petak, 24. lipnja 2011.

Tražite od predsjednika Obame da osigura sigurno putovanje američkog broda do Gaze


Izrael prijeti da će predstojeću međunarodnu humanitarnu flotilu ponovo napasti, uključujući vojnim psima i drugim nasilnim, potencijalno smrtonosnim sredstvima. Na linku možete potpisati pismo koje su predsjedniku Obami uputili putnici američkog broda The Audacity of Hope (Odvažnost nade – brod je nazvan po Obaminoj knjizi) koji će u sklopu međunarodne flotile krajem lipnja ploviti u Gazu. U nastavku je hrvatski prijevod njihovog pisma koje na engleskom možete pročitati, te potpisati na linku.


Poštovani predsjedniče,

50 nenaoružanih Amerikanaca će uskoro na brodu pod američkom zastavom i nazivom The Audacity of Hope u sklopu međunarodne flotile ploviti u Pojas Gaze koji je pod izraelskom opsadom. Ovim nenasilnim prosvjedom oni će se suprotstaviti izraelskoj blokadi Gaze, koja 1,6 milijuna civila, od kojih su gotovo polovica mlađi od 16 godina, pretvara u zarobljenike. Blokada je osiromašila stanovnike Gaze, uskratila im potrebne građevinske materijale i potrepštine, onemogućila bolesnima i nemoćnima liječenje, a učenicima i studentima obrazovanje izvan granica Pojasa Gaze.

The Audacity of Hope osim 36 putnika, 4 člana posade i 10 novinara stanovnicima Gaze prevozi i tisuće prijateljskih pisama podrške koja im šalju građani iz svih krajeva SAD-a. Na brodu neće biti nikakvog oružja. Putnici u Gazu ne prevoze nikakvu robu. Ovo je misija američkog civilnog društva civilnom društvu u Gazi. Putnici sudjeluju isključivo u nenasilnoj akciji kojom podržavaju palestinski narod i njihova ljudska prava.

Predsjedniče, i sami ste primijetili da je blokada Gaze neodrživa. Vaša je administracija odvažno podržala nenasilne prosvjede „Arapskog proljeća“ u široj regiji. Očekujem od Vaše administracije da pomogne osigurati siguran put ove flotile u Gazu – kao što biste također trebali podržati humanitarni zahtjev putnika za ukidanjem izraelske blokade.

Za početak biste trebali izraelsku vladu jasnim i nedvosmislenim rječnikom obavijestiti da ne smije fizički ometati nadolazeću flotilu, čiji je američki brod The Audacity of Hope sastavni dio.

To je minimum koji zajedno s putnicima – piscima, graditeljima, vatrogascima, odvjetnicima, socijalnim radnicima, umirovljenicima, preživjelim žrtvama Holokausta, bivšim vladinim zaposlenicima i ostalima – očekujem od Vas i Vaše administracije.

Brod će kroz istočno Sredozemlje ploviti tijekom posljednjeg tjedna mjeseca lipnja. Molim Vas da djelujete hitno i odlučno kako biste podržali prava civila na sigurno putovanje međunarodnim vodama.

S poštovanjem,


Kako biste poslali svoju poruku potrebno je u polja označena crvenom zvjezdicom (*) upisati:
Ime (First Name)
Prezime (Last Name)
E-mail adresu (Email)
(pod Country možete odabrati svoju zemlju, ali nije obavezno)

i zatim kliknuti na: Send Your Message


Izvor i link na peticiju: Tell President Obama to Ensure Safe Passage for the U.S. Boat to Gaza