utorak, 5. srpnja 2011.

Neke vijesti i linkovi o Flotili slobode 2

Tko je grčki bog mora: Posejdon ili Netanyahu?

Activists suspect Israeli spies behind flotilla woes
Aktivisti sumnjiče izraelske špijune za sabotažu i napade na sudionike flotile (2. srpanj 2011.)
Aktivisti tvrde da se dokazi da su iza problema s kojima se suočava flotila izraelske tajne službe, gomilaju. Flotila još uvijek nije isplovila za Gazu zbog sabotaže na 2 broda i birokratskih prepreka koje brodovima nameću grčke vlasti. Izrael poriče i izruguje se iz optužbi pro-palestinskih aktivista. Kako god bilo, sabotažu na brodovima izveli su profesionalci. Osim sabotaža na brodovima netko je provalio u hotelsku sobu jedne francuske TV kompanije i oštetio njihovu satelitsku opremu i zarazio kompjuter kompjuterskim virusima. Iako nema dokaza da i iza ovog incidenta stoji Izrael, producent te TV kuće napominje da se, u slučaju da ovu sabotažu doista nisu počinili izraelski agenti, radi o vrlo bizarnoj podudarnosti. Aktivisti također vjeruju u mogućnost sabotaže pri punjenju benzina koji je bio namijenjen za francuski brod Louise Michel. Naime, grčka je policija u četvrtak, 30. lipnja 2011. spriječila posadu broda da brod opskrbi gorivom, navodno zbog toga što postoje problemi s dokumentima broda. Grci su zaplijenili benzin, a aktivisti su svom odvjetniku poslali uzorak u slučaju da se nešto dogodi brodu dok bude na otvorenom moru. Aktivisti također sumnjaju da iza fizičkog napada na kapetana tog francuskog broda, koji se dogodio u 3 sata u noći s petka na subotu, također stoje Mossadovi agenti. Kapetana i jednog tuniskog putnika broda Louise Michel te je noći napalo 10 osoba maskiranih motorističkim kacigama dok su se vraćali u svoj hotel u Ateni. Kapetan je uslijed napada izgubio svijest od boli. U blizini francuskog broda primijećene su i sumnjive osobe kako ga fotografiraju. Čini se da su iste osobe snimale putnike flotile ispred jednog hotela u središtu Atene. Neki organizatori vjeruju da ih Izrael pokušava psihički izmoriti kako flotila od 10 brodova na kraju ne bi ni isplovila za Pojas Gaze. Nekoliko putnika američkog broda za Gazu ukradeni su mobiteli, a jednoj je putnici ukradena putovnica. Uz sve to, Grčka je zabranila isplovljavanje brodova za Gazu iz grčkih luka.
Read more…

US Boat to Gaza turns around, heads back to port
Američki brod vraćen u luku (1. srpanj 2011.)
Američki se brod namjeravao sastati s brodom jordanskih aktivista u međunarodnim vodama, koji su dan ranije isplovili iz Francuske i koji će također sudjelovati u Flotili slobode 2. Aktivisti s američkog broda su se, nakon što su im grčke vlasti onemogućile isplovljavanje, obratili za pomoć grčkom narodu od kojeg traže da ih zaštiti i podrži njihovu inicijativu. Grke su pozvali da prosvjeduju protiv odluke svoje vlade da zaustavi brodove i za puštanje međunarodne flotile da isplovi za Gazu. Amerikanci su također najavili da će prosvjedovati na glavnom trgu u Ateni. Američki brod je jedini uspio na kratko isploviti iz luke u petak, dok je španjolski brod to pokušao, ali bezuspješno. Organizatori američkog broda za Gazu najavljuju da će se oglušiti na naredbu grčke policije da ostanu u luci dok se ne završi pregled njihovog broda, koja je izdana nakon pritužbe jedne izraelske organizacije koja tvrdi da brod nije sposoban za plovidbu na moru. I dok je irski brod prisiljen odustati od puta zbog profesionalno izvedene sabotaže, jedna je skupina jordanskih aktivista u četvrtak (30. lipnja) kupila jedan brod u Grčkoj i najavila da se pridružuje flotili.
Read more…

