nedjelja, 4. rujna 2011.

Neke vijesti, linkovi – Palestina/Izrael


25.7.11: Officer points loaded weapon at Palestinian's head in Beit 'Ummar (video)
25. srpanj 2011: Vojnik uperio oružje Palestincu u glavu u Beit 'Ummaru (video)
18. lipnja 2011. vojnici su na benzinskoj postaji u selu Beit 'Ummar uhitili jednog palestinskog mladića jer je navodno bacao kamenje. Rođak uhićenog mladića pokušavao je odgoditi uhićenje i nakon burne rasprave s vojnicima pokušao se približiti uhićenom, na što mu je vojnik s činom natporučnika iz neposredne blizine svoju pušku uperio u lice. Događaj je kamerom snimio mještanin sela koji volontira na B'Tselemovom projektu podjele kamera Palestincima kako bi mogli njima snimiti kršenja ljudskih prava od strane izraelskih vojnika i kolonista. B'Tselem je u posljednje vrijeme dokumentirao nekoliko incidenata u kojima su izraelske sigurnosne snage nasilno postupale s Palestincima na području sela Beit 'Ummar. Uperiti napunjeno oružje u civila iz blizine u trenutku kad ta osoba ne predstavlja nikakvu opasnost, protuzakonito je. Nakon što su ovaj događaj popratili mediji, izraelska je vojska najavila da će vojna policija istražiti postupanje nadporučnika.
Read more…

Fatah: Knesset speaker comments 'obstacle' to peace
Predsjednik Knesseta u svojim izjavama promicao kolonizaciju okupirane Zapadne obale (31. kolovoz 2011.)
Predsjednik izraelskog Knesseta Reuven Rivlin je u srijedu (31. kolovoza 2011.) ustvrdio kako ilegalna kolonistička naselja „nisu“ prepreka miru i kako je „zemlja Izraela u potpunosti naša“. „Ništa vam neće stajati na putu, ako želite graditi u Izraelu“ rekao je Rivlin djeci tijekom posjete ilegalnom kolonističkom naselju Itamar povodom prvog dana školske godine.
Read more…

Turkey expels Israel diplomats after UN report
Turska protjerala izraelske diplomate nakon Palmer/Uribe-ovog izvještaja (2. rujan 2011.)
Turska je u petak protjerala izraelskog veleposlanika i zamrznula vojne ugovore s Izraelom. Ovaj je potez uslijedio dan nakon što je objavljen UN-ov izvještaj u kojem stoji da je Izrael upotrijebio nerazumnu i pretjeranu silu tijekom napada na brodove međunarodne flotile za Gazu pri čemu je ubijeno 9 turskih državljana. Izrael je odbio udovoljiti turskim zahtjevima da se službeno ispriča, plati odštetu obiteljima ubijenih i okonča blokadu Palestinaca u Gazi. Odmah nakon napada na aktiviste Turska je povukla svog veleposlanika iz Izraela, obustavila zajedničke vojne vježbe i zabranila izraelskim zrakoplovima da lete turskim zračnim prostorom. Sada je turski ministar vanjskih poslova najavio i zamrzavanje svih vojnih ugovora. U ovom se UN-ovom izvještaju navodi da je pomorska blokada „legalna“. Turski ministar vanjskih poslova Davutoglu je naglasio da su nalazi izvještaja upitni i da Turska ne priznaje legitimnost blokade Gaze. „Turska će poduzeti sve potrebne mjere kako bi se moglo slobodno ploviti istočnim Sredozemljem. Turska ne priznaje izraelsku blokadu Gaze. Pobrinut ćemo se da blokadu Gaze prouči Međunarodni sud pravde“, najavio je. Dodao je i da će Turska poduprijeti nastojanja turskih i stranih državljana koji na sudovima budu tražili pravdu. Na izradi objavljenog izvještaja radila je skupina koju je predvodio novozelandski premijer Geoffrey Palmer i u kojoj je sudjelovao i ozloglašeni bivši kolumbijski predsjednik Uribe. Davutoglu je ustvrdio da su Palmer i njegov zamjenik prekršili svoje ovlasti uključivši u izvještaj stajališta koja su više politička nego pravna. „Turska ne prihvaća ovakav izvještaj… Odlučni smo u namjeri da ovaj slučaj iznesemo pred međunarodne pravne institucije“, rekao je. Postoje nagađanja da bi Turska pravdu mogla tražiti na Međunarodnom kaznenom sudu. Turska je već najavila da će podržati svako nastojanje Palestinaca da dobiju priznanje državnosti kroz Ujedinjene narode.
Read more…

3 Aug. '11: Restraining orders issued to settlers are unacceptable (video)
3. kolovoz 2011: Neprihvatljivi nalozi o zabrani izdani kolonistima (video)
Izrael godinama na koloniste ne primjenjuje zakon, omogućujući na taj način nanošenje trajne štete Palestincima i njihovoj imovini od strane kolonista iz kolonističkih naselja Yitzar, Gilad Farm, Susiya, Mizpe Ya'ir, Ma'on Farm, 'Adey Ad, Mizpe Avihai i drugih. Ovu politiku provode sve razine, vojnici na terenu, policija i pravosudni sustav. B'Tselem je u samo srpnju 2011. dokumentirao nekoliko slučajeva u kojima su kolonisti iz kolonističkog naselja Yitzhar napali Palestince i oštetili njihovu imovinu usred bijela dana i na očigled sigurnosnih snaga koje nisu poduzele ništa kako bi zaustavile napad ili uhitile prijestupnike. Jednu takvu snimku možete pogledati na linku.
Read more…

