srijeda, 9. ožujka 2011.

Peticija za uspostavu zone zabrane leta nad Libijom


Link na peticiju: Libya: No-Fly Zone

Dok Gaddafijevi avioni bacaju bombe po libijskom narodu, UN-ovo Vijeće sigurnosti razmatra da li da nametne zonu zabrane leta kako bi Gaddafijevi avioni bili prisiljeni ostati na zemlji. Putem Avaazove peticije nedavno su Vijeće sigurnosti preplavile poruke građana iz cijelog svijeta koji su tražili da ozbiljne ciljane sankcije budu nametnute libijskom režimu, što je i učinjeno. Sada potpisivanjem peticije možemo poduprijeti i ojačati poziciju zemalja koje se zalažu za uspostavu zone leta u Vijeću sigurnosti i izvršiti pritisak na ostale da prihvate donošenje rezolucije o zabrani leta nad Libijom. Bez zračnih napada Gaddafi gubi ključno oružje u ratu u kojem civili plaćaju najgoru cijenu. Broj mrtvih rasti će tako dugo dok njegovi helikopteri i zrakoplovi slobodno lete.


Tekst peticije koju možete potpisati na linku:

"Poštovani predstavnici pri Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda,


Pozivamo Vas da odmah poduzmete potrebne mjere za nametanje zone zabrane leta u skladu s poglavljem VII Povelje UN-a kako bi se zaustavilo bombardiranje civila iz zraka u Libiji i uspostavio pristup za humanitarne letove u libijskom zračnom prostoru. Krvoproliće u Libiji može se zaustaviti jedino snažnom međunarodnom akcijom i nadzorom.
"

Potrebno je upisati Ime i prezime, E-mail adresu, odabrati Zemlju i upisati Poštanski broj.


Izvor i link na peticiju: Libya: No-Fly Zone



Još neke vijesti o Libiji danas, 9. ožujak:


Zbog teških borbi koje se vode u gradu Az-Zawiyi, 50 km zapadno od glavnog grada Tripolija, zatvorena je jedna od najvećih rafinerija nafte.


Udruga za ljudska prava Libya Watch prati kontinuirano kršenje ljudskih prava građana Libije i najavljuje da će o svim dokumentiranim povreda ljudskih prava obavijestiti odgovarajuće institucije, uključujući Međunarodni kazneni sud i svjetske medije.


Pomoćnik glavnog tajnika Saveza arapskih odvjetnika i predsjednik skupštine Gaddafijeve zaklade za ljudska prava u Libiji je odstupio sa svoje funkcije i prešao na stranu pobunjenog naroda.


Oporbeno Nacionalno vijeće je Gaddafiju dalo rok od 72 sata da odstupi sa svog položaja.


Izvor i više informacija: Libya Live Blog - March 9