petak, 29. srpnja 2011.

Vijesti, linkovi – uglavnom Palestina/Izrael, Zakon protiv bojkota Izraela…


Rights groups: Anti-boycott law is legal annexation
Udruge za ljudska prava protiv novog izraelskog zakona koji zabranjuje bojkot Izraela i ilegalnih kolonističkih naselja (12. srpanj 2011.)
Izraelske organizacije za ljudska prava su u utorak (12. srpnja) osudile novi zakon koji zabranjuje bojkot tvrtki, sveučilišta, te društvenih ili kulturnih institucija u Izraelu i ilegalnim izraelskim kolonističkim naseljima na palestinskoj Zapadnoj obali. Zakonom, koji je izglasan dan ranije, nameću se velike financijske sankcije organizacijama koje sudjeluju u bilo kom obliku bojkota Izraela i kolonističkih naselja. Organizacije za ljudska prava upozoravaju da ovaj zakon ozbiljno šteti slobodi izražavanja i udruživanja, te da štiti ilegalna kolonistička naselja na Zapadnoj obali kažnjavanjem njihovih protivnika. „Ovaj zakon pokušava zakonski zaštititi jedan nezakoniti projekt“, izjavio je Hadas Zid iz Liječnika za ljudska prava Izrael. Ovim zakonom vlasti „sugeriraju da svi Izraelci imaju zakonsku obvezu primicanja gospodarskog napretka kolonističkih naselja na okupiranim palestinskim područjima. To znači da se izraelske organizacije koje se protive kolonističkim naseljima nalaze u pravnoj stupici“, izjavio je Hassan Jabareen, ravnatelj izraelske nevladine organizacije za ljudska prava Adalah. Nekoliko izraelskih organizacija za ljudska prava uputilo je u ponedjeljak prosvjedno pismo izraelskom ministru pravosuđa i financija u kojem su osudile sporni zakon. Te su organizacije najavile da će se protiv ovog zakona boriti na izraelskom Visokom sudu pravde. Prema zakonu kažnjavat će se i tvrtke i tvornice koje surađuju s Palestinskom samoupravom i palestinskim tvrtkama i prihvaćaju njihove uvjete koji isključuju poslovanje s tvrtkama koje posluju u kolonističkim naseljima. Eilat Maoz iz Koalicije žena za mir tvrdi: „Očito se radi o političkom progonu. Zakon će stvoriti ozračje straha i nastoji cijelu izraelsku javnost nahuškati protiv mirovnih aktivista i organizacija za ljudska prava. Zastupnici u Knessetu odgovorni su za daljnju izolaciju Izraela kao zemlje koja namjerno krši ljudska prava i građanske slobode“.
Read more…

