srijeda, 17. studenoga 2010.

Palestinska djeca zarobljenici - neki podaci za listopad 2010.

Informacije iz biltena palestinske nevladine organizacije za prava djeteta DCI-Palestine o palestinskoj djeci u izraelskom zatočeništvu s podacima za listopad 2010. koji se u cijelosti na engleskom može pročitati na linku.

Izraelski vojni pravosudni sustav svake godine pritvori i procesuira oko 700 palestinske djece, među kojima neka imaju tek 12 godina. Djeca najčešće bivaju optuživana za gađanje kamenjem. Većina ove djece zatočena je u Izraelu, u suprotnosti s člankom 76. Četvrte ženevske konvencije.Ukupan broj palestinske djece u izraelskom zatočeništvu na kraju svakog mjeseca počevši od siječnja 2008. (Aver. - prosjek)

Prema posljednjim podacima koje je prikupio DCI-Palestine u izraelskom se zatočeništvu 31. listopada 2010. nalazilo 256 palestinske djece u dobi između 12 i 17 godina, što je 13 djece manje u odnosu na prethodni mjesec.


Broj palestinske djece u dobi između 12 i 15 godina u izraelskom zatočeništvu na kraju svakog mjeseca počevši od siječnja 2008.
31. listopada 2010. u izraelskom se zatvoru nalazilo 34 palestinske djece u dobi između 12 i 15 godina, 2 djece više u odnosu na prethodni mjesec.


Broj palestinskih djevojčica u izraelskom zatočeništvu na kraju svakog mjeseca počevši od siječnja 2008.
U listopadu 2010. u izraelskim zatvorskim ustanovama nije bilo palestinskih djevojčica.


Broj palestinske djece u izraelskom administrativnom pritvoru na kraju svakog mjeseca počevši od siječnja 2008.
Emadu Al-Ashrabu (17) početkom studenog 2010. po četvrti je put produljen administrativni pritvor za dodatnih 3 mjeseca. Emad se u administrativnom pritvoru, bez optužnice i suđenja, nalazi od 26. veljače 2010. Moatasem Nazzal (16) se u izraelskom administrativnom pritvoru bez optužnice i suđenja nalazi od 10. ožujka 2010.


Primjeri uhićivanja i zlostavljanja palestinske djece od strane izraelske vojske u listopadu 2010.
Baha' R. (13 godina)
Izraelski su vojnici 11. listopada uhitili 13-godišnjeg dječaka iz Silwana u Istočnom Jeruzalemu, na okupiranom palestinskom teritoriju, i optužili ga da je bacao kamenje. Oko 17 sati Baha' je skupa s prijateljima stajao ispred kuće svoje sestre. U tom su ih trenutku napala 10 muškaraca u civilnoj odjeći. Čini se da se radilo o pripadnicima izraelskih sigurnosnih snaga. Muškarci su Bahu odvukli u obližnju džamiju i zatim počeli pucati iz oružja i ispaljivati suzavac na ljude koji su se nalazili ispred džamije. Bahi su ruke vezali na leđima, a majicu mu navukli preko očiju kako ništa ne bi vidio. Baha' je osjetio djelovanje suzavca koji su muškarci ispaljivali. Ubrzo nakon toga, Bahu su smjestili u izraelsko vojno vozilo gdje su ga udarali rukama i nogama. Potom su ga prevezli do istražnog centra Al Mascobiyya ("Ruske zgrade") na drugom kraju Jeruzalema, gdje su ga ispitivali o tome tko je bacao kamenje na vojnike. Baha' je ubrzo priznao da je bacao kamenje "jer sam se toliko uplašio jer su me tukli kad su me uhitili i jer sam bio sam u sobi za ispitivanje". Baha' je pušten na slobodu u 23 sata istog dana uz jamčevinu od 5000 šekela (1400 američkih dolara).

