srijeda, 7. rujna 2011.

Vijesti, linkovi – uglavnom Palestina/Izrael (kolonisti, Turska, UN)


PALESTINA/IZRAEL:
Barghouthi: Settlers could commit massacre
Mustafa Barghouthi: Kolonisti bi mogli počiniti pokolj (5. rujan 2011.)
Zastupnik u palestinskom parlamentu Mustafa Barghouthi je u ponedjeljak upozorio da izraelska vlada i židovski kolonisti zajedno planiraju napade na Palestince uoči palestinskog zahtjeva za članstvom u UN-u. Kolonisti su u ponedjeljak razbili prozore na džamiji Al-Nurayn u mjestu Qusra, južno od Nablusa. U unutrašnjosti džamije zapalili su gume, a na vanjskim zidovima nacrtali Davidovu zvijezdu i ispisali uvredljive grafiti na hebrejskom: „Muhamed je svinja“ i „Migron i Eli Ayn su socijalna pravda“. Migron i Eli Ayn su izraelska divlja kolonistička naselja na Zapadnoj obali. Kolonisti iz kolonističkog naselja Betar Illit u ponedjeljak su kanalizacijskom vodom poplavili palestinsko poljoprivredno zemljište u blizini Betlehema, a kolonisti s nabluskog područja zapalili su velike površine palestinske zemlje u mjestu Burin. Barghouthi smatra da su ovi napadi „dio plana“ da se upotrijebe kolonisti za napade na Palestince i optužuje izraelsku vojsku da zajedno s kolonistima sa Zapadne obale sudjeluje u „organiziranom zločinu“. „Radi se o ekstremistima koji bi mogli počiniti pokolje nad Palestincima“, upozorio je. Prošli tjedan su kolonisti i vojska objavili da vojska židovske koloniste na Zapadnoj obali obučava za djelovanje u slučaju izbijanja palestinskih prosvjeda za vrijeme dok Palestinci traže članstvo u UN-u. Izraelski list Haaretz je objavio da je vojska obučavala sigurnosne timove u kolonističkim naseljima i da im je dala suzavac i granate za omamljivanje. Većina kolonista već ima vatreno oružje.
Read more…

Russian envoy warns Syria about Western intervention
Rusija podržava palestinski zahtjev za priznanjem od strane UN-a (5. rujan 2011.)
Zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Bogdanov je u ponedjeljak u Damasku izjavio da Rusija podržava palestinski zahtjev za priznanjem koji će u rujnu biti iznesen pred UN. Založio se za jedinstvo među Palestincima i naglasio da pravo palestinskih izbjeglica na povratak treba biti zajamčeno.
Read more…

PA: Settlers torch Nablus mosque
Kolonisti zapalili džamiju na nabluskom području (6. rujan 2011.)
Ultra-ortodoksni židovski kolonisti su u ponedjeljak zapalili jednu džamiju u okolici Nablusa na sjeveru Zapadne obale. Kolonisti su provalili u džamiju Al-Nurayn u Qusri, južno od Nablusa, porazbijali prozore i u unutrašnjosti džamije zapalili stare gume. Palestinska samouprava je od međunarodnog Kvarteta (SAD, EU, UN i Rusija) zatražila da izvrši pritisak na Izrael da prekine ovakve napade. Ovo nije prvi, već 25. takav napad na muslimanska ili kršćanska svetišta od 2010. i drugi takav napad u Nablusu ove godine. Imam džamije tvrdi da su u zgradu bili ubačeni Molotovljevi kokteli. Selo Qusra, u kojem živi 5500 Palestinaca, okruženo je izraelskim kolonističkim naseljima i mještani su redovito izloženi kolonističkim napadima. Prošli su tjedan kolonisti ulazili u domove i otvorili vatru na jednog mladića. Napad se dogodio nakon što su stotine policajaca i vojnika ušle u divlje kolonističko naselje Migron i uklonile 3 objekta, te evakuirale koloniste koji su tamo živjeli. Tom je prilikom uhićeno 6 kolonista koji su napali izraelske snage. Ekstremistički kolonisti primjenjuju svoju taktiku „naplaćivanja cijene“ u sklopu koje napadaju Palestince i njihovu imovinu kao odmazdu za mjere koje izraelska vlada poduzima protiv kolonističkih naselja. Sva izraelska kolonistička naselja, uključujući ona u okupiranom istočnom Jeruzalemu, su protuzakonita prema međunarodnom pravu. Desetci kolonista okupili su se u ponedjeljak ujutro kako bi palestinska vozila gađali kamenjem u blizini kolonističkog naselja Yitzhar između Huwware i Nablusa. Prema podacima UN-ovog Ureda za koordinaciju humanitarnih poslova kolonističko je nasilje koje rezultira ozljedama Palestinaca i oštećivanjem njihove imovine ove godine u porastu više od 50%.
Read more…

