srijeda, 5. listopada 2011.

Neki slučajevi kršenja ljudskih prava na okupiranom palestinskom području (Izvor: Al-Haq)

(Slika: DesertPeace)

Informacije i linkovi -- o nekim slučajevima kršenja ljudskih prava na okupiranom palestinskom području tijekom proteklih mjeseci, palestinskoj rujanskoj inicijativi pri UN-u, nastojanjima da se procesuiraju zločini počinjeni tijekom izraelskog napada na Gazu 2008/2009. -- sa stranice palestinske organizacije za ljudska prava Al-Haq.

Al-Haq's Questions & Answers on Palestine's September Initiatives at the United Nations
This paper seeks to answer some of the common questions that have arisen recently in the context of the upcoming initiatives of Palestinian representatives at the United Nations (UN). The questions concern four main issues: (i) Palestine's September initiatives; (ii) Palestine's statehood status in international law; (iii) the procedure for admission as a Member State of the UN; and (iv) the potential implications of these initiatives. In providing answers to these questions, Al-Haq has adhered to a strict application of international law and contemporary legal practice, including the relevant rules of international humanitarian law.
Read more...

Joint Open Letter to the UN Secretary General UN Panel of Inquiry Report on the Gaza Flotilla Incident Overly Flawed
The overall omission of the broader context of the Gaza Strip in the Report's analysis discredits the Panel's conclusions on the specific issues concerning the naval blockade and the Flotilla incident. Furthermore, given the Report's contradiction to UN fact-finding missions' earlier findings, its endorsement would effectively impact the credibility of the UN system and represent a failure to uphold international law, while supporting the Report's misinterpretation of fundamental legal principles. We, therefore, call upon you to seek authorisation from the UN General Assembly in order to request an advisory opinion of the International Court of Justice on the legality of the naval blockade as part and parcel of the comprehensive closure regime imposed by Israel on the Gaza Strip.
Read more...

Human Rights Organisations Demand PLO and International Community Uphold Victims Rights
Organizacije za ljudska prava od PLO-a i međunarodne zajednice traže da podrže prava žrtava (29. rujan 2011.)
Tijekom 66. sjednice Opće skupštine UN-a, palestinske organizacije za ljudska prava Al-Haq i Palestinski centar za ljudska prava (PCHR), te Međunarodna federacija za ljudska prava (FIDH) objavile su zajedničku izjavu u kojoj su Opću skupštinu pozvale da podrži provedbu međunarodnog prava i osigura potpunu zakonsku implementaciju procesa utvrđivanja odgovornosti za zločine pokrenutog prije više od 2 godine Izvještajem UN-ove istražne misije o sukobu u Gazi (prosinac 2008. -siječanj 2009.). Istražna je misija dokumentirala opsežne dokaze koji ukazuju na počinjenje zločina s obje strane. U skladu s običajnim međunarodnim pravom pokrenut je proces utvrđivanja odgovornosti koji se sastoji od 2 dijela: najprije se očekuje od svih strana da navode o zločinima istraže i procesuiraju na domaćim sudovima, no ukoliko se to ne dogodi i domaće istrage i suđenja ne zadovoljavaju međunarodne standarde, potrebno je pribjeći međunarodnim pravosudnim mehanizmima – naročito Međunarodnom kaznenom sudu. 2 godine nakon pokretanja ovog postupka, nedvojbeno je jasno da niti jedna od strana nije provela učinkovite, neovisne istrage u skladu s međunarodnim pravom i niti jedna nije procesuirala osumnjičenike za zločine prema međunarodnom pravu. Zbog toga je na svojoj 16. sjednici UN-ovo Vijeće za ljudska prava preporučilo da Opća skupština UN-a na svojoj 66. sjednici Vijeću sigurnosti preporuči da od tužitelja Međunarodnog kaznenog suda zatraži istragu i procesuiranje zločina i kršenja međunarodnog prava na području Izraela i okupiranom palestinskom području.
Read more…