Msallam O. (10 godina)
18. listopada 2010. izraelski su vojnici uhitili i optužili da je bacao kamenje 10-godišnjeg dječaka iz Silwana u Istočnom Jeruzalemu, na okupiranom palestinskom teritoriju. Msallam je stajao ispred prosvjednog šatora u četvrti al-Bustan u Silwanu gdje se okupila skupina mladića koji su bacali kamenje na koloniste, prosvjedujući na taj način protiv planova da se sruše kuće mještana u toj četvrti. Msallam nije prekrio lice jer nije namjeravao bacati kamenje, već je samo htio vidjeti što će se dogoditi. Odjednom je 15 muškaraca u civilnoj odjeći iskočilo iz 2 bijela kombija, a 3 među njima pograbila su Msallama. Jedan ga je držao za vrat. Msallamu su ruke vezali na leđima plastičnim lisicama, a jedan ga je muškarac pitao tko je bacao kamenje i zatim počeo 10-godišnjaka udarati šakom u glavu, te mu naredio da začepi kad je dječak počeo vikati. Zatim su Msallama odvukli 100 metara dalje i stavili ga u prtljažnik jednog vozila. Oko 30 minuta kasnije vozilo se zaustavilo i Msallamu su naredili da izađe iz prtljažnika. Msallam je vidio da se nalaze u blizini Magrepskih vrata i Silwana. Msallam je tamo prestrašen na hladnoći morao stajati 30 minuta, a zatim su ga ponovo strpali u prtljažnik vozila i prevezli u istražni centar Al Mascobiyya ("Rusku zgradu"). Msallama su ispitivali u nazočnosti njegovog oca i pitali ga zašto je bacao kamenje, što je on poricao, te je također odbijao reći tko je bacao kamenje. "Ovog te puta neću staviti u zatvor, ali slijedeći puta hoću, a morat ćeš i platiti novčanu kaznu", rekao je 10-godišnjem Msallamu ispitivač. Msallam je pušten na slobodu istog dana.

Mohammad G. (12 godina)
Vojnici su 12-godišnjeg dječaka iz Silwana u Istočnom Jeruzalemu, na okupiranom palestinskom teritoriju, uhitili 25. listopada 2010. na putu do škole i optužili ga da je bacao kamenje. Mohammad je bio na putu u školu u 8 sati ujutro kad su neka djeca počela bacati kamenje na teško naoružane izraelske policajce u četvrti. Policajci su u terenskim vozilima počeli ganjati svu djecu i Mohammad je pobjegao "jer se bojao da će ga istući". Uhvatili su ga zajedno s ostalom djecom i strpali u stražnji dio velikog bijelog vozila proizvođača GMC. U vozilu se također nalazilo oko 7 policajaca koji su tijekom 15 minuta vožnje neprestano Mohammada dlanovima udarali po glavi. Prevezli su ga u istražni centar Al Mascobiyya u Jeruzalemu. Po dolasku, djeca su izvedena iz vozila i poredana licem okrenuta prema zidu. Jedan im je policajac zaprijetio "ako čujem kako netko od vas diše, razbit ću vas". Djeca su nasuprot zidu morala stajati oko 2 sata. Nakon 2 sata Mohammada je ispitivao zapovjednik Shadi u nazočnosti dječakove majke i pitao ga zašto je bacao kamenje na izraelsku policiju. Dječak je tvrdio da nije bacao kamenje. Ispitivač mu je na njegovo poricanje odgovorio uvredom. Mohammad je odbio potpisati papir koji su mu nudili i odveden je van gdje je ponovo licem okrenut prema zidu skupa s ostalom djecom stajao još 30 minuta. Zatim je odveden pred sud i kažnjen novčanom kaznom od 250 šekela, te mu je određen kućni pritvor od 14 dana. Nakon toga Mohammada su držali u jednoj prostoriji 4 sata i za to mu vrijeme nisu dali ni hrane, ni vode, niti ga odveli na WC. Na slobodu je pušten oko 17 sati.