Turkey freezes trade, military ties with Israel
Turska zamrznula vojnu trgovinu i suradnju s Izraelom (6. rujan 2010.)
Turski premijer Erdogan je u utorak najavio da Turska zamrzava svu vojnu trgovinu s Izraelom, te da će pojačati svoju prisutnost u istočnom Sredozemnom moru. Dodao je i da će možda tijekom svog posjeta Egiptu ovaj mjesec posjetiti Gazu, no i da će odluku o tome donijeti nakon savjetovanja s egipatskom vladom. Rekao je da će se snažno založiti u korist palestinskih nastojanja da u UN-u ovaj mjesec Palestinci dobe priznanje države na području Pojasa Gaze i Zapadne obale. Turski ministar gospodarstva Caglayan je u ponedjeljak izjavio da „za sada“ nema promjena u gospodarskim odnosima Turske i Izraela.
Read more…

Israeli warplanes target central Gaza Strip
Izraelski ratni zrakoplovi bombardirali središnji dio Pojasa Gaze (6. rujan 2011.)
Izraelski ratni zrakoplovi napali su u ponedjeljak u noći otvoreno područje zapadno od izbjegličkog logora Nuseirat u središnjem dijelu Pojasa Gaze. Izraelska je vojska izjavila da se radilo o „odgovoru na raketiranje Izraela iz Gaze tijekom prošle noći“ i da su „zrakoplovi izraelske vojske ciljali postrojenje za proizvodnju oružja u središnjem dijelu Pojasa Gaze“. Izraelski radio je izvijestio da su projektili ispaljeni na područje regionalnog vijeća Shaar HaNegev u južnom Izraelu prouzročili požar koji su vatrogasci ugasili. Nema dojava o ozlijeđenima.
Read more…

Report: Turkey navy to escort aid ships to Palestinians in Gaza
Turska mornarica namjerava pratiti brodove s humanitarnom pomoći za Palestince u Gazi (3. rujan 2011.)
Turska je vlada nakon objavljivanja Palmerovog izvještaja odlučila pojačati prisutnost turske mornarice u istočnom Sredozemnom moru. „Istočno Sredozemlje više neće biti mjesto gdje izraelska mornarica može slobodno zlostavljati civilna plovila“ izjavio je jedan turski dužnosnik. Navodno će plovila turske mornarice pratiti civilne brodove koji prevoze humanitarnu pomoć Palestincima u Pojas Gaze.
Read more…

Report: Turkey seeking strategic alliance with Egypt
… following the expulsion of the Israeli envoy from Turkey, Egyptians called on their government to follow in Turkey's footsteps, Al Jazeera reported on Sunday, and expel the Israeli envoy in Cairo, as well as alter the Camp David Accords to allow more Egyptian forces in the Sinai Peninsula. ... Over the weekend senior Turkish officials claimed that Israeli government figures engineered the leak as part of what they termed an Israeli disinformation campaign being waged in connection to the UN report. The Turkish sources believe that Israeli cabinet members who oppose issuing an apology to Turkey, such as Foreign Minister Avigdor Lieberman and Vice Prime Minister Moshe Ya'alon, or even officials in the Prime Minister's Bureau, leaked the report to the Times in order to prevent any additional postponement of its publication.
Read more…

Fatah official: 140 countries to recognize Palestinian state
Fatah tvrdi da će 140 zemalja priznati palestinsku državu (4. rujan 2011.)
Viši Fatahov dužnosnik Nabil Shaath je u nedjelju izjavio da očekuje da će 140 zemalja priznati i glasati za palestinsku državu na 66. zasjedanju Opće skupštine UN-a 23. rujna 2011. Trenutno Palestinu priznaje 125 država. Shaath je upozorio da oni koji Palestince pokušavaju spriječiti da odu pred UN prijeteći im sankcijama, krše međunarodno pravo.
Read more…

Cable reference id: #10TELAVIV344: Idf Plans Harsher Methods With West Bank Demonstrations
Mizrachi warned that he will start sending his trucks with "dirty water" to break up these protests, even if they are not violent, because they serve no purpose other than creating friction. (NOTE: dirty water is a reference to the IDF's chemically treated water that duplicates the effects of skunk spray. End note.) Mizrachi said he heard rumors that Palestinian PM Salam Fayyad was planning to attend one of these protests, adding that if Fayyad gets sprayed with dirty water, it will make everyone look bad. ... On orders from Mizrachi, West Bank commander BG Nitzan Alon and West Bank civil administrator BG Poli Mordechi reportedly met with the Palestinian security force commanders recently to deliver a strong message that they must stop these demonstrations or the IDF will.
Read more…

