četvrtak, 6. listopada 2011.

Naoružani francuski židovski ekstremisti u kolonističkim naseljima


Informacije iz članka Foreign fighters support Israel's settlements novinarke Nour Samaha od 24. rujna 2011. koji u cijelosti na engleskom možete pročitati na linku.

Organizacija Židovska obrambena liga šalje francuske „militante“ u ilegalna kolonistička naselja na Zapadnoj obali kako bi „pokazali solidarnost“ s kolonistima.

10. rujna 2011. se na jednoj francuskoj Internet stranici pojavio oglas koji je „militante s vojnim iskustvom“ pozivao na sudjelovanje u izletu solidarnosti u Izrael u periodu između 19. i 25. rujna, u vrijeme predavanja palestinskog zahtjeva za priznavanjem državnosti pred Ujedinjenim narodima.

Do 23. rujna na taj je poziv odgovorilo 55 francuskih državljana, muškaraca i žena s vojnim iskustvom, koji su smješteni u ilegalna kolonistička naselja na Zapadnoj obali. Bili su organizirani u 5 odvojenih grupa od po 11 članova, a zadatak im je bio „braniti kolonistička naselja od palestinskih napada“ i „pomagati na područjima gdje osjećaju da nema dovoljno pripadnika izraelske vojske ili policije“.

Stranica na kojoj je objavljen oglas pripada francuskom ogranku Židovske obrambene lige, krajnje desničarske židovske skupine koju je 1968. u SAD-u osnovao rabin Meir Kahane. FBI je Židovsku obrambenu ligu nazvao „nasilničkom ekstremističkom organizacijom“.

„U Francuskoj je to pokret francuskih građana koji brane židovske zajednice kad su suočene s agresijom, i također pomaže u obrani Izraela u širem smislu“, veli Amnon Cohen, glasnogovornik skupine. „Ideološki, mi smo cionisti, proizraelski, i bliska nam je ideologija stranke Ichud Leumi [„Nacionalna unija“] u Izraelu.“ Nacionalna unija se zalaže za naseljavanje Židova na cijelom prostoru okupirane Zapadne obale, koju zovu njenim biblijskim imenom, Judeja i Samarija.

Cohen je naglasio da, suprotno medijskim napisima, Židovska obrambena liga nije zabranjena u Izraelu i SAD-u, već da ima aktivne ogranke diljem svijeta, uključujući u SAD-u, Kanadi, Ujedinjenom kraljevstvu i Francuskoj. „Aktivni smo, vlasti znaju za nas, i s njima održavamo dobre odnose“, dodao je.

Brojni primjeri ciljanih napada na propalestinske organizacije, pokrete i prosvjede diljem Francuske od strane pojedinaca povezanih sa Židovskom obrambenom ligom potvrđuju Cohenove izjave.

Nicolas Shahshahani, voditelj knjižare La Librairie Resistances u Parizu, jedna je od žrtava takvih napada. Prvi se napad na knjižaru dogodio u prosincu 2006, ubrzo po njenom otvaranju, kad je Shahshahani pozvao židovske autore Tanyu Reinhart i Aharona Shabtaija, kritičare izraelske politike na okupiranom palestinskom području, da održe predavanje, usred kojeg je u knjižaru, koju je odjednom ispunio plin suzavac, ušlo 6 maskiranih osoba, sa šljemovima i naoružanih željeznim šipkama. Napadači su pretresli knjižaru i vikali uvrede posjetiteljima. „Porazbijali su prozore, a ja sam bio hospitaliziran zbog udisanja suzavca“, rekao je Shahshahani Al Jazeeri. „Prijavili smo napad policiji, no naravno, nije pokrenuta nikakva istraga.“

U srpnju 2009. ista je knjižara ponovo bila meta napada. Petoro osoba, koje su se predstavile kao članovi Židovske obrambene lige, unutrašnjost knjižare i njene knjige zalilo je jestivim uljem. „To je jednako učinkovito, ako ne i učinkovitije od podmetanja požara, ako želite nanijeti štetu knjižari“, objašnjava Shahshahani.

Tog su puta počinitelji izvedeni pred sud, na kojem su priznali krivnju. Osuđeni su na uvjetne zatvorske kazne i plaćanje odštete.

Četvoro studenata Sveučilišta u Nanterreu također su bili žrtve napada oko 20 pripadnika Židovske obrambene lige. Napad, u kojem su jednom studentu slomljene kosti lica, odigrao se u zgradi Upravnog suda u Parizu. Optužen je samo Anthony Attal, za kojeg se smatralo da je tada bio vođa te skupine.

Glasnogovornik propalestinske nanterreske studentske udruge AGEN tvrdi da Židovska obrambena liga redovito napada njihovu udrugu. „Kad godinama ideš na prosvjede, prepoznaješ lica onih koji su došli vršiti nasilje i zastrašivanje, a zatim ista lica vidiš na sudu. Nije teško pokazati pripadnike Židovske obrambene lige.“

Odvjetnica jedne od žrtava tog napada, Dominique Cochain, smatra kako je sudski proces protiv Attala bio neuobičajen. „Napadač ni njegov odvjetnik nisu bili prisutni na suđenju, pa je sudac 2 sata ispitivao žrtvu, pokušavajući je uvjeriti kako se radilo o tučnjavi, a ne napadu“, u biti preuzevši ulogu odvjetnika obrane, rekla je Cochain.