Weekly Focus: Taxi driver assaulted by Israeli soldiers 29 August – 4 September
Izraelski vojnici napali palestinskog taksista (7. rujan 2011.)
Fizički napadi i provokacije izraelskih vojnika smještenih na kontrolnim točkama svakodnevni su oblik zastrašivanja koji se na Palestincima koji putuju Zapadnom obalom primjenjuje bez nekog očiglednog opravdanja. U prvom tjednu rujna 2011. izraelski su vojnici napali 6 Palestinaca na 4 kontrolne točke na Zapadnoj obali. 4 žrtve morale su se zbog napada podvrći bolničkom liječenju. Oko 23 sata, 1. rujna, jedan od žrtava, 23-godišnji taksist iz sela Shuqba s područja ramallskog guvernerata, primijetio je, vozeći se iz sela, 4 izraelskih vojnika smještenih pored zapadnog ulaza u selo. Ubrzo nakon što je prošao pored njih morao je zaustaviti svoj taksi, jer je ispred njega stalo i cestu blokiralo vojno terensko vozilo s izraelskim vojnicima. 4 vojnika koje je taksist ranije primijetio približila su se njegovom automobilu i počeli kundacima pušaka udarati po njegovim vratima. Vojnici su otvorili vrata i taksista izvukli iz vozila. Tukli su ga rukama i kundacima pušaka, uglavnom po glavi i struku. Nakon otprilike 5 minuta prestali su ga tući, a jedan od vojnika mu je lice i stražnja sjedala vozila poprskao paprenim sprejem, zbog čega je napadnuti taksist imao poteškoća s disanjem i gušio se, osjećao je peckanje u očima i vrtoglavicu. Nakon što su vojnici otišli, napadnuti taksist je izašao iz auta i legao na zemlju. Mobitelom je nazvao oca koji ga je odveo u bolnicu, gdje je ustanovljeno da se nalazi u stanju šoka i da je zadobio modrice, te da osjeća jaku bol u lijevom uhu, koja nije prestala ni 3 dana nakon napada. Isti su vojnici samo pola sata prije napada na ovog taksista, napali još 2 Palestinca iz istog sela. Napadnuti taksist napad je prijavio Palestinskom koordinacijskom uredu.
Read more…

Weekly Focus: Violence by Israeli forces in the Old City of Jerusalem 15 - 21 August
Nasilje izraelskih snaga u Starom gradu Jeruzalemu 15. - 21. kolovoz (25. kolovoz 2011.)
Izraelska je pogranična policija u petak 19. kolovoza napala jednog 16-godišnjeg Palestinca iz četvrti Ras al-'Amoud u istočnom Jeruzalemu, dok je čekao da mu braća izađu iz lokalne džamije. Pripadnici izraelskih snaga tukli su 16-godišnjaka, ugurali ga u jedno vozilo, potom ga opet izvukli van i poprskali mu lice paprenim sprejem. Potom su ga omamljenog odveli u izraelsku policijsku postaju u istočnom Jeruzalemu na ispitivanje, a kasnije je prebačen i u bolnicu. Ni 5 dana nakon napada, nije mu se povratio vid, koji mu je oštećen u napadu.
Istog dana u 6:30 sati, nekoliko sati nakon sukoba između palestinskih mladića i izraelskih snaga u četvrti Bab al-Hutta u Starom gradu u Jeruzalemu, skupina izraelskih pograničnih policajaca ušla je u obližnji palestinski dom i napala nekoliko članova iste obitelji, udarala ih palicama i ispaljivala gumene metke. 5 pograničnih policajaca ušlo je u dom Saleha Deeba al-Fakhourija (58), kojem su, kad je zatražio da napuste njegovu kuću, rekli da će raditi što god žele i ispsovali ga. Policajci su palicama pretukli Ahmada Deeba al-Fakhourija (55), Salehovog nećaka, na ulazu u njegovu kuću koja se nalazi u istom dvorištu, a ženama iz obitelji također su prijetili palicama kako bi ih odvratili da im se približe. Jedan je policajac Saleha također palicom udario po glavi, a kad su ga članovi obitelji pokušali obraniti, policajci su napali i njih. U dvorište je zatim ušao policajac pogranične patrole u civilu i počeo vikati na svoje podređene neka napuste to područje. Dok su odlazili jedan od policajaca ispalio je gumene metke u obitelji, pri čemu su ranjena 2 Ahmadova sina, 25 (u lice) i 23 (u koljeno) godina. Zbog sukoba u četvrti kola hitne pomoći do obitelji su uspjela doći tek nekoliko sati kasnije. Saleh i članovi njegove obitelji odvezeni su u bolnicu gdje je Salehu pružena liječnička pomoć zbog ozlijede glave i slomljene ruke.
Read more…

