srijeda, 15. prosinca 2010.

Izraelski napadi u Pojasu Gaze i druge vijesti

od ožujka 2010. izraelske su snage u tzv. "tampon zoni" u Pojasu Gaze ranile više od 90 osoba (slika: Anne Paq/Activestills.org)

Informacije iz članka Israel fires on Gaza as it claims to "ease" siege
od 8. prosinca 2010. koji u cijelosti na engleskom možete pročitati na linku.

Izraelski su tenkovi 8. prosinca otvorili vatru na istočni dio grada Gaze pri čemu su ranjena 3 Palestinca. Napadnuto područje nalazi se u blizini tzv. "tampon zone". Nekoliko sati kasnije izraelski su zrakoplovi bombardirali područje na jugu Pojasa Gaze pri čemu je ranjen 1 muškarac. Izraelski su projektili pogodili farmu peradi u Khan Younisu u Pojasu Gaze. U tom je napadu ranjen 1 Palestinac, a farma je uništena. Jedan je projektil također uništio tunel duž egipatske granice s Gazom.


Ovi su izraelski napadi uslijedili nakon što su palestinske naoružane skupine ispalile rakete domaće izrade iz središnjeg dijela Pojasa Gaze na izraelske vojne položaje i vojnike. 6. prosinca navečer pripadnici palestinskih naoružanih skupina ispalili su nekoliko raketa na otvorena područja duž granice s Izraelom. Vojno krilo Odbora narodnog otpora tvrdi da su njegovi pripadnici ispalili 3 granate na izraelske vojnike koji su ušli na područje središnjeg dijela Pojasa Gaze, istočno od izbjegličkog logora al-Bureij.


Raketni su napadi uslijedili nakon što su izraelski vojnici 2. prosinca 2010. ubili 2 Palestinca u blizini granice s Izraelom. Izraelska vojska tvrdi da su ta dvojica ubijena dok su se pokušavali infiltrirati u jedan kibuc. Vojska tvrdi da su se ubijeni približavali granici, da su ubijeni na području Pojasa Gaze, te da su bili "naoružani" i da je na njihovim tijelima pronađeno oružje i eksploziv.


U 3 odvojena incidenta pretprošli tjedan izraelska je vojska otvorila vatru na i ranila Palestince koji su u blizini tzv. "tampon zone" skupljali staro željezo i drugi materijal.


"Tampon zona" je 300 metara široko militarizirano područje koje se proteže duž cijele sjeverne i istočne granice Pojasa Gaze s Izraelom i nalazi se na palestinskom teritoriju, te obuhvaća i more Pojasa Gaze.


Izraelski su snajperisti 1. prosinca 1 Palestinca, koji je na sjeveru Pojasa Gaze skupljao kamenje i drugi materijal, ranili u nogu. Dva dana kasnije, 3. prosinca, izraelski je snajperist ranio jednog 20-godišnjeg Palestinca koji je skupljao sirovine u blizini granice s Izraelom, na sjeveru Pojasa Gaze. Izraelske su snage slijedećeg dana ranile još 2 Palestinca koji su skupljali staro željezo u zabranjenoj zoni, čime je broj osoba koje su uz granicu u Pojasu Gaze izraelski snajperisti ranili od ožujka 2010. porastao na 90.


Istog su dana izraelske snage ranile 1 muškaraca u blizini njegovog doma u mjestu Deir el-Balah u središnjem dijelu Pojasa Gaze.


Izraelski je sigurnosni kabinet u međuvremenu odobrio otvaranje jedinog industrijskog graničnog prijelaza između Gaze i Izraela - prijelaza Kerem Shalom (Karm abu Salem) i ograničeni izvoz iz Gaze na strana tržišta. Prijelaz Kerem Shalom bit će otvoren za uvoz humanitarne pomoći, goriva i komercijalne robe i 3 kamiona građevinskog materijala za projekte koje u Pojasu Gaze vode Ujedinjeni narodi. Međutim, drugi prijelaz na sjeveru, koji se koristi za uvoz pšenice, stočne hrane i građevinskog materijala ostao je zatvoren unatoč upozorenjima UN-ovih dužnosnika koji tvrde da će u Pojasu Gaze uskoro zavladati nestašica pšenice. Ovaj je prijelaz od kolovoza 2009. otvoren 2 puta tjedno.


