nedjelja, 11. rujna 2011.

Palmerov izvještaj je pravno nevažeći, odvjetnici obitelji turskih žrtava kazneno prijavili izraelske vojnike


Informacije iz posta Mavi Marmara lawyers pursue criminal complaints against Israelis, declare UN report "null and void" Alija Abunime od 6. rujna 2011. koji u cijelosti možete na engleskom pročitati na linku. Post sadrži i pismo odvjetnika obitelji aktivista ubijenih na brodu Mavi Marmara.

Odvjetnici koji zastupaju obitelji žrtava ubijenih u međunarodnim vodama u izraelskom napadu na humanitarni civilni brod Mavi Marmara odbacilli su tzv. Palmerov izvještaj, koji je prošlog tjedna procurio do New York Timesa. Palmerov izvještaj je nudio pravno opravdanje izraelske opsade Gaze, što je Turska odbila prihvatiti. Odvjetnici upozoravaju javnost na činjenicu da je Palmerov izvještaj bio „politički motiviran“, te pristran zbog toga što je u njegovoj izradi sudjelovao ozloglašeni kršitelj ljudskih prava i izraelski saveznik, bivši kolumbijski predsjednik Alvaro Uribe. Palmerov izvještaj pravno je nevažeći jer ga nisu prihvatili svi članovi Palmerovog povjerenstva.

Palmerov je izvještaj sastavljalo povjerenstvo koje je postavio Glavni tajnik UN-a Ban Ki-Moon. Misija i glavni cilj Palmerovog povjerenstva bili su „pozitivno utjecati na odnose između Turske i Izraela i opću situaciju na Srednjem istoku“. Palmerov se izvještaj u tom pogledu značajno razlikuje od izvještaja UN-ovog Vijeća za ljudska prava o incidentu na Mavi Marmari i politički je motiviran. Cilj Palmerovog povjerenstva bio je sastaviti izvještaj koji bi pomogao u pomirenju između Turske i Izraela.

Povjerenstvo se sastojalo od 4 člana, bivšeg novozelandskog premijera Geoffreyja Palmera, koji je predsjedavao povjerenstvom, bivšeg kolumbijskog predsjednika Alvara Uribea, zamjenika predsjednika povjerenstva, izraelskog predstavnika Josepha Ciechanovea i turskog predstavnika Oezdema Sanberka, umirovljenog veleposlanika. Da bi povjerenstvo moglo objaviti izvještaj, bilo je potrebno da sva 4 članova postignu konsenzus o izvještaju i odobre ga. Ukoliko ne dođe do konsenzusa među članovima povjerenstva, izvještaj ne može postati službeni izvještaj, već postaje pravno nevažeći. U tom pogledu, obzirom da je Turska odbacila Palmerov izvještaj, on nema pravnu valjanost i pravno je nevažeći.

Odvjetnici žrtava napada na Mavi Marmaru upozorili su Glavnog tajnika UN-a na moguću pristranost Alvara Uribea, koji je poznat po svojim pro-izraelskim stavovima, pa su u tom pogledu njegova nepristranost i neovisnost vrlo upitne. Jedna od najjačih židovskih lobističkih institucija u SAD-u, Američki židovski odbor (AJC), 2007. je godine Uribeu dodijelila svoju nagradu, a Uribe je predstavljen kao dobar prijatelj Izraela i židovske zajednice. Također, Međunarodni kazneni sud vodi istragu protiv Uribea zbog masovnih zločina za koje ga se sumnjiči da ih je počinio tijekom svog predsjedničkog mandata.

Odvjetnici koji zastupaju žrtve izraelskog vojnog napada na brod Mavi Marmara 31. svibnja 2010, potvrdili su da su kazneno prijavili počinitelje, uključujući pojedinačne izraelske vojnike. Odvjetnici znaju identifikacijske podatke nekih izraelskih vojnika koji su sudjelovali u napadima na humanitarnu flotilu i protiv njih su podignute kaznene prijave na lokalnim i međunarodnim sudovima, uključujući Međunarodni kazneni sud.

U napadu na brod Mavi Marmaru 31. svibnja 2010. u međunarodnim vodama izraelske su snage ubile 9 civila. Mnogi među njima bili su pogubljeni.

Odvjetnici su u listopadu 2010. kazneno prijavili izraelske dužnosnike Međunarodnom kaznenom sudu pod sumnjom da su počinili ratne zločine i zločine protiv čovječnosti.