Izrael na sve načine pokušava spriječiti Freedom Flotillu - sabotaža jedna od metoda
Aktivisti Freedom Flotille su odlučili čuvati preostale brodove. Nadamo se skorom polasku i zato je toliki pritisak od Izraela da Flotilla bude što manja, samim tim i slabija. Čega se Izrael boji? Nenaoružanih civila, koji u svom srcu nose mir? Staraca i žena od 75 godina, mladića od 19 godina? Ako je u Gazi dobro, zašto nam ne dozvole da se i sami uvjerimo? Ako Gaza nije pod okupacijom, zašto kontrolira sve u koordinaciji sa egipatskom vlašću? Ako je Gaza samostalna, zašto mora dobivati dozvole od izraelskih vlasti za izvoz, uvoz, liječenje? Zašto Izrael kontrolira dotok struje, vode, novca i svega ostalog? Zašto kontrolira more, jedan i pol milijun ljudi živi u kavezu u koji Izrael dostavlja šta, koliko i kad on to želi. Zašto za Gazu i Palestinu ne važe Međunarodna humanitarna pravila? Mi želimo u miru dostaviti narodu Gaze građevinski materijal. Kopnom je to znatno teže. Koliko vremena treba i koliko kamiona, samo do Sirije? Opet se mora vršiti pretovar, pa kroz Egipat do Rafaha... Morem je to od Kipra za samo jedan dan, a da ne govorimo o količini koja se brodovima može dostaviti. Čega se Izrael boji, istine koja se nalazi u Gazi? Mi nećemo odustati bez obzira što na sve načine spriječavaju ovu Flotillu, danima čekamo dozvolu za isplovljavanje. Svi putnici su kao jedna porodica, isto mislimo i idemo sa istim ciljem! Blokada mora stati, narod Palestine mora imati ista prava kao i svaki drugi narod na svijetu, čemu onda Međunarodne norme, pravila i zakoni…?! Palestinski narod nije sam, mi ako Bog da dolazimo!!!
Pročitajte više…

Don't let Israel export the blockade of Gaza to Greece
Ne dopustite da Izrael blokadu Gaze izveze u Grčku (3. srpanj 2011.)
Aktivisti nekoliko pro-palestinskih udruga solidarnosti u Velikoj Britaniji će se u ponedjeljak u 12:30 uputiti u grčko veleposlanstvo u Londonu i zatražiti sastanak s tamošnjim grčkim veleposlanikom. Aktivisti će veleposlaniku uručiti pismo u kojem traže da se svim brodovima flotile dopusti da isplove za Gazu i pozivaju ostale građane da im se pridruže u ovom pohodu. Grčka je pokleknula pod intenzivnim pritiskom američke i izraelske vlade i najavila da će spriječiti isplovljavanje Flotile slobode 2 iz grčkih luka. Time Grčka krši međunarodno pravo i, kao članica EU-a, zajedno s Velikom Britanijom, postaje izravni suučesnik u patnji koju civilnom stanovništvu Gaze nanosi ilegalna blokada Gaze. Grčko ponašanje u ovom je slučaju u potpunosti neprihvatljivo. Kapetan američkog broda za Gazu je uhićen i pritvoren, jer je pokušao isploviti iz grčke luke. Radi se o ozbiljnom kršenju prava putnika brodova i stanovništva Gaze. Organizatori flotile su u nedjelju 2. srpnja izjavili da ne odustaju od planova da probiju izraelsku pomorsku blokadu Pojasa Gaze unatoč zabrani grčke vlade i pozivaju građane diljem svijeta da od svojih vlada zatraže da se založe za dopuštenje da brodovi isplove i da im bude osiguran siguran put do Gaze. Pozivaju se građani diljem svijeta da prosvjeduju ispred grčkih veleposlanstava i zatraže puštanje brodova da isplove. Nakon što su grčke vlasti najavile da niti jedan brod neće moći isploviti iz grčkih luka, nekoliko prosvjednika s američkog broda koji su presrele grčke vlasti započelo je štrajk glađu koji će provoditi do daljnjega. Aktivisti koji štrajkaju glađu od američke vlade traže da izvrši pritisak na Grčku kako bi kapetan američkog broda John Klusmire bio pušten na slobodu i kako bi flotili bilo dopušteno da se uputi u Gazu. Aktivisti vjeruju da iza ove odluke grčkih vlasti stoji Izrael, koji s Grčkom ima unosne ekonomske i trgovinske odnose i investicije. Pismo ogorčenih aktivista grčkom veleposlaniku možete na engleskom pročitati na linku.
Read more…