Attal je nakon suđenja kamerom snimljen na nekoliko propalestinskih prosvjeda, posljednji put ovog ljeta. Cochain smatra da „postoji određena razina tolerancije između francuskih vlasti i ove skupine“. Cochain, koja od 2004. godine zastupa žrtve ovakvih napada,i sama je bila žrtva zastrašivanja. „Verbalno su me zlostavljali i prijetili mi zbog slučajeva na kojima radim. Prozvali su me „vražjom odvjetnicom“ i fotografirali me.“

Pripadnike Židovske obrambene lige teško je službeno povezati s tom skupinom. U Francuskoj registracija udruge nije obvezna, pa Židovska obrambena liga postoji unatoč tome što nije registrirana, a njeno članstvo nije službeno ni javno, dok bi registracijom bila prisiljena objaviti svoj manifest i službeno imenovati članove svog odbora. Cohen tvrdi da se skupina nije registrirala pod imenom Židovska obrambena liga, već da je registrirana pod drugim imenima, koja nije želio otkriti.

Dok neki tvrde da policija namjerno ne reagira na nezakonito nasilje za koje se sumnjiči Židovska obrambena liga, Cohen to poriče, no priznaje da organizacija ima dobre odnose s vlastima.

Židovska obrambena liga potiče svoje članove da prođu obuku iz borilačke vještine Krav Maga koju izraelske snage koriste u borbama u urbanim naseljenim sredinama. Cohen tvrdi da je cilj naučiti polaznike da se sami obrane.

Organizacija također svoje članove potiče da prođu vojnu obuku. Cohen tvrdi da potiču služenje vojnog roka, te dodaje da su neki pripadnici Židovske obrambene lige u francuskoj vojsci.

U AGEN-u tvrde da Židovska obrambena liga napada svaki njihov prosvjed. „Kad čuju da se održava neki propalestinski prosvjed, poput prosvjeda solidarnosti za humanitarnu flotilu u kojima smo sudjelovali ovog ljeta, pojave se na prosvjedu i počnu zlostavljati ljude.“ „Tijekom prosvjeda kriju se u ulicama i napadaju ljude na začelju.“ „Tražili smo raspuštanje Židovske obrambene lige, peticijom koju je potpisalo 30 različitih udruga, obzirom da se radi o naoružanoj miliciji, što je u Francuskoj zabranjeno“, no još se čeka odgovor francuskih vlasti.

Istaknute židovske lobističke organizacije u Francuskoj ograđuju se od Židovske obrambene lige, tvrdeći da se radi o skupinama nasilnih mladih ljudi koji ne predstavljaju židovsku zajednicu.

Međutim, Shahshahani smatra kako su upravo te ugledne lobističke organizacije zaslužne za to što francuske vlasti nisu odgovorile na pozive da se Židovska obrambena liga raspusti. Shahshahani tvrdi da Židovska obrambena liga u suradnji s francuskom policijom osigurava javna okupljanja koja organizira Predstavničko vijeće židovskih institucija u Francuskoj (CRIF), vodeća židovska lobistička skupina u toj zemlji.

Shahshahanijeve navode potvrdio je i Cohen: „Službeno se CRIF ograđuje od nas, no jedno je službeno stajalište, a drugo stvarnost. Kad se nešto događa, oni nas pozovu.“

Cohen je odbio dati bilo kakve osobne podatke članova, uključujući 3 žene, koje je Židovska obrambena liga ovog rujna poslala u kolonistička naselja na Zapadnoj obali. „Poslali smo malo starije ljude, s više iskustva, u dobi između 24 i 35 godina“, napomenuo je. „Znamo da nas izraelska vojska ne treba, ali na ovaj način iskazujemo svoju solidarnost. Idemo se tamo uvjeriti da su sva područja pokrivena i kako bismo obranili kolonistička naselja.“

Propalestinski aktivisti poput Shahshahanija upozoravaju da ovaj poziv treba shvatiti ozbiljno, ističući da se radi o skupini koja javno regrutira francuske građane s vojnim iskustvom kako bi naoružani služili stranoj zemlji.


Izvor i više informacija: Foreign fighters support Israel's settlements


DODATNO:
SAD:
This Is Only Getting Bigger: 20,000 Rally in New York to Support Occupy Wall Street
It's not just rhetoric; they know that they are the 99%.
Read more…

Richard Wolff: Okupiraj Wall Street - Nema više izlika za kapitalizam
Kako bi postigli ciljeve ovog obnovljenog pokreta, moramo napokon promijeniti organizaciju proizvodnje koja održava i reproducira neravnopravnost i nepravdu. Moramo zamijeniti neuspjelu strukturu naših korporativnih poduzeća koja donose profit tek nekolicini, zagađuju okoliš o kojem svi ovisimo te kvari naš politički sustav. Moramo stati na kraj burzama i direktorskim odborima. Sposobnost proizvodnje dobara i usluga treba pripadati svima - baš poput zraka, vode, zdravstvene skrbi, obrazovanja i sigurnosti o kojima također ovisimo. Moramo unijeti demokraciju u naša poduzeća. Radnici u njima i zajednice oko tih poduzeća mogu i trebaju kolektivno oblikovati kako se posao organizira, što se proizvodi te kako se koristimo plodovima zajedničkih napora. Ako vjerujemo da je demokracija najbolji način za upravljanje zajednicama u kojima stanujemo, tada također zavređuje da se po tim načelima upravlja i na našim radnim mjestima. Demokracija na poslu je cilj koji može pomoći u izgradnji ovog pokreta.
Pročitajte više...