subota, 9. travnja 2011.

Linkovi o prosvjedima u Hrvatskoj, Libiji

(slika: h-alter)

Hrvatska:
Republic of Coruptia + FOTOGALERIJA!
Stotinjak građana danas je šetalo pješačkim prijelazom ispred ulaza u podzemnu garažu šoping centra Cvjetni u Zagrebu. I to baš u popodnevnim satima od šest do sedam i trideset kad su VIP uzvanici dolazili na otvaranje ovog ekskluzivnog zdanja. Iznad same garaže izvjesili su transparent na kojem je pisalo: "Republic of Coruptia". Na taj način željeli su još jednom upozoriti na niz nepravilnosti vezanih uz projekt radoholičara Tome Horvatinčića i pokazati da se ne mire s uzurpiranjem zagrebačkih javnih površina. No, uzrujane goste, među kojima je bio i Ivan Zvonimir Čičak, uskoro je zaštitila ni manje ni više nego interventna policija koja se ovog puta pokazala potpuno nedoraslom za zadatak. U uzavreloj atmosferi u kojoj su aktivisti svojom šetnjom usporavali ulazak i prolaz automobila u garažu, policajci su gurali "šetače", a jednog od njih su i priveli jer se zaustavio na prolazu.

HOTO i MUP vole se javno! + FOTOGALERIJA i VIDEO!
Nakon što su preko čitave zgrade naslonjene na kompleks Cvjetni razvili ogroman transparent s natpisom "Totalna prevara" i prošetali do ulaza u garažu, gdje ih je dočekalo šezdesetak pripadnika interventne jedinice, prosvjednici su pred ulazom u centar posvjedočili kako je policija odlučila stati u zaštitu vjernih potrošača. Zapriječili su ulaz, a kupce oštro odvojili od mirnih prosvjednika. Predsjednik Zelene akcije Tomislav Tomašević potom je okupljene pozvao u razgledavanje "javnog" prostora i u potragu za nikad izgrađenim prolazom od Cvjetnog do Gundulićeve. Prosvjednike je i unutar šopingholičarskog "raja" dočekao veći broj policajca i Horvatinčićeve garde. Nakon uvodnog zviždukanja, zaštitari su jednoj aktivistkinji pokušali oduzeti transparent. Kad im ga nije željela predati, okružili su je. Njeni kolege i novinari su joj se pokušali približiti, ali ih je garda nemilosrdno gurala. Tada je neki prosvjednik, koji je dovikivao zaštitarima da oni to ne smiju raditi, kod jednog od zaštitara tanjih živaca izazvao provalu gnjeva i ovaj je krenuo na njega. Kolege su ga pokušale smiriti, ali im nije pošlo za rukom pa je došlo do velikog naguravanja u kojem je sudjelovala i policija. .... U općem kaosu policija nije birala sredstva da se "obrani" od prosvjednika - odguravanje štitovima, vrijeđanje i hapšenje.

Reagiranje na divljanje zaštitara nakon prosvjeda
Pred kraj prosvjeda policija i zaštitari su zabranili ulazak prosvjednicima u centar “Cvjetni” čime se potvrdilo da Cvjetni nije nikakva nova ulica niti javni prostor, već hodnik shopping centra tj. privatni prostor koji kontrolira “Hoto grupa” sa svojim privatnim zaštitarima. Nakon policijske blokade prosvjed ispred centra je završen, a manji broj prosvjednika je individualno ušao u centar kako bi vidjeli gdje je prolaz do Gundulićeve na osnovu kojeg je ovaj projekt i dobio dozvole. Incident je počeo kada je jedna djevojka unutar centra razvila transparent, a privatni zaštitari su na to divljački reagirali hvatajući okolne prosvjednike za vrat. Nastalo je sveopće guranje nakon čega je većina građana koji su sudjelovali u prosvjedu napustila centar. Naglašavamo da, koliko nam je poznato, nije došlo do nikakve štete na privatnoj imovini niti ozljeđivanja policajaca, zaštitara ili kupaca u centru. S druge strane potvrđeno je da je došlo do ozljeđivanja nekoliko nenasilnih prosvjednika, koja će se tokom dana prijaviti policiji. ... Pozivamo građane da se povedu primjerom mnogih građana, uključujući i predsjednika Josipovića, te da bojkotiraju kupovanje u centru i parkiranje u garaži.

Sramota: Policajac u Cvjetnom udario gospođu od 64 godine šakom u leđa (video)
"Sigurna sam da se radilo o jednom od policijskih šefova, jer je taj policajac držao megafon u ruci i izdavao naredbe. Pitala sam ga izvan kompleksa da mi da broj svoje značke, no to je odbio napraviti. Ipak, dao mi je ime i prezime", ispričala nam je gospođa dodavši kako je okolne fotoreportere zamolila da snime ovog policajca kako mu ne bi zaboravila lice.

