ponedjeljak, 14. veljače 2011.

Prosvjedujte protiv zabrane štrajkova i radničkih sastanaka u Egiptu!


Izvor i više informacija na engleskom: Protest at the Egyptian military's ban on strikes and workers' meetings!

Nakon što je egipatski narod upornim i veličanstvenim povijesnim nenasilnim prosvjedima s vlasti otjerao višedesetljetnog brutalnog i nelegitimnog diktatora Mubaraka i spriječio da vlast prigrabi novoimenovani i omraženi "potpredsjednik" Omar Suleiman, na vlast se postavila Egipatska vojna hunta (tzv. Visoko vojno vijeće) koja je u ponedjeljak izdala upozorenje usmjereno protiv svih koji stvaraju "kaos i nered". Visoko vojno vijeće je najavilo da namjerava zabraniti sastanke radničkih i profesionalnih sindikata i na taj način onemogućiti i zabraniti štrajkove,
a Egipćanima je naredilo da se vrate na posao. Istovremeno vojska navodno također tvrdi da priznaje i štiti pravo građana na prosvjed. Na samom Trgu Tahrir u Kairu prosvjednici su se međusobno podijelili na one koji smatraju da prosvjede treba obustaviti i one koji smatraju da prosvjede treba nastaviti.

Policijski su se djelatnici, ohrabreni Mubarakovim padom, okupili ispred zgrade ministarstva unutarnjih poslova i počeli zahtijevati veće plaće. Ispaljeni su hitci upozorenja u zrak, no tom prilikom nije bilo ozlijeđenih. Na prosvjede su također izašli zaposlenici ministarstava zdravstva i kulture. Tisuće radnika štrajkaju i prosvjeduju protiv preniskih plaća i loših radnih uvjeta u tvrtkama i vladinim agencijama, čeličanama, tvornicama tekstila, telekomunikacijskim tvrtkama, poštanskim uredima, željeznici, bankama te naftnim i farmaceutskim kompanijama. Vlasti su ponedjeljak proglasile neradnim danom za banke nakon što su radnici počeli ometati rad glavnih egipatskih državnih banaka.


Mladi prosvjednici pak traže trenutačno oslobađanje svih političkih zatvorenika koji su uhićeni prije ili nakon prosvjeda koji su započeli 25. siječnja i najavljuju da će tek tada prekinuti svoje prosvjede. Prosvjednici traže oslobađanje političkih zatvorenika, ukidanje izvanrednog stanja, ukidanje vojnih sudova, poštene izbore i brzu predaju vlasti civilima. Vojska je obećala da će ukinuti zakon o izvanrednom stanju, no nije odredila vrijeme u kojem to obećanje kani ispuniti. Neki su prosvjednici najavili da će ostati na Trgu Tahrir kako bi osigurali da vojska ispuni svoja obećanja o predaji vlasti civilima i pozvali su sve Egipćane da u petak ponovo izađu na prosvjede i da se u milijunskom broju okupe na "maršu pobjede".


Vojska je u subotu najavila da će poštivati međunarodne obveze Egipta koje uključuju mirovni sporazum s Izraelom čiji je obrambeni ministar već u kontaktu s egipatskim ministrom obrane koji predsjeda vojnom huntom.


Na linku na Facebooku
ljudi iz cijelog svijeta mogu iskazati svoju solidarnost s egipatskim radnicima i u razdoblju između 13. i 28 veljače 2011. pridružiti se i podržati virtualni prosvjed protiv zabrane štrajkova i radničkog okupljanja u Egiptu.

Također možete egipatskom veleposlanstvu u Londonu (na adresu: eg.emb_london@mfa.gov.eg) te egipatskim veleposlanstvima u svojim zemljama uputiti prosvjedna pisma ili poruke protiv zabrane štrajkova i radničkih sastanaka i okupljanja u Egiptu (ako šaljete e-mail poruku u copy ili blind copy stavite: meworkers@gmail.com):


U Hrvatskoj: Veleposlanica Eman Mohamed Zaki Moharram

E-mail egipatskog veleposlanstva u Zagrebu: veleposlanstvo.egipat@zg.t-com.hr

Adresa: Petrova 51 b, 10000 Zagreb
Telefon: (+385 1) 2310-781, 2310-798
Telefaks: (+385 1) 2310-619
E-mail: veleposlanstvo.egipat@zg.t-com.hr, embassy.zagreb@mfa.gov.eg

U Bosni i Hercegovini: Veleposlanik Ahmed Ahmed El Sayed Khattab

E-mail egipatskog veleposlanstva u Sarajevu: eg.em.sa@bih.net.ba
Adresa: Nurudina Gackića 58, 71000 Sarajevo
Telefon: + (387 33) 666 498; + (387 33) 666 499; + (387 33) 665 659
Telefaks: + (387 33) 666 499

U Srbiji: Veleposlanik Adel Ahmed Mohamed Naguib

E-mail egipatskog veleposlanstva u Beogradu: egembcm@eunet.rs

Adresa: ANDRE NIKOLIĆA 12, 11000 Beograd
Telefon: +381 11 2652036
Telefaks: +381 11 2652036

Veleposlanstvu u Londonu pišite na arapskom ili engleskom, dok u ostala veleposlanstva možete pisati na arapskom, engleskom, francuskom, svom materinjem ili bilo kojem stranom jeziku koji govorite.


Više informacija i načina na koje Vi i Vaša organizacija, sindikat i sl. mogu podržati egipatske radnike i prosvjednike možete pronaći na engleskom na linku: Protest at the Egyptian military's ban on strikes and workers' meetings!