U izvještaju koji je organizacija DCI-Palestine 23. listopada 2010. dostavila Pododboru za ljudska prava EU-a vezano uz zatvorske uvjete u kojima su u izraelskom pritvoru držana palestinska djeca između ostalog stoji:
- da je 58 % palestinske djece pritvoreno na teritoriju Izraela, u suprotnosti s člankom 76 Četvrte ženevske konvencije.
- da do 42,5% palestinske djece zatvorenika nije prikladno odvojeno od odraslih zatvorenika, u suprotnosti s odredbama međunarodnog prava.
- da se 55% palestinske djece zarobljenika žali na neprimjerenu hranu, vodu ili smještaj.
- da većina palestinske djece zarobljenika ne prima posjete obitelji tijekom prva 3 mjeseca svog zatočeništva, te da niti jednom palestinskom djetetu zatvoreniku nije dopušteno da telefonski kontaktira sa svojom obitelji.
- da su djeca u istražnom i pritvornom centru Al Jalame rutinski izložena ozbiljnom zlostavljanju i mučenju, uključujući smještanje u neudobne položaje, onemogućavanje spavanja i stavljanje u samicu.

Izvor i više informacija na engleskom: Detention Bulletin October 2010


DODATNI LINKOVI:
Palestina/Izrael
Police, Bedouin clash as state demolishes condemned Negev mosque
Izraelske vlasti srušile džamiju u beduinskom gradu Rahatu u Negevu (7. studeni 2010.)
U beduinskom gradu Rahatu u Izraelu izbili su neredi u subotu (6. studenog) navečer kad su izraelske snage došle u taj grad kako bi srušile džamiju koja je izgrađena bez građevinske dozvole. Tisuće mještana navodno su policajce koji su osiguravali rušenje gađale kamenjem, a policija im je uzvratila suzavcem. Nekoliko je prosvjednika uhićeno. U općini Rahat proglašen je zbog rušenja džamije opći štrajk, a građani su već u nedjelju ponovo počeli graditi srušenu džamiju.

Israel is right to be concerned
Izrael brine da bi izraelski dužnosnici mogli biti uhićeni i optuženi za zločine protiv čovječnosti u Ujedinjenom Kraljevstvu. Nedavno je svoj posjet Londonu otkazala čelnica izraelske stranke Kadima Tzipi Livni, a pretprošli je tjedan isto učinio zamjenik izraelskog premijera Dan Meridor. Zahvaljujući univerzalnoj jurisdikciji u Ujedinjenom se Kraljevstvu za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti može suditi čak i kada se oni nisu dogodili na tlu Ujedinjenog Kraljevstva i kada među žrtvama nema britanskih državljana.

Palestine: Roadmap to Peace?

Jonathan Cook: Why Palestinians may one day thank Netanyahu
The war of 1948 that created Israel led to the first and most significant division: between the minority of Palestinians who remained inside the new territory of Israel and the refugees forced outside its borders, who today are numbered in millions. Since 1967, Israel has fostered many further splits: between the cities and rural areas; between the West Bank and Gaza; between East Jerusalem and the West Bank; between the main rival political movements, Fatah and Hamas; and between the PA leadership and the diaspora. Israel's guiding principle has been to engender discord between Palestinians by putting the interests of each group into conflict, said Dr. Ghanem. "A feuding Palestinian nation was never likely to be in a position to run its own affairs."

