izvještaj 14 palestinskih ribara i zaplijenivši nekoliko ribarskih čamaca.

Izraelski napadi na Zapadnoj obali

Izraelske su snage u 40 navrata upadale u palestinske zajednice na Zapadnoj obali i otele 5 Palestinaca, uključujući 3 maloljetnika. Izraelski su vojnici također oteli 4 palestinska civila, uključujući 1 maloljetnika, na raznim kontrolnim točkama na Zapadnoj obali.

Izraelske su snage pretresle urede jedne tvrtke za iznajmljivanje automobila u Nablusu i konfiscirale novac i dokumente. 24. studenog, oko 3 sata u noći, izraelske su snage ušle u četvrt Rafidya u zapadnom dijelu Nablusa. Pretresli su urede tvrtke za iznajmljivanje automobila Fattouh u Ulici sveučilišta an-Najah. Uništili su sigurnosne kamere i alarmni sustav. Zatim su zaplijenili 2 tvrda diska, nekoliko čekova, nešto novca, vozačke dozvole i dokumente o vlasništvu koji pripadaju vlasniku tvrtke, Wa'elu 'Ati Abu Shaqdamu.

Najmanje 65% glavnih cesta koje vode do 18 palestinskih zajednica na Zapadnoj obali je zatvoreno ili pod punom kontrolom izraelskih snaga.

Na Zapadnoj obali postoji oko 500 kilometara cesta zabranjenih za Palestince. Uz to, oko 1/3 Zapadne obale, uključujući okupirani istočni Jeruzalem, nepristupačna je Palestincima koji nemaju dozvole koje izdaju izraelske snage. Do takvih se dozvola izuzetno teško dolazi.

Izraelski napadi na Pojas Gaze

Za vrijeme razdoblja koje pokriva izvještaj izraelske su topovnjače napale palestinske ribare u Pojasu Gaze. Izraelske su snage otele 14 ribara i zaplijenile 2 ribarska čamca.

Izraelski vojnici na graničnom prijelazu Beit Hanoun (Erez) na sjeveru Pojasa Gaze otvorili su 24. studenog 2011. vatru na nekoliko pripadnika jedne organizacije mladih volontera koji su pomagali palestinskim poljoprivrednicima na području Swailem na sjeveru PG. Nije bilo dojava o ozlijeđenima.

Izraelski su ratni zrakoplovi 27. studenog 2011. bombardirali jedan prostor za obuku palestinskog pokreta otpora u izbjegličkom logoru Nussairat u središnjem dijelu Pojasa Gaze.

Istog su dana izraelski zrakoplovi bombardirali jedan staklenik u gradu Khan Yunisu, na jugu Pojasa Gaze, pri čemu je na stakleniku prouzročena materijalna šteta.

Izrael i dalje Pojas Gaze drži u potpunosti zatvorenim i izoliranim od ostatka svijeta. Već 3 godine Izrael drži zatvorenim sve granične prijelaze koji vode u Pojas Gaze. Izraelska ilegalna blokada Pojasa Gaze ima katastrofalan utjecaj na humanitarnu i ekonomsku situaciju u Pojasu Gaze.

Izraelska kolonistička naselja

Izraelske su snage nastavile graditi kolonistička naselja na Zapadnoj obali, a izraelski kolonisti napadati palestinske civile i njihovu imovinu.

Izraelske su snage 24. studenog 2011. u pratnji buldožera ušle na područje Wadi al-Bas u selu Ethna, zapadno od Hebrona i srušile 3 bunara vode i 3 poljoprivredna objekta, tvrdeći da su izgrađeni bez dozvola. Srušeni su se objekti nalazili na udaljenosti od 450 do 500 metara od aneksijskog zida. Izraelske su snage nakon toga srušile kuću površine 70 metara kvadratnih u izgradnji koja se nalazila gotovo 700 metara od aneksijskog zida.

Istog su dana izraelske snage ušle na područje Khirbat al-Mafqara jugoistočno od sela Yatta, južno od Hebrona. Vojnici su opkolili džamiju na tom području i jednu sporednu prostoriju u kojoj se nalazio generator. Uzeli su stvari iz unutrašnjosti džamije i srušili je. Uništili su i generator. Potom su srušili kuću u vlasništvu Mahmouda Husseina Hamamde u kojoj je živjela 21 osoba. Prije rušenja kuću su ispraznili. Srušili su i dio obližnje spilje koju je obitelj koristila kao spremnicu. Tijekom evakuacije kći vlasnika je prosvjedovala protiv iznošenja obiteljskog namještaja, zbog čega ju je jedan izraelski vojnik udario, a drugi joj lice poprskao suzavcem. Kad se uplela njena majka kako bi je zaštitila, izraelski su je vojnici gurnuli, zbog čega je slomila lijevo stopalo. Izraelske su snage otele 2 djevojke tvrdeći da su „opstruirale rad pripadnika sigurnosnih snaga i gađale ih kamenjem“.

