srijeda, 2. ožujka 2011.

Peticija za priznavanje prava na azil libijskim pilotima


Link na peticiju: Malta: Save Libyan Civilians and Grant Asylum to Libyan Pilots

Na linku
možete potpisati peticiju upućenu malteškim vlastima kojom tražimo da dvojici libijskih pilota kojima je Gaddafi naredio da bombardiraju libijske prosvjednike, priznaju pravo na azil. Suočeni s dilemom da li da bombardiraju svoje sugrađane ili budu pogubljeni po povratku, piloti su odabrali treću opciju i prebjegli na Maltu i time spasili živote bezbrojnih civila. No malteški se predsjednik odbio izjasniti da li će Malta ovim pilotima dati azil. Ako budu vraćeni u Libiju postoji opasnost da tamo budu pogubljeni. Osim toga, nepriznavanjem prava na azil moglo bi se obeshrabriti ostalo vojno osoblje u odbijanju izvršavanja naredbi da se ubijaju civili.

Link na peticiju: Malta: Save Libyan Civilians and Grant Asylum to Libyan Pilots



DODATNI LINKOVI:

Libija:

Live Blog - Libya Feb 28

Neke vijesti vezano uz stanje u Libiji (28. veljače 2011.)


Američki ratni brodovi se nalaze u Sredozemnom moru. Trenutno je na tom području raspoređeno 8 brodova 6. flote američke mornarice. U Crvenom se moru nalaza najmanje 2 američka broda.


Oporba je u Zawiyi odbila napad Gaddafiju odanih snaga koje su pokušale ponovo zauzeti taj grad koji se nalazi najbliže Tripoliju. Borbe su trajale 6 sati tijekom noći.


UN tvdi da na libijsko-tuniskoj granici prijeti izbijanje humanitarne krize, te da je od 20. veljače iz Libije izbjeglo 70 do 75 tisuća ljudi.


Izvor i više informacija: Live Blog - Libya Feb 28



Live Blog - Libya March 1

Neke vijesti o Libiji, utorak, 1. ožujak 2010.

General al-Mahdi al-Arabi koji je odan Gaddafiju zaprijetio je prosvjednicima koji prosvjeduju na trgu u Zawiyi, zapadno od Tripolija, da će ih Gaddafijeve snage bombardirati ako se ne raziđu.


UNHCR tvrdi da je od 20. veljače iz Libije u Egipat i Tunis izbjeglo 140 000 izbjeglica, te da je samo jučer na graničnom prijelazu u Tunis izbjeglo 14 000 ljudi.


Malta Libiji ne će vratiti zrakoplove u kojima su u tu zemlju prebjegli piloti koji su odbili bombardirati libijske civile zbog embarga na oružje koji je Libiji nametnut.


Izvor i više informacija: Live Blog – Libya March 1


Robert Fisk: Panic on borders as chaos engulfs Libya

Of all the gloomy stories yesterday, however, none was as grim as that of Adel Jumaa. He was a young Libyan who had just escaped across the southern Tunisian border and spoke of Libyan special forces checkpoints, of senior police officers shot by the regime, of the people of western Libya who wanted to get rid of Colonel Gaddafi but who were unarmed and too fearful to leave their homes. Libyans who had spoken to foreign television stations by telephone had been arrested and "disappeared". He said: "There is a big bridge this side of Tripoli and Gaddafi has put dozens of missiles on the eastern end. The security people checked my car up to 15 times at road blocks. They were looking for telephone smart cards, PIN cards, anything to do with communications."



Live Blog - Libya March 2

Neke vijesti iz Libije, 2. ožujak 2011.


Gaddafijeve snage su izvele zračne udare na grad Ajdabiya, sjeveroistočno od grada Brege.


U zračnom napadu na grad Brega ubijeno je 4, a ranjeno 10 ljudi.


Gaddafi na državnoj TV drži višesatni govor u kojem je između ostalog predvidio ili zaprijetio da će, ako NATO ili američke snage uđu u Libiju, poginuti tisuće ljudi.


UN traži da stotinama zrakoplova budu evakuirane tisuće izbjeglica na tunisko-libijskoj granici.


Izvor i više informacija: Live Blog – Libya March 2



Neki linkovi o prosvjedima u Hrvatskoj:

Policija među prosvjednicima 28.02.2011.


Policija među prosvjednicima 28.02.2011.

Kao što smo već izvještavali, prosvjede protiv Vlade u ponedjeljak pokušala je u potpunosti kontrolirati policija u civilu što je, slučajno ili namjerno, potpuno "promaklo" svim medijima. Zbog toga objavljujemo snimku
na kojoj se jasno vidi kako policija u civilu glumeći prosvjednike i u dogovoru s interventnom policijom određuje trasu kojom će se prosvjedi kretati. Video objavljujemo kako bismo potaknuli narod koji opravdano prosvjeduje da se odupre ovim podmuklim pokušajima policije da preuzme narodne prosvjede. Ljudi protiv kojih su se udružile sve stranke, jednako u vlasti kao i u oporbi, ne zaslužuje da na njihovom opravdanom bijesu profitiraju bolesno ambiciozni budući političari ni da od njega prave budale čuvari sistema protiv kojeg prosvjeduju. Kao što nismo dali u ponedjeljak, ne dajmo ni sad samoproglašenim "vođama" i policiji da nam preuzmu prosvjede. Policijske provokacije neće proći! Vidimo se na ulici.

Oko 1500 prosvjednika krenulo prema Markovom trgu

PROSVJED za rušenje vlade Jadranke Kosor dobiva sve više pristaša. Mirnim prosvjedom u ponedjeljak prosvjednici su osvojili simpatije građana, te je najavljeno da će im se danas u marširanju pridružiti Hrvatski laburisti, Akcija mladih, studenti, Zelena akcija... Na trg je došao i Damir Kajin, koji je rekao da prosvjednike podržava i Kukuriku koalicija. Od 18 sati su se građani počeli okupljati na Cvjetnom trgu. Prosvjednicima danas u korist ne ide vrijeme, s obzirom da snijeg pada u velikom djelu Hrvatske i izuzetno je hladno.