Izvor i više informacija: Mavi Marmara lawyers pursue criminal complaints against Israelis, declare UN report "null and void"



DODATNO:
PALESTINA/IZRAEL:
Peace Now: Settlement building doubles since freeze
Peace Now: Gradnja u kolonističkim naseljima udvostručila se od okončanja njenog zamrzavanja (7. rujan 2011.)
Prema najnovijem objavljenom izvještaju izraelske udruge Peace Now, gradnja se u kolonističkim naseljima na Zapadnoj obali udvostručila od okončanja njenog zamrzavanja koje je dovelo do blokade pregovora između Izraela i Palestinaca. Od tada je započela gradnja gotovo 2600 jedinica u kolonističkim naseljima. U udruzi napominju da se u Izraelu gradi upola manje nego u kolonističkim naseljima i da izraelska vlada radi protiv izraelskog interesa, koji je prekid gradnje u kolonističkim naseljima i sklapanje mira s Palestincima. U 10 mjeseci nakon isteka moratorija na gradnju u kolonističkim naseljima na Zapadnoj obali gradilo se 2598 stambenih jedinica, a 2149 novih stambenih jedinica je dovršeno. U proteklih 10 mjeseci građeno je najmanje 3700 jedinica.
Read more…

Leaked cable suggests PA hid torture death
Wikileaks objavio da je Palestinska samouprava od javnosti krila pojedinosti o smrti Haithama Amra od posljedica mučenja u pritvoru (6. rujan 2011.)
Prema američkoj diplomatskoj bilješci koju je nedavno objavio WikiLeaks palestinski su sigurnosni dužnosnici američkim diplomatima odavali pojedinosti o smrti Haithama Amra, pritvorenika osumnjičenog da je pripadnik Hamasa i bolničara u hebronskoj bolnici. Amr je umro u pritvoru, manje od tjedan dana nakon što ga je uhitila jedinica Opće obavještajne službe Palestinske samouprave u lipnju 2009. Sigurnosni su dužnosnici javno tvrdili da je Amr umro dok je pokušavao pobjeći kroz prozor na 2. katu, no nedavno objavljene diplomatske bilješke otkrivaju da su dužnosnici iz Opće obavještajne službe američkom konzulatu u Jeruzalemu rekli da ta verzija priče nije točna. U bilješci stoji da je istraga Palestinske samouprave pronašla dokaze da je Amr zlostavljan prije smrti, što potvrđuje optužbe Amrove obitelji i udruga za ljudska prava, koji tvrde da je Amr bio mučen. Prema nalazima službene obdukcije, izjavama svjedoka i istragama udruga za ljudska prava Amr je umro od mučenja u palestinskom zatočeništvu. Diplomatska bilješka također pokazuje da su viši dužnosnici Palestinske samouprave i američki dužnosnici gotovo odmah bili obaviješteni o okolnostima Amrove smrti, no svoja saznanja nisu podijelili s javnošću. Palestinska samouprava nikada nije povukla svoj prvotni izvještaj, iako je njen ministar unutarnjih poslova Said Abu Ali u listopadu 2009. priznao da su Haithamu Amru bila „prekršena prava“. Specijalni vojni sud oslobodio je 5 pripadnika Opće obavještajne službe koji su bili optuženi za Amrovu smrt. Sud im je naredio da isplate odštetu obitelji žrtve, no obitelj je odbila prihvatiti presudu i novac. 6. pripadnik Opće obavještajne službe, kojeg su svjedoci identificirali, nikad nije optužen. „Unatoč tome što postoje stotine dokumentiranih prijava mučenja i drugog zlostavljanja“, niti jedan sigurnosni dužnosnik Palestinske samouprave nikad nije kazneno odgovarao zbog zlostavljanja osoba u pritvoru, upozorava međunarodna organizacija za ljudska prava Human Rights Watch, koja je pozvala SAD da prestanu financirati sigurnosne agencije Palestinske samouprave dok Palestinska samouprava ne počne kažnjavati odgovorne za zlostavljanja.
Read more…