US 'campaigns to avoid' Palestinian statehood vote
SAD nastoje izbjeći glasanje o palestinskoj državi (4. rujan 2011.)
SAD su najavile da će u Vijeću sigurnosti staviti veto na prijedlog da UN prizna palestinsku državu kao članicu UN-a. Međutim Sjedinjene Države ne mogu blokirati glasanje u Općoj skupštini UN-a o unaprjeđivanju statusa palestinskog promatračkog „entiteta“ u status države promatrača. Ova bi izmjena Palestincima omogućila da se uključe u desetke UN-ovih tijela i konvencija, što bi im moglo omogućiti da lakše preko Međunarodnog kaznenog suda kazneno procesuiraju izraelske ratne zločine. Američka vlada bi htjela izbjeći stavljanje veta kao i simbolično glasanje u Općoj skupštini UN-a gdje će SAD i šačica drugih država jedini glasati protiv. Navodno se američki dužnosnici boje da bi za vrijeme rasprave i glasanja o ovom pitanju moglo doći do vala gnjevnih prosvjeda na palestinskim područjima i šire u arapskom svijetu.
Read more...


IRAK:
WikiLeaks: Iraqi Children in U.S. Raid Shot in Head, U.N. Says
"The American forces gathered the family members in one room and executed 11 persons, including five children, four women and two men. Then they bombed the house, burned three vehicles and killed their animals." ... The cable also backs up the claims of the doctor who performed the autopsies, who told Knight Ridder "that all the victims had bullet shots in the head and all bodies were handcuffed." The cable notes that "at least 10 persons, namely Mr. Faiz Hratt Khalaf, (aged 28), his wife Sumay'ya Abdul Razzaq Khuther (aged 24), their three children Hawra'a (aged 5) Aisha (aged 3) and Husam (5 months old), Faiz's mother Ms. Turkiya Majeed Ali (aged 74), Faiz's sister (name unknown), Faiz's nieces Asma'a Yousif Ma'arouf (aged 5 years old), and Usama Yousif Ma'arouf (aged 3 years), and a visiting relative Ms. Iqtisad Hameed Mehdi (aged 23) were killed during the raid."
Read more...


SIRIJA:
Syrian forces kill 8 in Hama, officials say 9 die in bus ambush by armed gangs
Syrian security forces killed at least eight civilians on Sunday in raids on restive northwestern towns, residents and activists said, while the authorities blamed armed gangs for a bus ambush that killed nine people. The civilian deaths were reported in rural Hama and the adjacent province of Idlib, both areas that have seen intensified raids and arrests of people involved in popular unrest since last week’s defection of Hama’s attorney general. Activists said the authorities suspected Judge Adnan Bakkour was in hiding in the countryside around Hama. A local activist said hundreds of security men were conducting house to house searches in villages around Bakkour’s home town of Kfar Banouza and arresting scores of people. Bakkour, who according to the authorities was kidnapped by gunmen last Monday, has said in a statement broadcast via YouTube that he had resigned because security forces had killed 72 jailed protesters and activists at Hama’s central prison on the eve of a military assault on the city on July 31. He said at least another 420 people were killed in the operation and were buried in public parks. Two residents contacted by Reuters in Hama province said busloads of security forces had gone to Khan Sheihkon, a town 50 km (30 miles) north of Hama, searching for scores of army deserters who may have fled to their home towns in recent weeks. ... Syrian authorities have expelled most foreign media, making it difficult to verify events in the country.
Read more…


JEMEN:
Troops deployed in Sanaa to prevent anti-Saleh protests
Hundreds of thousands of protesters demanding President Ali Abdullah Saleh's ouster marched yesterday in the Yemeni capital, raising tensions as troops deployed to try to prevent mass protests. Security forces closed off all access routes to the capital from Saturday afternoon while armed civilians loyal to the veteran president also took to Sanaa's streets, an AFP correspondent said. But in an apparent bid to avoid a confrontation with Saleh loyalists, demonstrators marched in a part of northern Sanaa that is guarded by an armored division led by a general who has defected to the opposition. The marchers started off from University Square-now dubbed Change Square by protesters-sticking to nearby streets and within the area controlled by the general's troops. The people want to march on the (presidential) palace," demonstrators chanted. Sanaa has been left without electricity since Saturday afternoon, and most petrol stations in the capital have turned off the taps, semi-paralyzing the capital. The massive deployment by troops loyal to Saleh followed an opposition call to step up protests against his rule with the political process deadlocked in the face of the president's long absence abroad. Demonstrations were also staged in Taez, Yemen's second largest city and a flashpoint in anti-Saleh protests which have swept the impoverished state since late January.
Read more…