utorak, 9. kolovoza 2011.

Neke vijesti, linkovi – Palestina/Izrael (Flotila, „Dobro došli u Palestinu“, Propalestinski Norvežani…)

norveški ministar vanjskih poslova prolazi pored transparenta Bojkotirajte Izrael u kampu Lige radničke mladeži na otoku Utøyi prije pokolja

Alice Walker lit des lettres envoyées par des enfants américains aux habitants de Gaza (video) (English)
Alice Walker čita pisma koja su američka djeca američkim brodom za Gazu poslala stanovnicima Gaze (video) (English)
Click to watch…

Hidden video camera inside Israeli prison (video)
Skrivena kamera u izraelskom zatvoru (video)
13 Britanaca, koji su u sklopu misije „Dobro došli u Palestinu“ u zračnoj luci Ben Gurion pored Tel Aviva izraelskim vlastima odbili lagati i otvoreno rekli da idu posjetiti Palestince u Betlehemu na okupiranoj Zapadnoj obali, završilo je zajedno s još 120 aktivista u izraelskim zatvorima odakle su nekoliko dana kasnije deportirani. Jedna od britanskih aktivistica uspjela je skrivenom kamerom snimiti ono što se odvijalo unutar zatvora, kao na primjer da su žene bile prisiljene čistiti zatvorske podove kako bi dobile kavu. Prizore iz zatvora zajedno sa svjedočanstvima 2 britanske aktivistice koje su bile uhićene i kasnije deportirane samo zato što su došle posjetiti Palestince u Betlehemu pogledajte u prilogu na engleskom na linku.
Click to watch…

La liste des passagers sur le Louise Michel et le Dignité Al Karama
Popis putnika i organizacija koji su na francuskim brodovima Louise Michel i Dignité Al Karama namjeravali probiti ilegalnu izraelsku blokadu Pojasa Gaze (30. lipanj 2011.)
Popis od 47 putnika i organizacija koje predstavljaju pročitajte na linku.
Lire la suite…

MK Zoabi: “Racism is Part of the Ruling Consensus in Israel”
Palestinska zastupnica u Knessetu Zoabi: „Rasizam je dio vladajućeg konsenzusa u Izraelu“ (31. srpanj 2011.)
Hanin Zoabi, palestinska zastupnica Nacionalne demokratske skupštine u Knessetu koja je zbog svojeg sudjelovanja u Flotili slobode 2010. kažnjena oduzimanjem nekih zastupničkih privilegija, većinu svog vremena provodi u svom uredu u Knessetu. Rasprave u Knessetu gleda na TV-u jer od 18. srpnja do kraja godine ne može sudjelovati u općim raspravama ni govoriti na parlamentarnim odborima. „Mogu samo glasati“, objašnjava ova palestinska političarka. Zoabi se u međuvremenu, od kad je sudjelovala u flotili, privikla na uvrede i agresivne napade ostalih knessetskih zastupnika, kako onih desničarskih, tako i centrista. Zoabi napominje da „kad se radi o pravima Palestinaca u Izraelu, nema nikakve razlike između opozicije i vladajuće koalicije“. „Dok sam još mogla sudjelovati u radu knessetskih odbora, svaki put kad bih počela govoriti, netko bi rekao 'da, ti si na Flotili, pa idi na Flotilu i idi u Gazu'“. Govorila sam o dječjim vrtićima i djeci, a oni bi rekli 'možeš ići u Gazu'. Govorila sam o konfiskaciji zemlje, a oni bi mi rekli 'bolje da odeš u Gazu'“ prisjeća se Zoabi. Zoabi je nakon sudjelovanja u flotili kažnjena ukidanjem 3 parlamentarnih povlastica: oduzeli su joj diplomatsku putovnicu, sredstva za pravno savjetovanje i pravo da posjećuje zemlje s kojima Izrael nema uspostavljene diplomatske odnose. „Radi se o mržnji“, objašnjava Zoabi. „U ovom sastavu Knesseta postoji iracionalni rasizam. Možda je u prethodnom sastavu postojao racionalniji rasizam, sofisticiraniji rasizam; no sada je on vrlo elementaran, vrlo izravan“. „Taj „iracionalni rasizam“ je dio novog vladajućeg konsenzusa u Izraelu“, nastavlja Zoabi. „Mnogo ljudi sada smatra da su židovske vrijednosti važnije od demokratskih vrijednosti. Postoji opsjednutost judaizacijom svega… djeca u školi ne znaju što znači demokracija ili jednakost. Ako ih budemo opsjednuto poučavali cionističkim vrijednostima, odrast će sa zaključkom da u Izraelu ne postoje palestinski građani. Radi se o psihološkom etničkom čišćenju. Uče ih da u Palestincima vide neprijatelje, i da ih ne vide u svakodnevnom životu, kao građane, kao partnere u ovoj domovini“ upozorava Zoabi. Zoabi je jedina palestinska zastupnica u Knessetu. Tvrdi da rasizam u Izraelu nije novina, već da je ono što je novo, kriminalizacija svega što iskače iz tog konsenzusa.
Read more...