U izraelskom parlamentu smatraju da će ovo "ublažavanje" blokade pozitivno djelovati na imidž Izraela u međunarodnoj zajednici, no ravnatelj UN-ove agencije za pomoć palestinskim izbjeglicama (UNRWA) John Ging upozorava da je humanitarna situacija u Pojasu Gaze i dalje vrlo loša, te da je 80% stanovništva i dalje ovisno o humanitarnoj pomoći. Ging je također naglasio problem s vodom u Pojasu Gaze gdje prema izračunu Svjetske zdravstvene organizacije 90% vode nije prikladno za ljudsku konzumaciju, a 80 milijuna litara nepročišćenih otpadnih voda se svaki dan izlijeva u Sredozemno more.



DODATNO:

Palestina/Izrael:
STL-PSC Flash Mob: Boycott Israeli Apartheid in Palestine! (video)

On December 4th, 2010, more than forty members and friends of the St Louis Palestine Solidarity Committee gathered at Best Buy and AT&T for a flash mob urging holiday shoppers to Boycott Israeli Apartheid and Hang Up on Motorola!


Bedouin Community Wells Destroyed Near Hebron

Uništeni bunari beduinske zajednice u okolici Hebrona (14. prosinac 2010.)

Službenici Izraelske civilne uprave uništili su u utorak 5 bunara i nekoliko šupa u maloj beduinskoj zajednici na području južnih hebronskih brda. Izraelske su snage ušle na područje mjesta Arab Al-Ka'abna, koje je pod totalnom izraelskom vojnom i civilnom kontrolom, a nalazi se između sela At-Tuwani i Umm Lasafa, u južnom dijelu Hebrona i uništili vodene bunare. Navodno su bunari uništeni jer poljoprivrednici nisu imali dozvole za njihovu izgradnju. Beduini se na tom području bave uzgojem stoke, a bez vode iz bunara morat će za svoja stada potražiti druga područja zahvaljujući čemu će kolonistima biti olakšana otimačina palestinske zemlje.


Israeli Forces Arrest 31 in West Bank and Demolish 2 Houses in Jerusalem

Izraelske snage uhitile 31 osobu na Zapadnoj obali i srušile 2 kuće u Jeruzalemu (14. prosinac 2010.)

Izraelski su vojnici tijekom noći diljem Zapadne obale uhitili 31 osobu, a u utorak ujutro srušena su 2 palestinska doma u istočnom Jeruzalemu. U gradu Tubasu uhićen je jedan 20-godišnji student dok je pokušavao prijeći kontrolnu točku prema Nablusu. 2 su maloljetnika uhićena u Qalqiliyi. Još su 2 palestinska maloljetnika (17 i 15 godina) uhićena tijekom izraelskih pretresa nekoliko kuća u mjestu Azoun na području Qalqiliye. Izraelske su snage također uhitile jednog Palestinca iz mjesta Yatta u okolici Hebrona, nakon što su mu pretražile kuću. Vojnici su također pretražili kuće u obližnjim selima Ithna, al-Dhahiriyya i Beit Awa. Izraelski buldožeri su u utorak ujutro, u pratnji vojske, policije i pogranične policije, sa zemljom sravnili 2 kuće u izgradnji u četvrtima Ras al-Amoud i Sur Bahir u blizini Silwana u istočnom Jeruzalemu. Nakon rušenja kuća uslijedili su sukobi između lokalnih stanovnika i izraelskih vojnika.


US Congress Warns PA on Revived Peace Negotiations

Američki kongres vrši pritisak na Palestinsku samoupravu da ne traži međunarodno priznanje palestinske države (14. prosinac 2010.)

