četvrtak, 8. prosinca 2011.

Izrael nastavlja srljati u autoritarizam

(Slika: Desert peace)

Informacije iz članka Campaign of Death Threats, Stalking and Vandalism Against Anti-Occupation Leaders Continues as Israeli Press Faces More Gag Rules od 4. prosinca 2011. američkog blogera Richarda Silversteina koji u cijelosti na engleskom možete pročitati na linku.

Izraelski je Knesset donio ili razmatra donošenje brojnih zakona kojima bi u temeljima bio izmijenjen demokratski karakter države Izrael. Knesset je do sada već donio zakon koji kriminalizira javnu potporu pokretu za bojkot, dezinvestiranje i sankcije (BDS). Drugim se zakonima želi zabraniti financiranje izraelskih nevladinih organizacija iz inozemstva, proglasiti Izrael židovskom državom, ukinuti arapski kao jedan od državnih jezika, dramatično postrožiti kazne u procesuiranju kleveta, internet portale učiniti zakonski odgovornima za komentare koji se objavljuju na njihovim blogovima ili internet stranicama, te prisiliti pružatelje internet usluga da otkriju osobne podatke takvih komentatora policiji.

Izraelski su mediji također ugroženiji nego ikad prije. Nakon što je Kanal 10 prikazao 2 vrlo kritična priloga o poslovanju kockarskog tajkuna Sheldona Adelsona i etičkoj neprimjerenosti postupaka tadašnjeg zastupnika u Knessetu Netanyahua, izraelski je premijer (isti taj Netanyahu) toj postaji zaprijetio da će izgubiti dozvolu za emitiranje ukoliko ne otpusti novinara koji je odgovoran za spomenute priloge.

Izraelska je policija nedavno privela direktora radija Svi za mir i zaprijetila mu da će, ukoliko ta postaja ne prekine s emitiranjem, biti uhićen. Ta postaja godinama bezuspješno pokušava dobiti dozvolu za emitiranje od izraelskih vlasti. Čini se da je njen glavni zločin što emitira program u Izraelu i na palestinskom području i zagovara toleranciju i miran suživot izraelskih Židova i Palestinaca. Ta je postaja ušutkana.

Poraslo je nasilje protiv izraelskih židovskih i palestinskih mirovnih aktivista, uključujući organizirani napad kod kolonističkog naselja Anatot gdje su aktivisti za ljudska prava seksualno zlostavljani, lomljene su im kosti i napadnuti su nožem. Paljene su džamije i prijećeno je smrću vodećim članovima protuokupacijske nevladine udruge Peace Now.

Sve je ovo dio autoritarnog napada na temelje demokracije. Netanyahuova vlada koristi priliku da radikalno promijeni izraelski politički sustav uklanjanjem zaštita koje jamče slobodu govora i tiska i slabljenjem inicijativa i nevladinih udruga civilnog društva.

To najbolje ilustrira nedavni niz napada „naplaćivanja cijene“ na udrugu Peace Now. Nekoliko osoba već godinama uhodi vođe te udruge, prijeti im smrću preko telefona i bombama u njihovim obiteljskim domovima i uredima udruge. Grafiti s prijetnjama smrću ispisani su na zgradi u kojoj živi jedna od vodećih članica te udruge, oštećeni su automobili, prije nekoliko godina ponuđena je nagrada od 300 000 američkih dolara za ubojstvo ravnatelja te udruge…

Vjeruje se da je za nuđenje ove nagrade odgovoran Jack Teitel koji je kasnije uhićen i optužen da je postavio bombe koje su teško ranile 2 Izraelaca, te da je izveo napad na centar gay zajednice u Tel Avivu u kojem su ubijene 2 osobe i napad na policijsko vozilo u kojem su ubijena 2 policajca.

Kao što je to prečesto slučaj kad se radi o židovskom terorizmu, Teitel je proglašen duševno nesposobnim za suđenje i stavljen u bolnicu za duševne bolesnike.

U slučaju gore spomenutog ispisivanja grafita, policija je uhitila 1 osumnjičenika (vjeruje se da je najmanje još 1 na slobodi) koji je priznao da je počinio niz napada, no kad se pojavio na sudu, njegov je otac prijetio fotografima i tražio da obrišu slike koje su snimili.