Look at my butt! Airport guards embarrass Israel
Upon picking up the camera at the Moscow airport, Burulyova was stunned to discover that security guards took some 10 photos of themselves, including one featuring a security officer posing with his rear-end facing the camera. "Ben Gurion's security officials had fun and took a few pictures – this is the level of seriousness of their war on terror," she wrote in her Facebook account.
Read more…

Government alarm at citizens' revolt as tent protests spread
Last night, the popular revolt against the cost of living focussed on a new issue: the price of bringing up a child in Israel. Thousands of parents marched with young children in pushchairs, demanding lower prices and tax breaks on baby equipments and childcare. Less than a week ago, tens of thousands of people rallied in Tel Aviv in support of the housing protest. Dozens of key roads and junctions have been blocked by protesters, and the entrance to the Knesset (Israeli parliament) has been blockaded. ... Doctors are on strike over pay and conditions. A Facebook campaign has called on Israeli citizens to "boycott" their jobs on Monday in an unofficial, social media-organised general strike. Demonstrations have been called in six Israeli cities for this Saturday evening – Tel Aviv, Jerusalem, Haifa, Ashdod, Beer Sheva and Nazareth. The last is an Israeli-Arab town; tent protest villages have appeared in Arab areas of the country in the past few days. Although the main focus is on the cost of housing – Tel Aviv rents are generally reckoned to absorb about 50% of income – there is also anger about the price of food, electricity and fuel as well as baby goods. ... there is a palpable hostility in Israel towards the government for its failures to feel the pain of its citizens and to do anything about it. And a poll showed 87% support for the protest. The government has been seriously rattled. ...some have said the protesters themselves need to make a few connections, such as whether the funds that successive Israeli governments have poured into subsidising housing in the West Bank settlements could have been better spent on addressing their concerns. Whether the momentum of these protests continue to grow, and develop into something that can seriously threaten the current government, or whether it will dissipate in the torpor of August, is hard to tell at the moment. But right now this seems, on a smaller scale, to be yet another example of this year's ripples of revolt across the region.
Read more...

Audacity of Hope Challenge of Gaza Blockade (video)
Odvažnost nade – Suprotstavljanje blokadi Gaze (video) (2. kolovoz 2011.)
Tribina s američkim sudionicima Flotile slobode 2 i drugim propalestinskim američkim aktivistima o njihovom nedavnom pokušaju probijanja izraelske opsade Gaze, pripremama za predstojeće akcije potpore traženju priznanja palestinske države u Općoj skupštini UN-a, pripremama za slijedeću flotilu itd; New York City, 2. kolovoz 2011.
Click to watch…

Interview de Julien Bayou, membre de la délégation française (video)

'Israel protests silent on occupation issue' (video)

Marxist-Multiculturalists for BDS - Palestine's Norwegians
Marksisti multikulturalisti za BDS – Propalestinski Norvežani (25. srpanj 2011.)
Ubijeni na norveškom otoku Utøya bili su pripadnici Lige radničke mladeži (AUF), koja je povezana s norveškom Laburističkom strankom, ali ima korijene u komunističkim i socijalističkim pokretima 1920-tih. Aktualni norveški premijer, Jens Stoltenberg, nekad je bio čelnik AUF-a. 20. srpnja, nekoliko dana prije napada, aktualni je čelnik AUF-a, Eskil Pederson, u intervjuu za list Dabladet izjavio da je Liga radničke mladeži na otoku Utøya održala skup za bojkot Izraela i ojačala svoje stajalište glede kampanje bojkota, dezinvenstiranja i sankcija protiv Izraela (BDS). Pederson je u intervjuu izjavio da smatra kako je „došlo vrijeme za drastičnije mjere protiv Izraela“. „Mi u laburističkoj mladeži nametnut ćemo norveški unilateralni ekonomski embargo Izraela.“ Norveška ima vrlo naprednu poziciju u međunarodnoj kampanji protiv okupacije palestinskog naroda. Savez norveških sindikata (LO), koji okuplja 1/5 norveškog stanovništva, dezinvestirao je iz niza izraelskih tvrtki, kao što su Africa Israel Investments, Danya Cebus i Elbit Systems. Radi se o jednom od najvećih suverenih fondova na svijetu i njegovi potezi vrše pritisak i na druge fondove. Norveška je također uvela i embargo na oružje Izraelu. Norveško je civilno društvo vrlo aktivno u nametanju akademskog i kulturnog bojkota Izraelu (bojkot u toj zemlji podržava 42% stanovništva, uključujući trenera norveške nogometne reprezentacije Egila 'Drilla' Olsena, koji je član norveške Radničke komunističke stranke). Prošle je godine norveško ministarstvo vanjskih poslova odbilo Nijemcima dopustiti da u norveškim vodama testiraju podmornice koje su namjeravali prodati Izraelu. Nekoliko dana prije napada norveški ministar vanjskih poslova Jonas Gahr Støre posjetio je mladež AUF-a koja mu je priopćila da želi jačanje bojkota protiv Izraela. Slika Størea dok prolazi pored transparenta na kojem piše "Boikott Israel"u AUF-ovom kampu objavljena je u nekoliko listova. Støreov posjet dogodio se nakon što se sastao s predsjednikom Palestinske samouprave Abbasom kako bi mu potvrdio da Norveška podupire zahtjev Palestinaca za priznanjem palestinske države koji će Palestinci Ujedinjenim narodima uputiti u rujnu ove godine. „Mislim da niti jedan Palestinac ni itko drugi u svijetu ne dvoji o tome da Norveška podupire pravo Palestinaca na njihovu državu“, izjavio je.
Read more…