Kaos u Hoto centru: Pogledajate kako su agresivni Horvatinčićevi zaštitari "smirivali" prosvjednike (video)
"Kakva je to ulica u kojoj se ne može prosvjedovati? Dobili smo ulicu, a izgubili dio javnog prostora za privatnu garažu i privatni centar. Zauzvrat su nam dali jedan hodnik u shopping centru. Za ovaj projekt je bilo nužno da se izglasa javni interes. To je krinka! Kakav je to javni interes? Njihove dvorane se komercijalno iznajmljuju i nema prolaza do Gundulićeve ulice."

FOTO: Zaštitari i policija udarali djevojke i starice! (video)
Snažan udarac rukom preko leđa dobila je i jedna starija prosvjednica. Tvrdi da ju je policajac udario iz čistog mira, te da ju je nakon toga gurnuo dalje od sebe. Nakon završetka prosvjeda pronašla je policajca koji ju je udario te ga je zatražila ime i broj značke, ali je policajcu davanje tog podatka zabranio njegov nadređeni.

"Vlada leti u zrak": Članovi Vlade i parlamenta "odletjeli" u nepoznato
Uz odbrojavanje od 10 do 1 prosvjednici su otpustili sve balone koji su sada nad zagrebačkim nebom. Prosvjednici mašu i viču "Ode Vlada" i "Vlado, odlazi". "Otišli su u nepoznatom smjeru", komentar je jednog od prosvjednika. Prije toga su se cjenkali, parodirajući potkupljivost političara, pa je prosvjednik koji je imao balon s imenom Slavka Linića nudio ostalima da ga kupe za 200 kuna. Ako i nije okupio previše ljudi, ovaj prosvjed je protekao u smijehu i dobrom raspoloženju, s jednim od domišljatijih performansa.

Totalna prevara! - VIDEO

Policija brutalno na prosvjednika (video)


Libija:
LIVE: Libyan Unrest: Former Libyan energy minister Omar Fathi bin Shatwan has escaped to Malta
1:53am: In a live call, a doctor from Misrata says that women, children, and old men are his patients in the hospital as casualties continue to shift towards the civilian population.
10:26am: UN says that Misrata is in ”grave danger”.
4:55pm: Media watchdog Reporters Without Borders reports 26 journalists were today expelled by the Libyan government 'on the grounds that their visas had expired'. The watchdog also expressed its concern over one Spanish, and one South African, and 2 US journalists, who have not been seen since Monday. Around 100 foreign reporters are currently covering the conflict from within Libya.
5:13pm: People in the Libyan city of Misrata are crammed five families to a house in the few safe districts to try to escape mortars raining down from government forces, a rebel spokesman said on Thursday. Troops loyal to Libyan leader Muammar Gaddafi have mounted mortars on the rooftops of buildings, allowing them to extend their range into almost every part of the city, said the rebels.

Libya Live Blog - April 7
2:05am The United Nations on Wednesday called for a cessation of hostilities around the Libyan city of Misurata to get help to the wounded and let people escape fighting between Muammar Gaddafi's forces and opposition rebels. "The situation on the ground is critical for a large number of people who immediately need food, clean water and emergency medical assistance," said UN under secretary general for humanitarian affairs, Valerie Amos, who made the appeal.

Libya: Belarus mercenary 'paid £1,900 a month to help Gaddafi forces'
Five hundred Belarusian advisers were in Libya before the war broke out though some had since been evacuated, it added. While the mercenary named as Mikhail said he was working for the Libyans as a private contractor, it was not clear whether some of the other advisers were on official secondment from the Belarusian armed forces or also hired guns. Witnesses in Libya claim to have spotted Belarusian mercenaries fighting on Col Gaddafi's side but the Belarusian foreign ministry has angrily dismissed the alleged sightings as false rumours designed to tarnish its reputation. Belarus, a former Soviet republic known as Europe's last dictatorship, has long enjoyed close ties with Col Gaddafi's regime. Its president, Alexander Lukashenko, refers to the Libyan leader as "Brother Muammar".

Libya Live Blog - April 8
12:21pm Coast guards have said that a boat laden with 171 people fleeing Libya have arrived in Malta. They are expected to undergo health checks before being taken to an immigrant centre on the island. More than 1,000 refugees have arrived in Malta in the past few days, and some 150 have been lost at sea in an attempt to reach the island.
1:51pm UNICEF, the UN's agency for children, says snipers are targeting children in the besieged city of Misurata.


Saudijska Arabija:
Saudi reforms are expedited: Western governments most impressed
"A total of 30 officials of the Commission for the Promotion of Virtue and Prevention of Vice (Haia) have been trained on how to deal with cases of black magic. The three-day training program was held in the Eastern Province city of Al-Ahsa. The commission has achieved remarkable successes in combating black magic in various parts of the country. It has set up nine specialized centers in the main cities to deal with black magicians. The majority of people arrested for practicing black magic in the Kingdom are Africans and Indonesians. According to a report received by Arab News, a single specialized center had dealt with 586 cases involving black magic, showing the enormity of the problem."