četvrtak, 21. listopada 2010.

Konvoj Viva Palestina ponovo probio ilegalnu izraelsku blokadu Pojasa Gaze


Humanitarni konvoj Viva Palestina 5 ušao je s gotovo 150 vozila, 370 aktivista iz 30 različitih zemalja i humanitarnom pomoći u vrijednosti od 5 milijuna američkih dolara u četvrtak 21. listopada 2010. u Gazu gdje su ga dočekale tisuće oduševljenih Palestinaca.

Ovo je najveći konvoj koji je ikada probio ilegalnu opsadu Gaze. Aktivisti su na put za Gazu krenuli prije 4 tjedna i 5 dana iz Londona, putovali kroz Francusku, Italiju, Grčku, Tursku i Siriju gdje su se spojili s humanitarnim konvojima iz sjeverne Afrike i Zaljevskih zemalja.


Nakon više od 2 tjedna odugovlačenja i čekanja u Siriji organizatori su konačno uspjeli s egipatskim vlastima dogovoriti prolaz konvoja iz egipatske luke Al-Arish do Pojasa Gaze. Međutim, egipatske su vlasti 17 aktivista zabranile ulaz u Egipat i onemogućile im da uđu u Gazu kroz granični prijelaz Rafah. Među 17 aktivista kojima nije dopušteno da nastave put s konvojem do Egipta i Pojasa Gaze je i britanski parlamentarni zastupnik George Galloway.


Cijeli će konvoj sutra biti predan nadležnim tijelima u Gazi, a nakon prisustvovanja organiziranoj proslavi i službenoj zahvali, tijekom slijedećih 48 sati sudionici konvoja vratit će se svojim kućama.


Izvor i više informacija: Viva Palestina


Izvještaji PressTV-a:

Viva Palestina Convoy Finally Sets Sail For GAZA

Viva Palestina Aid Convoy Breaks Gaza Siege