Settlers burn cars, vandalize mosque in Nablus area
Kolonisti palili automobile, vandalizirali još jednu džamiju na nabluskom području (8. rujan 2011.)
Izraelski kolonisti su na nabluskom području u četvrtak čupali maslinova stabla, palili automobile i vandalizirali jednu džamiju. U selu Qabalan, južno od Nablusa zapaljena su 2 automobila. Kolonisti su na džamiji u selu Yatma, južno od Nablusa, ispisali grafite protumuslimanskog i protuarapskog sadržaja. U selu Huwwara, pored ilegalnog kolonističkog naselja Yitzhar, kolonisti su iščupali 35 maslinovih stabala. Ovog je tjedna došlo do eskalacije kolonističkog nasilja. Kolonisti su u ponedjeljak zapalili džamiju u selu Qusra, koje se nalazi u blizini sela Qabalan i Yatma. Kolonisti su vandalizirali i jednu izraelsku vojnu bazu u prvom prijavljenom slučaju napada „naplaćivanja cijene“ koji je izvršen na izraelske snage.
Read more…

Islamic Jihad operative killed in Gaza blast
Pripadnik Islamskog džihada poginuo u eksploziji u Pojasu Gaze (8. rujan 2011.)
Kasno u srijedu (7. rujna 2011.) u eksploziji zapadno od Deir Al-Balaha poginuo je 1 pripadnik vojnog krila Islamskog džihada. Ta naoružana skupina tvrdi da je eksploziju prouzročio izraelski zračni napad, no izraelska vojska tvrdi da nije izveden nikakav zračni napad. Glasnogovornik vojnog krila Islamskog džihada je izjavio da je njihov pripadnik ubijen u zračnom napadu na automobil zapadno od Deir Al-Balaha. Izraelska vojska tvrdi da je na otvorenom području u blizini jednog kibuca na području regionalnog vijeća Shaar Hanegev u zapadnom Negevu eksplodirala jedna raketa. Nije bilo dojava o ozljedama ili materijalnoj šteti. U utorak je u izraelskom zračnom napadu kod Khan Younisa ubijen 1, a ranjeno 3 pripadnika oružanog krila Odbora narodnog otpora
Read more…

Italian activist's murder trial due to start in Gaza
Počinje suđenje za ubojstvo talijanskog aktivista Vittorija Arrigonija u Gazi (8. rujan 2011.)
U četvrtak je na sudu u Gazi počelo suđenje za ubojstvo talijanskog aktivista Vittorija Arrigonija kojeg je u travnju ove godine u Gazi ubila jedna salafistička skupina.
Read more…

PA: Israeli forces destroy 3 wells near Nablus
Izraelske snage uništile 3 bunara u okolici Nablusa (8. rujan 2011.)
Izraelske su snage u četvrtak uništile 3 vodena bunara u selu Naseriya, istočno od Nablusa na Zapadnoj obali. Bunari su služili za navodnjavanje oko 1500 dunuma poljoprivredne zemlje u selu. Desetci palestinskih obitelji ostat će bez svojeg prihoda. Izraelske su snage selo proglasile zatvorenom vojnom zonom, a mještani tvrde da je ovo drugi put da izraelske snage uništavaju bunare vode od srpnja 2011. Glasnogovornik UNRWA-e Chris Gunness je upozorio da su izraelske vlasti ponovo počele rušiti domove na Zapadnoj obali. Gunness tvrdi da je u beduinskoj zajednici Umm al-Khair u blizini Hebrona srušeno 5 stambenih objekata i raseljeno 20 osoba što je teško pogodilo tu zajednicu koja broji 145 stanovnika. Jedan je 2-godišnji dječak slučajno ostavljen bez nadzora u trenutku kad su buldožeri počeli rušiti domove, zbog čega je proživio teške traume. Ove godine je na području Zapadne obale raseljeno više od 700 osoba, više nego tijekom cijele 2010. godine, kad je raseljeno 594 osoba.
Read more…

Israel troops kill Gaza gunman in incursion
Izraelska vojska ubila pripadnika palestinskog pokreta otpora u Gazi (6. rujan 2011.)
Izraelske su snage ubile 1 naoružanog Palestinca i ranile 2 civila u svom upadu u južni Pojas Gaze u utorak. Palestinska naoružana skupina Odbori narodnog otpora tvrdi da su se njeni pripadnici sukobili s izraelskim vojnicima koji su prešli granicu u blizini Khan Younisa i ušli u Pojas Gaze i da je 1 njihov pripadnik ubijen u zračnom napadu. U napadu su također ozlijeđena 2 palestinska civila, otac i sin. Izraelska je vojska potvrdila da je ušla u Pojas Gaze, te da su vojnici bili izloženi minobacačkom napadu, nakon čega je uslijedio izraelski zračni napad. Izrael skupinu Odbori narodnog otpora krivi za prošlomjesečni napad u kojem je u Izraelu ubijeno 8 Izraelaca. Odbori narodnog otpora niječu da su upleteni u napad, no unatoč tome u izraelskom su zračnom bombardiranju ubijeni najviši čelnici te organizacije.
Read more…

