ponedjeljak, 27. lipnja 2011.

Unatoč svim prijetnjama i pritiscima Flotila slobode 2 plovi za Gazu


U nastavku pročitajte hrvatski prijevod priopćenja Pokreta za slobodnu Gazu od 27. lipnja 2011, Gaza, we are coming koje na engleskom možete pročitati na linku.

Francuski brod Dostojanstvo (Dignité-Al Karama) je u subotu 25. lipnja isplovio iz luke l'Ile Rousse na Korzici u Francuskoj kako bi se sastao s najmanje 9 drugih brodova koji će ploviti u Gazu i pokušati probiti izraelsku ilegalnu blokadu. Svi izraelski napori da brodove zaustavi u lukama, uključujući vršenje pritisaka na vlade, prijetnje protiv osiguravajućih društava i telekomunikacijskih tvrtki, zastrašivanje aktivista za ljudska prava, frivolne tužbe i druge podmukle taktike, za sad su propali. Flotila slobode plovit će u Gazu.

Tijekom slijedećih nekoliko dana, ostatak brodova flotile, 2 teretna i 7 putničkih brodova, isplovit će iz različitih luka i sastati se na dogovorenom mjestu u međunarodnim vodama, odakle će svi brodovi zajedno krenuti prema Gazi. Brodovi prevoze gotovo 3 000 tona humanitarne pomoći i stotine civila iz nekoliko desetaka zemalja, uključujući parlamentarne zastupnike, političare, pisce, umjetnike, novinare i sportaše, te predstavnike urođeničkih naroda i različitih vjerskih skupina.

Nažalost, neki brodovi kasne zbog lažnih pritužbi Izraelskog pravnog centra, pokušaja sabotaže na nekim brodovima, administrativnih prepreka nametnutih od strane grčke vlade koja je pod izraelskim pritiskom. Pozivamo grčku vladu da ne bude suučesnik u izraelskim protuzakonitim postupcima i ne poklekne pod izraelskim pritiskom, te da se pridruži Francuskoj koja se nije suprotstavila isplovljavanju flotile.

Nije upitno da je izraelska gotovo hermetička blokada Pojasa Gaze ilegalna; to su u više navrata potvrdile brojne međunarodne organizacije za zaštitu ljudskih prava, uključujući Ujedinjene narode i Međunarodni odbor Crvenog križa. Potaknuta naporima flotile, međunarodna zajednica nedvosmislena je u svom konsenzusu da izraelska opsada Gaze mora biti prekinuta. Činjenica je da izraelska blokada ima destruktivan učinak na okupirano stanovništvo Pojasa Gaze. Sve je to također i dobro dokumentirano. Ostaje samo pitanje zbog čega međunarodna zajednica država Izraelu dopušta da nekažnjeno nastavi kršiti zakone i prava palestinskog naroda?

Izrael je prošli tjedan, pod pritiskom inicijative Flotila slobode 2 koja je na izraelsku blokadu ponovo svratila pozornost međunarodne javnosti, najavio da je odobrio uvoz građevinskog materijala kojim će u Pojasu Gaze biti izgrađeno 1200 domova i 18 škola, što dokazuje da su flotile učinkovite. Međutim, to nije dovoljno, jer naš cilj nije samo povećati humanitarnu pomoć koju Izrael pušta u Gazu. Naš je cilj sloboda za Palestince u Pojasu Gaze i na ostatku okupiranih palestinskih područja. Pozivi nekih svjetskih čelnika organizatorima flotile da koriste „uspostavljene kanale“ za dostavu humanitarne pomoći u Gazu pokazuju temeljno nepriznavanje palestinskih ljudskih prava. Palestinci ne žele milostinju koju će im udijeliti međunarodna zajednica; oni zahtijevaju slobodu – zahtjev koji svi moramo podržati.

Stoga ćemo ploviti za Gazu unatoč zastrašivanju, pritiscima i prijetnjama nasiljem od strane izraelske vlade, koja se ne srami hvalisati kako će protiv nenaoružanih civila upotrijebiti snajpere i vojne pse. Predstavljamo dio sve snažnijeg pokreta, predvođenog palestinskim civilnim društvom koje se bori za slobodu svog naroda, koji izraelske nasilničke taktike ne mogu zaustaviti. U trenutku dok isplovljavamo, nenaoružani, bez ikakve zaštite i bez prijetnji uporabom sile, u obranu slobode, ljudskih prava i vladavine prava, pozivamo naše vlade da učine sve što je u njihovoj mogućnosti da zaštite svoje građane. Gaza, stižemo.


Izvor: Gaza, we are coming