utorak, 19. srpnja 2011.

Francuski brod Dostojanstvo bliži se Gazi


Prema posljednjim informacijama izraelski su ratni brodovi okružili brod i vojska zahtijeva da on promjeni svoje odredište. Kontakt ostalih aktivista s putnicima i posadom na brodu se izgubio.

Informacije:
Free Gaza Movement on Twitter
Witness Gaza
Un bateau français pour Gaza
The Free Gaza Movement


Iz priopćenja Pokreta za slobodnu Gazu: Dignité on the last leg of voyage to Gaza:

Francuski brod Dostojanstvo svoj je put u Gazu započeo iz jedne francuske luke, a francuska se vlada odbila uplitati u ovu civilnu inicijativu aktivista za ljudska prava, pa je zahvaljujući tome taj brod uspio nastaviti svoju misiju. Brod Dostojanstvo i njegovi putnici – iz Francuske, Kanade, Grčke, Švedske i Tunisa – predstavljaju flotilu koju su zadržale sabotaže i neviđeno suučesništvo od strane grčke vlade u izraelskim kršenjima ljudskih prava i politici prema Gazi koju je Međunarodni odbor Crvenog križa proglasio „kolektivnim kažnjavanjem“. Oni također predstavljaju ustrajnost i odlučnost pokreta flotila da u Gazu plove tako dugo dok blokada ne bude ukinuta. Oni koji misle da je Flotilu slobode 2 moguće zaustaviti ne razumiju prirodu ovog nenasilnog pokreta i snagu njegove svrhe.

Unatoč tome što brodovi ne mogu isploviti iz grčkih luka, flotila je ponovo privukla pozornost javnosti na nemoralnu prirodu izraelske politike prema Gazi. Izraelski su čelnici pokazali da su spremni koristiti zastrašivanje, laži, ekonomsku ucjenu, prijetnje nasiljem i sabotažu kako bi zaustavili brodove za koje i sami priznaju da ne prevoze nikakvo oružje. To jasno pokazuje da se izraelska blokada Gaze ne temelji na „sigurnosti“, već joj je cilj kažnjavati palestinski narod, uskraćujući mu slobodu i držeći ga odsječenim od ostatka svijeta.

Izrael sebe smatra nedodirljivim i nastavlja vrijeđati čovječanstvo zbog propusta međunarodne zajednice da poduzme opipljive mjere s ciljem zaštite palestinskih ljudskih prava. Štoviše, kao što smo vidjeli nedavno u Grčkoj, neki značajni igrači – uključujući EU i SAD – čak izravno suučestvuju u izraelskim zločinima. Zbog toga se međunarodno civilno društvo mobiliziralo kako bi izravno djelovalo.

Bez obzira na to kako će Izrael reagirati, izraelske prijetnje i nasilje ni u prošlosti nisu odvratile nenasilnu globalnu solidarnost s Palestincima i putnici ovog malog francuskog broda namjeravaju stići na svoje odredište. Brod Dostojanstvo nosi poruku solidarnosti i empatije građana svijeta građanima Gaze i cijeloj Palestini, i nju izraelsko nasilje nikada neće moći ušutkati.

Dok Dostojanstvo plovi prema Gazi i dokazuje da je nemoguće zastrašiti volju globalnog civilnog društva, ostali brodovi Flotile slobode 2: Ostanimo humani su u fazi pregrupiranja kako bi ispunili svoje obveze prema narodu Gaze pod okupacijom i stotinama tisuća običnih ljudi diljem svijeta koji su financirali i organizirali ovaj čin solidarnosti.

Tako dugo dok ilegalna blokada Gaze ne bude ukinuta, brodovi će nastaviti ploviti kako bi je probili; tako dugo dok Izrael bude provodio svoju okupaciju, kolonizaciju i nasilnu represiju nad Palestincima, a naše vlade o tome šutjele, globalni pokret solidarnosti mobilizirat će se kako bi im se izravno suprotstavio.

Povijest pokazuje da Izrael ima sve manje opcija, a da mi postajemo samo sve jači.


Izvor i više informacija: Dignité on the last leg of voyage to Gaza