Crossing Borders
Gaza has the Rafah crossing, and the West Bank has the jisir. Our gateways to the indifferent world beyond. Two years ago the Israelis discovered that my father has a Gaza ID which meant that he cannot come back to the West Bank. For now he's staying in Amman, and whenever we can, my family in Ramallah crosses borders (the Allenby bridge on the Israeli side, the King Hussein bridge on the Jordanian one) so we can indulge in a couple of weeks of family normalcy. Needless to say, I’ve crossed the border way too many times for my liking. ... As with the rest of the checkpoints scattered throughout the Occupied Territories, humiliation is a requirement at the border crossing, with the Israelis never missing the chance to remind Palestinians just who exactly controls every aspect of their lives.
Read more...

Palestine Vote Approaches; Israel in Crisis with Turkey, Egypt [September 4 - September 10]
Bliži se glasanje o Palestini u UN-u; izraelski odnosi s Turskom, Egiptom u krizi [4. – 10. rujan 2011.]
Egipatski su prosvjednici 9. i 10. rujna upali u izraelsko veleposlanstvo u Kairu, srušili sigurnosni zid, kroz prozor pobacali dokumente i skinuli izraelsku zastavu. Ovo je drugi takav incident ovog tjedna. Izraelski veleposlanik i njegova obitelj otputovali su zrakoplovom u Izrael. 9. rujna se oko 500 prosvjednika okupilo ispred izraelskog veleposlanstva gdje su zapalili gume i automobile, bacali kamenje na veleposlanstvo, te konačno i provalili u zgradu. „Ova je akcija pokazatelj bijesa i frustriranosti koje mladi egipatski prosvjednici koji su srušili Mubarakov režim osjećaju prema nedavnim izraelskim napadima na egipatskoj granici u kojima su ubijeni egipatski vojnici“, tvrdi egipatski politički analitičar Nabil Abdel Fattah. … Glavni tajnik UN-a Ban Ki-Moon je izjavio: „Palestinski narod predugo čeka na neovisnu državu“ … Izraelski su vojnici nastavili ometati palestinsku svakodnevicu. 6. i 7. rujna ubijeno je 2 ljudi u Pojasu Gaze, na području Deir Al Balaha i Khan Younisa. 4 je osoba ranjeno. 8. rujna su izraelske snage uništile vodene bunare u Jordanskoj dolini i 2 električne mreže u Hebronu. Izraelska je policija 5. rujna zatvorila jedan dječji vrtić u Jeruzalemu pod izlikom da ga koriste pripadnici Hamasa, što škola u čijoj se zgradi nalazi vrtić poriče, napominjući da se ta zgrada nikad nije koristila za političke aktivnosti.
Read more…

On the Israeli embassy incident
… yesterday there were multiple protests in Cairo, starting with one of several tens of thousands who called for an end to military tribunals, greater judicial independence, a better electoral law and other measures. The protest also was against Israel, for the recent killing of six Egyptian border guards. Some of these protestors went to the Israeli embassy, and this ended with a confrontation with police and military and, for the first time in the history of protests against the Israeli embassy, a break-in in what was probably the non-secure portion of its offices.
Read more…


AFGANISTAN:
Seventy-fifth French soldier killed in Afghanistan
A French soldier was shot dead in Afghanistan Wednesday, bringing the number of French losses there since 2001 to 75. Three other soldiers and a journalist were wounded during the same operation.
Read more…


LIBIJA:
Srpske plaćenike vodio je Dragan Ilić koji je bio u Kninu
Iako je potvrdio da je najviše plaćenika stiglo iz afričkih zemalja - Sudana, Nigerije, Čada i iz istočne Europe, Hdajf nije želio odgovoriti na pitanje koliko ima Hrvata među uhićenim plaćenicima i gdje se nalaze. "Morate razumjeti. To su velike ribe. Oni nisu jadnici koji su došli iz Afrike po sitan novac za preživljavanje, već ljudi koji su svjesno došli ubijati za golem novac. Oni su došli likvidirati i nije im bilo važno koga. Mi još uvijek tragamo za 50 tisuća nestalih osoba za koje pretpostavljamo da su ubijeni."
Pročitajte više…