četvrtak, 1. rujna 2011.

Izraelski ilegalni Zid u selu al-Walajah


Informacije iz B'Tselemovog članka 24 Aug. '11: High Court approves Separation Barrier route in al-Walajah od 24. kolovoza 2011. o izgradnji izraelskog ilegalnog Zida u selu al-Walajah na Zapadnoj obali, koji u cijelosti na engleskom možete pročitati na linku.

Izraelski visoki sud pravde je 22. kolovoza 2011. odobrio plan da se izgrađeno područje palestinskog sela al-Walajah okruži betonskim 9 metara visokim i 700 metara dugim Zidom koji Izrael gradi na Zapadoj obali. Zid će selo odvojiti od stotina dunuma poljoprivredne zemlje njegovih stanovnika. Selu će preostati samo jedan ulaz i izlaz iz sela, na cesti koja povezuje selo s mjestom Beit Jala prema istoku i područjem Malha u južnom Jeruzalemu. Izgradnjom planirane trase Zidom će također biti okruženo izgrađeno područje obližnjeg sela Batir.

Selo al-Walajah
Selo al-Walajah se nalazi južno od rječice Refaim. Prije 1948. godine selo se nalazilo sjeverno od te rječice, na zemlji koja je upotrijebljena za uspostavu mošava Aminadav. 1948. neki su mještani sela prebjegli na poljoprivredno zemljište sela koje je ostalo s druge strane Zelene linije i tu su sagradili današnje selo. 1967. godine izraelska je vlada odlučila oko 70 000 dunuma [70 kvadratnih kilometara] Zapadne obale anektirati jeruzalemskoj općini. U sklopu ove aneksije anektirana je i oko 1/3 zemlje sela al-Walajah, dok su preostalih 2/3 ostale na ostatku Zapadne obale. Polovica anektirane zemlje sela al-Walajah upotrijebljena je za izgradnju kolonističkih naselja – Har Gilo i četvrt Gilo, koja se nalazi unutar proširene općinske granice Jeruzalema. Selo al- Walajah danas ima 2000 stanovnika, a samo neki od njih imaju status stanovnika Jeruzalema.

Sprječavanje razvoja sela
Tijekom godina jeruzalemska općina nije selu pružala nikakve usluge, a gradski su dužnosnici selo posjećivali prvenstveno kako bi u njemu dokumentirali gradnju kuća bez izdanih dozvola ili kako bi ih srušili. Potkraj 1990-ih mještani su pripremili plan za selo kojim bi se sredile građevine koje su već izgrađene u selu, omogućila buduća izgradnja javnih zgrada i cesta i očuvale jedinstvene drevne poljoprivredne terase. Mještani su počeli zagovarati svoj plan kod općinskih dužnosnika i odbora za planiranje Civilne uprave, ali vlasti mjerodavne za planiranje nisu se ovim planom bavile tijekom druge Intifade. Po okončanju 2. Intifade, jeruzalemske vlasti odbijale su raspravu o tom planu zbog toga što će planirana trasa Zida za to područje selo odsjeći od grada. U veljači 2009. Okružni odbor za planiranje i gradnju odbio je plan, tvrdeći da se selo nalazi u zelenoj zoni u kojoj gradnja nije dopuštena.

Zid u selu al-Walajah
Tijekom godina trasa Zida, koja na tom području u potpunosti ide po Zapadnoj obali, nekoliko je puta mijenjana. Po prvotnom je planu selo trebalo biti smješteno na zapadnoj, tzv. „izraelskoj“ strani Zida, čime bi selo bilo odvojeno od betlehemskog guvernerata kojem su mještani pripadali i koji im je pružao javne usluge. Kasnije su vojne vlasti tu trasu izmijenile na način da ona ide oko izgrađenog područja u selu, koje odvaja od stotina dunuma njegovog poljoprivrednog zemljišta, od izvora koji poljoprivrednici koriste za navodnjavanje svojih usjeva i od starog seoskog groblja. Zid odvaja selo od obližnjeg kolonističkog naselja Har Gilo, i ostavlja samo jednu cestu kojom osobe mogu ući i izaći iz sela, u smjeru susjednog grada Beit Jala. Trasa Zida još je jednom izmijenjena, na zahtjev samostana Cremisa, i tom su izmjenom samostan i njegovo zemljište smješteni sa zapadne strane Zida.