2 Aug. '11: Video: Undercover police detain 13-year-old playing soccer in Ras al-‘Amud, East Jerusalem (video)
2. kolovoz 2011: Video: Prerušeni policajac uhitio 13-godišnjeg dječaka dok je igrao nogomet u Ras al-'Amudu u istočnom Jeruzalemu (video)
U petak, 22. srpnja 2011, poslije podne nekoliko je dječaka igralo nogomet na ulici u istočnojeruzalemskoj četvrti Ras al-'Amud. Snimka sigurnosne kamere koja se nalazila s vanjske strane obližnje trgovine prikazuje policijsko vozilo kako prolazi cestom i zatim terensko vozilo pogranične policije koje staje i blokira jedan kraj ulice. Potom pored dječaka staje civilno vozilo iz kojeg izlazi nekoliko prerušenih policajaca, uhvate Islama Jabera, 13-godišnjeg dječaka koji stanuje u toj četvrti, i prisile ga da uđe u vozilo. (Snimku možete pogledati na linku.) Jaber je kasnije dao iskaz izraelskoj organizaciji za ljudska prava B'Tselem. Tvrdi da su ga prerušeni policajci prisilili da u vozilu legne na pod i stavili mu povez preko očiju. Plakao je, iz straha i jer se osjećao bespomoćnim. Dok su se vozili policajci su dječaka ispitivali i udarali ga dlanovima po licu. Ispitan je bez nazočnosti roditelja pod sumnjom da je bacao kamenje. Nije dobio priliku da se posavjetuje s odvjetnikom. Odbio je potpisati dokument ispisan na hebrejskom, nakon čega su ga ispitivači udarali šakama i palicama. Nakon toga Jaber je i dalje odbijao potpisati dokument i zatim je, otprilike sat vremena nakon što je uhićen, pušten na slobodu na ulazu u kolonističko naselje Ma'ale Zeitim, u Ras al-'Amudu, gdje su ga dočekali članovi obitelji. Jabera je otac odveo u hitnu službu bolnice Hadassah, gdje je utvrđeno da je zadobio modrice. Jaber tvrdi da se nakon ovog događaja budi noću zbog noćnih mora. 25. srpnja 2011. Jaberov je otac incident prijavio Odjelu za istragu policije, a Jaber je tamošnjim istražiteljima dao svoj iskaz. Još uvijek nije poznato da li će u ovom slučaju biti pokrenuta istraga.
Read more…

3 Aug. '11: High Court orders state to dismantle Migron outpost
3. kolovoz 2011: Visoki sud naredio državi da ukloni divlje kolonističko naselje Migron
Izraelski Visoki sud pravde je 2. kolovoza državi naredio da ukloni divlje kolonističko naselje Migron u roku od 8 mjeseci, do kraja ožujka 2012. Takva je naredba posljednji put izdana 1979. godine, kad je sud državi naredio da ukloni kolonističko naselje Elon Moreh, koje je bilo izgrađeno na zemlji u privatnom palestinskom vlasništvu. Kasnije je to kolonističko naselje ponovo uspostavljeno na obližnjoj zemlji koja je bila proglašena državnom zemljom. Divlje kolonističko naselje Migron je smješteno na brdu sjeveroistočno od Jeruzalema iznad Ceste 60, glavnog puta koji prolazi Zapadnom obalom, između kolonističkih naselja Ofra i Geva Binyamin. Migron je najveće od oko 100 divljih kolonističkih naselja koja su na Zapadnoj obali izgrađena bez vladinog odobrenja, bez dodjele zemlje i bez plana gradnje. Migron je uspostavljen 1999. na zemlji koja je u privatnom vlasništvu Palestinaca iz obližnjih sela Burqah i Deir Dubwan i koju je Izrael proglasio arheološkim nalazištem. Migron je proširen u siječnju 2002. i sada u njemu živi 250 osoba. Vlasti – Civilna uprava, ministarstvo obrane i ministarstvo pravosuđa – nikad nisu poduzele nikakve mjere kako bi spriječile krađu zemlje i gradnju divljeg kolonističkog naselja. Vlasti su čak pomogle u gradnji Migrona. Ministarstvo graditeljstva i stanovanja je, unatoč nepostojanju potrebnog odobrenja, uložilo 4,3 milijuna šekela za gradnju infrastrukture tog divljeg kolonističkog naselja. U lipnju 2006. izraelska organizacija Peace Now je na Visokom sudu pravde zatražila uklanjanje divljeg kolonističkog naselja Migron. U kolovozu 2008, tijekom saslušanja u vezi tog predmeta, država je predložila da u kolonističkom naselju Geva Binyamin izgradi četvrt u koju bi se preselili kolonisti iz Migrona, no oni su taj prijedlog odbili. Izrael je na zemlji u Jordanskoj dolini koja je pripadala odsutnim Palestincima izgradio prva kolonistička naselja na tom području; zaplijenio zemlju u privatnom palestinskom vlasništvu kako bi na njoj izgradio 42 kolonistička naselja pod lažnim izgovorom da kolonistička naselja služe za „vojne potrebe“; iskrivio odredbe Osmanskog zemljišnog zakona kako bi omogućio proglašavanje stotina tisuća dunuma zemlje, koju su uglavnom obrađivali Palestinci, državnom zemljom; omogućio krađu zemlje u privatnom palestinskom vlasništvu od strane 27 kolonističkih naselja. Sva su izraelska kolonistička naselja na okupiranom palestinskom teritoriju protuzakonita prema međunarodnom pravu i predstavljaju teško kršenje palestinskih ljudskih prava.
Read more…

Daughter of Mossad Chief: I Refuse to Enlist in the Israeli Military (video)