Weekly Focus: Violence against shepherds in the Gaza Strip 'Buffer Zone' 8 – 14 August
Izraelski vojnici ranili pastiricu starije dobi u Pojasu Gaze (18. kolovoz 2011.)
Izraelske su snage 9. kolovoza 2011. s granice između Izraela i Pojasa Gaze otvorile vatru na 74-godišnju pastiricu i njeno stado ovaca koji su se nalazili u Pojasu Gaze oko 400 metara istočno od granice s Izraelom. Starica je u napadu ranjena u desnu nogu, a ubijeno je i 10 ovaca. U siječnju 2009. izraelska je vojska duž graničnih područja u Pojasu Gaze iz zrakoplova pobacala tisuće letaka upozoravajući lokalno stanovništvo da se ne približava ogradi na granici i ne ulazi na područje udaljeno manje od 300 metara od granice. To područje nije fizički obilježeno i u stvarnosti se proteže i do 1500 metara od granice. Izraelska vojska tamo često uništava zemlju i imovinu, te otvara vatru na civile koji žive i rade na tom području.
Read more…

Weekly Focus: Settlers attack on Qusra village and the killing of 'Isam 'Oda by Israeli occupying forces 19– 25 September
Napad kolonista na selo Qusra i ubojstvo 'Isama 'Ode od strane izraelskih okupacijskih snaga 19. – 25. rujan (29. rujan 2011.)
Selo Qusra, u blizini Nablusa na sjeveru Zapadne obale, česta je meta napada izraelskih kolonista. Samo tijekom prošlog mjeseca palestinska organizacija za ljudska prava Al-Haq je dokumentirala 5 incidenata kolonističkog nasilja u tom selu ili njegovoj okolici. Izraelski su vojnici na tom području u petak 23. rujna ubili 37-godišnjeg 'Isama Kamala 'Odu, nakon što se suprotstavio skupini kolonista koji su na seoskoj zemlji uništavali i čupali maslinova stabla. Oko 13:30 23. rujna 2011. imam džamije u Qusri je mještane obavijestio da su na udaljenosti od 300 metara od središta sela viđeni kolonisti iz divljeg kolonističkog naselja Eish Qodish kako čupaju i uništavaju maslinova stabla. Mještani su se nakon molitvi uputili na to područje kako bi spriječili uništavanje svoje imovine. Na poljoprivrednom zemljištu sela nalazilo se između 15 i 20 naoružanih kolonista s izraelskom zastavom. U okolici je na privremenom vojnom položaju bilo raspoređeno oko 8 vojnih terenskih vozila. Čim su palestinski mladići na koloniste počeli bacati kamenje kako bi ih otjerali s tog područja, vojnici su počeli ispaljivati suzavac i gumene metke. Nakon otprilike 90 minuta kolonisti su se pomaknuli 500 metara zapadno od tog mjesta i ponovo počeli uništavati drveće, dok su ih palestinski mladići nastavili gađati kamenjem. Vojnici su se približili u 2 vojna terenska vozila i ispalili suzavac, gumene i prave metke na Palestince. Ranjeno je 5, a privedena 2 mještana sela. Vojnici su uhićenima stavili lisice na ruke i povez preko očiju, pretukli ih i odveli u divlje kolonističko naselje. Kratko nakon toga, u 16 sati, prema iskazima 2 svjedoka, jedan je vojnik s udaljenosti od 15 metara bojevim streljivom ubio 'Isama 'Odu u trenutku dok se sagibao da sa zemlje podigne kamen. 'Isam je bio otac 7 djece.
Read more…

Weekly Focus: Denial of the Right to Health and the Death of Ra’ed al-Mghari 25 July – 31 July
Uskraćivanje prava na zdravlje i smrt Ra'eda al-Mgharija (4. kolovoz 2011.)
Ra'ed 'Azzam al-Mghari (32) umro je 25. srpnja 2011. tijekom operacije srca u Pojasu Gaze nakon što mu izraelske vlasti nisu dopustile da nastavi liječenje u specijaliziranom kardiološkom centru u Nablusu na Zapadnoj obali. Zbog loše opremljenosti bolnica u Gazi, liječnici su, nakon što mu se pogoršalo stanje, al-Mgharija uputili na liječenje u Nablus. Al-Mghari je 20 godina bolovao od srčane anomalije zbog čega se redovito liječio u Pojasu Gaze i Nablusu na Zapadnoj obali. No to nije spriječilo izraelske vlasti da mu onemoguće izlazak iz Pojasa Gaze iz „sigurnosnih razloga“.
Read more…