Izrael je zbog proračunskih ograničenja gradnju Zida na području al-Walajah zamrznuo do početka 2010. Kad je u ožujku 2010. ponovo pokrenuta gradnja, selsko vijeće se žalilo izraelskom Visokom sudu pravde, tvrdeći da se gradnja dijelom temelji na vojnim naredbama o rekviziciji koje više ne vrijede i da se dio gradnje odvija na zemlji koja uopće nije zaplijenjena temeljem vojnih naredbi. Visoki sud nije izdao privremeni sudski nalog kojim bi se zabranili radovi, a vojne su vlasti ubrzale gradnju Zida. Visoki je sud tek u prosincu 2010. izdao privremeni nalog za obustavu gradnje. Do tada su široka cesta i 9 metara visok betonski Zid već bili izgrađeni. Zid okružuje gotovo cijelo izgrađeno područje sela, s time da je strana koja je okrenuta prema kolonističkom naselju Har Gilo obložena dekorativnim jeruzalemskim kamenom, dok je strana okrenuta selu al-Walajah od golog betona. Izgradnja Zida prouzročila je ogromnu štetu krajoliku, vidljivu s velike udaljenosti.

Protivljenje ovakvoj trasi Zida
Društvo za zaštitu prirode u Izraelu u svom se mišljenju usprotivilo trasi Zida na području sela al-Walajah. U njegovom se mišljenju terasasti krajolik, koji datira od prije 1500 godina, opisuje kao kulturno dobro koje je očuvalo tradiciju obrađivanja zemlje u terasama. Društvo za zaštitu prirode u Izraelu je predložilo da se to područje očuva i proglasi svjetskom baštinom, te da se trasa Zida pomakne blizu ceste koja povezuje selo i kolonističko naselje Har Gilo s južnim Jeruzalemom. Izraelski ministar za zaštitu okoliša Gilad Erdan, također je od ministra pravde zatražio da spriječi uništavanje jedinstvenih terasa na tom području.

Presuda Visokog suda pravde
Visoki sud je odbacio sve argumente selskog vijeća, nakon što su vojne vlasti duž Zida postavile 2 vrata kroz koja bi mještanima trebalo biti dopušteno da prolaze kako bi došli do svoje poljoprivredne zemlje. Da bi prošli kroz vrata mještani će od izraelske Civilne uprave morati za to dobiti dozvolu. Vojne vlasti su također najavile da će trasa Zida biti pomaknuta sjevernije kako bi izvor vode ostao na području sela koje okružuje Zid, te da će se izgraditi podzemni prolaz do starog groblja. Suci - Dorit Beinisch, Asher Grunis i Uzi Fogelman – u svom su mišljenju ustvrdili da je trasa kojom ide Zid „razumna i proporcionalna“ u odnosu na „veliku sigurnosnu prednost“ koja je dobivena njegovom izgradnjom. Suci su ignorirali upozorenja o ozbiljnoj šteti koja će izgradnjom Zida biti nanesena krajoliku s drevnim terasama.

Učinak Zida na selo
Zid je već nanio veliku štetu selu i očekuje se da će ona biti još veća kad izgradnja Zida bude dovršena. Zid onemogućava razvoj sela jer je izgrađen uz kuće. Priprema trase i izgradnja Zida nanijele su ozbiljnu štetu poljoprivrednim terasama koje mještani obrađuju. Uvjet da mještani dobe dozvole kako bi mogli doći do svoje zemlje vjerojatno će smanjiti njihove prihode. Prema iskustvu iz drugih područja Zapadne obale, Civilna uprava poljoprivrednicima dozvole izdaje u nedovoljnom broju i mnogi su mještani čija se zemlja nalazi na drugoj strani Zida bili prisiljeni zapustiti svoju zemlju.


Izvor: 24 Aug. '11: High Court approves Separation Barrier route in al-Walajah


DODATNI LINKOVI:
PALESTINA/IZRAEL:
US lawmaker links UN funding to Palestinian statehood bid
A senior US Republican lawmaker announced on Tuesday she was seeking to cut off US funds to any United Nations organization that embraces an upgrade to the Palestinians' diplomatic status this autumn. Representative Ileana Ros-Lehtinen included the cutoff clause in legislation that would change US financing of the United Nations so that Washington could choose the programs it wants to fund there, and the ones it does not.
Read more…