Israeli groups to challenge boycott law in court
Izraelske organizacije za ljudska prava tražit će poništenje zakona protiv bojkota na sudu (12. srpanj 2011.)
Izraelske organizacije za ljudska prava najavile su da će od Vrhovnog suda zatražiti poništenje novog zakona koji kolonistima i tvrtkama u kolonističkim naseljima omogućava da tuže Izraelce koji promiču bojkot kolonističkih naselja. Prema zakonu, sudovi bi trebali utvrditi da li je bojkot prouzročio financijsku štetu i procijeniti koliki je njen iznos. Zakon koji zabranjuje pozivanje i provođenje bojkota Izraela i izraelskih ilegalnih kolonističkih naselja donesen je u Knessetu u ponedjeljak (11. srpnja 2011.) usprkos upozorenju knessetskog pravnog savjetnika Eyala Inona kako će se novim zakonom, koji bi mogao biti protuzakonit, kršiti sloboda izražavanja. Zakon, koji podržavaju oni koji podržavaju 44-godišnju izraelsku ilegalnu okupaciju palestinskih područja, naišao je i na neke neočekivane kritike, na primjer onu američke Antidifamacijske lige, židovske cionističke organizacije, koja je upozorila da ovaj zakon nije u interesu izraelskog društva i izrazila nadu da će ga izraelski Vrhovni sud što prije poništiti. Predlagatelj zakona, Zeev Elkin iz Netanyahuove stranke Likud, izjavio je da je zakon namijenjen „zaštiti izraelskih državljana“ koji su kolonisti, a supredlagatelj Danny Danon tvrdi da zakon predstavlja način kažnjavanja „onih koji podupiru naše neprijatelje u inozemstvu“. Tjedan dana kasnije izraelski je parlament trebao razmatrati prijedlog o istrazi stranog financiranja izraelskih mirovnih i organizacija za ljudska prava koje pozivaju na akciju protiv Izraela. U protekle dvije godine, od dolaska Netanyahua na vlast, nacionalisti su donijeli nekoliko nedemokratskih zakona za koje tvrde da su potrebni kako bi se „očuvao židovski identitet“ Izraela. To su:
- zakon koji od novih izraelskih državljana traži da prisegnu na odanost „židovskoj i demokratskoj državi“;
- zakon koji ukida državno financiranje općinama koje obilježavaju Nakbu, tj. obljetnice etničkog čišćenja Palestinaca, mjera koja pogađa 20% državljana Izraela koji su Palestinci;
- zakon koji malim zajednicama daje ovlast da odbiju dopustiti useljavanje osobama za koje smatraju da se ne uklapaju u njihovu društvenu strukturu – još jedna mjera za koju se smatra da je usmjerena protiv izraelskih Palestinaca.
Nacionalisti također pokušavaju djelovati protiv grupa koje prikupljaju i daju podatke koji bi se mogli na sudovima u trećim zemljama koristiti kao potpora optužbama za izraelske ratne zločine.
Read more…

U.S. on Israeli boycott law: Freedom to protest is a basic democratic right
SAD se pridružio kritičarima izraelskog zakona protiv bojkota (12. srpanj 2011.)
I ministarstvo vanjskih poslova SAD-a je upozorilo Izrael da je sloboda izražavanja i nenasilnog prosvjeda temeljno demokratsko pravo. Prema novom zakonu koji zabranjuje pozivanje na i provođenje bojkota Izraela i ilegalnih izraelskih kolonističkih naselja, meta bojkota može osobe ili organizacije koje pozivaju na bojkot Izraela i/ili izraelskih kolonističkih naselja, tužiti bez potrebe da dokaže da je zbog toga pretrpjela štetu. U takvom slučaju sud odlučuje koji iznos odštete optuženi moraju platiti. Zakon također navodi da osobe i tvrtke koje proglase bojkot Izraela ili kolonističkih naselja neće moći sudjelovati kao ponuđači u vladinim javnim natječajima.
Read more…

Women banned from economic conference
Women who arrived last week at the "Management Forum" organized by ultra-Orthodox newspaper Hamodia say they were not allowed to participate in the event, which was intended exclusively for men. The women claim they weren't even offered a "women's gallery" at the end of the auditorium, and those who insisted were sent to watch the conference in a side room through closed-circuit television. "It was humiliating and incomprehensible," one of them says. ... "It was frightening to discover that I am not allowed to enter a public place just because I am a woman," S. recounted the incident. "I'm very angry at the business bodies taking part in such an event. This is a dangerous phenomenon for the Israeli society, and I hope people wake up before it's too late." ... A secular female reporter who arrived to cover the event said she was stopped at the entrance and told that the event was only for men. "I explained that I was there to cover it, but to no avail. They suggested that the news desk send a different reporter – a man. "He offered to let my team in, as they were all men, and after another conversation they suggested that I watch the conference through closed-circuit TV from a room at the back entrance…"
Read more…

China Supports Palestinian Membership of UN
Kina podržava palestinsko članstvo u UN-u (12. srpanj 2011.)
Kineski ministar vanjskih poslova Yang Jiechi je u utorak (12. srpnja) na sastanku s palestinskim izaslanstvom u Pekingu izjavio da Kina podupire članstvo Palestine u UN-u i prava palestinskog naroda na što skorije okončanje okupacije, te uspostavu neovisne države i mira u regiji. Kina, stalna članica Vijeća sigurnosti UN-a, je bila među prvim zemljama koje su priznale palestinsku državu i PLO.
Read more…