Nitko u Izraelu ne smije objaviti identitet ovog osumnjičenika, njegovog oca, ni razlog zbog kojeg je otac prijetio fotografima. No zato to umjesto njih i zahvaljujući suradnji s izraelskim i američkim aktivistima može učiniti američki bloger Richard Silverstein. Silverstein pojašnjava da je razlog taj što je otac osumnjičenika dužnosnik Shin Beta, a objavljivanje imena obavještajnih agenata je zabranjeno u Izraelu. U ovom slučaju sudac nije zaštitio samo oca, već i sina, iako ne postoji zakon koji određuje da djeca obavještajnih agenata zaslužuju isti tretman kao i njihovi roditelji.

Policija je 21-godišnjeg osumnjičenika u pritvoru držala 2 tjedna, a zatim je stavljen u kućni pritvor. Čim se vratio kući, počeo je na više adresa slati e-mail poruke s prijetnjama smrću zaposlenicima i pripadnicima udruge Peace Now u vlastito ime, koristeći svoju osobnu e-mail adresu.

Osumnjičenik se zove Dor Oved i živi sa svojom obitelji u Mevasseret Zionu (unutar Zelene linije). Njegov otac, Shachar Oved, je dužnosnik Shin Beta, a majka Aliza, policajka.

Dor Oved je do nedavno na svom Facebook profilu imao sliku sebe s pištoljem uperenim u kameru. Na ruci mu se vidjela tetovaža, čini se s oznakama izraelskih obrambenih snaga. U Izraelu postoji nekoliko Dora Oveda, no ovaj je jedini na Facebooku tvrdio da je pohađao srednju školu u Mevasseret Zionu.

Dor Oved je obrisao svoj profil, i sad ima drugi, na kojem nije njegovo ime (ali jest njegova osobna e-mail adresa) i na kojem se nalazi logotip s natpisom „Kahane je bio u pravu“. (Meir Kahane je bio izraelsko-američki ekstremist koji je pozivao ne protjerivanje Arapa iz Izraela.) Oved je strastveni pristaša kolonističkog pokreta i ultranacionalizma. Na izraelskoj je televiziji također prikazana snimka koju su snimile nadzorne kamere, a koja prikazuje Oveda kako ispisuje protuarapske grafite u palestinskom selu Shuafat u Izraelu.

Richard Silverstein je već jednom ranije prekršio izraelsku cenzuru, u slučaju Anat Kamm, mlade izraelske vojnikinje koja je 2000 tajnih dokumenata proslijedila jednom novinaru Haaretza. U njima su bila dokumentirana ciljana ubojstva nenaoružanih palestinskih militanata počinjena protivno presudi Vrhovnog suda. Kamm je nedavno, zbog toga što je na ovaj način upozorila javnost da vojska ne poštuje presudu Vrhovnog suda, osuđena na 4 i pol godina zatvorske kazne.

Novinaru Uriju Blau još uvijek zbog ovog slučaja prijeti kazneni progon. Blau pod tom prijetnjom živi godinama, a što god objavi detaljno pročešljavaju državni tužitelji ne bi li utvrdili da je na neki način dodatno prekršio koji zakon kako bi to upotrijebili protiv njega.

Silversteinovo je izvještavanje također u prošlosti BBC potaklo da snimi dokumentarac o Mossadovoj otmici građevinskog inženjera Dirara Abu Sisija iz Gaze.


Izvor i više informacija : Campaign of Death Threats, Stalking and Vandalism Against Anti-Occupation Leaders Continues as Israeli Press Faces More Gag Rules