Steinitz: Palestinian UN bid 'greater threat' than Hamas
Izraelski ministar financija smatra da je priznanje palestinske države od strane UN-a „veća prijetnja“ od Hamasa (31. kolovoz 2011.)
Izraelski ministar financija Yuval Steinitz je izraelskom radiju izjavio da zahtjev Palestinaca za priznanjem palestinske države od strane UN-a predstavlja „ozbiljniju prijetnju od one koju predstavlja Hamas“ i zaprijetio da će Izrael „odgovoriti“ u slučaju da Palestinci zatraže članstvo u UN-u. Ove su izjave objavljene netom nakon što je izraelski list Haaretz objavio da je ministar financija blokirao isplatu 380 milijuna šekela (106 milijuna američkih dolara) prihoda od poreza Palestinskoj samoupravi. Steinitz je član vladajuće stranke Likud izraelskog premijera Netanyahua i smatra da nije moguće zaustaviti Palestince u njihovoj namjeri da pred Općom skupštinom UN-a zatraže priznanje. Ministar infrastrukture Uzi Landau je izjavio da će to značiti poništenje svih sporazuma koje su Palestinci potpisali s Izraelom. Landau je član ultranacionalističke stranke Yisrael Beitenu. On smatra da Izrael treba anektirati Jordansku dolinu, najveća kolonistička naselja i drugu zemlju na okupiranom palestinskom teritoriju kao odgovor na palestinsko traženje priznanja.
Read more…


SIRIJA:
'Hundreds killed' in Syria protests during Ramadan
Syrian security forces carried out arrests and set fire to homes on Wednesday, activists reported, at the end of the Muslim holy month of Ramadan during which a rights group said 473 people were killed. The Syrian Observatory for Human Rights said 16 people were arrested in Houle, 20 kilometers from Homs, where the authorities sparked anger on Monday as they returned the bodies of 13 people arrested in early August. The Local Coordination Committees, grouping activists on the ground, said security forces set fire to the homes of two men in Houle and threatened to arrest their wives and children if they did not surrender. In the village of Aqrab, security forces burned down another house and carried out searches and arrests, terrorizing local residents at the start of the Eid holidays which follow Ramadan, according to the committees. They said that in Hama province, central Syria, opposition figure Mustafa Rostom was arrested from his home by military intelligence agents who prevented him from taking medicines with him although he has health problems. The Britain-based Observatory said 360 civilians and 113 members of the security forces and army were killed during protests during the just-ended Muslim fasting month of Ramadan. The civilians included 25 people aged under 18, 14 women, and 28 who died in detention or under torture, the Observatory said, mainly in the region of the central province of Homs. The Observatory said at least five of the 13 people whose bodies were returned to their families at Houle were still alive when they had been taken away for questioning. Almost daily protests have taken place against the regime of President Bashar al-Assad since mid-March, defying a crackdown which according to UN figures has killed a total of at least 2,200 people. Amnesty International said in a separate report that it had heard of 88 deaths in custody between April 1 and August 15, including 10 children aged between 13 and 18. For at least 52 of them, Amnesty said "there is evidence that torture caused or contributed to the deaths," citing signs of violent beatings, burn marks and cuts. Some had been mutilated "before or after death in particularly grotesque ways apparently intended to strike terror into the families to whom their corpses were returned."
Read more...

Amnesty: Syria prison deaths show sharp rise in 2011
"No less than 88 such deaths have been reported to Amnesty International as occurring during the period from April 1 and August 15," including 10 children aged between 13 and 18, the human rights group said. "The sharp rise in the number of reported deaths in custody has been one of the most shocking features of the government's bloody crackdown on the protests," the London-based group added. This figure was "already many times higher than the yearly average over recent years," Amnesty said, noting the previous average annual death rate was five. All 88 fatalities were male. For at least 52 of them, Amnesty said "there is evidence that torture caused or contributed to the deaths." ... The rights group had examined 45 videos filmed by relatives or human rights defenders, after their bodies were returned to families. Twenty of the videos were also shown to forensic experts. The corpses showed signs of violent beatings, burn marks and cuts, noted the group. "Some of the dead ... were also mutilated either before or after death in particularly grotesque ways apparently intended to strike terror into the families to whom their corpses were returned," said Amnesty International. The rights campaigner launched an urgent appeal to the UN Security Council to condemn the mass violations and take measures to bring those responsible to account. "The reaction of the UN Security Council has so far been inadequate," said the rights group, pointing to China, Russia, Brazil and India's opposition to any stronger response.
Read more...