subota, 5. studenoga 2011.

Peticija protiv izvanrednog stanja i vojnih suđenja civilima u Egiptu


Link na peticiju: Free Alaa

Istaknuti egipatski aktivist i bloger Alaa Abd El Fattah nalazi se u zatvoru jer je odbio odgovarati na pitanja nelegitimnog vojnog suda. „Zločin“ koji je počinio je to što je tražio da civilima sude suci, a ne vojnici. Od pada Mubarakovog režima pred egipatske je sudove izvedeno 12 000 egipatskih građana. Na linku možete potpisati peticiju američkom predsjedniku i kongresu kojom ih pozivamo da od egipatskog Vrhovnog vijeća oružanih snaga zatraže trenutačno i bezuvjetno ukidanje vojnih suđenja civilima i izvanrednog stanja u Egiptu.

Za potpisivanje peticije potrebno(*) je odabrati zemlju i upisati e-mail adresu i ime, te kliknuti na Sign this petition!

Hrvatski prijevod teksta peticije upućene Obami i američkom kongresu:
Molimo vas da pozovete Egipatsko vrhovno vijeće oružanih snaga da odmah i bezuvjetno ukinu izvanredno stanje i prekinu vojna suđenja i pritvor civila, uključujući Alau Abd El Fattaha.


Izvor i link na peticiju: Free Alaa



DODATNO:
PALESTINA/IZRAEL:
PASSENGERS ABOARD THE MV SAOIRSE
Putnici na irskom brodu Saoirse
Read more...

Delegates on the Freedom Waves to Gaza - November 2011
Putnici na kanadskom brodu Tahrir
Read more...

Israel to 'Prevent' Aid Ships Reaching Gaza
Izrael najavljuje da će „spriječiti“ humanitarne brodove da dođu do Gaze (3. studeni 2011.)
Izraelska je mornarica najavila da će spriječiti 2 broda s propalestinskim aktivistima da dođu do Pojasa Gaze koji je već 4 godine pod izraelskom blokadom. Kanadski brod Tahrir i irski brod MV Saoirse isplovili su iz luke Fethiye na jugozapadu Turske u srijedu (2. studenog) nakon što su im turske vlasti dopustile da isplove za grčki otok Rod. Među putnicima se nalazi i novinar Al Jazeere. Očekuje se da će putovanje trajati 50 sati. Glasnogovornica izraelske vojske brodove je nazvala „provokacijom“ i ponudila da Izrael istovari i dostavi humanitarnu pomoć s brodova u Gazu. Na Tahriru, koji plovi pod zastavom Komorskih otoka, nalazi se 6 aktivista, kapetan i 5 novinara. Na brodu Saoirse nalazi se 12 irskih aktivista i nema novinara. Brodovima će trebati najmanje 2 dana da dođu do palestinskih teritorijalnih voda i Pojasa Gaze. Brodovi neće ulaziti u izraelske teritorijalne vode, već namjeravaju izravno iz međunarodnih voda ući u vode Pojasa Gaze. Aktivisti tvrde da je ovaj pokušaj probijanja opsade Pojasa Gaze dio kampanje „Valovi slobode“ dajući naslutiti da će uslijediti još sličnih pokušaja proboja blokade. Oba su broda trebala sudjelovati u humanitarnoj Flotili slobode 2 u srpnju ove godine. Tada je Tahrir, na kojem je bilo više od 30 propalestinskih aktivista, pri pokušaju isplovljavanja s otoka Krete presrela i zaustavila grčka obalna straža, a 2 je aktivista pritvoreno zbog kršenja grčke zabrane isplovljavanja za Gazu. Irski brod je navodno oštećen sabotažom dok je u turskim vodama čekao da se pridruži ostalim brodovima flotile. Irski je brod sada popravljen i čekao je na isplovljavanje u Turskoj.
Read more…

Palestine, France et UNESCO : le retour de l'absent
Francuska je glasala za primanje Palestine u UNESCO (1. studeni 2011.)
Samo 14 zemalja – uključujući SAD, Izrael i Njemačku – glasalo je protiv primanja Palestine u UNESCO.
En lire plus…


SAD:
Prosvjednici u Oaklandu zatvorili gradsku luku - izbili veliki sukobi sa policijom: pratite iz minute u minutu (video)