DODATNO:
Two Children Die and Lives of Dozens of Others Endangered; PCHR Strongly Condemns Ministry of Health's Decision to Decrease Transfers of Patients to Israeli Hospitals without Taking into Consideration Their Serious Health Conditions or Providing an Alternative
Umrlo 2 djece, ugroženi životi desetci osoba; PCHR snažno osuđuje odluku palestinskog ministarstva zdravstva da smanji broj pacijenata kojima plaća liječenje u izraelskim bolnicama (4. prosinac 2011.)
Palestinski centar za ljudska prava (PCHR) je osudio odluku palestinskog ministarstva zdravstva vlade u Ramalli na Zapadnoj obali da smanji prebacivanje pacijenata u kritičnom stanju ili ozbiljno narušenog zdravstvenog stanja u izraelske bolnice kako bi se tamo liječili ili nastavili s prijašnjim liječenjem. Ova odluka, koja se primjenjuje od 2. studenog 2011, ugrožava živote nekoliko desetaka pacijenata kojima je hitno potrebno liječenje u naprednim zdravstvenim ustanovama, budući da bolnice na Zapadnoj obali, uključujući Jeruzalem, i u Pojasu Gaze ne mogu pružiti potrebno liječenje tim pacijentima. Ministarstvo je kao razlog za ovu odluku navelo štednju i visoku cijenu liječenja u izraelskim bolnicama. Među pacijentima koje ova odluka pogađa 90% su oboljeli od karcinoma koji se ne mogu liječiti u Pojasu Gaze. Ugroženi su i desetci pacijenata u kritičnom stanju koji zbog prevelike udaljenosti ne mogu putovati do egipatskih bolnica. 2 je djece, brat i sestra (9 i 8 godina), već umrlo jer ih je ministarstvo, umjesto na hitno potrebno napredno liječenje u Izraelu, poslalo u bolnice u Gazi koje nisu bile opremljene kako bi ih liječile. Bolnice su odbile prihvatiti ovo dvoje djece, a ministarstvo zdravstva ih nije prebacilo u izraelske bolnice. Njihovoj 8-godišnjoj sestri, koja boluje od iste bolesti, sada prijeti ista sudbina.
Read more…

PCHR Concerned Over Medical Shortages in Gaza Strip Hospitals
Nestašica lijekova u bolnicama u Pojasu Gaze (4. prosinac 2011.)
U Palestinskom centru za ljudska prava upozoravaju da u bolnicama u Pojasu Gaze vlada nestašica lijekova što bi moglo imati katastrofalne posljedice na zdravlje stanovnika Pojasa Gaze. Ravnatelj ljekarni ministarstva zdravstva vlade u Gazi tvrdi da u zdravstvenim ustanovama i skladištima nema 120 vrsta nužnih lijekova i 140 vrsta medicinskih potrepština, a za nestašicu krivi ministarstvo zdravstva u Ramalli koje je u Pojas Gaze 2011. dostavilo tek 20% lijekova i medicinskih potrepština koji su potrebni stanovnicima na području Pojasa Gaze. Zbog nestašice su ugroženi životi 400 pacijenata kojima je potrebna dijaliza. Nema lijekova za rak, ni anesteziju, lijekova koji inhibiraju imunološki sustav pacijenata kojima su presađeni bubrezi u inozemnim bolnicama, ni lijekova za hemofiliju.
Read more…

Richard Falk: Is Israel guilty of the crime of apartheid?
In the article almost ludicrously Goldstone wrote, "In Israel, there is no apartheid. Nothing there comes close to the definition of apartheid under the 1998 Rome Statute. 'Inhumane acts... committed in the context of an institutionalised regime of systematic oppression and discrimination'..." Really! The list of discriminatory laws, the dual administration of settlements and Palestinians, the checkpoint treatment of Palestinians, the settler only roads, the non-protection of Palestinians living under occupation, the midnight abusive arrests of children certainly suggest a pattern of inhuman acts even to an uninformed mind! Without naming the participants, among whom were a death camp survivor, Stephane Hessel, a former member of Mandela's cabinet - Ronnie Kasrils, a world renowned author - Alice Walker, a distinguished English barrister - Michael Mansfield, QC, and a former American congresswoman - Cynthia McKinney, Goldstone calls them "critics whose harsh views of Israel are well known". The question, of course, is not whether these outstanding personalities have strong opinions on the matter at issue, but whether they have credibility based on their reputation for bearing witness truthfully and effectively.
Read more…

World bodies must act now to save Lifta
The tragic history of Lifta is no less important an element in its nomination than its special architectural character. This is because Lifta, unlike most other urban environments, was built by its own inhabitants who also owned the houses and the nearly 1,200 hectares (approximately 3,000 acres) which belonged to it. The construction of Lifta's cube-like buildings topped by their domed roofs was only possible because of the use of the single natural material the inhabitants employed: the special Jerusalem stone. The unique cluster of buildings seem to be embedded into the gentle slopes of the hills around them, and not one house vies for recognition over its neighbor. These houses are a perfect example of how to build a community in total harmony with the physical environment without pretense or architectural pastiche. Since its depopulation in 1948-49, Lifta has been kept deserted by the Israeli authorities and it currently faces demolition by speculative developers. As a last act of architectural violation, gangs of drug addicts and squatters have been roaming the village and destroying the elegant domed roofs in an attempt to prevent a return by Lifta's legitimate owners. Alas, Lifta will see darker days ahead, should genuine efforts to save it from demolition fail.
Read more…