Izraelske su snage istog dana srušile kuću u vlasništvu udovice Mahera Khalila Hamamde u kojoj su živjeli ona i njeno 3 djece, te farmu zečeva površine 30 metara kvadratnih u vlasništvu Hatema Mohammeda Hamamde.

Izraelske su snage zatim otišle u obližnju Khirbat Sousiju i srušile jedan šator i jednu farmu domaćih životinja.

26. studenog 2011. nekoliko je izraelskih kolonista iz kolonističkog naselja „Karni Shomron“ u blizini ceste između Qalqilyje i Nablusa bacalo kamenje na palestinska civilna vozila koja su se kretala tom cestom, pri čemu je oštećen 1 automobil.

Izraelske su snage 26. studenog 2011. ušle u selo 'Azzoun 'Atma, jugoistočno od Qalqilyje i srušile jednu prostoriju i spremnik za vodu u privatnom palestinskom vlasništvu zbog izgradnje dijela aneksijskog zida.

29. studenog 2011. izraelske su snage palestinskim civilima u selu Sourif, sjeverno od Hebrona, dostavile obavijest o zaplijeni 12 dunuma poljoprivrednog zemljišta koje se nalazi gotovo 5 kilometara od aneksijskog zida. Izraelske su snage vlasnicima zemlje dale rok od 45 dana da unište bunare vode i uklone stabla s tog zemljišta, zaprijetivši im da će u suprotnom izraelske snage same to učiniti.

Izraelski aneksijski zid

Kada bude dovršen, ilegalni će se aneksijski zid protezati 724 kilometara oko Zapadne obale i dodatno izolirati cijelo njeno stanovništvo. Do sada je izgrađeno 350 kilometara zida. Oko 99% zida izgrađeno je na samoj Zapadnoj obali, pri čemu je dodatno konfiscirana palestinska zemlja.

Izraelske su snage u razdoblju koje pokriva izvještaj koristile pretjeranu silu kako bi rastjerale nenasilne prosvjednike koji su 25. studenog 2011. u selima Bil'in, Ni'lin, Nabi Saleh i Kufor Qaddoum prosvjedovali protiv izgradnje izraelskih kolonističkih naselja i aneksijskog zida na Zapadnoj obali. Na prosvjedu u selu Nabi Saleh ranjeno je 2 palestinskih civila – jedan 23-godišnjak koji je gumom presvučenim metalnim metkom ranjen u glavu i jedan 61-godišnjak koji je patronom suzavca pogođen u nogu. Desetci palestinskih civila i međunarodnih aktivista za ljudska prava imali su poteškoća zbog udisanja suzavca.


Izvor i više informacija: PCHR Weekly Report: 2 Palestinians wounded, 23 abducted by Israeli troops this week


DODATNO:
PALESTINA/IZRAEL:
Swiss museum suspends Elysée Prize to protest Lacoste's exclusion of Palestinian artist Larissa Sansour
The Musée de L'Elysée in Lausanne, Switzerland has suspended the 2011 Lacoste Elysée Prize, a presitigious international photography contest, over the sponsor's decision to expel Palestinian artist Larissa Sansour.
Read more...

Overcrowded living
Život u izbjegličkom logoru u Jabaliji
Izbjeglički logor u Jabaliji u Gazi je jedno od najgušće naseljenih područja na svijetu. U Pojasu Gaze živi 1,1 milijun palestinskih izbjeglica koje čine većinu stanovništva Pojasa Gaze, u kojem ukupno živi oko 1,7 milijuna ljudi. Prema podacima UN-ove agencije za pomoć palestinskim izbjeglicama (UNRWA) u Jabaliji se nalazi najveći od 8 izbjegličkih logora u Pojasu Gaze, a u njemu živi oko 110 000 registriranih izbjeglica na području od samo 1,4 kvadratna kilometra.
Read more…


JAPAN:
Hunt threatens $300m whale-watching industry
While commercial whaling was banned in 1986, a small number of nations - including Japan - continue to hunt them using a loophole that allows some species of whales to be slaughtered each year for scientific research. Japan hunts about 1000, mostly minke, whales a year amidst a growing international outcry. Australia filed a case against its major trading partner in the International Court of Justice this year, seeking an end to whaling in Australian Antarctic waters. ... The Japanese whaling fleet is currently believed to be off the coast of WA, en route to the Antarctic, after leaving its home port on December 6. The Japanese government has said it will send a patrol boat with the fleet to protect it from harassment by activists from the Sea Shepherd conservation group, which has tried to stop the hunt in previous years. About $30 million of Japan's earthquake relief funds have been diverted to the whale hunt.
Read more…