Predsjednik Odbora za vanjske poslove američkog kongresa Howard Berman zaprijetio je Palestinskoj samoupravi da će ostati bez međunarodne pomoći ako ne nastavi surađivati i pregovarati s Izraelom. Republikanska zastupnica Ileana Ros-Lehtinen je izjavila da američku pomoć Palestinskoj samoupravi treba uvjetovati njenim priznanjem Izraela i prekidom ispaljivanja raketa na Izrael iz Pojasa Gaze. Kongresnici su također upozorili da bi američku pomoć Palestinskoj samoupravi mogli ugroziti napori koji promiču jednostrano proglašenje nezavisne palestinske države. Prošli su tjedan Brazil i Argentina javno priznali palestinsku državu zbog tvrdoglavog odbijanja Izraela da prekine izgradnju svih kolonističkih naselja. Obamina administracija od kongresa traži da odobri 200 000 000 američkih dolara pomoći Palestinskoj samoupravi za slijedeću godinu. Palestinski pregovarači postavljaju 2 ključna uvjeta za povratak za pregovarački stol: da SAD osigura prekid sve izraelske kolonističke gradnje i da dopusti priznanje palestinske države na granicama iz 1967. Palestinski su pregovarači prekinuli pregovore s Izraelom nakon što je Izrael odbio produžiti svoje djelomično zamrzavanje izgradnje ilegalnih kolonističkih naselja nakon 26. rujna 2010.


Two Palestinians Wounded By Shellfire in Gaza

U granatiranju Gaze ranjena 2 Palestinca (14. prosinac 2010.)

Dvojica mladih Palestinaca ranjena su u ponedjeljak u izraelskom granatiranju područja sjeverozapadno od grada Beit Lahiya na sjeveru Gaze. U subotu u noći u sukobima s izraelskim vojnicima u središnjem dijelu Gaze ubijena su 2 Palestinca, a vojnici su u napadu greškom ranili 1 svojeg vojnika. Izraelska je vojska tijekom proteklog tjedna intenzivirala svoje napade na Pojas Gaze.


The Israeli NGO Breaking the Silence Launches a New Book

Izraelska nevladina udruga Breaking the Silence objavljuje novu knjigu (14. prosinac 2010.)

Prigodom 10-godišnjice svog postojanja izraelska mirovna nevladina udruga Breaking the Silence namjerava objaviti zbir svjedočanstva izraelskih vojnika prikupljenih od 2000. do 2010. godine. Knjiga, čiji cilj je izraelskom društvu ukazati na to da postoji i dio vojske koji kritizira okupaciju, sadrži 180 svjedočanstava više od 100 muškog i ženskog vojnog osoblja o njihovim iskustvima na Zapadnoj obali i u Pojasu Gaze. Organizacija Breaking the Silence, koju je u ožujku 2004. osnovala skupina izraelskih vojnika koji su vojsku služili u Hebronu, nastoji podići svijest i potaći javnu raspravu o svakodnevnoj realnosti na okupiranim područjima gdje mladi vojnici kontroliraju svakodnevni život okupiranog civilnog stanovništva.


12 Radio, TV Stations to Close in the West Bank

Ugašene radio i TV postaje na Zapadnoj obali (14. prosinac 2010.)

Tehnički odbor koji je sastoji od stručnjaka i savjetnika iz ministarstava telekomunikacije i informiranja Palestinske samouprave, te regionalnih odbora za dodjelu koncesija, odlučio je ugasiti 12 radio i TV postaja na Zapadnoj obali zbog nepoštivanja uvjeta novog sustava za dodjelu koncesija. Palestinski sindikat novinara osudio je ovu odluku, optuživši odbor da postajama nije dao dovoljno vremena za prilagodbu novim uvjetima. Radio i TV postaje su ugašene u Nablusu, Hebronu, Betlehemu i Qalqiliyi.


Freedom Flotilla 2 To Sail To Gaza Next Spring

Flotila slobode 2 će za Gazu ploviti u proljeće (14. prosinac 2010.)

Brodovi s humanitarnom pomoći će u sklopu Flotile slobode 2 ploviti za Pojas Gaze u proljeće slijedeće godine i ponovo se suprotstaviti izraelskoj opsadi Pojasa Gaze. Izraelski napad u kojem je 31. svibnja ubijeno 9 turskih humanitaraca neće odvratiti aktiviste od pokušaja da probiju izraelsku ilegalnu blokadu i opsadu tog područja. U flotili će sudjelovati aktivisti iz 20, većinom europskih, zemalja. Aktivisti su na konferenciji za tisak koja je održana u ponedjeljak u Rimu naglasili potrebu da vlade svih zemalja izvrše pritisak na Izrael kako bi se osigurale zaštita i sigurnost aktivista na brodovima humanitarne flotile.