The Palestinians of Israel are poised to take centre stage
Throughout the Arab areas of Jerusalem, as in the West Bank, the government is pressing ahead with land expropriations, demolitions and settlement building, making the prospects of a Palestinian state ever more improbable. More than a third of the land in East Jerusalem has been expropriated since it was occupied in 1967 to make way for Israeli colonists, in flagrant violation of international law. ... About 87,000 Bedouin live in 45 "unrecognised" villages, without rights or basic public services, because the Israeli authorities refuse to recognise their claim to the land. All have demolition orders hanging over them, while hundreds of Jewish settlements have been established throughout the area. ... At the weekend, a mosque in the Bedouin town of Rahat was torn down by the army in the night. By Sunday afternoon, local people were already at work on rebuilding it, as patriotic songs blared out from the PA system and activists addressed an angry crowd. The awakening of the Negev Bedouin, many of whom used to send their sons to fight in the Israeli army, reflects a wider politicisation of the Arab citizens of Israel. Cut off from the majority of Palestinians after 1948, they tried to find an accommodation with the state whose discrimination against them was, in the words of former prime minister Ehud Olmert, "deep-seated and intolerable" from the first. That effort has as good as been abandoned. The Arab parties in the Israeli Knesset now reject any idea of Israel as an ethnically defined state, demanding instead a "state of all its people". The influential Islamic Movement refuses to take part in the Israeli political system at all. The Palestinians of '48, who now make up getting on for 20% of the population, are increasingly organising themselves on an independent basis – and in common cause with their fellow Palestinians across the Green Line.

Major Dutch pension fund divests from occupation
The major Dutch pension fund Pensioenfonds Zorg en Welzijn (PFZW), which has investments totaling 97 billion euros, has informed The Electronic Intifada that it has divested from almost all the Israeli companies in its portfolio. PGGM, the manager of the major Dutch pension fund PFZW, has adopted a new guideline for socially responsible investment in companies which operate in conflict zones. In addition, PFZM has also entered into discussions with Motorola, Veolia and Alstom to raise its concerns about human rights issues. All three companies have actively supported and profited from Israel's occupation of the West Bank (including East Jerusalem) and the Gaza Strip.

The great book robbery of 1948
Between May 1948 and February 1949, librarians from the Jewish National Library and Hebrew University Library entered the desolate Palestinian homes of west Jerusalem and seized 30,000 books, manuscripts and newspapers alone. These cultural assets, which had belonged to elite and educated Palestinian families, were then "loaned" to the National Library where they have remained until now. Furthermore, across cities such as Jaffa, Haifa, Tiberias and Nazareth, employees of the Custodian of Absentee Property gathered approximately 40,000-50,000 books belonging to Palestinians. Most of these were later resold to Arabs although approximately 26,000 books were deemed unsuitable as they contained "inciting material against the State [Israel]" and were sold as paper waste. This untold story of the Nakba has remained hidden over the years until, by complete accident, Israeli graduate student Gish Amit stumbled across archives documenting the systematic looting of Palestinian books.

The Great Book Robbery
The Great Book Robbery is a multifaceted cultural heritage project. It has two major components, a documentary film to be produced, broadcast and screened internationally and this very website which will grow into a multi-function platform. ... 60,000 Palestinian books were systematically looted by the newly born State of Israel during the 1948 war. The story of the stolen books is not only at the heart of our project but also the launching pad of a much bigger and wider endeavor: We intend on communicating the scope and depth of the Palestinian tragedy through the destruction of Palestinian culture in 1948.

Jonathan Cook: Rabbis provoke riots in Israel's "most racist" city
Meanwhile, the mayor of Upper Nazareth, Shimon Gapso, who is also allied with Yisrael Beiteinu, has announced plans to build a new neighborhood for 3,000 religious Jews to halt what he called the city's "demographic deterioration." Hundreds of Palestinian families from neighboring Nazareth have relocated to the Jewish city to escape overcrowding. Today, one in eight of Upper Nazareth's 42,000-strong population is Palestinian. ... Hatia Chomsky-Porat, who leads Galilee activists for Sikkuy, a group advocating better relations between Jews and Palestinians, said: "The political atmosphere is growing darker all the time. Racism among Jews is entirely mainstream now." In Safed, the Palestinian student body, heavily outnumbered by nearly 40,000 Jewish residents, has tried to keep a low profile. However, one small act of defiance appears to have further contributed to Jewish residents' fears of a "takeover." Inhabitants awoke recently to find a Palestinian flag draped on the top of a renovated mosque -- one of the many old stone buildings in Safed that attest to the city's habitation long before Israel's establishment. In 1948, when Jewish forces captured the town, Safed was a mixed city of 10,000 Palestinians and 2,000 Jews. All the Palestinian inhabitants were expelled, including a 13-year-old Mahmoud Abbas, now the president of the Palestinian Authority who continues to hold office under controversial emergency decrees extending his expired term.

