nedjelja, 18. prosinca 2011.

Akcija: Egipatski bloger osuđen na 2 godine zatvora


Izvor i link na akciju: EGYPT: Imprisoned pacifist blogger Maikel Nabil Sanad sentenced to two years' imprisonment

Egipatski bloger Maikel Nabil Sanad 14. je prosinca 2011. na vojnom sudu, na suđenju koje se pretvorilo u totalnu farsu, osuđen na 2 godine zatvora zbog kritiziranja egipatske vojske u postovima na svom blogu.

Maikel Nabil Sanad je uhićen potkraj ožujka i već je 10. travnja 2011. na krajnje nepoštenom suđenju osuđen na 3 godine zatvora. Od tada ga drže u zatvoru El Marg.

23. kolovoza Maikel Nabil Sanad je započeo štrajk glađu prosvjedujući protiv nepravedne kazne i suđenja.

11. listopada 2011. vojni je žalbeni sud ukinuo presudu Sanadu od 10. travnja 2011, no nije ga i oslobodio.

Sada Sanad odbija surađivati na ponovljenom suđenju i zatražio je od svojih odvjetnika da ne surađuju s vojnim sudom. 18. listopada započelo je novo suđenje na vojnom sudu koji je naredio da Maikel Nabil Sanad bude „pregledan“ u psihijatrijskoj bolnici, međutim tamošnji su liječnici odbili sudjelovati u ovoj farsi i ustvrdili da se radi o zdravoj i normalnoj osobi.

Slučaj Maikela Nabila Sanada je prvi slučaj blogera zatvorenog i optuženog zbog objavljivanja postova na blogu nakon svrgavanja Mubaraka, no nije i jedini.

Na linku možete na engleskom pročitati više informacija o slučaju Maikela Nabila Sanada, pronaći kontaktne podatke egipatskih vlasti za slanje zahtijeva da odmah oslobode Maikela Nabila Sanada i linkove s kojih možete poslati već gotovu i/ili vlastitu poruku egipatskim vlastima i poruku podrške zatočenom blogeru.


Ista akcija na njemačkom: Unterstützung für Maikel Nabil Sanad


Izvor i link na akciju: EGYPT: Imprisoned pacifist blogger Maikel Nabil Sanad sentenced to two years' imprisonment