utorak, 14. lipnja 2011.

Nekoliko peticija protiv ubijanja dupina u Japanu


Izvor: Save Japan Dolphins


1) The Cove: Help Save Japan's Dolphins

Peticija američkom predsjedniku Obami, potpredsjedniku Bidenu i japanskom veleposlaniku u SAD-u Ichiru Fujisakiju protiv ubijanja dupina u zaljevu mjesta Taiji u Japanu gdje svake godine bude ubijeno više od 20 000 dupina i pliskavica, čije se meso, zatrovano živom, zatim prodaje kao hrana u Japanu, često uz deklaracije kako se radi o mesu kitova.
Izvor i link na peticiju: The Cove: Help Save Japan's Dolphins


2) Captivity is cruel - don't go to a show!
Peticija izvršnom direktoru WAZA-e (Svjetskom udruženju zooloških vrtova i akvarija) Dr. Geraldu Dicku, protiv držanja dupina u akvarijima. Potpisivanjem ove peticije obećavamo da nećemo kupiti ulaznicu za predstave s dupinima. Lov na dupine je traumatično i stresno iskustvo i može rezultirati ranjavanjem ili smrću dupina. Broj dupina koji ugibaju tijekom operacije lovljenja ili ubrzo nakon nje nikad se ne objavljuje, dok neke ustanove koje ih drže čak netočno izjavljuju da su ih „spasile“ iz oceana. Dupini u zatočeništvu zabavne točke ne izvode zato što u tome uživaju, već zbog toga jer im uskraćuju hranu. Većina dupina zatočena je u premalim spremnicima s kemijski obrađenom umjetnom morskom vodom. Za dupina je život u zatvorenom spremniku nalik na zatočeništvo u hodniku punom ogledala.
Izvor i link na peticiju: Captivity is cruel - don't go to a show!


3) Stop the Dolphin Slaughter in Taiji, Japan
Peticija izvršnom direktoru WAZA-e (Svjetskog udruženja zooloških vrtova i akvarija) Dr. Geraldu Dicku za izbacivanje Japanskog udruženja zooloških vrtova i akvarija iz svjetske organizacije zbog okrutnog japanskog ubijanja dupina. Japanci godišnje ubijaju na tisuće dupina radi mesa, no neke skupo prodaju žive za izlaganje u akvarijima i zoološkim vrtovima. Peticijom također pozivamo WAZA-u da iz te organizacije izbaci sve institucije koje su kupile dupine ulovljene na ovaj način.
Izvor i link na peticiju: Stop the Dolphin Slaughter in Taiji, Japan


Izvor i više informacija o borbi i međunarodnom pokretu protiv ubijanja dupina u Japanu:

Save Japan Dolphins
The Cove




DODATNO:
Palestina/Izrael:
Reconstruction du camp de Nahr el Bared, où en est-on ?
U kojoj je fazi obnova palestinskog izbjegličkog logora Nahr el Bared u Libanonu? (1. lipanj 2011.)
Palestinski izbjeglički logor Nahr el Bared, smješten na sjeveru Libanona, uništen je tijekom ljeta 2007. u nasilnim oružanim sukobima između libanonske vojske i salafističke skupine Fatah Al-Islam koja se infiltrirala u logor. U tim su sukobima uništene sve građevine i infrastruktura u logoru, a 30 000 palestinskih izbjeglica koje su u njemu živjele bile su ga prisiljene napustiti. Logor je proglašen vojnom zonom, nalazi se pod strogim vojnim nadzorom, te je u njega zabranjen pristup. U tijeku je obnova logora, no ona se odvija sa znatnim zakašnjenjima. Ekonomski i životni uvjeti izbjeglica, koje su smještaj nakon izgona potražile na rubnim dijelovima logora, u skloništima koja je izgradila UNRWA (UN-ova agencija za pomoć palestinskim izbjeglicama), znatno su pogoršani i otežani. Stanovnici logora nezaposleni su, a unatoč volji i nastojanjima raznih nevladinih organizacija, trenutačno stanje onemogućava oporavak gospodarstva i društvenog života u logoru. UNRWA procjenjuje da je za obnovu ovog izbjegličkog logora potrebno oko 445 milijuna američkih dolara.