subota, 11. prosinca 2010.

Peticija protiv hajke na WikiLeaks


Iako pravni stručnjaci tvrde da WikiLeaks nije prekršio niti jedan zakon, američki političari tu su skupinu u javnosti nazvali terorističkom organizacijom i pozvali korporacije da joj onemoguće djelovanje. Neki su komentatori čak pozvali na ubijanje njenih članova.

Organizacija WikiLeaks je izložena masovnom napadu i kampanji zastrašivanja od strane vlada i korporacija samo zato što objavljuje informacije koje joj je dostavio zviždač. Ovo protupravno zastrašivanje predstavlja opasan napad na demokraciju i slobodu izražavanja i tiska.


Na linku
možete potpisati peticiju kojom tražimo prekid hajke na WikiLeaks od strane vlada i korporacija.

Hrvatski prijevod teksta peticije:

Vladi SAD-a i drugim vladama, te korporacijama koje su uključene u progon WikiLeaksa:

Pozivamo vas da odmah prekinete svoj progon WikiLeaksa i njegovih partnera. Molimo vas da poštujete demokratska načela i zakone o slobodi izražavanja i slobodi tiska. Ako su WikiLeaks i novinari s kojima ta organizacija surađuje prekršili bilo kakve zakone, za to trebaju odgovarati pred sudom u pravičnom postupku, a ne biti podvrgnuti ovakvoj protupravnoj kampanji zastrašivanja.


Izvor i link na peticiju: Avaaz: WikiLeaks: Stop the crackdown



DODATNO:

Palestina/Izrael:

Latest Israeli bombing plunges Gaza into darkness

U četvrtak 9. prosinca 2010. oko 3 sata ujutro izraelski su vojni zrakoplovi bombardirali Hamasove objekte u blizini jedine elektrane u Gazi koja je u bombardiranju pretrpjela ozbiljnu materijalnu štetu zbog čega je Gaza, koja već trpi učestale redukcije struje, ostala bez električne energije. Sada zbog štete elektrana može dnevno proizvesti samo 35 umjesto dosadašnjih 65 megavata struje, što je daleko ispod potreba stanovništva.