Kazakhstan Supports Palestinian Plan to Seek UN Recognition
Kazahstan podupire palestinski zahtjev za priznanjem palestinske države od strane UN-a (12. srpanj 2011.)
Kazahstanski veleposlanik u Jordanu, Bulat Sarsenbayev, je u ponedjeljak (11. srpnja) ponovio da Kazahstan podržava plan Palestinaca da od Ujedinjenih naroda zatraže priznanje palestinske države na granicama iz 1967.
Read more…

4.2 million Palestinians in West Bank, Gaza Strip
Na Zapadnoj obali i u Pojasu Gaze živi 4,2 milijuna Palestinaca (12. srpanj 2011.)
Palestinski središnji statistički ured je na Svjetski dan stanovništva (11. srpanj) objavio da na palestinskom području trenutno živi 4,2 milijuna stanovnika. Oko 2,6 milijuna ljudi živi na Zapadnoj obali i 1,59 milijuna u Pojasu Gaze. Oko 1/5 palestinskih radnika je nezaposleno, a postotak nepismenosti među ženama iznosi 7,8%, dok je kod muškaraca taj postotak 3 puta niži.
Read more…

Banksy in the West Bank
In 2005, Banksy traveled for the first time to the West Bank and painted, in Bethlehem, the Trompe l'oeil scenes of a beaches peeking through smashed holes in the wall. They were a huge hit with the Palestinians -- not so with the Israelis, who fired their guns in the air to scare off the enigmatic, misanthrope who already relishes in disdain. He went on to create eight other stencils, including the "Flower Chucker", the iconic protestor throwing a bouquet instead of a rock, a girl carried over the wall by balloons and scissors clipping a passageway through the concrete monolith.
Read more…

Counting the cost of a Palestinian state
Despite the "historic compromise" PLO leaders often refer to - the relinquishing of claims on 78 per cent of historic Palestine - a Palestinian state would not emerge on the remaining 22 per cent. Instead of getting closer to a territorially contiguous and sovereign political entity they could call a state, Palestinians were constantly facing increased Israeli colonisation of their territory. ... The size of the territory allotted for this "state" continued to shrink with every new settlement home. The Israelis remained adamant about maintaining control over the air space and borders of any Palestinian state, retaining a military presence in the Jordan River valley (about 30 per cent of the West Bank), retaining the illegally annexed occupied Jerusalem and refusing a new Palestinian state to have an army. Essentially, this would be a state in name only, lacking the all important features of sovereignty, and would be the de facto continuation of the occupation with different window dressing. The question then is: do the Palestinians want this state? No, clearly not. In fact, the Palestinian cause was only about statehood insofar as a state could be a vehicle for realising Palestinian human and political rights. Since its inception, the Palestinian cause has been about two central issues 1) the right of Palestinians to live in Palestine (this includes the right of refugees to return to their towns and villages if they choose) and 2) the right to self-determination and sovereignty. It has never, contrary to Zionism, been about a fear driven desire for ethno-centric domination. Public opinion polling of Palestinians in the West Bank and Gaza reveals that 74 per cent of Palestinians consider ending the occupation and achieving the right to return as the two most important Palestinian goals. The maximalist version of the concept of a Palestinian state permitted by the Washington sponsored Peace Process does not even accommodate the minimalist version of Palestinian rights.
Read more...


DODATNO:
SIRIJA:
Al-Jazeera: We're the target of a threat campaign
“Al-Jazeera presenters have been the targets of a campaign of threats, with in some cases their own safety and that of family members being threatened,” the Doha-based channel said in a statement. ... Syrian authorities have sealed off the country to most international media as they crack down on coverage of anti-Assad protests. The authorities there accuse Al-Jazeera and other international satellite channels of exaggerating the protests and of broadcasting footage without verifying its authenticity. Because few foreign journalists gain entry to Syria, international media rely heavily on video footage filmed and released by the protesters themselves on Internet sites such as YouTube. Rights groups say that security forces have killed more than 1,300 civilians and arrested at least 12,000 since the anti-government protests began.
Read more…