nedjelja, 24. listopada 2010.

Peticija - NE nasilju, diskriminaciji i neoustaštvu!


Na linku možete pročitati i potpisati peticiju protiv poticanja na nasilje i netrpeljivost, diskriminacije i neoustaštva u redovima katoličkih svećenika koji djeluju na području RH. Pokretači inicijative, portal Križ života i Udruga za promicanje medija, dijaloga i etike u društvu Mediet, pozivaju sve članove i članice Katoličke crkve i drugih vjerskih organizacija, udruge civilnog društva, medije i druge organizacije te ostale građane i građanke da se priključe akciji i potpišu peticiju pod nazivom – NE nasilju, diskriminaciji i neoustaštvu!

link na peticiju



DODATNI LINKOVI:

Palestina/Izrael:

Interior Ministry's Oz police unit accused of beating U.S. immigrants

Izraelska policija pretukla afroameričke preobraćenike na judaizam

Izraelska je policija verbalno i fizički napala članove jedne afroameričke obitelji iz Kansas Cityja, koji su se prije nekoliko godina preobratili na judaizam, te potom podnijeli zahtjev za dobivanjem izraelskog državljanstva i trenutno u gradu Aškelonu čekaju njegovo rješenje. Prema tvrdnjama napadnute obitelji i svjedoka, policija je mislila da se radi o ilegalnim useljenicima, te obitelj vrijeđala rasističkim uvredama i fizički napala njene članove uključujući trudnicu i 1-godišnje dijete, te još jednu ženu. Otac je pretučen i pritvoren, no kasnije je pušten na slobodu kad je policija utvrdila da ima ispravnu i važeću vizu, a trudnica je završila u bolnici. Policija je neuvjerljivo poricala optužbe napadnute obitelji, te tvrdi da nije bilo primjene sile ni vrijeđanja od strane policije, već da je obitelj napala i vrijeđala policiju. No, kad je majka trudnice, koja je i sama bila napadnuta, slijedećeg jutra otišla u policijsku postaju u Aškelonu kako bi zbog ovog incidenta podnijela prijavu protiv policije, tamošnji su je policajci nazvali lažljivicom i odbili zaprimiti njenu prijavu.


Israeli army opens investigation into use of 16-year-old girl as human shield

Izraelska vojska pokrenula istragu uporabe 16-godišnje djevojke kao ljudskog štita (21. listopad 2010.)

Izraelska je vojna policija pokrenula istragu slučaja u kojem je izraelska vojska u veljači 2010. jednu 16-godišnju djevojku iz Nablusa koristila kao živi štit. Korištenje civila kao ljudskih štitova zabranjeno je prema međunarodnom, ali i izraelskom domaćem pravu. Palestinska nevladina organizacija za prava djeteta DCI-Palestine je od travnja 2004. do danas dokumentirala 15 slučajeva u kojima su palestinska djeca u dobi između 9 i 17 godina korištena kao ljudski štitovi od strane izraelskih okupacijskih snaga. Tek je u jednom (onom u kojem je kao ljudski štit korišteno 9-godišnje dijete) od ovih 15 slučajeva prijava rezultirala osudom odgovornih vojnika, dok je u samo još jednom slučaju pokrenuta istraga. U ostalim dokumentiranim slučajevima korištenja djece kao ljudskih štitova izraelske vlasti na temelju zaprimljenih prijava nisu poduzele nikakve akcije.



Ostalo:

Prosecuting John Ashcroft


Iraq War Logs: Secret Files Show How US Ignored Torture

The new logs detail how:

- US authorities failed to investigate hundreds of reports of abuse, torture, rape and even murder by Iraqi police and soldiers whose conduct appears to be systematic and normally unpunished.

- A US helicopter gunship involved in a notorious Baghdad incident had previously killed Iraqi insurgents after they tried to surrender.

- More than 15,000 civilians died in previously unknown incidents. US and UK officials have insisted that no official record of civilian casualties exists but the logs record 66,081 non-combatant deaths out of a total of 109,000 fatalities.

The numerous reports of detainee abuse, often supported by medical evidence, describe prisoners shackled, blindfolded and hung by wrists or ankles, and subjected to whipping, punching, kicking or electric shocks. Six reports end with a detainee's apparent death.