Activism roundup: Netanyahu disrupters tell of "mob mentality"
Jewish American and Israeli activists with the Young, Jewish and Proud project of US-based Jewish Voice for Peace (JVP) successfully disrupted a speech given by Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu on 8 November. Netanyahu was attempting to deliver a thirty-minute address during the Jewish Federation's General Assembly conference in New Orleans. One by one, in carefully-orchestrated intervals, five activists stood up and repeatedly shouted different ways in which Israeli policies "delegitimize" the state while holding a banner with the same message. The activists were attacked by conference attendees after they stood up and confronted Netanyahu, and were escorted out of the room by police officers and security personnel.


Ostalo:
AWOL Soldier Refusing Deployment Because of Severe PTSD
As the war in Afghanistan stretches into its tenth year, now the longest war in US history, Jeff's story has become all too familiar in a military that is overextended and exhausted, pushing soldiers beyond their mental and physical capacities in order to fill the ranks. The wars in Iraq and Afghanistan have been marked by staggering rates of trauma and suicide. Between 20 percent and 50 percent of all service members deployed to Iraq and Afghanistan have suffered PTSD. Suicide rates among active duty service members are twice as high as that of the civilian population and veterans with PTSD are six times more likely to attempt suicide.

Help Put This Ad On Air - Go to BuildingWhat.org

9/11 Families Ask: What Happened to the Third Building That Collapsed in the WTC Attacks?
NIST's report, released years after the 9/11 Commission Report, argued that the "new phenomenon" of thermal expansion could bring down a steel frame structure. The scientists added that their findings made them worry numerous other structures could be prone to the same style of collapse. In spite of their conclusions, only three skyscrapers are known to have officially collapsed from hydrocarbon fires weakening steel supports, and all of them fell on Sept. 11, 2001. Oddly enough, that same day the BBC reported that building seven had fallen some 23 minutes before it went down and featured a reporter speaking about the third dose of tragedy even as the tower remained standing behind her. Discovery of the mistaken and ill-timed reportage has since fueled talk of an international conspiracy, but the network insists it was simply mistaken and has adamantly denied allegations that it received advance notice of the collapse. "Building seven came down, went into a sudden collapse across the full width and length of the building, for 2.25 seconds, which amounted to 105 feet or eight stories, eight 13-foot-tall stories -- it was in full free-fall acceleration, " explained Tony Szamboti, a mechanical engineer who appeared on Fox News with McIlvaine. "That is impossible because, in a natural collapse, columns would have to buckle," he said. "When columns buckle, there is a minimum resistance. ... It would slow down." "What are you suggesting brought it down?" Geraldo asked. "I'm suggesting there was some form of demolition devices in that building," he replied. "... I'm not saying I know what it is. I'm saying that it was at freefall acceleration and the NIST admitted to that." Geraldo agreed that it looked like a structure "being demolished by the professionals who can actually collapse a building right into its own footprint".

Building What?
Building 7 was a 47-story skyscraper that was part of the World Trade Center complex. It would have been the tallest high-rise in 33 states. It collapsed at 5:20 pm on September 11, 2001. It was not hit by an airplane and suffered minimal damage compared to other buildings much closer to the Twin Towers.

White House Says Child Soldiers Are Ok, if They Fight Terrorists
The phenomenon of child soldiers, like genocide, slavery and torture, seems like one of those crimes that no nation could legitimately defend. Yet the Obama administration just decided to leave countless kids stranded on some of the world's bloodiest battlegrounds. The administration stunned human rights groups last month by sidestepping a commitment to help countries curb the military exploitation of children. Josh Rogin at Foreign Policy reported that President Obama issued a presidential memorandum granting waivers from the Child Soldiers Prevention Act to four countries: Chad, the Democratic Republic of the Congo, Sudan and Yemen.