Gaza flotilla: We still plan to breach blockade
Flotila za Gazu još uvijek namjerava probiti izraelsku blokadu (3. srpanj 2011.)
Bliskoistočni kvartet (SAD, UN, EU i Rusija) je u subotu (2. srpnja) pozvao vlade da obeshrabre slanje flotila koje bi mogle „eskalirati napetosti u regiji“ u Gazu. Obamina je administracija američke aktiviste upozorila da bi sudjelovanjem u flotili mogli „prekršiti američki zakon“ jer Gazom upravlja Hamas, kojeg su SAD označile kao stranu „terorističku“ organizaciju. Aktivisti najavljuju daljnje akcije početkom tjedna, no odbijaju pojasniti o čemu se radi kako ih grčke vlasti ne bi spriječile u njihovim nastojanjima. Unatoč zabrani, aktivisti i dalje namjeravaju ploviti u Gazu. Također, dali su naslutiti da, iako im je zabranjeno ploviti u Gazu, oni još uvijek smiju isploviti prema drugim destinacijama. Organizatori navodno raspravljaju o tome da li je moguće najaviti da brodovi plove za neku drugu destinaciju, a potom skrenuti prema Gazi iz međunarodnih voda. Flotila u Gazu namjerava dostaviti lijekove, građevinski materijal i drugu humanitarnu pomoć. Grčko ministarstvo vanjskih poslova je u svojoj izjavi za javnost navelo da je isplovljavanje flotile zabranjeno zbog „zaštite i sigurnosti ljudskih života“, ali i da je stav grčke vlade da je potrebno ukinuti blokadu Gaze i poboljšati humanitarne uvjete na tom području. Grčka je također izrazila spremnost da humanitarna pomoć flotile u Gazu bude prevezena grčkim brodovima ili drugim „prikladnim sredstvima, kroz postojeće kanale“. Izraelski premijer Netanyahu prošli je tjedan posebno istaknuo Grčku među nekoliko zemalja koje je pohvalio da su pomogle u sprječavanju isplovljavanja međunarodne humanitarne nenasilne flotile i u svom govoru zahvalio svom „prijatelju, grčkom premijeru Georgeu Papandreouu“. Papandreouov ured je pak u nedjelju izjavio da je u kontaktu s palestinskim predsjednikom Abbasom ovaj potonji izrazio podršku prijedlogu grčke vlade da pomoć koji su za Gazu prikupili aktivisti flotile Grčka preveze na to područje, a što će zahtijevati izraelsku suradnju.
Read more…

Do the Israeli territorial waters reach up to the port of Piraeus/Keratsini?
When last year, the Greek Prime Minister declared impudently that “we have lost a part of our national sovereignty” we could not imagine that she meant that the Israeli territorial waters reach up to Keratsini. Those, who just the day before yesterday, willingly ceded the public fortune of the country to the usurers, today did not hesitate to sell out the traditionally friendly attitude of the Greek society in solidarity with the Palestinian cause. We, from our side, want to stress that our intention and our determination to reach the besieged Gaza is not weakened, on the contrary, it strengthens. The coordinated efforts of Israeli and Greek government do not scare us, on the contrary, these efforts confirm that they fear us. They fear the friendship of populations, the international solidarity, the humanitarian sensitivity, our refusal to accept the theft of basic rights of Palestinians and our common fight for dignity and justice.
Read more…

Slika spontanog prosvjeda na otoku Krfu protiv odluke grčke vlade da onemogući isplovljavanje flotile, 1. srpanj 2011. (photo)


DODATNI LINKOVI:
HRVATSKA:
Studenti povodom puštanja zakonâ u saborsku proceduru
Ministrovoj volji i ovisnosti o proračunskim sredstvima ostavlja se uređenje pravilnika o vrstama i razinama prava iz studentskog standarda u što ulaze i upisnine. S obzirom na dosadašnju fiskalnu neodgovornost MZOŠ-a, pravilnik će se mijenjati pri svakom donošenju i eventualnom rebalansu proračuna, te stanje neće biti bitno drugačije od današnjeg. Sveučilištima, kojima će prema novom zakonu upravljati predstavnici izvršne vlasti i gospodarstva, ostavlja se da svojim općim aktima urede načine ispunjavanja obaveza, pa samim time i uvjete po kojima će se naplaćivati upisnine, a moguće i zakasnine (s obzirom na broj ECTS-a ili prosjek ocjena) te slične birokratske umotvorine neslužbenih pisara MZOŠ-a. Drugim riječima, spomenuti članci zakona stvaraju okvire u kojima će izvršna vlast u dosluhu s privatnim kapitalom imati potpunu kontrolu pri određivanju iznosa i uvjeta plaćanja upisnina. U preambuli prijedloga zakona među ostalim stoji i da će izvanredni studenti koji čine 30% studentske populacije plaćati neograničene iznose školarina. Usporedbom podataka Državnog zavoda za statistiku o broju studenata u RH i financijskih projekcija MZOŠ-a vidljivo je da će broj redovnih studenata koji ne plaćaju neznatno promijeniti. Iz nabrojanih razloga jasno je da prijedlozi zakona ne donose potpuno javno financirano obrazovanje bez obzira na javnu kampanju koncerna MZOŠ-EPH koja je usmjerena sedativizaciji studentske populacije prodavanjem jeftinih floskula o protivnicima besplatnog obrazovanja i javnim pozivima na denuncijaciju cijele akademske zajednice zbog pojedinačnih kriminalnih slučajeva na koje smo upućivali još u mjesecu ožujku po objavi državne revizije. Na zakašnjelu demagogiju određenih tiskovina nikad nećemo pristati. Pozdravljamo i podupiremo odluku Vijeća Filozofskog fakulteta o obustavi studijskog procesa te najavu sličnih akcija vijećā Medicinskog i Pravnog fakulteta kao jedine preostale mogućnosti legalnog djelovanja protiv nacrtā zakonā te ignorantskog odnosa vladajućih struktura.
Pročitajte više...